REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2002 nr 204 poz. 1725

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 20 listopada 2002 r.

w sprawie wysokości opłat za przeprowadzenie badań próbek środków żywienia zwierząt.

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 45 ust. 3 ustawy z dnia 23 sierpnia 2001 r. o środkach żywienia zwierząt (Dz. U. Nr 123, poz. 1350) zarządza się, co następuje:

§ 1.
1. Ustala się wysokość opłat za przeprowadzenie badań próbek środków żywienia zwierząt, określona w załączniku do rozporządzenia, z zastrzeżeniem ust. 2.

2. Wysokość opłat za przeprowadzenie badań organoleptycznych i fizykochemicznych próbek środków żywienia zwierząt, które nie zostały ujęte w załączniku do rozporządzenia, ustala się jako iloczyn liczby godzin faktycznie przeznaczonych na przeprowadzenie tych badań i stawki za jedną godzinę w wysokości 60 zł.

§ 2.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: J. Kalinowski

 

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

Załącznik 1. [WYSOKOŚĆ OPŁAT ZA PRZEPROWADZENIE BADAŃ PRÓBEK ŚRODKÓW ŻYWIENIA ZWIERZĄT]

Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju
 Wsi z dnia 20 listopada 2002 r. (poz. 1725)

WYSOKOŚĆ OPŁAT ZA PRZEPROWADZENIE BADAŃ PRÓBEK ŚRODKÓW ŻYWIENIA ZWIERZĄT

Lp.

Rodzaj analizy

Wysokość opłat (w zł)

1

2

3

1.

Podstawowe składniki pokarmowe

1.1

Białko ogólne metodą Kjeldahla

78,00

1.2

Białko ogólne rozpuszczalne w pepsynie i kwasie chlorowodorowym

120,00

1.3

Wilgotność

35,00

1.4

Wilgotność olejów i tłuszczów

35,00

1.5

Popiół surowy

35,00

1.6

Popiół nierozpuszczalny w kwasie chlorowodorowym

100,00

1.7

Włókno surowe

153,00

1.8

Surowy olej i tłuszcz

60,00

1.9

Surowy olej i tłuszcz z hydrolizą

80,00

1.10

Skrobia metodą polarymetryczną

120,00

1.11

Skrobia metodą pankreatynową

115,00

1.12

Cukry metodą Luff-Schorla

130,00

1.13

Laktoza

180,00

1.14

Wartość energetyczna

70,00

1.15

Mocznik

80,00

2.

Aminokwasy

2.1

Skład aminokwasowy białka bez tryptofanu, w tym

550,00

 

aminokwasy siarkowe

300,00

2.2

Tryptofan

260,00

2.3

Wolne aminokwasy

550,00

2.4

Lizyna ogólna (wolna)

300,00

2.5

Lizyna przyswajalna

600,00

3.

Składniki mineralne

3.1

Wapń (ASA)

75,00

3.2

Sód

75,00

3.3

Potas

75,00

3.4

Chlorki

60,00

3.5

Magnez

60,00

3.6

Całkowita zawartość fosforu

80,00

3.7

Żelazo

80,00

3.8

Miedź

80,00

3.9

Mangan

80,00

3.10

Cynk

80,00

3.11

Węglany

68,00

3.12

Selen

90,00

4.

Witaminy

4.1

Witamina A metodą spektrofotometryczną

200,00

4.2

Witamina A metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej

280,00

4.3

Witamina E

284,00

4.4

Witamina K3

235,00

4.5

Witamina D

284,00

4.6

Witamina B1

175,00

4.7

Witamina C

190,00

 

5.

Stymulatory wzrostu

5.1

Flawomycyna metodą dyfuzji w żelu agarowym

200,00

5.2

Salinomycyna metodą dyfuzji w żelu agarowym

200,00

5.3

Awilamycyna metodą dyfuzji w żelu agarowym

200,00

5.4

Sól sodowa monenzyny metodą dyfuzji w żelu agarowym

180,00

6.

Kokcydiostatyki i inne dodatki

6.1

Nikarbazyna

260,00

6.2

Halofuginon

260,00

6.3

Robenidyna

260,00

6.4

Diklazuril

260,00

6.5

Nifursol

260,00

6.6

Maduramycyna

260,00

6.7

Salinomycyna

260,00

6.8

Sól sodowa lasalocidu metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej

260,00

7.

Substancje i materiały niepożądane oraz szkodliwe pochodzenia roślinnego

7.1

Aflatoksyny B1 metodą jednokierunkowej chromatografii cienkowarstwowej

200,00

7.2

Aflatoksyna B1 metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej

400,00

7.3

Teobromina

64,00

7.4

Olejek gorczyczny (ITC)

170,00

7.5

Kwas cyjanowodorowy

68,00

7.6

Alkaloidy w łubinie

110,00

7.7

Gossypol

96,00

7.8

Lotne związki azotowe metodą mikrodyfuzyjną

70,00

7.9

Lotne związki azotowe metodą destylacyjną

72,00

7.10

Składniki pochodzenia zwierzęcego metodą mikroskopową

150,00

8.

Inne składniki paszowe

8.1

Szkodniki

40,00

8.2

Zanieczyszczenia organiczne

40,00

8.3

Zanieczyszczenia mineralne

40,00

8.4

Aktywność ureazy w produktach soi

70,00

8.5

Zawartość chudego mleka w proszku w mieszankach paszowych metodą enzymatycznej koagulacji parakazeiny

95,00

8.6

Zawartość podpuszczkowej serwatki w chudym mleku w proszku

160,00

8.7

Wykrywanie skrobi w chudym mleku w proszku, denaturowanym mleku w proszku i w mieszankach paszowych

25,00

8.8

Wilgotność kwasowej maślanki w proszku

35,00

8.9

Skład kwasów tłuszczowych

195,00

8.10

Wolne kwasy tłuszczowe

120,00

8.11

Liczba kwasowa

70,00

8.12

Liczba nadtlenkowa

85,00

8.13

Przeciwutleniacze BHT, BHA, EQ

270,00

8.14

Organizmy genetycznie zmodyfikowane (GMO) – ilościowo

700,00

8.15

Glukozynolany

170,00

8.16

Izotiocyjaniany

220,00

8.17

Inne oznaczenia za 1 godz.

60,00

 

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2002-12-09
  • Data wejścia w życie: 2002-12-24
  • Data obowiązywania: 2002-12-24
  • Dokument traci ważność: 2004-05-01
Brak dokumentów zmieniających.
Brak zmienianych dokumentów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA