REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2003 nr 29 poz. 243

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 8 stycznia 2003 r.

w sprawie wykazu produktów, które do dnia 26 października 2003 r. mogą być wytwarzane i wprowadzane do obrotu bez uprzedniego ich wpisania do odpowiednich rejestrów produktów

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 50 ust. 3 ustawy z dnia 23 sierpnia 2001 r. o środkach żywienia zwierząt (Dz. U. Nr 123, poz. 1350) zarządza się, co następuje:

§ 1.
Ustala się wykaz produktów, które do dnia 26 października 2003 r. mogą być wytwarzane i wprowadzane do obrotu bez uprzedniego ich wpisania do odpowiednich rejestrów produktów, stanowiący załącznik do rozporządzenia.
§ 2.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: J. Kalinowski

 

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji państwowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).


Załącznik 1. [WYKAZ PRODUKTÓW, KTÓRE DO DNIA 26 PAŹDZIERNIKA 2003 R. MOGĄ BYĆ WYTWARZANE I WPROWADZANE DO OBROTU BEZ UPRZEDNIEGO ICH WPISANIA DO ODPOWIEDNICH REJESTRÓW PRODUKTÓW]

Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 8 stycznia 2003 r. (poz. 243)

WYKAZ PRODUKTÓW, KTÓRE DO DNIA 26 PAŹDZIERNIKA 2003 R. MOGĄ BYĆ WYTWARZANE I WPROWADZANE DO OBROTU BEZ UPRZEDNIEGO ICH WPISANIA DO ODPOWIEDNICH REJESTRÓW PRODUKTÓW

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika


 

OBJAŚNIENIA

1) 500 pg WHO-PCCD/F-TEO/kg.

2) 1 FTU odpowiada ilości enzymu uwalniającej 1 mikromol nieorganicznego fosforanu w ciągu minuty z fitynianu sodowego przy pH 5,5 i temperaturze 370C.

3) 1 FYT odpowiada ilości enzymu uwalniającej 1 mikromol nieorganicznego fosforanu w ciągu minuty z fitynianu sodowego przy pH 5,5 i temperaturze 370C.

4) 1 GALU odpowiada ilości enzymu hydrolizującej 1 mikromol p-nitrofenylo-alfa-galaktopiranozydu w ciągu minuty przy pH 5,5 i temperaturze 370C.

5) 1 FBG odpowiada ilości enzymu uwalniającej 1 mikromol redukujących cukrów (odpowiedników glukozy) z beta-glukanu jęczmienia w ciągu minuty przy pH 5,0 i temperaturze 300C.

6) 1 FXU odpowiada ilości enzymu uwalniającej 7,8 mikromoli redukujących cukrów (odpowiedników ksylozy) z azo-arabinoksylanu pszenicy w ciągu minuty przy p H 6,0 i temperaturze 500C.

7) 1 FXU odpowiada ilości enzymu uwalniającej 3,1 mikromoli redukujących cukrów (odpowiedników ksylozy) z azo-arabinoksylanu pszenicy w ciągu minuty przy pH 6,0 i temperaturze 500C.

8) 1 FXU odpowiada ilości enzymu uwalniającej 0,15 mikromoli ksylozy z azuryno-ksylanu poprzecznie usieciowanego w ciągu minuty przy pH 5,0 i temperaturze 400C.

9) 1 BGU odpowiada ilości enzymu uwalniającej 0,15 mikromoli glukozy z azuryno-beta-glukanu poprzecznie usieciowanego w ciągu minuty przy pH 5,0 i temperaturze 400C.

10) 1 EXU odpowiada ilości enzymu uwalniającej 1 mikromol redukujących cukrów (odpowiedników ksylozy) z arabinoksylanu w ciągu minuty przy pH 3,5 i temperaturze 550C.

11) 1 RAU odpowiada ilości enzymu, która przekształca 1 mg rozpuszczalnej skrobi w produkt posiadający absorbancję odpowiadającą barwie odniesienia przy 620 nm po reakcji z jodem w ciągu minuty przy pH 6,6 i w temperaturze 300C.

12) 1 U odpowiada ilości enzymu uwalniającej 0,1 mikromoli glukozy z karboksymetylocelulozy w ciągu minuty przy pH 5,0 i temperaturze 400C.

13) 1 U odpowiada ilości enzymu uwalniającej 0,1 mikromoli glukozy z beta-glukanu jęczmienia w ciągu minuty przy pH 5,0 i temperaturze 400C.

14) 1 U odpowiada ilości enzymu uwalniającej 0,1 mikromoli glukozy z ksylanu pszenicy orkisz (owsa) w ciągu minuty przy pH 5,0 i temperaturze 400C.

15) 1 BGU odpowiada ilości enzymu uwalniającej 0,278 mikromoli redukujących cukrów (odpowiedników glukozy) z beta-glukanu jęczmienia w ciągu minuty przy pH 3,5 i temperaturze 400C.

16) 1 EXU odpowiada ilości enzymu uwalniającej 1 mikromol redukujących cukrów (odpowiedników ksylozy) z arabinoksylanu pszenicy w ciąg u minuty przy pH 3,5 i temperaturze 550C.

17) 1 U odpowiada ilości enzymu uwalniającej 1 mikromol ksylozy z ksylanu drewna brzozowego w ciągu minuty przy pH 5,3 i temperaturze 500C.

18) 1 U odpowiada ilości enzymu uwalniającej 1 mikromol redukujących cukrów (odpowiedników glukozy) z beta-glukanu jęczmienia w ciągu minuty przy pH 5,0 i temperaturze 300C.

19) 1 CU odpowiada ilości enzymu uwalniającej 0,128 mikromoli redukujących cukrów (odpowiedników glukozy) z beta-glukanu jęczmienia w ciągu minuty przy pH 4,5 i temperaturze 300C.

20) 1 EPU odpowiada ilości enzymu uwalniającej 0,0083 mikromoli redukujących cukrów (odpowiedników ksylozy) z ksylanu pszenicy orkisz (owsa) w ciągu minuty przy pH 4,7 i temperaturze 300C.

21) 1 AGL odpowiada ilości enzymu uwalniającej 5,55 mikromoli redukujących cukrów (odpowiedników maltozy) z beta-glukanu jęczmienia w ciągu minuty przy pH 4,6 i temperaturze 300C.

22) 1 AXC odpowiada ilości enzymu uwalniającej 17,2 mikromoli redukujących cukrów (odpowiedników maltozy) z ksylanu jęczmienia w ciągu minuty przy pH 4,7 i temperaturze 300C.

23) 1 BGN odpowiada ilości enzymu uwalniającej 1 mikromol redukujących cukrów (odpowiedników glukozy) z beta-glukanu jęczmienia w ciągu minuty przy pH 4,8 i temperaturze 500C.

24) 1 IFP odpowiada ilości enzymu uwalniającej 1 mikromol redukujących cukrów (odpowiedników ksylozy) z ksylanu owsa w ciągu minuty przy pH 4,8 i temperaturze 500C.

25) 1 QXU odpowiada ilości enzymu uwalniającej 1 mikromol redukujących cukrów (odpowiedników ksylozy) z ksylanu owsa w ciągu minuty przy pH 5,1 i temperaturze 500C.

26) 1 QGU odpowiada ilości enzymu uwalniającej 1 mikromol redukujących cukrów (odpowiedników glukozy) z beta-glukanu jęczmienia w ciągu minuty przy pH 4,8 i temperaturze 500C.

27) 1 U odpowiada ilości enzymu uwalniającej 1 mikromol redukujących cukrów (odpowiedników glukozy) z beta-glukanu owsa w ciągu minuty przy pH 4,0 i temperaturze 300C.

28) 1 U odpowiada ilości enzymu uwalniającej 1 mikromol redukujących cukrów (odpowiedników ksylozy) z ksylanu owsa w ciągu minuty przy pH 4,0 i temperaturze 300C.

29) 1 BU odpowiada ilości enzymu uwalniającej 0,06 mikromoli redukujących cukrów (odpowiedników glukozy) z beta-glukanu jęczmienia w ciągu minuty przy pH 4,8 i temperaturze 500C.

30) 1 BXU odpowiada ilości enzymu uwalniającej 0,06 mikromoli redukujących cukrów (odpowiedników ksylozy) z ksylenu drewna brzozowego w ciągu minuty przy pH 5,3 i temperaturze 500C.

31) 1 BU odpowiada ilości enzymu uwalniającej 0,06 mikromoli redukujących cukrów (odpowiedników glukozy) z beta-glukanu jęczmienia w ciągu minuty przy pH 4,8 i temperaturze 500C.

32) 1 PPU odpowiada ilości enzymu uwalniającej 1 mikromol nieorganicznego fosforanu w ciągu minuty z fitynianu sodowego przy pH 5,0 i temperaturze 370C.

33) 1 U odpowiada ilości enzymu uwalniającej 2,78 mikromoli redukujących cukrów (odpowiedników maltozy) z beta-glukanu jęczmienia w ciągu minuty przy pH 5,0 i temperaturze 500C.

34) 1 U odpowiada ilości enzymu uwalniającej 5,55 mikromoli redukujących cukrów (odpowiedników maltozy) z beta-glukanu jęczmienia w ciągu minuty przy pH 5,0 i temperaturze 500C.

35) 1 U odpowiada ilości enzymu uwalniającej 4,0 mikromoli redukujących cukrów (odpowiedników maltozy) z ksylanu drewna brzozowego w ciągu minuty przy pH 5,5 i temperaturze 500C.

36) 1 EU odpowiada ilości enzymu uwalniającej 1 mikromol redukujących cukrów (odpowiedników ksylozy) z ksylanu owsa w ciągu minuty przy pH 4,5 i temperaturze 400C.

37) 1 U odpowiada ilości enzymu uwalniającej 1 mikromol redukujących cukrów (odpowiedników ksylozy) z ksylanu pszenicy orkisz (owsa) w ciągu minuty przy pH 5,3 i temperaturze 500C.

38) 1 U odpowiada ilości enzymu uwalniającej 1 mikromol redukujących cukrów (odpowiedników glukozy) z beta-glukanu owsa w ciągu minuty przy pH 4,0 i temperaturze 300C.

39) 1 U odpowiada ilości enzymu uwalniającej 1 mikromol redukujących cukrów (odpowiedników glukozy) z ksylanu owsa w ciągu minuty przy pH 4,0 i temperaturze 300C.

40) 1 U odpowiada ilości enzymu uwalniającej 1 mikromol redukujących cukrów (odpowiedników glukozy) ze skrobi pszenicy w ciągu minuty przy pH 4,0 i temperaturze 300C.

41) 1 U odpowiada ilości enzymu uwalniającej 1 mikrogram komponentów fenolowych (odpowiedników tyrozyny) z substratu kazeiny w ciągu minuty przy pH 7,5 i temperaturze 400C.

42) 1 U odpowiada ilości enzymu hydrolizującego 1 mikromol sprzężonego glukozydu z nierozpuszczalnego w wodzie substratu polimerowego skrobi poprzecznie usieciowanego w ciągu minuty przy pH 6,5 i temperaturze 370C.

43) 1 U odpowiada ilości enzymu uwalniającej 1 mikromol materiału redukującego (odpowiedników kwasu galakturonikowego) z substancji poly D-galakturonikowej w ciągu minuty przy pH 5,0 i temperaturze 400C.

44) 1 KNU odpowiada ilości enzymu uwalniającej 670 mikromoli redukujących cukrów (odpowiedników glukozy) z rozpuszczalnej skrobi w ciągu minuty przy pH 5,6 i temperaturze 370C.

45) 1 IU odpowiada ilości enzymu uwalniającej 1 mikromol redukujących cukrów (odpowiedników ksylozy) z drewna brzozowego w ciągu minuty przy pH 4,5 i temperaturze 300C.

46)1 U odpowiada ilości enzymu uwalniającej 0,0056 mikromoli redukujących cukrów (odpowiedników glukozy) z beta-glukanu jęczmienia w ciągu minuty przy pH 7,5 i temperaturze 300C.

47) 1 U odpowiada ilości enzymu uwalniającej 0,0056 mikromoli redukujących cukrów (odpowiedników glukozy) z karboksymetylocelulozy w ciągu minuty przy pH 4,8 i temperaturze 500C.

48) 1 U odpowiada ilości enzymu hydrolizującego 1 mikromol glukozy z polimeru skrobi poprzecznie usieciowanego w ciągu minuty przy pH 7,5 i temperaturze 300C.

49) 1 U odpowiada ilości enzymu hydrolizującego 1 mikromol sprzężonego glukozydu z nierozpuszczalnego w wodzie polimeru skrobi poprzecznie usieciowanego w ciągu minuty przy pH 7,5 i temperaturze 370C.

50) 1 U odpowiada ilości enzymu, która wytwarza 1 mikrogram rozpuszczalnej azo-kazeiny w kwasie trichloroacetowym w ciągu minuty przy pH 7,5 i temperaturze 370C.

51) 1 U odpowiada ilości enzymu uwalniającej 0,0067 mikromoli redukujących cukrów (odpowiedników ksylozy) z drewna brzozowego w ciągu minuty przy pH 5,3 i temperaturze 500C.

52) Dioksyny (suma polichlorowanych dibenzeno-para-dioksyn (PCDDs) i polichlorowanych dibenzofuranów (PCDFs) wyrażona jako równoważniki toksyczności określone przez Światową Organizację Zdrowia WHO-TEFs). Ta zawartość musi być wyrażona jako górna granica, tj. należy przyjąć, że wyliczone wszystkie wartości różnych elementów poniżej granicy wykrywalności są równe granicy wykrywalności.

53) j.m./kg.

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2003-02-19
  • Data wejścia w życie: 2003-03-06
  • Data obowiązywania: 2003-03-06
  • Dokument traci ważność: 2003-10-26
Brak dokumentów zmieniających.
Brak zmienianych dokumentów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA