REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2003 nr 44 poz. 384

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 18 lutego 2003 r.

w sprawie materiałów paszowych wprowadzanych do obrotu

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 31 ust. 2 ustawy z dnia 23 sierpnia 2001 r. o środkach żywienia zwierząt (Dz. U. Nr 123, poz. 1350) zarządza się, co następuje:

§ 1.
Określa się:

1) materiały paszowe oraz nazwy, pod którymi materiały te mogą być wprowadzone do obrotu, stanowiące załącznik nr 1 do rozporządzenia;

2) rodzaje procesów technologicznych stosowanych do wytwarzania materiałów paszowych, o których mowa w pkt 1, stanowiące załącznik nr 2 do rozporządzenia.

§ 2.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: J. Kalinowski

 

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

Załącznik 1. [MATERIAŁY PASZOWE ORAZ NAZWY, POD KTÓRYMI MATERIAŁY TE MOGĄ BYĆ WPROWADZONE DO OBROTU]

Załączniki do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 18 lutego 2003 r. (poz. 384)

Załącznik nr 1

MATERIAŁY PASZOWE ORAZ NAZWY, POD KTÓRYMI MATERIAŁY TE MOGĄ BYĆ WPROWADZONE DO OBROTU

Lp.

Nazwa materiału paszowego

Opis materiału paszowego

1

2

3

I. ZIARNO ZBÓŻ, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE

1

Owies

Ziarno Avena sativa L. i inne uprawne odmiany owsa

2

Płatki owsiane

Produkt uzyskiwany przez walcowanie parowanego owsa; może zawierać niewielkie ilości łuski owsianej

3

Śruta owsiana

Produkt uzyskiwany w procesie przetwarzania obłuszczonego ziarna owsa na kaszę lub mąkę; składa się głównie z otrąb owsianych i bielma

4

Otręby i łuski owsiane

Produkt uboczny uzyskiwany w procesie rozdrabniania i przesiewania owsa na kaszę owsianą; składa się zasadniczo z otrąb i łusek owsianych

5

Jęczmień

Ziarno Hordeum wigare L.

6

Śruta jęczmienna

Produkt uzyskiwany w procesie przetwarzania obłuszczonego ziarna jęczmienia na kaszę perłową, grysik lub mąkę

7

Białko jęczmienne

Wysuszony produkt uboczny uzyskiwany podczas produkcji skrobi jęczmiennej; składa się zasadniczo z białka uzyskanego w procesie oddzielania skrobi

8

Ryż połamany

Produkt uboczny uzyskiwany przy polerowaniu lub szkliwieniu ryżu Oryza sativa L.; zawiera głównie niewymiarowe lub połamane ziarna

9

Otręby ryżowe (brązowe)

Produkt uboczny uzyskiwany podczas pierwszego polerowania łuskanego ryżu; składa się zasadniczo z cząstek warstwy aleuronowej, bielma i zarodków

10

Otręby ryżowe (białe)

Produkt uboczny uzyskiwany podczas drugiego polerowania łuskanego ryżu; składa się zasadniczo z cząstek warstwy aleuronowej, bielma i zarodków

11

Otręby ryżowe z węglanem wapnia

Produkt uboczny uzyskiwany podczas polerowania łuskanego ryżu; składa się zasadniczo ze srebrzystych łusek, cząstek warstwy aleuronowej, bielma i zarodków; zawiera zróżnicowane ilości węglanu wapnia używanego w procesie polerowania

12

Mączka paszowa z ryżu parzonego

Produkt uboczny uzyskiwany przy polerowaniu łuskanego, parzonego ryżu; składa się zasadniczo z cząstek warstwy aleuronowej, bielma i zarodków; zawiera zróżnicowane ilości węglanu wapnia używanego w procesie polerowania

13

Śruta ryżu pastewnego

Produkt uzyskiwany przez rozdrobnienie ryżu pastewnego; składa się z zielonych, mączystych lub niedojrzałych ziaren, oddzielonych w procesie mielenia ryżu łuskanego, lub z normalnych łuskanych ziaren o żółtym zabarwieniu lub mających plamy

14

Makuch z ryżowych zarodków

Produkt uboczny uzyskiwany przy tłoczeniu oleju z zarodków ryżowych, do których przylegają cząstki bielma i łuski

15

Poekstrakcyjne zarodki ryżowe

Produkt uboczny uzyskiwany przy produkcji oleju, po ekstrakcji zarodków ryżowych, do których przylegają cząstki bielma i łuski

16

Skrobia ryżowa

Technicznie czysta skrobia ryżowa

17

Proso

Ziarno Panicum miliaceum L.

18

Żyto

Ziarno Secale cereale L.

19

Śruta żytnia(1)

Produkt uzyskiwany z przesiewanego żyta przy produkcji mąki; składa się zasadniczo z rozdrobnionych cząstek bielma, z drobnych fragmentów zewnętrznych łusek i odpadków ziarna

 

1

2

3

20

Mąka żytnia paszowa

Produkt uboczny przy produkcji mąki, uzyskiwany z rozdrobnionego i przesiewanego żyta; składa się zasadniczo z drobnych fragmentów zewnętrznych łusek i cząstek ziarna, z których usunięto mniej bielma niż z otrąb żytnich

21

Otręby żytnie

Produkt uboczny przy produkcji mąki, uzyskiwany z rozdrobnionego i przesianego żyta; składa się z drobnych fragmentów zewnętrznych łusek i cząstek ziarna, z których usunięto większość bielma

22

Sorgo

Ziarno Sorghum bicolor (L.) Moench s.l,

23

Pszenica

Ziarno Triticum aestivum (L.), Triticum durum Desf. i inne uprawne odmiany pszenicy

24

Śruta pszenna(1)

Produkt uzyskiwany z przesiewu rozdrobnionego ziarna pszenicy lub łuskanego orkiszu przy produkcji mąki; składa się zasadniczo z cząstek bielma, z drobnymi fragmentami zewnętrznych łusek i odpadków ziarna

25

Mąka pszenna paszowa

Produkt uboczny przy produkcji mąki, uzyskiwany z przesiewu rozdrobnionej pszenicy lub łuskanego orkiszu; składa się z drobnych fragmentów zewnętrznych łusek i cząstek ziarna, z których usunięto mniej bielma niż z otrębów pszennych

26

Otręby pszenne(2)

Produkt uboczny przy produkcji mąki, uzyskiwany z przesiewu pszenicy lub łuskanego orkiszu; składa się z rozdrobnionych zewnętrznych łusek i cząstek ziarna, z których usunięto większość bielma

27

Kiełki pszenne

Produkt uboczny przy produkcji mąki składający się zasadniczo z kiełków pszennych, walcowanych lub otrzymywanych w inny sposób, do których mogą przylegać fragmenty bielma lub zewnętrznych łusek

28

Gluten pszenny

Wysuszony produkt uboczny uzyskiwany przy produkcji skrobi pszennej; składa się zasadniczo z glutenu otrzymanego podczas oddzielania skrobi

29

Gluten pszenny paszowy

Produkt uboczny uzyskiwany przy produkcji skrobi pszennej i glutenu; składa się z otrąb, z których usunięto częściowo zarodki lub nie, oraz glutenu, do których mogą być dodane bardzo małe ilości składników powstałych przy przesiewaniu ziarna, jak też bardzo małe ilości pozostałości pochodzących z procesu hydrolizy skrobi

30

Skrobia pszenna

Technicznie czysta skrobia otrzymana z pszenicy

31

Żelowana skrobia pszenna

Produkt składający się ze skrobi pszennej, znacznie spęczniałej w wyniku obróbki cieplnej

32

Orkisz

Ziarno orkiszu Triticum spelta L., Triticum dioccum Schrank, Triticum monococcum L.

33

Pszenżyto

Ziarno krzyżówki Triticum X Secale

34

Kukurydza

Ziarno Zea mays L.

35

Śruta kukurydziana(1)

Produkt uzyskiwany przez rozdrabnianie ziarna kukurydzy; składa się z rozdrobnionego bielma, otrąb i łusek

36

Otręby kukurydziane

Produkt uboczny przy produkcji mąki lub kaszki z kukurydzy; składa się zasadniczo z zewnętrznych łusek oraz zarodków kukurydzianych i cząstek bielma

37

Makuch z zarodków kukurydzianych

Produkt uboczny tłoczenia oleju, uzyskiwany z tłoczenia na sucho lub na mokro zarodków kukurydzianych, do których mogą przylegać fragmenty bielma i łuski

38

Poekstrakcyjne zarodki kukurydziane

Produkt uboczny uzyskiwany przy ekstrakcji oleju na sucho lub na mokro z zarodków kukurydzianych, do których mogą przylegać fragmenty bielma i łuski

39

Gluten paszowy kukurydziany(3)

Produkt uboczny przy produkcji skrobi kukurydzianej na mokro; składa się z otrąb i z glutenu, do których mogą być dodane pokruszone ziarno kukurydzy uzyskane z przesiewu w ilości nieprzekraczającej 15% produktu lub pozostałości przesączanego płynu wykorzystywanego do produkcji alkoholu, lub inne produkty pochodne skrobi; produkt może również zawierać pozostałości po ekstrakcji oleju z zarodków kukurydzy uzyskanych również w procesie mokrym

40

Gluten kukurydziany

Wysuszony produkt uboczny uzyskany przy produkcji skrobi kukurydzianej na mokro; składa się zasadniczo z glutenu uzyskanego podczas oddzielania skrobi

 

1

2

3

41

Skrobia kukurydziana

Technicznie czysta skrobia uzyskana z kukurydzy

42

Żelowana skrobia kukurydziana(4)

Produkt składający się ze skrobi kukurydzianej, znacznie spęczniałej w wyniku obróbki cieplnej

43

Słód kukurydziany

Produkt uboczny słodowania, składający się głównie z suszonych korzonków skiełkowanego ziarna

44

Młóto browarniane suszone

Produkt uboczny browarniany, uzyskiwany przez suszenie pozostałości słodowanych i niesłodowanych ziaren zbóż i innych produktów skrobiowych

45

Wywar gorzelniczy zbożowy suszony(3)

Produkt uboczny gorzelnictwa uzyskiwany przez wysuszenie stałych pozostałości sfermentowanego ziarna zbóż

46

Wywar gorzelniczy cieńmy suszony(6)

Produkt uboczny gorzelnictwa uzyskiwany przez suszenie stałych pozostałości sfermentowanego ziarna zbóż, do którego dodano syrop piwny lub odparowany, przefermentowany zacier

II.

NASIONA OLEISTE, OWOCE OLEISTE, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE

1

Makuch z orzechów ziemnych i częściowo łuszczonych

Produkt uboczny tłoczenia oleju z częściowo łuszczonych orzechów ziemnych Arachis hypogaea L. i innych gatunków Arachis, zawierający nie więcej niż 16% włókna surowego w suchej masie

2

Śruta poekstrakcyjna arachidowa z orzechów ziemnych częściowo łuszczonych

Produkt uboczny przy produkcji oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję częściowo łuszczonych orzechów ziemnych, zawierający nie więcej niż 16% włókna surowego w suchej masie

3

Makuch z orzechów ziemnych łuszczonych

Produkt uboczny produkcji oleju, uzyskiwany przy tłoczeniu łuszczonych orzechów ziemnych

4

Śruta poekstrakcyjna z łuszczonych orzechów ziemnych

Produkt uboczny produkcji oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję łuszczonych orzechów ziemnych

5

Rzepak(7)

Nasiona rzepaku Brassica napus L. ssp. oleifera (Metzg.) Sinsk., Indian sarson Brassica napus L.,Var. Glauca (Roxb.) O.E. Schulz oraz rzepaku Brassica napa ssp. oleifera (Metzg.) Sinsk. o minimalnej czystości botanicznej 94%

6

Makuch rzepakowy(7)

Produkt uboczny przy produkcji oleju uzyskiwany przez tłoczenie nasion rzepaku o minimalnej czystości botanicznej 94%

7

Śruta poekstrakcyjna rzepakowa(7)

Produkt uboczny przy produkcji oleju uzyskiwany przez ekstrakcję nasion rzepaku o minimalnej czystości botanicznej 94%

8

Łuski nasion rzepaku

Produkt uboczny uzyskiwany podczas łuszczenia nasion rzepaku

9

Śruta poekstrakcyjna z krokoszu częściowo obłuszczonego

Produkt uboczny produkcji oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję częściowo obłuszczonych nasion krokoszu Carthamus tinctorius L.

 

1

2

3

10

Makuch z kopry

Produkt uboczny przy produkcji oleju uzyskiwany przez tłoczenie wysuszonego rdzenia (bielmo nasion) i zewnętrznej łuski nasion palmy kokosowej Cocos nucifera L.

11

Śruta poekstrakcyjna z kopry

Produkt uboczny przy produkcji oleju uzyskiwany przez ekstrakcję wysuszonego rdzenia (bielmo nasion) i zewnętrznej łuski nasion palmy kokosowej

12

Makuch z ziarna palmy

Produkt uboczny przy produkcji oleju tłoczonego z rdzeni palmowych olejowca gwinejskiego Elaeis guineensis Jacq., Corozo oleifera (HBK) L. H. Bailey (Elaeis melanococca auct.), z których usunięto możliwie jak najwięcej twardej łupiny zewnętrznej

13

Śruta poekstrakcyjna z ziarna palmy

Produkt uboczny przy ekstrakcji oleju z nasion palmy, z których usunięto możliwie jak najwięcej twardej łupiny zewnętrznej

14

Nasiona soi toastowane

Nasiona soi (Glycine max. L. Merr.) poddane obróbce cieplnej; aktywność ureazy maksymalnie 0,4 mg N/g • minuta

15

Śruta poekstrakcyjna sojowa toastowana

Produkt uboczny uzyskiwany przy produkcji oleju z nasion soi po ekstrakcji i obróbce termicznej; aktywność ureazy maksymalnie 0,4 mg N/g • minuta

16

Śruta poekstrakcyjna z obłuszczonych nasion soi toastowana

Produkt uboczny uzyskiwany przy ekstrakcji oleju z podgrzanych i łuszczonych nasion soi, zawierający maksymalnie 8% włókna surowego w suchej masie; aktywność ureazy maksymalnie 0,4 mg N/g • minuta

17

Koncentrat białka sojowego

Produkt uzyskiwany z łuszczonych, odtłuszczonych nasion soi, poddany ponownej ekstrakcji redukującej zawartość związków bezazotowych

18

Olej roślinny(8)

Olej uzyskiwany z roślin

19

Łuski z nasion soi

Produkt uboczny uzyskiwany przy łuszczeniu nasion soi

20

Nasiona bawełny

Nasiona bawełny Gossypium ssp., z których usunięto włókno

21

Śruta poekstrakcyjna z nasion bawełny częściowo obłuszczonych

Produkt uboczny uzyskiwany przy ekstrakcji oleju z nasion bawełny, z których usunięto włókno i częściowo obłuszczonych; maksymalna zawartość włókna surowego – 22,5% w suchej masie

22

Makuch z nasion bawełny

Produkt uboczny uzyskiwany przy tłoczeniu oleju z nasion bawełny, z których usunięto włókno

23

Makuch z nasion nigru

Produkt uboczny przy produkcji oleju, uzyskiwany przy tłoczeniu nasion nigru, Guizotia abyssinica (Lf) Cass.; maksymalna zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl – 3,4%

24

Nasiona słonecznika

Nasiona słonecznika Helianthus annuus L.

25

Śruta poekstrakcyjna słonecznikowa

Produkt uboczny uzyskiwany przy ekstrakcji oleju z nasion słonecznika

26

Śruta poekstrakcyjna z nasion słonecznika częściowo odłuszczonych

Produkt uboczny przy produkcji oleju, uzyskiwany przy ekstrakcji nasion słonecznika, z których usunięto część łusek; maksymalna zawartość włókna surowego w suchej masie – 27,5%

27

Nasiona lnu

Nasiona lnu Linum usitatissimum L. o minimalnej czystości botanicznej 93%

28

Makuch lniany

Produkt uboczny przy produkcji oleju, uzyskiwany w procesie tłoczenia nasion lnu o minimalnej czystości botanicznej 93%

 

1

2

3

29

Śruta poekstrakcyjna lniana

Produkt uboczny uzyskiwany przy ekstrakcji oleju z nasion lnu o minimalnej czystości botanicznej 93%

30

Pulpa z oliwek

Produkt uboczny uzyskiwany przez ekstrakcję prasowanych oliwek europejskich Olea europea L., z których usunięto pestki w maksymalnej ilości

31

Makuch sezamowy

Produkt uboczny przy tłoczeniu oleju z nasion sezamu indyjskiego Sesamum indicum L., zawierający popiół nierozpuszczalny w HCl w ilości nie większej niż 5%

32

Śruta poekstrakcyjna z ziarna kakaowego częściowo obłuszczonego

Produkt uboczny uzyskiwany przy ekstrakcji oleju z suszonego i prażonego ziarna kakaowego Theobroma cacao L., częściowo obłuszczonego

33

Łuski kakaowe

Łupiny suszonego i prażonego ziarna kakaowego Theobroma cacao L.

III.

NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE

1

Ciecierzyca

Nasiona Cicer arietinum L.

2

Mączka z ekstrahowanych nasion guaru

Produkt uboczny uzyskiwany przy ekstrakcji kleju roślinnego z nasion Cyanopsis tetragonoloba (L.) Taub.

3

Soczewica

Nasiona Ervum ervilia L.

4

Lędźwian siewny(9)

Nasiona Lathyrus sativus L. poddane obróbce cieplnej

5

Soczewica jadalna

Nasiona Lens culinaris a.o. Medik.

6

Łubiny słodkie

Nasiona Lupinus ssp. o niskiej zawartości gorzkich nasion

7

Fasola toastowana

Nasiona Phaseolus lub Vigna ssp. poddane obróbce cieplnej mającej na celu inaktywację toksycznych lektyn

8

Groch

Nasiona Pisum ssp.

9

Śruta grochowa

Produkt uboczny uzyskiwany przy produkcji mąki grochowej; składa się z cząstek liścienia oraz małej ilości łusek

10

Otręby grochowe

Produkt uboczny uzyskiwany przy produkcji mączki grochowej; składa się głównie z łupin usuniętych podczas łuskania i czyszczenia grochu

11

Bobik

Nasiona Vicia faba L. ssp. Faba odm. eguina Pers. i odm. minuta (Alef.) Mansf.

12

Wyka jednokwiatowa

Nasiona Vicia monathos Desf.

13

Wyka siewna

Nasiona Vicia sativa L. odm. sativa i inne

IV.

BULWY, ROŚLINY KORZENIOWE, PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE

1

Wysłodki buraczane

Produkt uboczny uzyskiwany przy produkcji cukru, składający się z ekstrahowanej i wysuszonej krajanki buraków cukrowych Beta vulgaris L. ssp. Vulgaris odm. altissima Doell.; maksymalna zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl – 4,5% suchej masy

2

Melasa buraczana

Produkt uboczny składający się z pozostałości syropu z produkcji lub rafinacji cukru z buraków

3

Wysłodki buraczane melasowane

Produkt uboczny uzyskiwany przy produkcji cukru zawierający wysuszone wysłodki, do których dodano melasę; maksymalna zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl – 4,5% suchej masy

4

Wywar melasowy z buraków cukrowych

Produkt uboczny fermentacji melasy z buraków przy produkcji alkoholu, drożdży, kwasu cytrynowego i innych substancji organicznych

5

Cukier z buraków cukrowych(10)

Cukier ekstrahowany z buraków cukrowych

 

1

2

3

6

Batat

Bulwy – wilec ziemniaczany Ipomoea Batatas (L.) Poir, niezależnie od postaci

7

Maniok(11) jadalny

Korzenie Manihot esculenta Crantz, niezależnie od postaci; maksymalna zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl – 4,5% suchej masy

8

Skrobia z manioku(12) ekspandowana

Skrobia uzyskana z korzeni manioku, ekspandowana w wyniku stosownej obróbki cieplnej

9

Pulpa ziemniaczana

Produkt uboczny uzyskiwany przy produkcji skrobi ziemniaczanej (Solanum tuberosum L.)

10

Skrobia ziemniaczana

Technicznie czysta skrobia ziemniaczana

11

Białko ziemniaczane

Wysuszony produkt uboczny uzyskiwany przy produkcji skrobi, składający się głównie z substancji białkowych otrzymanych po oddzieleniu skrobi

12

Płatki ziemniaczane

Produkt uzyskiwany przez suszenie bębnowe umytych, obranych lub nieobranych, parowanych ziemniaków

13

Koncentrat soku ziemniaczanego

Produkt uboczny uzyskiwany przy produkcji skrobi ziemniaczanej, z której usunięto częściowo białko i wodę

14

Żelowana skrobia ziemniaczana

Produkt składający się ze skrobi ziemniaczanej, w znacznej części rozłożonej w wyniku obróbki cieplnej

V. INNE NASIONA I OWOCE, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE

1

Strąki szarańczynu

Produkt uzyskiwany przez kruszenie suchych owoców (strąków) drzewa szarańczynu – rożkowiec strąkowy Ceratonia seliqua L., z których usunięto nasiona

2

Pulpa cytrusowa

Produkt uboczny uzyskiwany z wyciskania owoców cytrusowych Citrus ssp. podczas produkcji soku

3

Pulpa
owocowa 13)

Produkt uboczny uzyskiwany z wyciskania owoców miąższowych lub pestkowych podczas produkcji soku owocowego

4

Pulpa pomidorowa

Produkt uboczny uzyskiwany przy wyciskaniu pomidorów Solanum lycopersicum Karst podczas produkcji soku pomidorowego

5

Pestki winogronowe ekstrahowane

Produkt uboczny uzyskiwany podczas ekstrakcji oleju z pestek winogronowych

6

Pulpa winogronowa

Pulpa winogronowa poddana szybkiemu suszeniu po ekstrakcji alkoholu, z której usunięto możliwie wiele szypułek i pestek

7

Pestki winogronowe

Pestki usunięte z pulpy winogronowej, z których nie usunięto oleju

VI. PASZE Z ZIELONEK I PASZE OBJĘTOŚCIOWE

1

Susz z lucerny –mączka(14)

Produkt uzyskiwany przez suszenie i mielenie młodych roślin lucerny Medicago sativa L. i Medicago odm. martyn; może zawierać do 20% młodych roślin koniczyny lub innych roślin paszowych wysuszonych i zmielonych jednocześnie z lucerną

2

Miazga z lucerny

Wysuszony produkt uboczny powstały przy wyciskaniu soku z lucerny

3

Koncentrat białkowy z lucerny

Produkt uzyskiwany przez sztuczne wysuszenie frakcji soku z lucerny, który odwirowano i ogrzano w celu oddzielenia białka

4

Susz z koniczyny – mączka(14)

Produkt uzyskiwany przez suszenie i mielenie młodych roślin koniczyny Trifolium ssp.; może zawierać do 20% młodych roślin lucerny lub innych roślin paszowych wysuszonych i zmielonych jednocześnie z koniczyną

5

Susz z traw –mączka(15)

Produkt uzyskiwany przez wysuszenie i zmielenie młodych traw paszowych

6

Słoma
zbożowa(16)

Słoma zbóż

7

Słoma zbożowa po obróbce(17)

Produkt uzyskiwany w wyniku odpowiedniej obróbki słomy zbóż

 

1

2

3

VII. INNE ROŚLINY, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE

1

Melasa z trzciny cukrowej

Produkt uboczny składający się z resztek syropu zebranego podczas produkcji lub rafinacji cukru z trzciny cukrowej Saccharum officinarum L.

2

Wywar melasowy z trzciny cukrowej

Produkt uboczny uzyskiwany po fermentacji melasy z trzciny cukrowej przy produkcji alkoholu, drożdży, kwasu cytrynowego i innych substancji organicznych

3

Cukier z trzciny cukrowej(18)

Cukier ekstrahowany z trzciny cukrowej

4

Mączka z wodorostów morskich

Produkt uzyskiwany przez suszenie i kruszenie morskich wodorostów, zwłaszcza morszczynu; produkt może być płukany w celu obniżenia zawartości jodu

VIII. PRODUKTY MLECZNE

1

Mleko w proszku odtłuszczone

Produkt uzyskiwany przez suszenie mleka po prawie całkowitym odtłuszczeniu

2

Maślanka w proszku

Produkt uzyskiwany przez suszenie cieczy pozostałej po produkcji masła

3

Serwatka w proszku

Produkt uzyskiwany przez suszenie cieczy pozostałej po produkcji sera, twarogu i kazeiny lub w innych podobnych procesach

4

Serwatka w proszku o niskiej zawartości cukru

Produkt uzyskiwany przez suszenie serwatki, z której usunięto częściowo laktozę

5

Białko serwatki w proszku(19)

Produkt uzyskiwany przez suszenie związków białkowych wytrąconych z serwatki lub mleka

6

Kazeina w proszku

Produkt uzyskiwany z odtłuszczonego mleka lub maślanki przez suszenie kazeiny wytrąconej przy użyciu kwasów lub podpuszczki

7

Laktoza w proszku

Cukier oddzielony z mleka lub serwatki przez czyszczenie i suszenie

IX. PRODUKTY ZWIERZĘCE ZE ZWIERZĄT LĄDOWYCH

1

Mączka mięsna(20)

Produkt otrzymywany przez ogrzewanie, suszenie i mielenie całości lub części zwierząt ciepłokrwistych, z których tłuszcz został częściowo wytopiony lub usunięty; produkt zasadniczo wolny od kopyt, rogów, sierści, włosia i piór, jak też treści z przewodu pokarmowego o minimalnej zawartości białka surowego – 50% suchej masy; maksymalna zawartość fosforu całkowitego – 8%

2

Mączka mięsno-kostna(22)

Produkt otrzymywany przez ogrzewanie, suszenie i mielenie całości lub części zwierząt ciepłokrwistych, z których tłuszcz został częściowo wytopiony lub usunięty; produkt zasadniczo wolny od kopyt, rogów, sierści, włosia i piór, jak też treści przewodu pokarmowego

3

Mączka kostna

Produkt otrzymywany przez ogrzewanie, suszenie i mielenie kości zwierząt ciepłokrwistych, z których tłuszcz został częściowo wytopiony lub usunięty; produkt zasadniczo wolny od kopyt, rogów, sierści, włosia i piór, jak też treści przewodu pokarmowego

4

Skwarki

Produkt resztkowy otrzymywany przy produkcji łoju wołowego, smalcu i innych wytopionych lub wyciskanych tłuszczów pochodzenia zwierzęcego

5

Mączka drobiowa(22)

Produkt uzyskiwany przez ogrzewanie, suszenie i mielenie produktów ubocznych uboju drobiu; produkt zasadniczo wolny od piór

6

Mączka z piór hydrolizowana

Produkt uzyskiwany przez poddanie hydrolizie piór drobiowych, ich suszenie i mielenie

7

Suszona krew

Produkt uzyskiwany przez suszenie krwi z uboju zwierząt ciepłokrwistych; produkt nie może zawierać ciał obcych

8

Tłuszcz zwierzęcy(21)

Produkt składający się z tłuszczu zwierząt ciepłokrwistych

 

1

2

3

X. RYBY, INNE ORGANIZMY MORSKIE, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE

1

Mączka rybna(22)

Produkt uzyskiwany z przetwórstwa ryb lub ich części, z którego usunięto część oleju, do którego mogą być dodane części rozpuszczalne

2

Koncentrat z rozpuszczalnych części ryb

Produkt otrzymywany przy produkcji mączki rybnej, który został oddzielony i stabilizowany przez zakwaszanie lub wysuszenie

3

Olej rybny

Olej uzyskiwany z ryb lub ich części

4

Rafinowany i utwardzony olej rybny

Olej uzyskiwany z ryb lub ich części, rafinowany i poddany uwodornieniu

XI. SUBSTANCJE MINERALNE

1

Węglan wapnia(23)

Produkt uzyskiwany przez mielenie materiałów będących źródłem węglanu wapnia, takich jak wapień, muszle ostryg lub małży, jak też przez wytrącanie z kwaśnego roztworu

2

Węglan wapniowo-magnezowy

Naturalna mieszanina węglanu wapnia i węglanu magnezu

3

Kwaśny węglan wapnia z alg morskich (Maerl)

Produkt naturalny uzyskiwany z wapiennych alg, mielonych lub granulowanych

4

Tlenek magnezu

Technicznie czysty tlenek magnezu (MgO)

5

Siarczan magnezu

Technicznie czysty siarczan magnezu (MgSO4·7H2O)

6

Fosforan dwuwapniowy(24)

Wodorofosforan wapnia wytrącony z kości lub źródeł nieorganicznych (CaHPO4·xH2O)

7

Fosforan jedno-, dwuwapniowy

Produkt uzyskiwany chemicznie, składający się z równych części fosforanu dwuwapniowego i jednowapniowego (CaHPO4 – Ca(H2PO4)2·H2O)

8

Fosforan odfluorowany

Produkt uzyskiwany przez mielenie oczyszczonych i odfluorowanych fosforanów naturalnych

9

Odżelowana mączka kostna

Odżelowane, sterylizowane i zmielone kości, z których usunięto tłuszcz

10

Fosforan jednowapniowy

Technicznie czysty dwuwodorofosforan wapnia (Ca(H2PO4)2·xH2O)

11

Fosforan wapniowo-magnezowy

Technicznie czysty fosforan wapniowo-magnezowy

12

Fosforan jednoamonowy

Technicznie czysty fosforan jednoamonowy (NH4H2PO4)

13

Chlorek sodu(23)

Technicznie czysty chlorek sodu (NaCl) lub produkt uzyskany przez mielenie naturalnych źródeł chlorku sodu, takich jak sól kamienna lub morska

14

Propionian magnezu

Technicznie czysty propionian magnezu

15

Fosforan magnezu

Produkt składający się z technicznie czystego fosforanu magnezowego dwuzasadowego (MgHPO4·xH2O)

16

Fosforan sodowo-wapniowo-magnezowy

Produkt składający się z fosforanu sodowo-wapniowo-magnezowego

17

Fosforan jednosodowy

Technicznie czysty fosforan jednosodowy (NaH2PO4·H2O)

18

Wodorowęglan sodu

Technicznie czysty wodorowęglan sodu (NaHCO3)

 

1

2

3

XII. RÓŻNE

1

Produkty przemysłu piekarniczego i zakładów wytwarzających makarony oraz ich produkty uboczne(25)

Produkt lub produkt uboczny uzyskiwany podczas wypieku chleba, łącznie z pokruszonymi produktami piekarniczymi, herbatnikami lub makaronem

2

Produkty przemysłu cukierniczego i produkty uboczne(25)

Produkt lub produkt uboczny uzyskiwany podczas produkcji słodyczy i cukierków, w tym czekolady

3

Wyroby i produkty uboczne uzyskiwane w cukierniach przy produkcji ciast i lodów(25)

Produkt lub produkt uboczny uzyskiwany podczas produkcji ciast cukierniczych, ciastek lub lodów

4

Kwasy tłuszczowe

Produkt uboczny uzyskiwany podczas traktowania ługiem lub przez destylację olejów nieokreślonego pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego

5

Sole kwasów tłuszczowych (26)

Produkt uzyskiwany przez zmydlanie kwasów tłuszczowych wodorotlenkiem wapnia, sodu lub potasu

 

 

Objaśnienia:

(1) produkty zawierające ponad 40% skrobi mogą być określone jako „bogate w skrobię”

(2) w przypadku gdy materiał paszowy został poddany procesowi mielenia, do nazwy można dodać wyraz „drobne”

(3) nazwę można zastąpić wyrazami „gluten kukurydziany paszowy”

(4) nazwę można zastąpić wyrazami „skrobia kukurydziana ekstrudowana”

(5) nazwę można uzupełnić o nazwę gatunków ziarna;

(6) nazwę można zastąpić wyrazami „suche ziarno i substancje rozpuszczalne z gorzelni” nazwę można uzupełnić o nazwę gatunków ziarna;

(7) w uzasadnionym przypadku można dodać wyrazy „o niskiej zawartości glukozynolanów”

(8) nazwę należy uzupełnić przez dodanie nazwy rośliny;

(9) nazwę należy uzupełnić wskazaniem metody obróbki cieplnej;

(10) nazwa materiału paszowego może być zastąpiona wyrazem „sacharoza”

(11) nazwę można zastąpić wyrazem „tapioka”

(12) nazwę można zastąpić wyrazami „skrobia z tapioki”

(13) nazwę należy uzupełnić o nazwę gatunku owoców;

(14) wyraz „mączka” można zastąpić wyrazem „granulat” można dodać określenie sposobu suszenia;
(15) do nazwy można dodać nazwę rośliny paszowej;

(16) w nazwie należy wskazać nazwę gatunku zboża;

(17) nazwę należy uzupełnić wskazaniem rodzaju obróbki chemicznej, której poddano słomę;

(18) nazwa materiału paszowego może być zastąpiona wyrazem „sacharoza”

(19) nazwę można zastąpić wyrazami „albumina mleka w proszku”

(20) produkty zawierające ponad 13% tłuszczu w suchej masie należy kwalifikować jako „bogate w tłuszcz”

(21) nazwę należy uzupełnić szczegółowym opisem rodzaju tłuszczu zwierzęcego w zależności od jego pochodzenia lub procesu technologicznego (łój wołowy, smalec, tłuszcz kostny itp.);

(22) produkty zawierające ponad 75% białka surowego w suchej masie należy kwalifikować jako „bogate w białko”

(23) rodzaj źródła może być wskazany dodatkowo lub zamiast nazwy;

(24) w nazwie może być zawarte określenie technologii produkcji;

(25) nazwę można zmienić lub uzupełnić w celu określenia procesu w przetwórstwie spożywczym, w wyniku którego uzyskano materiał paszowy;

(26) nazwę należy uzupełnić określeniem rodzaju soli, jaka została uzyskana.


 

Załącznik 2. [RODZAJE PROCESÓW TECHNOLOGICZNYCH STOSOWANYCH DO WYTWARZANIA MATERIAŁÓW PASZOWYCH]

Załącznik nr 2

RODZAJE PROCESÓW TECHNOLOGICZNYCH STOSOWANYCH DO WYTWARZANIA MATERIAŁÓW PASZOWYCH

Lp.

Nazwa procesu technologicznego

Opis procesu technologicznego

Nazwa zwyczajowa produktu uzyskanego w wyniku zastosowania procesu technologicznego

1

2

3

4

1

Zagęszczanie

Zwiększanie zawartości niektórych składników przez suszenie lub zastosowanie innych procesów technologicznych

Koncentrat

2

Łuszczenie(1)

Całkowite lub częściowe usuwanie zewnętrznych powłok z ziarna, nasion, owoców, orzechów i innych

Łuszczony, częściowo obłuszczony

3

Suszenie

Usuwanie wody metodami sztucznymi lub naturalnymi

Wysuszony (na słońcu lub sztucznie)

4

Ekstrakcja

Usuwanie tłuszczu lub oleju z określonego materiału za pomocą rozpuszczalnika organicznego lub za pomocą wodnego rozpuszczalnika cukru i innych składników rozpuszczalnych w wodzie. W przypadku stosowania rozpuszczalnika organicznego uzyskany produkt powinien być technicznie oczyszczony z danego rozpuszczalnika

Ekstrahowany, poekstrakcyjny (w przypadku materiałów tłuszczowych); melasa, pulpa (w przypadku produktów zawierających cukier lub inne składniki rozpuszczalne w wodzie)

5

Ekstruzja

Przeciskanie materiału przez otwór pod ciśnieniem (również wstępne żelowanie)

Ekstrudowany

6

Płatkowanie

Walcowanie wilgotnego materiału poddanego obróbce cieplnej

Płatki

7

Mielenie

Fizyczne przetwarzanie ziarna zbóż w celu zmniejszenia wielkości cząsteczek i ułatwienia rozdziału na frakcje (głównie mąkę, otręby i śrutę)

Mąka, otręby, śruta, mąka paszowa

8

Ogrzewanie

Ogólne określenie obejmujące szereg procesów obróbki cieplnej, prowadzonej w określonych warunkach, w celu oddziaływania na wartość żywieniową lub strukturę materiału

Toastowany, gotowany, ogrzewany

9

Uwodornienie

Przekształcanie glicerydów nienasyconych w glicerydy nasycone (olejów i tłuszczy)

Utwardzony, częściowo utwardzony

10

Hydroliza

Rozbicie składników chemicznych na prostsze przez działanie wodą, enzymami lub kwasami/zasadami

Hydrolizowany

 

1

2

3

4

11

Wyciskanie

Usuwanie przez wyciskanie (za pomocą prasy śrubowej lub innej), z jednoczesnym niewielkim podgrzaniem lub bez, tłuszczu/oleju z materiałów zawierających duże ilości oleju, soku z owoców lub innych produktów roślinnych

Wytłok (w przypadku materiałów zawierających olej); pulpa, miazga (w przypadku owoców itp.); wyciskana pulpa (w przypadku buraków cukrowych)

12

Granulowanie

Specjalne kształtowanie materiału w wyniku ściskania przez matrycę

Granulat, granulowany

13

Wstępne żelowanie

Modyfikacja skrobi w celu znacznego poprawienia jej właściwości pęcznienia w zimnej wodzie

Żelowany, preparowany

14

Rafinacja

Pełne lub częściowe usuwanie zanieczyszczeń w cukrach, olejach, tłuszczach i innych naturalnych materiałach w drodze obróbki fizykochemicznej

Rafinowany, częściowo rafinowany

15

Mielenie na mokro

Mechaniczne rozdzielanie elementów składowych ziarna, przez zanurzenie w wodzie z dodatkiem dwutlenku siarki lub bez, w celu ekstrakcji skrobi

Kiełki, gluten, skrobia

16

Rozgniatanie

Mechaniczne przetwarzanie ziarna lub innych materiałów paszowych w celu zmniejszenia ich wymiarów

Rozdrobniony, rozdrabnianie

17

Odcukrzanie

Całkowite lub częściowe usuwanie jedno- i dwusacharydów z melasy i innego materiału zawierającego cukier metodami chemicznymi lub fizycznymi

Odcukrzony, częściowo odcukrzony

 

(1) Wyraz „łuszczenie" można zastąpić wyrazem „wyłuskiwanie" albo „obłuskiwanie" wówczas do nazwy uzyskanego produktu należy dodać wyraz „wyłuskany" lub „obłuskany".

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2003-03-14
  • Data wejścia w życie: 2003-03-29
  • Data obowiązywania: 2003-03-29
  • Dokument traci ważność: 2005-02-12
Brak dokumentów zmieniających.
Brak zmienianych dokumentów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA