REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2003 nr 35 poz. 298

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA l ROZWOJU WSI 1)

z dnia 24 stycznia 2003 r.

w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy wylęgu drobiu

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 5 ust. 4 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752, z późn. zm.2') zarządza się, co następuje:

§ 1.
Wylęg drobiu prowadzi się w budynku, zwanym dalej „zakładem wylęgu drobiu", który powinien:

1) być wyodrębniony od obiektów, w których odbywa się chów i hodowla drobiu;

2) znajdować się na terenie ogrodzonym;

3) być zabezpieczony przed ptakami, gryzoniami i owadami.

§ 2.
1. Do zakładu wylęgu drobiu doprowadza się odrębne, utwardzone drogi, przeznaczone do:

1) dostarczania jaj do wylęgu;

2) wywozu piskląt.

2. Drogi, o których mowa w ust. 1, nie mogą krzyżować się.

3. Na terenie, o którym mowa w § 1 pkt 2, wyznacza się miejsce przeznaczone do:

1) mycia i dezynfekcji środków transportu;

2) gromadzenia odpadów z cyklu produkcyjnego.

§ 3.
W zakładzie wylęgu drobiu zapewnia się:

1) oświetlenie naturalne i elektryczne;

2) co najmniej dwa źródła zasilania w energię elektryczną, przy czym jedno z tych źródeł powinien stanowić agregat prądotwórczy;

3) bieżącą wodę przeznaczoną do celów spożywczych i gospodarczych;

4) instalację kanalizacyjną;

5) sprawną wentylację.

§ 4.
W zakładzie wylęgu drobiu:

1) podłogi, ściany, drzwi i okna powinny być wykonane z materiałów nieprzepuszczalnych, nienasiąkliwych i łatwo zmywalnych;

2) sprzęt używany do wylęgu drobiu powinien być wykonany z materiału nierdzewnego o gładkich powierzchniach.

§ 5.
1. W zakładzie wylęgu drobiu wyodrębnia się pomieszczenia przeznaczone do:

1) przyjmowania i segregacji jaj wylęgowych;

2) dezynfekcji jaj wylęgowych;

3) magazynowania jaj wylęgowych;

4) inkubacji jaj wylęgowych;

5) kłucia piskląt;

6) brakowania, segregacji, szczepienia i seksowania piskląt;

7) magazynowania i wydawania piskląt;

8) mycia i dezynfekcji sprzętu oraz opakowań;

9) magazynowania środków dezynfekcyjnych i produktów leczniczych weterynaryjnych;

10) celów:

a) higieniczno-sanitarnych,

b) biurowych.

2. Układ pomieszczeń w zakładzie wylęgu drobiu dostosowuje się do jednokierunkowego cyklu produkcyjnego, podczas którego każda partia jaj wylęgowych, a następnie partia wyklutych z tych jaj piskląt jest przemieszczana kolejno przez pomieszczenia wymienione w ust. 1 pkt 1–7.

§ 6.
Do wylęgu mogą być przeznaczone jaja wylęgowe, które spełniają następujące warunki:

1) pochodzą ze stada:

a) w którym prowadzi się program badań w kierunku:

Salmonella Pullorum, Salmonella Gallinarum i Mycoplasma Gallisepticum – w przypadku kur,

Salmonella Arizone, Salmonella Pullorum, Salmonella Gallinarum, Mycoplasma Meleagridis, Mycoplasma Gallisepticum – w przypadku indyków,

Salmonella Pullorum, Salmonella Gallinarum – w przypadku perliczek, przepiórek, kuropatw i kaczek,

b) które nie było szczepione przeciwko pomorowi rzekomemu drobiu albo było szczepione przy użyciu szczepionki inaktywowanej lub żywej, pod warunkiem że szczepienie szczepionką żywą zostało przeprowadzone co najmniej na 30 dni przed pozyskaniem jaj do wylęgu;

c) dla którego zostało wystawione ważne świadectwo zdrowia;

2) zostały:

a) przewiezione:

– z jajami wylęgowymi tego samego gatunku, pochodzącymi z tego samego stada,

– w zamkniętych pojemnikach jednorazowego użytku albo oczyszczonych i zdezynfekowanych pojemnikach wielokrotnego użytku,

– środkami transportu zdezynfekowanymi przed załadunkiem tych jaj,

b) zdezynfekowane przed wysyłką do zakładu wylęgu drobiu,

c) oznakowane przez umieszczenie na nich czarnym, niezmywalnym tuszem weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego producenta jaj wylęgowych, przy czym litery i liczby powinny mieć co najmniej 2 mm wysokości i 1 mm szerokości,

d) zdezynfekowane po dostarczeniu do zakładu wylęgu drobiu, a przed rozpoczęciem inkubacji.

§ 7.
W przypadku magazynowania jaj wylęgowych powyżej 24 godzin w:

1) pomieszczeniu, o którym mowa w § 5 ust. 1 pkt 1 i 3, zapewnia się:

a) temperaturę:

– od 13°C do 15°C – w przypadku jaj kurzych,

– od 10°C do 15°C – w przypadku jaj indyczych,

– od 10°C do 12°C – w przypadku jaj kaczych,

– od 5°C do 10°C – w przypadku jaj gęsich,

b) wilgotność względną powietrza od 75% do 80%;

2) pomieszczeniu, o którym mowa w § 5 ust. 1 pkt 2, zapewnia się:

a) temperaturę od 24°C do 27°C,

b) wilgotność względną powietrza około 70%;

3) pomieszczeniach, o których mowa w § 5 ust. 1 pkt 5–7, zapewnia się:

a) temperaturę od 22°C do 26°C,

b) wilgotność względną powietrza od 50% do 60%.

§ 8.
1. W zakładzie wylęgu drobiu w tym samym czasie mogą być inkubowane jaja wylęgowe tylko jednego gatunku drobiu, z zastrzeżeniem ust. 2.

2. Dopuszcza się jednoczesną inkubację jaj wylęgowych kaczych i gęsich.

§ 9.
W zakładzie wylęgu drobiu pomieszczenia, o których mowa w § 5 ust. 1 pkt 1–7, oraz sprzęt używany do wylęgu drobiu myje się i dezynfekuje po zakończeniu każdego cyklu produkcyjnego lub w miarę potrzeby częściej.
§ 10.
1. Pracownicy zatrudnieni przy wylęgu drobiu, zwani dalej „pracownikami", wykonujący pracę w pomieszczeniach, o których mowa w § 5 ust. 1 pkt 1–9, powinni używać:

1) odzieży roboczej zmienianej w przypadku zabrudzenia, jednak nie rzadziej niż co trzy dni;

2) obuwia roboczego, które myje się i dezynfekuje co najmniej 2 razy w tygodniu.

2. Pracownicy wykonujący pracę w pomieszczeniach, o których mowa w § 5 ust. 1 pkt 1–3 oraz pkt 8–9, nie powinni stykać się z pracownikami pracującymi w pomieszczeniach, o których mowa w § 5 ust. 1 pkt 4–7.

3. Osoby postronne mogą wejść do pomieszczeń, o których mowa w § 5 ust. 1 pkt 1–9, wyłącznie w odzieży ochronnej.

4. Osoba, która ma zostać zatrudniona przy wylęgu drobiu, przed podjęciem pracy w zakładzie wylęgu drobiu przedstawia zaświadczenie, że nie jest nosicielem pałeczki Salmonelli.

§ 11.
1. W zakładzie wylęgu drobiu przeprowadza się, nie rzadziej niż raz na miesiąc, badania stanu sanitarnego.

2. Jeżeli w wyniku przeprowadzenia badań stanu sanitarnego zakładu wylęgu drobiu zostaną stwierdzone uchybienia w tym zakresie, przeprowadza się gruntowne oczyszczenie i odkażenie tego zakładu, a następnie powtarza się badanie stanu sanitarnego.

3. Kryteria badań stanu sanitarnego zakładu wylęgu drobiu i ocenę wyników tych badań określa załącznik do rozporządzenia.

4. Wyniki badań stanu sanitarnego zakładu wylęgu drobiu przechowuje się przez okres 2 lat.

§ 12.
1. W zakładzie wylęgu drobiu prowadzi się kartę wylęgu drobiu zawierającą informacje dotyczące każdej partii jaj wylęgowych umieszczonych w komorze lęgowej, a w szczególności:

1) firmę lub nazwę producenta jaj wylęgowych, jego siedzibę i adres oraz oznaczenie formy prawnej prowadzonej działalności, a w przypadku osoby fizycznej – jej imię i nazwisko oraz miejsce zamieszkania i adres;

2) datę dostarczenia jaj do zakładu wylęgu drobiu;

3) liczbę jaj dostarczonych do zakładu wylęgu drobiu;

4) datę umieszczenia jaj w komorze lęgowej;

5) liczbę jaj umieszczonych w komorze lęgowej;

6) liczbę jaj przemieszczonych z komory lęgowej do komory klujnikowej;

7) liczbę wyiężonych piskląt;

8) procentowy stosunek liczby wytężonych piskląt do liczby jaj umieszczonych w komorze lęgowej;

9) liczbę zdrowych piskląt;

10) daty przeprowadzonych szczepień piskląt oraz rodzaj użytej w tym celu szczepionki;

11) miejsce przeznaczenia piskląt.

2. Karta wylęgu drobiu, o której mowa w ust. 1, jest prowadzona oddzielnie dla jaj wylęgowych pochodzących z poszczególnych stad drobiu.

3. Kartę wylęgu drobiu, o której mowa w ust. 1, przechowuje się przez okres 2 lat.

§ 13.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.3)

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: J. Kalinowski

 

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 29, poz. 320, Nr 123, poz. 1350 i Nr 129, poz. 1438 oraz z 2002 r. Nr 112, poz. 976.

3) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 30 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy wylęgu drobiu i narybku (Dz. U. z 1999 r. Nr 3, poz. 26), które utraciło moc z dniem 31 grudnia 2002 r. na podstawie art. 5 ustawy z dnia 25 lipca 2001 r. o zmianie ustawy o zawodzie lekarza weterynarii i izbach lekarsko-weterynaryjnych, ustawy o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej oraz ustawy o organizacji hodowli i rozrodzie zwierząt gospodarskich (Dz. U. Nr 129, poz. 1438 i Nr 154, poz. 1790 oraz z 2002 r. Nr 112, poz. 976).

Załącznik 1. [KRYTERIA BADAŃ STANU SANITARNEGO ZAKŁADU WYLĘGU DROBIU I OCENA WYNIKÓW TYCH BADAŃ]

Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju
Wsi z dnia 24 stycznia 2003 r. (poz. 298)

KRYTERIA BADAŃ STANU SANITARNEGO ZAKŁADU WYLĘGU DROBIU I OCENA WYNIKÓW TYCH BADAŃ

1. Badania stanu sanitarnego zakładu wylęgu drobiu opierają się na następujących kryteriach:

1) ogólna liczba bakterii;

2) ogólna liczba grzybów;

3) obecność Salmonella Pullorum, S. Gallinarum, S. Enteritidis, S. Typhimurium.

2. Do badania stanu sanitarnego zakładu wylęgu drobiu pobiera się:

1) wymazy powierzchniowe z podłogi i ścian pomieszczeń, w których przeprowadza się brakowanie, segregację, magazynowanie i wydawanie piskląt, oraz z powierzchni wewnętrznej każdej komory lęgowej i klujnikowej;

2) puch z komory klujnikowej.

3. Ocena wyników stanu sanitarnego zakładu wylęgu drobiu na podstawie wyników badań:

1) wymazów powierzchniowych pobranych w czasie kłucia piskląt:

 

Średnia liczba bakterii na 1 cm2 powierzchni

Średnia liczba komórek grzybicznych na 1 cm2 powierzchni

Czystość wylęgarni

0–10

0–1

bardzo dobra

11–20

2–4

dobra

21–40

5–7

dostateczna

ponad 40

ponad 7

niedostateczna

 

2) wymazów powierzchniowych pobranych w innym czasie niż kłucie piskląt:

 

Średnia liczba bakterii na 1 cm2 powierzchni

Średnia liczba komórek grzybicznych na 1 cm2 powierzchni

Czystość wylęgarni

0–5

0

bardzo dobra

6–10

0–1

dobra

11–20

2–4

dostateczna

ponad 20

ponad 4

niedostateczna

 

3) puchu pobranego z komory klujnikowej:

 

Średnia liczba bakterii w 1 g puchu

Średnia liczba komórek grzybicznych w 1 g puchu

Czystość wylęgarni

0–75 000

0

bardzo dobra

75 001–150 000

1–800

dobra

150 001–300 000

801–1 600

dostateczna

ponad 300 000

ponad 1 600

niedostateczna

 

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2003-02-28
  • Data wejścia w życie: 2003-03-15
  • Data obowiązywania: 2003-03-15
  • Dokument traci ważność: 2004-10-23
Brak dokumentów zmieniających.
Brak zmienianych dokumentów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA