REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2003 nr 29 poz. 245

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 4 lutego 2003 r.

w sprawie szczegółowego sposobu produkcji wyrobów winiarskich gronowych

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 29 pkt 1 lit. a ustawy z dnia 25 lipca 2001 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich oraz obrocie tymi wyrobami (Dz. U. Nr 128, poz. 1401) zarządza się, co następuje:

§ 1.
W procesie produkcji wyrobów winiarskich gronowych, z wyłączeniem soku winogronowego, zagęszczonego soku winogronowego i octów winnych, stosuje się jedną lub kilka z następujących czynności technologicznych:

1) napowietrzanie;

2) dodawanie czystego tlenu gazowego;

3) barbotaż przy użyciu argonu lub azotu;

4) obróbkę termiczną;

5) odwirowywanie lub filtrację przy użyciu obojętnego czynnika filtrującego, w szczególności ziemi okrzemkowej, albo bez jego użycia, pod warunkiem że w wyrobie gotowym po odwirowaniu lub filtracji nie pozostaną resztki czynnika filtrującego;

6) eliminację dwutlenku siarki, dokonywaną metodami fizycznymi, w szczególności przez odparowanie przy obniżonym ciśnieniu w wyparce;

7) obróbkę węglem drzewnym;

8) oczyszczanie;

9) odkwaszanie;

10) leżakowanie lub stabilizację;

11) rozlew.

§ 2.
W trakcie fermentacji wyrobów winiarskich gronowych, z wyłączeniem soku winogronowego, zagęszczonego soku winogronowego i octów winnych, stosuje się jedną lub kilka z następujących substancji:

1) dwutlenek węgla;

2) argon;

3) azot;

4) dwutlenek siarki;

5) drożdże;

6) kwas winowy L(+);

7) wodorosiarczyn potasu (dwusiarczyn potasu);

8) metasiarczyn (pirosiarczyn) potasu;

9) preparaty uzyskane ze ścian komórkowych drożdży w ilości nieprzekraczającej 40 gramów na hektolitr;

10) bakterie fermentacji mlekowej w zawiesinie winnej;

11) fosforan amonu lub ortofosforan dwuamonu w ilości nieprzekraczającej 0,3 grama na litr;

12) siarczan amonu lub dwusiarczan amonu w ilości nieprzekraczającej 0,2 grama na litr;

13) chlorowodorek tiaminy w ilości nieprzekraczającej 0,6 miligrama na litr;

14) siarczyn sodu;

15) wodorosiarczyn sodu;

16) pirosiarczyn sodu;

17) siarczyn wapnia;

18) wodorosiarczyn wapnia.

§ 3.
W procesie oczyszczania wyrobów winiarskich gronowych, z wyłączeniem soku winogronowego, zagęszczonego soku winogronowego i octów winnych, stosuje się jedną lub kilka z następujących substancji:

1) żelatynę spożywczą;

2) karuk;

3) kazeinę lub kazeinian potasu;

4) albuminę jaja kurzego;

5) albuminę mleka;

6) bentonit;

7) dwutlenek krzemu w postaci żelu lub zawiesiny koloidalnej;

8) kaolin;

9) taninę;

10) enzymatyczne preparaty betaglukanazy;

11) enzymy pektynolityczne;

12) poliwinylopolipirolidon (PVPP) w ilości nieprzekraczającej 80 gramów na hektolitr;

13) lizozym.

§ 4.
Do odkwaszania wyrobów winiarskich gronowych, z wyłączeniem soku winogronowego, zagęszczonego soku winogronowego i octów winnych, stosuje się jedną lub kilka z następujących substancji:

1) neutralny winian potasu;

2) wodorowęglan potasu;

3) węglan wapnia, który może zawierać niewielkie ilości podwójnej soli wapniowej kwasów winowego L(+) oraz jabłkowego L(-);

4) winian wapniowy;

5) jednorodny preparat składający się w równych częściach z kwasu winowego oraz węglanu wapniowego.

§ 5.
W procesie stabilizacji lub konserwacji wyrobów winiarskich gronowych, z wyłączeniem soku winogronowego, zagęszczonego soku winogronowego i octów winnych, stosuje się:

1) kwas sorbowy lub sorbinian potasu lub

2) dwutlenek siarki.

§ 6.
W procesie produkcji moszczu gronowego przeznaczonego do produkcji rektyfikowanego zagęszczonego moszczu gronowego stosuje się:

1) jedną lub kilka z czynności technologicznych, o których mowa w § 1;

2) żywicę jonowymienną w postaci styrenu i kopolimerów diwinylobenzenu, zawierającą kwas sulfonowy lub grupy aminowe;

3) dwutlenek siarki;

4) wodorosiarczyn (dwusiarczyn) potasu lub metasiarczyn (pirosiarczyn) potasu;

5) węglan wapnia, który może zawierać niewielkie ilości podwójnej soli wapniowej kwasów winowego L(+) oraz jabłkowego L(-);

6) siarczyn sodu;

7) wodorosiarczyn sodu;

8) pirosiarczyn sodu;

9) siarczyn wapnia;

10) wodorosiarczyn wapnia.

§ 7.
W procesie produkcji moszczu gronowego w trakcie fermentacji przeznaczonego do bezpośredniej konsumpcji, wina gronowego, wina gronowego musującego, wina gronowego musującego gazowanego, wina gronowego półmusującego, wina gronowego półmusującego gazowanego i wina gronowego likierowego stosuje się:

1) jedną lub kilka czynności technologicznych, o których mowa w § 1;

2) elektrodializę.

§ 8.
1. Podczas trwania fermentacji moszczu gronowego w trakcie fermentacji przeznaczonego do bezpośredniej konsumpcji, wina gronowego, wina gronowego musującego gazowanego, wina gronowego półmusującego, wina gronowego półmusującego gazowanego i wina gronowego likierowego stosuje się jedną lub kilka z substancji, o których mowa w § 2 pkt 1–4.

2. W trakcie fermentacji win gronowych musujących i win gronowych półmusujących stosuje się jedną lub kilka z substancji, o których mowa w § 2 pkt 2–4.

3. Do wyrobów, o których mowa w ust. 1 i 2, stosuje się również jedną lub kilka z następujących substancji:

1) świeży, zdrowy i nierozcieńczony drożdżowy osad winiarski, zawierający drożdże pochodzące z ostatniej produkcji win wytrawnych w ilości nieprzekraczającej 5% tego wina;

2) wodorosiarczyn (dwusiarczyn) potasu lub metasiarczyn (pirosiarczyn) potasu;

3) kwas winowy L(+) lub jego neutralną sól potasową;

4) preparaty uzyskane ze ścian komórkowych drożdży w ilości nieprzekraczającej 40 gramów na hektolitr;

5) bakterie fermentacji mlekowej w zawiesinie winnej;

6) drożdże winne suszone lub w zawiesinie winnej;

7) tiaminę w ilości nieprzekraczającej 0,6 miligrama na litr;

8) ortofosforan dwuamonu lub fosforan amonu w ilości nieprzekraczającej 0,3 grama na litr;

9) siarczan amonu w ilości nieprzekraczającej 0,2 grama na litr;

10) alginian wapnia lub alginian potasu przy produkcji win musujących metodą fermentacji w butelce oraz usuwania osadu przez zlanie klarownej cieczy znad osadu (metoda dekantowania);

11) enzymy amylolityczne;

12) enzymy pektynolityczne;

13) siarczyn sodu;

14) wodorosiarczyn sodu;

15) pirosiarczyn sodu;

16) siarczyn wapnia;

17) wodorosiarczyn wapnia.

§ 9.
W procesie oczyszczania moszczu gronowego w trakcie fermentacji przeznaczonego do bezpośredniej konsumpcji, wina gronowego, wina gronowego musującego, wina gronowego musującego gazowanego, wina gronowego półmusującego, wina gronowego półmusującego gazowanego i wina gronowego likierowego stosuje się jedną lub kilka z substancji, o których mowa w § 3, oraz:

1) enzymy amylolityczne lub

2) węgiel drzewny w ilości nieprzekraczającej 100 gramów suchej wagi na hektolitr.

§ 10.
Do odkwaszania moszczu gronowego w trakcie fermentacji przeznaczonego do bezpośredniej konsumpcji, wina gronowego, wina gronowego musującego, wina gronowego musującego gazowanego, wina gronowego półmusującego, wina gronowego półmusującego gazowanego i wina gronowego likierowego stosuje się jedną lub kilka substancji, o których mowa w § 4.
§ 11.
1. W procesie leżakowania lub stabilizacji moszczu gronowego w trakcie fermentacji przeznaczonego do bezpośredniej konsumpcji, wina gronowego, wina gronowego musującego, wina gronowego musującego gazowanego, wina gronowego półmusującego, wina gronowego półmusującego gazowanego i wina gronowego likierowego stosuje się jedną lub kilka z następujących substancji:

1) dwutlenek siarki, wodorosiarczyn (dwusiarczyn) potasu lub metasiarczyn (pirosiarczyn) potasu;

2) kwas L-askorbinowy w ilości nieprzekraczającej 150 miligramów na litr;

3) kwas cytrynowy w ilości nieprzekraczającej 1 grama na litr;

4) dwutlenek węgla w ilości nieprzekraczającej 2 gramów na litr;

5) wodorowinian potasu;

6) lizozym;

7) ureazę w ilości nieprzekraczającej 75 miligramów na litr;

8) kwas metawinowy w ilości nieprzekraczającej 100 miligramów na litr;

9) taninę;

10) żelazocyjanek potasu;

11) fitinian wapnia;

12) kwas sorbowy lub sorbinian potasu, z tym że ostateczna zawartość kwasu sorbowego w wyrobie gotowym nie powinna przekroczyć 200 miligramów na litr;

13) gumę arabską;

14) siarczan miedzi w ilości nieprzekraczającej 1 grama na hektolitr.

2. Ograniczenie ilościowe dwutlenku węgla, o którym mowa w ust. 1 pkt 4, nie dotyczy win musujących gazowanych i półmusujących gazowanych.

3. Dwutlenku węgla, o którym mowa w ust. 1 pkt 4, nie dodaje się do win gronowych musujących i win gronowych półmusujących.

4. Zastosowanie żelazocyjanku potasu, o którym mowa w ust. 1 pkt 10, jest dozwolone pod warunkiem, że:

1) w wyrobie gotowym pozostaną śladowe ilości żelaza;

2) wyrób gotowy nie zawiera cyjanków pochodzących z procesu klarowania.

§ 12.
W procesie leżakowania lub stabilizacji wina likierowego jest możliwe dodanie karmelu dla wzmocnienia koloru.
§ 13.
Przed lub w trakcie rozlewu wyrobów winiarskich gronowych stosuje się jedną lub kilka z następujących substancji:

1) kwas sorbowy;

2) sorbinian potasu;

3) dwutlenek siarki;

4) wodorosiarczyn potasu (dwusiarczyn potasu);

5) metasiarczyn (pirosiarczyn) potasu;

6) metasiarczyn sodu;

7) dwutlenek węgla;

8) kwas L-askorbinowy.

§ 14.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: J. Kalinowski

 

 

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2003-02-19
  • Data wejścia w życie: 2003-03-06
  • Data obowiązywania: 2003-03-06
  • Dokument traci ważność: 2004-05-01
Brak dokumentów zmieniających.
Brak zmienianych dokumentów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA