REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2000 nr 12 poz. 149

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI

z dnia 21 stycznia 2000 r.

w sprawie przypadków otrzymywania przez funkcjonariuszy Straży Granicznej wyżywienia oraz norm tego wyżywienia.

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 76 zdanie pierwsze ustawy z dnia 12 października 1990 r. o Straży Granicznej (Dz. U. Nr 78, poz. 462, z 1991 r. Nr 94, poz. 422, z 1992 r. Nr 54, poz. 254, z 1993 r. Nr 12, poz. 52, z 1994 r. Nr 53, poz. 214, z 1995 r. Nr 4, poz. 17, Nr 34, poz. 163 i Nr 104, poz. 515, z 1996 r. Nr 106, poz. 496 i Nr 124, poz. 583, z 1997 r. Nr 28, poz. 153, Nr 88, poz. 554 i Nr 121, poz. 770 oraz z 1999 r. Nr 110, poz. 1255) zarządza się, co następuje:

§ 1.
Użyte w rozporządzeniu określenia oznaczają:

1) „funkcjonariusz” – funkcjonariusza Straży Granicznej,

2) „jednostka” – jednostkę organizacyjną Straży Granicznej,

3) „okres zimowy” – okres od dnia 1 listopada do dnia 31 marca,

4) „norma wyżywienia” – ilość produktów żywnościowych i napojów przysługującą jednemu funkcjonariuszowi w ciągu doby,

5) „norma dominująca” – normę wyżywienia, która przysługuje największej grupie ze wszystkich funkcjonariuszy uprawnionych do wyżywienia w danej jednostce.

§ 2.
W przypadku gdy różnym grupom funkcjonariuszy przysługują odmienne normy wyżywienia, a warunki techniczno-organizacyjne nie pozwalają na przyrządzanie posiłków według kilku norm oddzielnie, funkcjonariusze otrzymują wyżywienie według jednej, dominującej normy wyżywienia.
§ 3.
1. W jednostkach prowadzących stołówki we własnym zakresie funkcjonariuszom nadzorującym gospodarkę żywnościową przysługują bezpłatne posiłki wydawane w godzinach ich pracy w danej jednostce – według dominującej normy wyżywienia.

2. Do funkcjonariuszy, o których mowa w ust. 1, zalicza się: kierownika sekcji gospodarki żywnościowej i kierownika stołówki, a w przypadku ich nieobecności lub braku takich etatów w strukturze jednostki – funkcjonariusza wyznaczonego do kierowania gospodarką żywnościową i stołówką.

§ 4.
1. Funkcjonariuszom pełniącym całodobową służbę w charakterze dowódców wart i ich pomocników przysługuje bezpłatne wyżywienie w naturze według norm wyżywienia przysługujących funkcjonariuszom wchodzącym w skład warty.

2. Funkcjonariusze pełniący inne służby całodobowe, z wyjątkiem dyżurnych etatowych, uprawnieni są do bezpłatnego wyżywienia w naturze według normy dominującej.

§ 5.
Funkcjonariuszom zajmującym etatowe stanowiska szefów kompanii lub pełniącym takie obowiązki, którzy w ramach obowiązków służbowych kontrolują zachowanie podległych funkcjonariuszy w czasie posiłków, przysługują bezpłatne obiady według normy wyżywienia przysługującej podległym funkcjonariuszom.
§ 6.
1. Ustala się następujące normy wyżywienia:

1) zasadnicze:

a) szkolną, zwaną dalej „normą SZ”,

b) lotniczą, zwaną dalej „normą LOT”,

2) dodatkowe:

a) uzupełniającą, zwaną dalej „normą DU”,

b) napojów.

2. Ilość produktów żywnościowych, wchodzących w skład podstawowych grup tych produktów dla norm SZ, LOT i DU, określa załącznik do rozporządzenia.

3. Wartość produktów żywnościowych, wchodzących w skład normy wyżywienia, jest wartością pieniężną tej normy.

§ 7.
1. Norma SZ przysługuje bezpłatnie w naturze funkcjonariuszom:

1) w dniach przebywania funkcjonariuszy – na podstawie decyzji kierownika jednostki – na terenie działania jednostki, połączonego z zakwaterowaniem lub zakazem opuszczania miejsca służby, trwającego ponad 12 godzin oraz w dniach składania egzaminów do szkół policyjnych, wojskowych i ośrodków szkolenia Straży Granicznej poza miejscem zamieszkania,

2) w służbie kandydackiej,

3) będącym słuchaczami ośrodków szkolenia lub uczestnikami kursów w jednostkach – w czasie pobytu w ośrodkach szkolenia i jednostkach organizujących kursy oraz na praktykach – poza miejscem stałego zamieszkania, a w miejscu zamieszkania wtedy, gdy na czas szkolenia i praktyk są zakwaterowani na terenie jednostki,

4) biorącym udział w szkoleniu lub ćwiczeniach w systemie obronnym kraju, jeśli zajęcia trwają w sposób ciągły powyżej 8 godzin,

5) uczestniczącym w całodniowych szkoleniach i naradach organizowanych przez kierownictwo urzędu obsługującego ministra właściwego do spraw wewnętrznych, Komendanta Głównego Policji lub Komendanta Głównego Straży Granicznej,

6) biorącym udział w trwających ponad 8 godzin działaniach granicznych oraz akcjach przywracania porządku publicznego poza miejscem stałego pełnienia służby,

7) biorącym udział w trwających ponad 8 godzin akcjach zapobiegania klęskom żywiołowym oraz działaniach porządkowych podczas akcji ratowniczych przy likwidacji skutków klęsk żywiołowych i katastrof,

8) skierowanym służbowo na jednostki pływające Straży Granicznej,

9) wchodzącym w skład etatowych załóg jednostek pływających Straży Granicznej – w dniach pełnienia służby,

10) biorącym udział w zawodach sportowych, spartakiadach oraz przebywającym na obozach kondycyjnych i zgrupowaniach szkoleniowych przed tymi zawodami,

11) skierowanym do wykonywania czynności służbowych poza miejscem stałego pełnienia służby
(w warunkach, w których przysługuje dieta), za zgodą tych funkcjonariuszy.

2. Norma SZ, w formie uroczystego posiłku, przysługuje funkcjonariuszom, którzy ukończyli trwające co najmniej 4 miesiące szkolenia lub kursy w ośrodkach szkolenia lub jednostkach, oraz zaproszonym na te uroczystości funkcjonariuszom – przedstawicielom ośrodka szkolenia lub jednostki organizującej kurs. Funkcjonariusze korzystający z tej normy nie tracą uprawnień do norm wyżywienia przysługujących im z innego tytułu.

3. Norma SZ przysługuje bezpłatnie, w formie suchego prowiantu, funkcjonariuszom w służbie kandydackiej:

1) w czasie podróży służbowych odbywanych pojedynczo lub w małych grupach, w czasie konwoju oraz w innych okolicznościach, gdy przygotowanie gorącego posiłku jest niemożliwe,

2) pełniącym służbę w małych grupach i wykonującym prace, podczas których zorganizowanie wyżywienia w postaci gotowanych posiłków nie jest możliwe.

§ 8.
1. Norma LOT przysługuje bezpłatnie w naturze w dniach wykonywania czynności służbowych funkcjonariuszom:

1) zaliczanym do personelu latającego, zajmującym etatowe stanowiska przewidziane dla tego personelu i wykonującym loty,

2) etatowo wykonującym czynności instruktorów spadochronowych, zgodnie z programem szkolenia.

2. Norma LOT nie przysługuje funkcjonariuszom, o których mowa w ust. 1, w przypadku zawieszenia w lotach lub w pełnieniu funkcji instruktorskich.

3. Funkcjonariusze, o których mowa w ust. 1 pkt 1, zawieszeni w lotach z przyczyn zdrowotnych tracą uprawnienia do normy LOT (za dni służby) po 6 miesiącach od dnia wydania przez właściwą komisję lekarską decyzji o zawieszeniu w lotach. Komendant Główny Straży Granicznej, na wniosek komisji lekarskiej, może przedłużyć funkcjonariuszom uprawnienia do normy LOT na czas nie dłuższy niż 6 miesięcy.

§ 9.
Norma DU (100%) przysługuje bezpłatnie w naturze:

1) funkcjonariuszom wchodzącym w skład personelu technicznego, zatrudnionego przy bezpośredniej obsłudze samolotów i pracy przy sprzęcie lotniczym oraz wyznaczonym do bezpośredniej obsługi lotów i pełnienia dyżurów na lotnisku,

2) jako dodatek do normy SZ – funkcjonariuszom uczestniczącym w zawodach sportowych i spartakiadach o mistrzostwo Policji, Straży Granicznej i urzędu obsługującego ministra właściwego do spraw wewnętrznych oraz przebywającym na obozach kondycyjnych i zgrupowaniach szkoleniowych przed tymi zawodami.

§ 10.
70% normy DU przysługuje bezpłatnie w naturze, jako dodatek do normy SZ:

1) funkcjonariuszom pododdziałów odwodowych biorącym bezpośredni udział w działaniach mających na celu zapewnienie porządku w zasięgu terytorialnym przejścia granicznego lub w strefie nadgranicznej,

2) funkcjonariuszom zaokrętowanym na jednostkach pływających Straży Granicznej:

a) w czasie pobytu na morzu,

b) w czasie pływania po akwenach portowych dłużej niż 4 godziny,

c) w dniach pełnienia dyżurów w porcie.

§ 11.
1. 50% normy DU przysługuje bezpłatnie w naturze funkcjonariuszom biorącym udział w akcjach przywracania porządku publicznego w miejscu stałego zamieszkania, w warunkach szczególnych, powodujących konieczność pełnienia przez okres powyżej 10 godzin służby połączonej ze znacznym wysiłkiem.

2. 50% normy DU przysługuje bezpłatnie w naturze, niezależnie od normy, o której mowa w § 12 ust. 2, funkcjonariuszom Straży Granicznej pełniącym dyżury kontrolerskie na przejściach granicznych trwające co najmniej 12 godzin – w czasie tych dyżurów.

3. Norma, o której mowa w ust. 1, nie przysługuje funkcjonariuszom, którzy korzystają w tym czasie z bezpłatnego wyżywienia według normy SZ lub LOT.

§ 12.
1. 45% normy DU przysługuje bezpłatnie w naturze, jako dodatek do normy SZ:

1) słuchaczom ośrodka tresury psów służbowych Straży Granicznej – w dniach zajęć terenowych wymagających zwiększonego wysiłku fizycznego w związku z praktycznym szkoleniem psów,

2) funkcjonariuszom, o których mowa w § 7 ust. 1 pkt 5–7,

3) funkcjonariuszom w służbie kandydackiej, biorącym udział w akcjach, o których mowa w § 7
ust. 1 pkt 6 i 7,

4) funkcjonariuszom uczestniczącym w zawodach sportowych i spartakiadach o mistrzostwo komend wojewódzkich Policji i oddziałów Straży Granicznej oraz przebywającym na obozach kondycyjnych i zgrupowaniach szkoleniowych – przed tymi zawodami.

2. 45% normy DU przysługuje bezpłatnie w naturze funkcjonariuszom (z wyjątkiem korzystających w tym czasie z całodziennego bezpłatnego wyżywienia w naturze lub normy DU w części większej niż 45%), pełniącym w okresie zimowym służbę na wolnym powietrzu przez co najmniej 4 godziny dziennie – w postaci posiłku profilaktycznego.

§ 13.
1. Funkcjonariuszom wykonującym czynności służbowe:

1) w pomieszczeniach zamkniętych, w których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28°C,

2) na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia powyżej 25°C lub poniżej 10°C,

3) związane z dużym wysiłkiem fizycznym

przysługują dodatkowe napoje, w ilości niezbędnej do zaspokojenia potrzeb.

2. Normę napojów wydaje się w warunkach, o których mowa w ust. 1, wyłącznie w naturze i tylko w dniach wykonywania czynności służbowych.

§ 14.
1. Funkcjonariusze, którym przysługuje bezpłatne wyżywienie z kilku tytułów, otrzymują wyżywienie tylko z jednego tytułu według najkorzystniejszej dla siebie, zasadniczej normy wyżywienia wraz z przysługującymi normami dodatkowymi.

2. Funkcjonariuszom pobierającym diety z tytułu podróży służbowej wyżywienie bezpłatne nie przysługuje.

§ 15.
Traci moc zarządzenie nr 75/93 Ministra Spraw Wewnętrznych z dnia 28 kwietnia 1993 r. w sprawie określenia norm wyżywienia oraz przypadków otrzymywania tego wyżywienia przez policjantów, funkcjonariuszy Urzędu Ochrony Państwa, funkcjonariuszy Straży Granicznej i żołnierzy pełniących służbę w jednostkach wojskowych podporządkowanych Ministrowi Spraw Wewnętrznych (Dz. Urz. MSW Nr 4, poz. 70, z 1994 r. Nr 3, poz. 30 i Nr 5, poz. 54 oraz z 1996 r. Nr 2, poz. 5 i Nr 10, poz. 68) w zakresie dotyczącym funkcjonariuszy Straży Granicznej.
§ 16.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji: M. Biernacki

Załącznik 1. [ILOŚĆ PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH (W PODSTAWOWYCH GRUPACH TYCH PRODUKTÓW) DLA NORM WYŻYWIENIA SZ, LOT I DU]

Załącznik do rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji
z dnia 21 stycznia 2000 r. (poz. 149)

ILOŚĆ PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH (W PODSTAWOWYCH GRUPACH TYCH PRODUKTÓW) DLA NORM WYŻYWIENIA SZ, LOT I DU

 

Lp.

Nazwa grupy produktów żywnościowych

Normy wyżywienia dzienne,
w gramach na osobę

SZ

LOT

DU

1

Strączkowe

27

28

2

Zbożowe

73

62

3

Pieczywo

670

600

100

4

Mięso i przetwory przeliczone na mięso

292

400

85

5

Tłuszcze zwierzęce w przeliczeniu na smalec

19

19

6

Tłuszcze roślinne w przeliczeniu na olej

10

10

7

Mleko i przetwory przeliczone na mleko

790

975

400

8

Masło i śmietana przeliczone na masło

46

64

20

9

Jaja (g/szt.)

25/0,5

50/1

25/0,5

10

Ryby i przetwory w przeliczeniu na tusze ryb morskich

58

90

11

Ziemniaki

700

600

12

Warzywa i owoce bogate w witaminę C

132

160

100

13

Warzywa i owoce bogate w karoten

160

160

100

14

Inne warzywa i owoce

365

560

400

15

Cukry i słodycze przeliczone na cukier

73

84

20

 

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2000-02-23
  • Data wejścia w życie: 2000-03-09
  • Data obowiązywania: 2000-03-09
  • Dokument traci ważność: 2002-06-16
Brak dokumentów zmieniających.
Brak zmienianych dokumentów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA