REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2003 nr 25 poz. 222

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA l ROZWOJU WSI1)

z dnia 4 lutego 2003 r.

w sprawie rodzajów moszczy gronowych i szczegółowych wymagań dla tych moszczy

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 4 pkt 2 ustawy z dnia 25 lipca 2001 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich oraz obrocie tymi wyrobami (Dz. U. Nr 128, poz. 1401) zarządza się, co następuje:

§ 1.
Do moszczy gronowych zalicza się:

1) moszcz gronowy;

2) moszcz gronowy będący w trakcie fermentacji;

3) zagęszczony moszcz gronowy;

4) rektyfikowany zagęszczony moszcz gronowy.

§ 2.
Moszcz gronowy, o którym mowa w § 1 pkt 1, jest półproduktem o rzeczywistym stężeniu alkoholu nie wyższym niż 1% objętościowy, uzyskanym w wyniku rozgniatania lub wytłaczania świeżych winogron, przy zastosowaniu tylko i wyłącznie procesów fizycznych.
§ 3.
Moszcz gronowy będący w trakcie fermentacji, o którym mowa w § 1 pkt 2, jest uzyskany w wyniku fermentacji moszczu gronowego o rzeczywistym stężeniu alkoholu wyższym niż 1% objętościowy, stanowiącym nie więcej niż 3/5 całkowitego stężenia alkoholu w % objętościowych.
§ 4.
Zagęszczony moszcz gronowy, o którym mowa w § 1 pkt 3, jest nieskarmelizowanym moszczem gronowym:

1) uzyskanym przez częściowe odparowanie (dehydratację) moszczu gronowego, przeprowadzone metodami innymi niż bezpośrednie nagrzewanie w taki sposób, że wskazania przyrządu do mierzenia wartości ekstraktu (refraktometr) w temperaturze 20°C są nie niższe niż 50,9%;

2) o rzeczywistym stężeniu alkoholu nie wyższym niż 1% objętościowy.

§ 5.
Rektyfikowany zagęszczony moszcz gronowy, o którym mowa w § 1 pkt 4, jest produktem:

1) ciekłym, nieskarmelizowanym, uzyskanym poprzez częściowe usunięcie wody z moszczu gronowego, przeprowadzone metodami innymi niż bezpośrednie nagrzewanie w taki sposób, że wskazania refraktometru w temperaturze 20°C są nie niższe niż 61,7%;

2) poddanym procesom odkwaszania i usunięcia wszystkich innych składników poza cukrem;

3) o pH nie wyższym niż 5 po rozcieńczeniu do 25° Brix;

4) o gęstości optycznej nie większej niż 0,1 po rozcieńczeniu do 25° Brix przy długości fali świetlnej 425 nanometrów oraz przy grubości warstwy jeden centymetr;

5) o liczbie związków fenolowych (liczbie Folina-Ciocalteau) nie wyższej niż 6 po rozcieńczeniu do 25° Brix;

6) o dającej się miareczkować kwasowości nie wyższej niż 15 milirównoważników na kilogram cukrów ogółem;

7) o zawartości dwutlenku siarki nie wyższej niż 25 miligramów na kilogram cukrów ogółem;

8) o zawartości kationów nie wyższej niż 8 milirównoważników na kilogram cukrów ogółem;

9) o przewodności elektrycznej właściwej nie wyższej niż 120 microSiemensów (mS) na centymetr przy rozcieńczeniu do 25° Brix w temperaturze 20°C;

10) o zawartości hydroxymethylfurfuralu nie wyższej niż 25 miligramów na kilogram cukrów ogółem;

11) zawierającym mezoinozytol;

12) pozbawionym sacharozy.

§ 6.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: J. Kalinowski

 

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2003-02-14
  • Data wejścia w życie: 2003-03-01
  • Data obowiązywania: 2003-03-01
  • Dokument traci ważność: 2004-05-01
Brak dokumentów zmieniających.
Brak zmienianych dokumentów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA