REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 1998 nr 76 poz. 503

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ

z dnia 16 czerwca 1998 r.

w sprawie zakazu przywozu niektórych towarów pochodzących ze Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej, Konfederacji Szwajcarskiej oraz Irlandii.

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 16 pkt 1 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. Nr 60, poz. 369) zarządza się, co następuje:

§ 1.
Zakazuje się przywozu towarów pochodzących ze Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej, Konfederacji Szwajcarskiej oraz Irlandii, określonych w załączniku do rozporządzenia.
§ 2.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 lipca 1998 r.

Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej: J. Janiszewski

Załącznik 1. [TOWARY PODLEGAJĄCE ZAKAZOWI PRZYWOZU ZE ZJEDNOCZONEGO KRÓLESTWA WIELKIEJ BRYTANII I IRLANDII PÓŁNOCNEJ, KONFEDERACJI SZWAJCARSKIEJ ORAZ IRLANDII]

Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej
z dnia 16 czerwca 1998 r. (poz. 503)

TOWARY PODLEGAJĄCE ZAKAZOWI PRZYWOZU ZE ZJEDNOCZONEGO KRÓLESTWA WIELKIEJ BRYTANII I IRLANDII PÓŁNOCNEJ, KONFEDERACJI SZWAJCARSKIEJ ORAZ IRLANDII

Pozycja

Kod PCN

Wyszczególnienie

0102

0102

Bydło żywe:

 

0102 10

– Zwierzęta hodowlane czystej krwi:

 

0102 10 10 0

– – Jałówki (bydło płci żeńskiej, które nigdy nie miało cielaka)

 

0102 10 30 0

– – Krowy

 

0102 10 90 0

– – Pozostałe

 

0102 90

– Pozostałe:

 

 

– – Gatunki domowe:

 

0102 90 05 0

– – – O masie nie przekraczającej 80 kg

 

 

– – – O masie powyżej 80 kg, ale nie przekraczającej 160 kg:

 

0102 90 21 0

– – – – Rzeźne

 

0102 90 29 0

– – – – Pozostałe

 

 

– – – O masie powyżej 160 kg, ale nie przekraczającej 300 kg:

 

0102 90 41 0

– – – – Rzeźne

 

0102 90 49 0

– – – – Pozostałe

 

 

– – – O masie powyżej 300 kg:

 

 

– – – – Jałówki (bydło płci żeńskiej, które nigdy nie miało cielaka):

 

0102 90 51 0

– – – – – Rzeźne

 

0102 90 59 0

– – – – – Pozostałe

 

 

– – – – Krowy:

 

0102 90 61 0

– – – – – Rzeźne

 

0102 90 69 0

– – – – – Pozostałe

 

 

– – – – Pozostałe:

 

0102 90 71 0

– – – – – Rzeźne

 

0102 90 79 0

– – – – – Pozostałe

 

0102 90 90 0

– – Pozostałe

0201

0201

Mięso wołowe świeże lub chłodzone:

 

0201 10 00 0

– Tusze i półtusze

 

0201 20

– Inne kawałki mięsa z kośćmi:

 

0201 20 20 0

– – Ćwierci „kompensowane”

 

0201 20 30 0

– – Ćwierci przednie nie rozdzielone lub rozdzielone

 

0201 20 50 0

– – Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielone

 

0201 20 90 0

– – Pozostałe

 

0201 30 00 0

– Bez kości

0202

0202

Mięso wołowe mrożone:

 

0202 10 00 0

– Tusze i półtusze

 

0202 20

– Inne kawałki mięsa z kośćmi:

 

0202 20 10 0

– – Ćwierci „kompensowane”

 

0202 20 30 0

– – Ćwierci przednie nie rozdzielone lub rozdzielone

 

0202 20 50 0

– – Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielone

 

0202 20 90 0

– – Pozostałe

 

0202 30

– Bez kości:

 

0202 30 10 0

– – Ćwierci przednie całe lub pokrojone na maksymalnie pięć części, a każda ćwiartka stanowi pojedynczy blok; ćwierci „kompensowane” w dwóch blokach, z których jeden zawiera ćwierć przednią całą lub pokrojoną na maksymalnie pięć kawałków, a drugi ćwierć tylną w jednym kawałku, ale bez polędwicy

 

0202 30 50 0

– – Rostbef, antrykot i szponder – kawałki

 

0202 30 90 0

– – Pozostałe

0206

0206

Jadalne podroby wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie, z osłów, mułów i osłomułów – świeże, chłodzone lub mrożone:

 

0206 10

– Wołowe świeże lub chłodzone:

 

0206 10 10 0

– – Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych

 

 

– – Pozostałe:

 

0206 10 91 0

– – – Wątroby

 

0206 10 95 0

– – – Gruba przepona i cienka przepona

 

0206 10 99 0

– – – Pozostałe

 

 

– Wołowe mrożone:

 

0206 21 00 0

– – Ozory

 

0206 22

– – Wątroby:

 

0206 22 10 0

– – – Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych

 

0206 22 90 0

– – – Pozostałe

 

0206 29

– – Pozostałe:

 

0206 29 10 0

– – – Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych

 

 

– – – Pozostałe:

 

0206 29 91 0

– – – – Gruba przepona i cienka przepona

 

0206 29 99 0

– – – – Pozostałe

0210

0210

Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mączki i grysiki z mięsa i podrobów:

 

0210 20

– Mięso wołowe:

 

0210 20 10 0

– – Z kośćmi

 

0210 20 90 0

– – Bez kości

 

0210 90

– Inne, łącznie z jadalnymi mączkami i grysikami z mięsa lub podrobów:

 

 

– – Podroby:

 

 

– – – Wołowe:

 

0210 90 41 0

– – – – Gruba przepona i cienka przepona

 

0210 90 49 0

– – – – Pozostałe

0504 00 00

0504 00 00

Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone:

 

0504 00 00 9

– Pozostałe1)

0506

0506

Kości i rdzenie rogów, nie obrobione, odtłuszczone, wstępnie przygotowane (ale nie przycięte dla nadania kształtu), poddane działaniu kwasu lub odżelatynowane; proszek i odpadki tych produktów:

 

0506 10 00 0

– Osseina i kości poddane działaniu kwasu1)

 

0506 90 00 0

– Pozostałe1)

0511

0511

Produkty pochodzenia zwierzęcego gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone; martwe zwierzęta objęte działami 1 lub 3, nie nadające się do spożycia przez ludzi:

 

 

– Pozostałe:

 

0511 99

– – Pozostałe:

 

0511 99 50 0

– – – Embriony bydlęce

 

0511 99 80

– – – Pozostałe:

 

0511 99 80 5

– – – – Komórki jajowe zwierząt gospodarskich1)

 

0511 99 80 9

– – – – Pozostałe1)

1601 00

1601 00

Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty:

 

1601 00 10 0

– Z wątroby1)

 

 

– Pozostałe:

 

1601 00 91 0

– – Kiełbasy, suche lub do smarowania, nie gotowane1)

 

1601 00 99 0

– – Pozostałe1)

1602

1602

Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew:

 

1602 10 00 0

– Przetwory homogenizowane1)

 

1602 20

– Z wątroby dowolnych zwierząt:

 

1602 20 90 0

– – Pozostałe1)

 

1602 50

– Z wołowiny:

 

1602 50 10 0

– – Nie gotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z nie gotowanym mięsem lub podrobami

 

 

– – Pozostałe:

 

 

– – – W opakowaniach hermetycznych:

 

1602 50 31 0

– – – – Corned beef (wołowina peklowana)

 

1602 50 39 0

– – – – Pozostałe

 

1602 50 80 0

– – – Pozostałe

 

1602 90

– Pozostałe łącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt:

 

1602 90 10 0

– – Przetwory z krwi dowolnych zwierząt1)

 

 

– – Pozostałe:

 

 

– – – Pozostałe:

 

 

– – – – Pozostałe:

 

 

– – – – – Zawierające mięso wołowe lub podroby:

 

1602 90 61 0

– – – – – – Nie gotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z nie gotowanym mięsem lub podrobami1)

 

1602 90 69 0

– – – – – – Pozostałe1)

1603 00

1603 00

Ekstrakty i soki z mięsa, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych:

 

1603 00 10 0

– W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 1 kg lub mniej1)

 

1603 00 30 0

– W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto większej niż 1 kg, ale mniejszej niż 20 kg1)

 

1603 00 90 0

– Pozostałe1)

2301

2301

Mąki, grysiki i granulki z mięsa i podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych, nie nadające się do spożycia przez ludzi; skwarki:

 

2301 10 00 0

– Mąki, grysiki i granulki z mięsa i podrobów; skwarki1)

3001

3001

Gruczoły i inne narządy do celów organoterapeutycznych, suszone, sproszkowane i nie sproszkowane; ekstrakty z gruczołów lub innych narządów lub ich wydzielin do celów organoterapeutycznych; heparyna i jej sole; inne substancje ludzkie i zwierzęce preparowane, do celów terapeutycznych lub profilaktycznych, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone:

 

3001 10

– Gruczoły i inne narządy, suszone, sproszkowane i nie sproszkowane:

 

3001 10 10 0

– – Sproszkowane1)

 

3001 10 90 0

– – Pozostałe1)

 

3001 20

– Ekstrakty gruczołów lub innych narządów lub ich wydzielin:

 

3001 20 90 0

– – Pozostałe1)

 

3001 90

– Pozostałe:

 

 

– – Pozostałe:

 

3001 90 91 0

– – – Heparyna i jej sole1)

 

3001 90 99 0

– – – Pozostałe1)

3002

3002

Krew ludzka; krew zwierzęca preparowana dla celów terapeutycznych, profilaktycznych lub diagnostycznych; antysurowice i inne frakcje krwi oraz modyfikowane produkty immunologiczne, także otrzymywane w procesach biotechnologicznych; szczepionki, toksyny, hodowle mikroorganizmów (poza drożdżami) oraz produkty podobne:

 

3002 10

– Antysurowice i pozostałe frakcje krwi oraz modyfikowane produkty immunologiczne, także otrzymywane w procesach biotechnologicznych:

 

3002 10 10 0

– – Antysurowice1)

 

 

– – Pozostałe:

 

3002 10 91 0

– – – Hemoglobina, globulina krwi i globulina surowicy1)

 

3002 90

– Pozostałe:

 

3002 90 30 0

– – Krew zwierzęca przygotowana do stosowania terapeutycznego, profilaktycznego i diagnostycznego1)

3503 00

3503 00

Żelatyna (łącznie z żelatyną w arkuszach prostokątnych /nawet kwadratowych/, barwionych lub nie i obrobionych powierzchniowo lub nie) oraz pochodne żelatyny; karuk; inne kleje pochodzenia zwierzęcego, wyłączając kleje kazeinowe z pozycji nr 3501:

 

3503 00 10 0

– Żelatyna i jej pochodne1),2)

 

3503 00 80 0

– Pozostałe1),2)

 

 

1) Dotyczy produktów otrzymanych ze zwierząt objętych pozycją nr 0102.

2) Dotyczy produktów przeznaczonych do celów spożywczych.

Metryka
  • Data ogłoszenia: 1998-06-24
  • Data wejścia w życie: 1998-07-01
  • Data obowiązywania: 1998-07-01
  • Z mocą od: 1998-07-01
  • Dokument traci ważność: 2000-12-31
Brak dokumentów zmieniających.
Brak zmienianych dokumentów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA