REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2003 nr 134 poz. 1263

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 10 lipca 2003 r.

zmieniające rozporządzenie w sprawie wymagań co do jakości masła i odtłuszczonego mleka w proszku zakupywanych w ramach interwencji przez Agencję Rynku Rolnego

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 24 ust. 3 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o regulacji rynku mleka i przetworów mlecznych (Dz. U. Nr 129, poz. 1446 i Nr 154, poz. 1797 oraz z 2002 r. Nr 107, poz. 937) zarządza się, co następuje:

§ 1.
W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 27 czerwca 2002 r. w sprawie wymagań co do jakości masła i odtłuszczonego mleka w proszku zakupywanych w ramach interwencji przez Agencję Rynku Rolnego (Dz. U. Nr 98, poz. 888) załączniki nr 1 i 2 do rozporządzenia otrzymują brzmienie określone odpowiednio w załącznikach nr 1 i 2 do niniejszego rozporządzenia.
§ 2.
Rozporządzenie traci moc z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
§ 3.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: W. Olejniczak

 

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

Załącznik 1. [WYMAGANIA CO DO JAKOŚCI MASŁA KUPOWANEGO W RAMACH INTERWENCJI]

Załączniki do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 10 lipca 2003 r. (poz. 1263)

Załącznik nr 1

WYMAGANIA CO DO JAKOŚCI MASŁA KUPOWANEGO W RAMACH INTERWENCJI

Lp.

Cechy jakościowe

Wymagania co do jakości

1

2

3

1

Surowiec

śmietanka pasteryzowana, nieukwaszona lub ukwaszona, otrzymana z surowego mleka krowiego zawierającego w 1 ml nie więcej niż 100 000 drobnoustrojów oznaczonych metodą płytkową w temperaturze 30°C i nie więcej niż 400 000 komórek somatycznych oznaczonych metodą ilościową

2

Wygląd

bardzo dobry (jednostka równomiernie sucha) lub dobry (lekko odbiegający od bardzo dobrego)

3

Konsystencja

bardzo dobra (jednostka nadająca się dobrze do smarowania) lub dobra (lekko odbiegająca od bardzo dobrej)

4

Smak i zapach

bardzo dobry (czysty, przyjemny aromat) lub dobry (lekko odbiegający od bardzo dobrego)

5

Dyspersja wody

co najmniej 4 punkty przyznane wg metody określonej w normie IDF 112A:19891)

6

Zawartość tłuszczu

nie mniej niż 82%

7

Zawartość wody

nie więcej niż 16%

8

Zawartość suchej masy beztłuszczowej

nie więcej niż 2%

9

Zawartość wolnych kwasów tłuszczowych

nie więcej niż 1,2 mmol/100 g tłuszczu

10

Liczba nadtlenkowa

nie więcej niż 0,3 meq tlenu/1000 g tłuszczu

11

Tłuszcz niemleczny

niewykrywalny w analizie trójglicerydów

12

Znaczniki (w szczególności: sterole, wanilina, ester etylowy kwasu karotenowego, trójlicerydy kwasu enantowego)

niewykrywalne

13

Poziom skażenia promieniotwórczego 134Cs i 137Cs

nie więcej niż 600 Bq/kg

14

Obecność bakterii z grupy coli

nieobecne w 1 g

 

1) Norma Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej FIL/IDF- IDF Standard 112A:1989. Butter, Determination of water dispersion value.

Załącznik 2. [WYMAGANIA CO DO JAKOŚCI ODTŁUSZCZONEGO MLEKA W PROSZKU KUPOWANEGO W RAMACH INTERWENCJI]

Załącznik nr 2

WYMAGANIA CO DO JAKOŚCI ODTŁUSZCZONEGO MLEKA W PROSZKU KUPOWANEGO W RAMACH INTERWENCJI

Lp.

Cechy jakościowe

Wymagania co do jakości

1

2

3

1

Surowiec

surowe mleko krowie zawierające w 1 ml nie więcej niż 100 000 drobnoustrojów oznaczonych metodą płytkową w temperaturze 30°C i nie więcej niż 400 000 komórek somatycznych oznaczonych metodą ilościową

2

Wygląd

barwa biała lub lekko żółtawa, proszek bez zanieczyszczeń i cząstek barwnych

3

Smak i zapach

czysty

4

Zawartość wody

nie więcej niż 3,5%

5

Zawartość tłuszczu

nie więcej niż 1,00%

6

Zawartość białka

nie mniej niż 31,4% w suchej masie beztłuszczowej

7

Kwasowość miareczkowa (w mililitrach 0,1 normalnego NaOH)

nie więcej niż 19,5 ml

8

Współczynnik rozpuszczalności

nie więcej niż 0,5 ml (24°C)

9

Zawartość mleczanów w 100 g

nie więcej niż 150 mg

10

Test na fosfatazę

ujemny, nie więcej niż 4 μg fenolu/1 ml odtworzonego mleka

11

Cząstki przypalone

minimum dysk B, tj. nie więcej niż 15,0 mg

12

Ogólna liczba drobnoustrojów w 1 g

nie więcej niż 40 000

13

Obecność bakterii z grupy coli

nieobecne w 1 g

14

Obecność maślanki

niedopuszczalna

15

Obecność serwatki podpuszczkowej

niedopuszczalna

16

Obecność serwatki kwasowej

niedopuszczalna

17

Obecność antybiotyków

niedopuszczalna

18

Poziom skażenia promieniotwórczego 134Cs i 137Cs

nie więcej niż 370 Bq/kg

 

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2003-07-31
  • Data wejścia w życie: 2003-08-15
  • Data obowiązywania: 2003-08-15
  • Dokument traci ważność: 2003-11-21

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA