REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 1997 nr 83 poz. 535

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ

z dnia 27 czerwca 1997 r.

w sprawie obowiązku stosowania Polskich Norm

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 19 ust. 2 ustawy z dnia 3 kwietnia 1993 r. o normalizacji (Dz. U. Nr 55, poz. 251 i z 1995 r. Nr 95, poz. 471) zarządza się, co następuje:

§ 1.
Wprowadza się obowiązek stosowania Polskich Norm wymienionych w załączniku do rozporządzenia.
§ 2.
Polska Norma, wymieniona w załączniku do rozporządzenia w dziale 12 Produkty spożywcze w poz. 28, obowiązuje do dnia 31 grudnia 1997 r.
§ 3.
Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 18 marca 1994 r. w sprawie obowiązku stosowania Polskich Norm (Dz. U. Nr 40, poz. 152, z 1995 r. Nr 1, poz. 3 i Nr 127, poz. 611 oraz z 1996 r. Nr 65, poz. 322).
§ 4.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 60 dni od dnia ogłoszenia, z wyjątkiem § 1, który w odniesieniu do Polskiej Normy wymienionej w załączniku do rozporządzenia w dziale 12 Produkty spożywcze w poz. 27 – wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1998 r.

Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej: J. Kalinowski

Załącznik 1. [WYKAZ POLSKICH NORM DO OBOWIĄZKOWEGO STOSOWANIA]

Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej
z dnia 27 czerwca 1997 r. (poz. 535)

WYKAZ POLSKICH NORM DO OBOWIĄZKOWEGO STOSOWANIA

DZIAŁ 05

Środki transportowe i opakowania

Klasa 058. Opakowania metalowe

1. PN-85/O-79552 Opakowania jednostkowe blaszane. Pudełka i ich zamknięcia do artykułów spożywczych niekonserwowych i artykułów przemysłowych. Ogólne wymagania i badania.

DZIAŁ 06

Energetyka i elektrotechnika

Klasa 060. Przepisy i normy ogólne

1. PN-87/E-05026/01 Ogrodzenia elektryczne w rolnictwie. Postanowienia ogólne.

2. PN-87/E-05026/02 Ogrodzenia elektryczne w rolnictwie. Elektryzatory. Bezpieczeństwo użytkowania. Ogólne wymagania i badania.

DZIAŁ 07

Budownictwo i materiały budowlane

Klasa 077. Urządzenia hydrotechniczne

1. PN-92/B-12041 Melioracje wodne. Obszar oddziaływania.

2. PN-93/B-12043 Drenowanie. Wykonawstwo. Roboty przygotowawcze.

3. PN-B-12045:1994 Drenowanie. Projektowanie. Zabiegi towarzyszące.

4. PN-B-12080:1996 Urządzenia wodno-melioracyjne – Elementy drewnianych ścianek szczelnych – Wymagania i badania.

5. PN-B-12081:1996 Urządzenia wodno-melioracyjne – Przepusty rurowe – Wymiary.

6. PN-B-12082:1996 Urządzenia wodno-melioracyjne – Darniowanie – Wymagania i badania przy odbiorze.

7. PN-B-12083:1996 Urządzenia wodno-melioracyjne – Bruki z kamienia naturalnego – Wymagania i badania przy odbiorze.

8. PN-B-12084:1996 Drenowanie – Terminologia.

9. PN-B-12085:1996 Drenowanie – Zasady rozplanowania sieci drenarskiej.

10. PN-B-12086:1997 Drenowanie – Wymiarowanie zbieraczy.

11. PN-B-12087:1997 Drenowanie – Ujęcie i odprowadzenie wód źródlanych i wysiękowych.

12. PN-B-12088:1997 Drenowanie – Zabezpieczenia rurociągów drenarskich.

13. PN-B-12089:1997 Drenowanie – Układanie sączków drenarskich – Wymagania i badania przy odbiorze.

DZIAŁ 12

Produkty spożywcze

Klasa 120. Przepisy i normy ogólne

1. PN-83/A-07005 Towary żywnościowe. Warunki klimatyczne i okresy przechowywania w chłodniach.

2. PN-64/A-07008 Warunki higienicznosanitarne w chłodniach.

3. PN-77/A-94001 Mrożone wyroby kulinarne. Klasyfikacja, nazwy i określenia – z wyłączeniem części dotyczącej klasyfikacji.

Klasa 121. Mięso, produkty mięsne i mleczarskie

4. PN-65/A-82000 Mięso i podroby zwierząt rzeźnych. Wspólne wymagania i badania.

5. PN-91/A-82001 Mięso w tuszach, półtuszach i ćwierćtuszach – wraz ze zmianą PN-A-82001/A1:1995 i zmianą PN-A-82001/A2:1996.

6. PN-86/A-82002 Wieprzowina. Części zasadnicze.

7. PN-88/A-82003 Wołowina. Części zasadnicze.

8. PN-86/A-82004 Podroby zwierząt rzeźnych.

9. PN-A-82005:1996 Cielęcina – Części zasadnicze.

10. PN-A-82006:1996 Baranina – Części zasadnicze.

11. PN-A-82007:1996 Przetwory mięsne – Wędliny.

12. PN-A-8200:1996 Przetwory mięsne paczkowane.

13. PN-A-82009:1997 Mięso i przetwory mięsne – Mięso mielone.

14. PN-A-82010:1997 Mięso i przetwory mięsne – Hamburgery.

15. PN-A-82011:1996 Wyroby garmażeryjne – Półprodukty z mięsa i podrobów. Wymagania.

16. PN-A-82012:1996 Wyroby garmażeryjne – Wyroby gotowe z mięsa i podrobów – Wymagania.

17. PN-A-82013:1996 Wyroby garmażeryjne kulinarne – Wymagania.

18. PN-A-82120:1994 Mięso zwierząt rzeźnych. Transport.

19. PN-A-82201: 1996 Mrożone wyroby kulinarne – Półprodukty i potrawy.

20. PN-93/A-82245 Żelatyna spożywcza.

21. PN-A-82300:1995 Wyroby garmażeryjne niemięsne.

22. PN-76/A-85700 Kości. Klasyfikacja, nazwy i określenia – z wyłączeniem części dotyczącej klasyfikacji.

23. PN-85/A-85800 Słonina.

24. PN-90/A-85802 Tłuszcze zwierzęce jadalne topione – z wyłączeniem p. 5.2.

25. PN-88/A-85804 Tłuszcze zwierząt rzeźnych. Podstawowe nazwy, określenia i klasyfikacja – z wyłączeniem części dotyczącej klasyfikacji.

26. PN-89/A-85816 Tłuszcze zwierzęce surowe jadalne.

27. PN-A-86002:1995 Mleko surowe do skupu.

28. PN-81/A-86002 Mleko surowe do skupu.

29. PN-A-86003:1996 Mleko i przetwory mleczne – Mleko spożywcze.

30. PN-91/A-86005 Mleko kozie pasteryzowane.

31. PN-92/A-86024 Mleko i przetwory mleczarskie – Mleko w proszku – wraz ze zmianą PN-A-86024/A1:1996.

32. PN-A-86025:1994 Modyfikowane mleko i mieszanka dla niemowląt typu Laktovit.

33. PN-82/A-86032 Kontrola czystości mikrobiologicznej urządzeń mleczarskich, naczyń i sprzętu pomocniczego. Metody badań i kryteria oceny.

34. PN-82/A-86043 Mleko i przetwory mleczarskie – Mleko zagęszczone – wraz ze zmianą PN-82/A-86043 Zmiana 3:1996.

35. PN-90/A-86050 Mleko i przetwory mleczarskie. Śmietanka i śmietana – wraz ze zmianą PN-90/A-86050 Zmiana 2:1996.

36. PN-83/A-86061 Mleko i przetwory mleczarskie – Napoje mleczne fermentowane – wraz ze zmianą PN-83/A-86061 Zmiana 4:1996 i zmianą PN-83/A-86061 Zmiana 5:1996.

37. PN-A-86155:1995 Mleko i przetwory mleczne – Masło.

38. PN-68/A-86230 Mleko i przetwory mleczarskie – Sery podpuszczkowe dojrzewające – wraz ze zmianą PN-68/A-86230 Zmiana 13:1996.

39. PN-66/A-86233 Mleko i przetwory mleczarskie – Sery topione – Wspólne wymagania i badania – wraz ze zmianą PN-66/A-86233 Zmiana 16:1996.

40. PN-91/A-86300 Mleko i przetwory mleczarskie. Sery twarogowe niedojrzewające – wraz ze zmianą PN-A-86300/A1:1996.

41. PN-63/A-86363 Mleko i przetwory mleczarskie. Cukier mlekowy.

42. PN-80/A-86431 Mleko i przetwory mleczarskie – Lody – wraz ze zmianą PN-80/A-86431 Zmiana 7:1996.

43. PN-A-86501:1996 Przetwory jajowe chłodzone i mrożone – Wymagania i metody badań.

44. PN-89/A-86502 Przetwory jajowe suszone.

45. PN-85/A-86503 Jaja spożywcze.

46. PN-86/A-86504 Jaja kurze do skupu.

47. PN-90/A-86505 Jaja i przetwory jajowe. Terminologia.

48. PN-84/A-86520 Tuszki drobiowe.

49. PN-92/A-86521 Mięso i przetwory drobiowe. Terminologia.

50. PN-92/A-86522 Mięso drobiowe oddzielone mechanicznie.

51. PN-A-86523:1995 Produkty drobiarskie – Podroby drobiowe.

52. PN-A-86524:1994 Mięso drobiowe w elementach.

53. PN-A-86525:1996 Produkty drobiarskie – Konserwy drobiowe – Wymagania wspólne.

54. PN-A-86526:1995 Produkty drobiarskie – Wędliny drobiowe – Wymagania wspólne.

55. PN-A-86527:1996 Produkty drobiarskie – Półprodukty z surowego mięsa drobiowego – Wymagania i metody badań.

56. PN-A-86528:1996 Produkty drobiarskie – Wyroby garmażeryjne gotowe z mięsa drobiowego – Wymagania i metody badań.

Klasa 123. Przetwory zbożowe i produkty przetworów zbożowych

57. PN-91/A-74017 Przetwory zbożowe i makaron. Pakowanie, przechowywanie i transport.

58. PN-93/A-74020 Przetwory zbożowe. Mąka makaronowa zwyczajna – wraz ze zmianą PN-93/A-74020 Zmiana 2:1996.

59. PN-92/A-74021 Przetwory zbożowe. Mąka makaronowa durum.

60. PN-91/A-74022 Przetwory zbożowe. Mąka pszenna – wraz ze zmianą PN-A-74022/A1:1996.

61. PN-86/A-74032 Przetwory zbożowe. Mąka żytnia.

62. PN-88/A-74036 Przetwory zbożowe. Kasza manna.

63. PN-82/A-74037 Przetwory zbożowe. Płatki owsiane.

64. PN-A-74039:1996 Produkty specjalnego przeznaczenia. Otręby zbożowe.

65. PN-92/A-74101 Pieczywo żytnie – wraz ze zmianą PN-92/A-74101 Zmiana 2:1996.

66. PN-93/A-74103 Pieczywo mieszane – wraz ze zmianą PN-93/A-74103 Zmiana 2:1996.

67. PN-92/A-74105 Pieczywo pszenne zwykłe i wyborowe – wraz ze zmianą PN-92/A-74105 Zmiana 2:1996.

68. PN-94/A-74106 Pieczywo pszenne półcukiernicze – wraz ze zmianą PN-A-74106/A1:1996.

69. PN-A-74109:1996 Pieczywo o przedłużonej trwałości.

70. PN-A-74110:1994 Pieczywo. Pakowanie, przechowywanie i transport – wraz ze zmianą PN-A-74110/A1:1996.

71. PN-A-74123:1997 Produkty dietetyczne. Pieczywo bezglutenowe.

72. PN-87/A-74131 Makaron.

73. PN-93/A-74133 Makaron zwyczajny.

74. PN-79/A-74201 Przetwory zbożowe. Kasza jaglana.

75. PN-60/A-74202 Przetwory zbożowe. Kasza pęczak pszenny.

76. PN-87/A-74203 Przetwory zbożowe. Kasza jęczmienna.

77. PN-76/A-74204 Przetwory zbożowe. Kasza gryczana.

78. PN-A-74205:1997 Przetwory zbożowe – Kaszki i mączki kukurydziane.

79. PN-73/A-74600 Przetwory zbożowe. Groch obłuskany polerowany.

Klasa 124. Przetwory ziemniaczane, cukier i wyroby cukiernicze i ciastkarskie

80. PN-84/A-74771 Przetwory skrobiowe. Glukoza krystaliczna.

81. PN-A-74780:1996 Przetwory ziemniaczane – Smażone przekąski ziemniaczane – w zakresie liczby kwasowej i zawartości nadtlenków w tłuszczu oraz wymagań mikrobiologicznych.

82. PN-87/A-74820 Skrobia, pochodne i produkty uboczne. Słownictwo.

83. PN-76/A-74821 Spożywcze przetwory ziemniaczane. Nazwy i określenia.

84. PN-A-74850:1996 Cukier biały.

85. PN-87/A-74852 Produkty przemysłu cukrowniczego. Terminy i określenia.

86. PN-93/A-88000 Wyroby cukiernicze trwałe. Terminologia.

87. PN-93/A-88100 Wyroby cukiernicze trwałe. Guma do żucia.

Klasa 125. Produkty owocowe i warzywne

88. PN-71/A-75000 Przetwory owocowe i warzywne. Klasyfikacja, nazwy i określenia – z wyłączeniem części dotyczącej klasyfikacji.

89. PN-70/A-75030 Grzyby świeże i przetwory grzybowe. Nazwy i określenia.

90. PN-69/A-75047 Półprodukty owocowe. Przeciery.

91. PN-A-75048:1994 Przetwory owocowo-warzywne. Soki dla dzieci.

92. PN-A-75049:1996 Przetwory owocowe – Kremogeny.

93. PN-A-75100:1994 Przetwory owocowe. Dżemy.

94. PN-93/A-75102 Przetwory owocowe. Powidła śliwkowe.

95. PN-93/A-75103 Przetwory owocowe. Marmolada.

96. PN-A-75104:1994 Przetwory owocowe. Galaretki.

97. PN-A-75951:1994 Przetwory owocowe. Soki owocowe.

98. PN-64/A-75952 Półprodukty owocowe. Soki owocowe surowe (moszcze).

99. PN-75/A-75953 Przetwory owocowe. Kompoty.

100. PN-70/A-75955 Soki owocowe wysokosłodzone.

101. PN-A-75956:1994 Przetwory owocowe. Nektary.

102. PN-A-75957:1994 Przetwory owocowe. Soki owocowe zagęszczone.

103. PN-A-75958:1996 Produkty warzywne i owocowo-warzywne. Soki.

104. PN-A-75960:1996 Konserwy mięsnowarzywne.

105. PN-93/A-76100 Kawa palona.

106. PN-75/A-77601 Przetwory warzywne. Koncentrat pomidorowy.

107. PN-72/A-77603 Przetwory warzywne. Warzywa suszone.

108. PN-75/A-77605 Przetwory owocowe. Owoce leśne suszone.

109. PN-A-77606:1996 Przetwory warzywne – Przecier pomidorowy.

110. PN-72/A-77700 Przetwory warzywne. Kapusta kwaszona.

111. PN-70/A-77701 Produkty warzywne. Ogórki kwaszone.

112. PN-A-77801:1997 Przetwory warzywne – Ogórki konserwowe i korniszony.

113. PN-76/A-77802 Przetwory warzywne. Fasolka konserwowa.

114. PN-76/A-77803 Przetwory warzywne. Groszek konserwowy.

115. PN-79/A-77804 Przetwory warzywne. Pomidory całe, obierane, sterylizowane.

116. PN-A-77805:1997 Produkty warzywne – Zagęszczony sok z buraków ćwikłowych.

117. PN-77/A-78502 Półprzetwory grzybowe. Grzyby w solance.

118. PN-92/A-78503 Przetwory grzybowe. Grzyby marynowane.

119. PN-80/A-78505 Przetwory grzybowe. Grzyby sterylizowane.

120. PN-89/A-78510 Przetwory grzybowe. Grzyby suszone.

121. PN-74/A-78515 Przetwory grzybowe. Mączka grzybowa jadalna.

122. PN-92/A-78600 Marchew zamrożona.

123. PN-A-78601:1994 Fasola szparagowa zamrożona.

124. PN-A-78602:1996 Różyczki kalafiora zamrożone.

125. PN-93/A-78650 Borówki czernice zamrożone.

126. PN-A-86950:1995 Majonez.

Klasa 126. Tłuszcze roślinne

127. PN-92/A-86907 Margaryna. Wspólne wymagania i badania.

128. PN-86/A-86908 Tłuszcze roślinne jadalne. Rafinowane oleje roślinne.

129. PN-A-86909:1996 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce – Rafinowane tłuszcze uwodornione – w zakresie liczby kwasowej oraz zawartości nadtlenków i sumy kwasów C22 w tłuszczu uwodornionym.

130. PN-74/A-86945 Produkty przemysłu olejarskiego. Klasyfikacja, nazwy i określenia, z wyłączeniem części dotyczącej klasyfikacji.

Klasa 127. Napoje alkoholowe i bezalkoholowe

131. PN-93/A-79021 Wyroby spirytusowe, produkty i półprodukty. Terminologia.

132. PN-93/A-79031 Napoje bezalkoholowe. Terminologia, klasyfikacja – z wyłączeniem części dotyczącej klasyfikacji.

133. PN-93/A-79032 Napoje bezalkoholowe gazowane – wraz ze zmianą PN-A-79032/A1:1996.

134. PN-A-79034;1994 Napoje bezalkoholowe niegazowane.

135. PN-A-79035:1994 Napoje bezalkoholowe niskogazowane.

136. PN-A-79038:1995 Napoje bezalkoholowe gazowane słodzone aspartamem i aspartamem z acesulfamem K.

137. PN-A-79039:1996 Napoje bezalkoholowe gazowane słodzone cukrem i aspartamem, cukrem i aspartamem z acesulfamem K oraz cukrem i acesulfamem K.

138. PN-A-79098:1995 Piwo.

139. PN-80/A-79121 Wino owocowe.

140. PN-A-79122:1996 Wino gronowe.

141. PN-64/A-79123 Miody pitne.

142. PN-A-79124:1996 Aromatyzowane wino gronowe.

143. PN-A-79522:1994 Spirytus rektyfikowany.

144. PN-90/A-79523 Spirytus surowy.

145. PN-A-79530:1995 Wyroby spirytusowe gatunkowe – Wspólne wymagania i badania.

146. PN-A-79531:1995 Wyroby spirytusowe czyste – Wspólne wymagania i badania.

147. PN-75/A-79532 Denaturat.

Klasa 128. Wyroby tytoniowe

148. PN-75/A-99000 Tytoń i wyroby tytoniowe. Nazwy i określenia – wraz ze zmianą PN-A-99000/A1:1996.

149. PN-86/A-99005 Wyroby tytoniowe. Papierosy. Wspólne wymagania i badania – wraz ze zmianą PN-86/A-99005 Zmiana 5:1996.

150. PN-ISO 10185:1994 Tytoń i wyroby tytoniowe. Terminologia.

Klasa 129. Koncentraty spożywcze, substancje smakowe i konserwujące, drożdże

151. PN-87/A-79002 Drożdże piekarskie prasowane – wraz ze zmianą PN-87/A-79002/A1:1995.

152. PN-75/A-79003 Drożdże piekarskie suszone.

153. PN-A-79733:1996 Ocet.

154. PN-86/A-94000 Koncentraty spożywcze. Klasyfikacja, nazwy i określenia – z wyłączeniem części dotyczącej klasyfikacji.

155. PN-A-94011:1996 Koncentraty spożywcze – Koncentraty lodów.

156. PN-A-94050:1996 Koncentraty spożywcze – Koncentraty obiadowe.

157. PN-A-94051:1996 Koncentraty spożywcze – Koncentraty deserów.

158. PN-A-94052:1996 Koncentraty spożywcze – Buliony, rosoły i hydrolizaty białkowe.

159. PN-93/A-95000 Koncentraty ciast bezglutenowych.

DZIAŁ 15

Rolnictwo i leśnictwo

Klasa 150. Przepisy i normy ogólne

1. PN-83/R-04012/00 Analiza chemiczno-rolnicza roślin. Pobieranie próbek. Zakres normy i postanowienia ogólne.

2. PN-83/R-04012/01 Analiza chemiczno-rolnicza roślin. Pobieranie próbek. Rośliny zbożowe.

3. PN-87/R-04012/02 Analiza chemiczno-rolnicza roślin. Pobieranie próbek. Użytki zielone.

4. PN-88/R-04012/03 Analiza chemiczno-rolnicza roślin. Pobieranie próbek. Rośliny okopowe – bulwy ziemniaka.

5. PN-88/R-04013 Analiza chemiczno-rolnicza roślin. Oznaczanie powietrznie suchej i suchej masy.

6. PN-91/R-04014 Analiza chemiczno-rolnicza roślin. Metody mineralizacji materiału roślinnego do oznaczania makro- i mikroelementów.

7. PN-92/R-04016 Analiza chemiczno-rolnicza gleby. Oznaczanie zawartości przyswajalnego cynku.

8. PN-92/R-04017 Analiza chemiczno-rolnicza gleby. Oznaczanie zawartości przyswajalnej miedzi.

9. PN-93/R-04018 Analiza chemiczno-rolnicza gleby. Oznaczanie zawartości przyswajalnego boru.

10. PN-93/R-04019 Analiza chemiczno-rolnicza gleby. Oznaczanie zawartości przyswajalnego manganu.

11. PN-R-04020:1994 Analiza chemiczno-rolnicza gleby. Oznaczanie zawartości przyswajalnego magnezu.

12. PN-R-04021:1994 Analiza chemiczno-rolnicza gleby. Oznaczanie zawartości przyswajalnego żelaza.

13. PN-R-04022:1996 Analiza chemiczno-rolnicza gleby – Oznaczanie zawartości przyswajalnego potasu w glebach mineralnych.

14. PN-R-04023:1996 Analiza chemiczno-rolnicza gleby – Oznaczanie zawartości przyswajalnego fosforu w glebach mineralnych.

15. PN-83/R-04150 Zabiegi uprawowe. Nazwy i określenia.

Klasa 151. Materiał siewny upraw polowych

16. PN-78/R-65023 Materiał siewny. Nasiona roślin rolniczych.

17. PN-79/R-65648 Materiał siewny. Sadzeniaki ziemniaka.

Klasa 152. Produkty upraw polowych

18. PN-75/R-65031 Ziarno roślin strączkowych jadalnych. Fasola.

19. PN-81/R-65032 Ziarno roślin strączkowych jadalnych. Groch.

20. PN-90/R-66151 Rośliny przemysłowe oleiste. Ziarno rzepaku i rzepiku podwójnie ulepszonego – w zakresie zawartości kwasu erukowego w tłuszczu.

21. PN-75/R-74450 Rośliny okopowe. Ziemniaki jadalne.

22. PN-75/R-74453 Rośliny okopowe. Ziemniaki jadalne wczesne.

Klasa 153. Owoce, warzywa, rośliny zielarskie, grzyby, kwiaty

23. PN-R-67008:1996 Materiał siewny. Nasiona drzew owocowych.

24. PN-R-67009:1997 Materiał siewny. Nasiona roślin zielarskich.

25. PN-84/R-67010 Materiał szkółkarski. Podkładki drzew i krzewów owocowych.

26. PN-83/R-67011 Materiał szkółkarski. Drzewka owocowe – jabłonie, grusze, śliwy, czereśnie, wiśnie, brzoskwinie i morele – z wyłączeniem części dotyczącej etykietowania opakowań jednostkowych drzewek owocowych.

27. PN-91/R-67012 Materiał szkółkarski. Zrazy i sadzonki roślin sadowniczych.

28. PN-R-67013:1996 Materiał siewny. Drzewka orzecha włoskiego.

29. PN-R-67032:T996 Materiał siewny. Nasiona roślin kwiaciarskich.

30. PN-R-67040:1996 Materiał szkółkarski. Sadzonki truskawki i poziomki.

31. PN-R-67041:1996 Materiał szkółkarski. Aronia czarnoowocowa.

32. PN-R-67042:1996 Materiał szkółkarski. Borówka wysoka.

33. PN-R-67043:1996 Materiał szkółkarski. Sadzonki maliny i jeżyny.

34. PN-R-67045:1996 Materiał szkółkarski. Krzewy leszczyny.

35. PN-R-67046:1996 Materiał szkółkarski. Rośliny porzeczek agrestu i winorośli.

36. PN-R-67050:1996 Materiał siewny. Nasiona roślin warzywnych.

37. PN-69/R-75021 Owoce świeże. Badanie jakości.

38. PN-84/R-75024 Owoce świeże. Jabłka.

39. PN-73/R-75025 Owoce świeże. Gruszki.

40. PN-73/R-75026 Owoce świeże. Śliwki.

41. PN-72/R-75027 Owoce świeże. Czereśnie.

42. PN-72/R-75028 Owoce świeże. Wiśnie.

43. PN-R-75031:1996 Agrest.

44. PN-R-75033:1996 Porzeczka.

45. PN-75/R-75078 Grzyby świeże. Pieczarki uprawne.

46. PN-92/R-75100 Album części morfologicznych i strukturalnych owoców.

47. PN-R-75349:1996 Uprawy warzywne i ozdobne pod osłonami – Terminologia.

48. PN-70/R-75350 Warzywa świeże. Podstawowe nazwy i określenia.

49. PN-89/R-75351 Album części morfologicznych i strukturalnych warzyw.

50. PN-71/R-75356 Warzywa świeże. Badanie jakości.

51. PN-87/R-75357 Warzywa świeże. Cebula.

52. PN-84/R-75358 Warzywa świeże. Marchew.

53. PN-85/R-75359 Warzywa świeże. Ogórki.

54. PN-72/R-75361 Warzywa świeże. Kalafiory.

55. PN-72/R-75362 Warzywa świeże. Kapusta.

56. PN-91/R-75368 Warzywa świeże. Pomidory.

57. PN-R-75409:1996 Przechowywanie warzyw – Terminologia.

58. PN-R-75502:1996 Morele.

59. PN-R-75505:1996 Bakłażan.

60. PN-R-75508:1996 Kapusta brukselska.

61. PN-R-75518:1996 Czosnek.

62. PN-R-75519:1996 Winogrona.

63. PN-R-75521:1996 Por.

64. PN-R-75522:1996 Sałaty oraz endywie o liściach kędzierzawych i endywie o liściach szerokich (batawie).

65. PN-R-75526:1996 Brzoskwinie i nektaryny.

66. PN-R-75528:1996 Papryka słodka.

67. PN-R-75532:1996 Maliny.

68. PN-R-75534:1996 Szpinak.

69. PN-R-75535:1996 Truskawki.

70. PN-R-75538:1996 Cykoria sałatowa.

71. PN-R-75541:1996 Cukinia.

72. PN-73/R-75761 Warzywa świeże. Szparagi.

73. PN-77/R-75762 Warzywa świeże. Fasola szparagowa.

74. PN-80/R-75763 Warzywa świeże. Groch zielony.

75. PN-76/R-78505 Grzyby świeże.

Klasa 154. Produkty paszowe

76. PN-66/R-64740 Mleko i przetwory mleczarskie. Mleko odtłuszczone paszowe.

77. PN-75/R-64766 Pasze. Otręby zbożowe.

78. PN-80/R-64773 Pasze sypkie. Śruty i expellery z nasion oleistych.

79. PN-93/R-64801 Pasze. Mączki paszowe pochodzenia zwierzęcego.

80. PN-67/R-64804 Przetwory zbożowe przeznaczone na pasze. Śruty zbożowe.

81. PN-92/R-64809 Wytyczne sanitarnohigieniczne w produkcji mączek paszowych i tłuszczów technicznych pochodzenia zwierzęcego.

82. PN-64/R-64812 Mieszanki paszowe. Wymagania sanitarnohigieniczne w produkcji.

Klasa 155. Pszczelarstwo

83. PN-88/A-77626 Miód pszczeli.

84. PN-A-77627:1996 Koncentrat propolisu.

85. PN-R-78891:1996 Propolis – kit pszczeli.

86. PN-R-78892:1996 Świeże mleko pszczele.

87. PN-R-78893:1996 Obnóża pyłkowe.

Klasa 157. Produkcja zwierzęca

88. PN-87/P-22027 Skóry surowe futrzarskie. Nazwy i określenia.

89. PN-90/R-22253 Pierze pościelowe.

90. PN-83/R-78002 Konie rzeźne powyżej dwóch lat.

91. PN-64/R-78003 Klasyfikacja koni, bydła, trzody chlewnej i owiec według wieku.

92. PN-83/R-78004 Konie rzeźne. Źrebięta w wieku od 6 do 24 miesięcy.

93. PN-92/R-78101 Trzoda chlewna. Terminologia.

94. PN-92/R-78102 Bydło. Terminologia.

95. PN-62/R-78219 Trzoda chlewna. Prosięta i warchlaki.

96. PN-84/R-78220 Tuczniki i tusze bekonowe.

97. PN-76/R-78310 Zwierzęta rzeźne. Króliki.

98. PN-76/R-78311 Zwierzęta rzeźne. Nutrie.

99. PN-92/R-78550 Drób rzeźny. Brojlery, kurczęta, kury i koguty.

100. PN-93/R-78551 Drób rzeźny. Indyki.

101. PN-93/R-78552 Drób rzeźny. Kaczki, gęsi, kaczki brojlery i gęsi brojlery.

102. PN-85/R-78563 Jaja kurze wylęgowe.

Klasa 158. Zwierzyna łowna, zwierzęta futerkowe, ryby

103. PN-76/R-93000 Rybactwo stawowe. Nazwy i określenia.

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA