REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2003 nr 183 poz. 1796

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 21 października 2003 r.

zmieniające rozporządzenie w sprawie kategorii materiałów paszowych

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 38 ust. 5 pkt 2 ustawy z dnia 23 sierpnia 2001 r. o środkach żywienia zwierząt (Dz. U. Nr 123, poz. 1350 oraz z 2003 r. Nr 122, poz. 1144) zarządza się, co następuje:

§ 1.
W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22 listopada 2002 r. w sprawie kategorii materiałów paszowych (Dz. U. Nr 204, poz. 1726) załącznik otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
§ 2.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 7 listopada 2003 r.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: W. Olejniczak

 

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

Załącznik 1. [KATEGORIE MATERIAŁÓW PASZOWYCH CHARAKTERYZUJĄCYCH SIĘ JEDNAKOWYM ŹRÓDŁEM POCHODZENIA]

Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 21 października 2003 r. (poz. 1796)

KATEGORIE MATERIAŁÓW PASZOWYCH CHARAKTERYZUJĄCYCH SIĘ JEDNAKOWYM ŹRÓDŁEM POCHODZENIA

Materiały paszowe przeznaczone dla zwierząt domowych

1. Materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego:

1) mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego – wszystkie części ciała zwierząt rzeźnych, świeże lub poddane działaniu odpowiednich procesów oraz wszystkie produkty i ich pochodne otrzymane w wyniku procesów przetwarzania tusz lub części tusz zwierząt rzeźnych;

2) mleko i produkty mleczne – wszystkie produkty mleczne, świeże lub konserwowane przez zastosowanie odpowiednich procesów oraz produkty otrzymywane w procesie ich przetwarzania;

3) jaja i produkty z jaj – wszystkie produkty z jaj, świeże lub konserwowane przez zastosowanie odpowiednich procesów oraz produkty uboczne powstałe po ich przetworzeniu;

4) mięczaki i skorupiaki – wszystkie gatunki mięczaków, skorupiaków i małż, świeże lub konserwowane przez zastosowanie odpowiednich procesów i produkty powstałe po ich przetworzeniu;

5) owady – wszystkie gatunki owadów w każdym stadium rozwojowym;

6) ryby i produkty rybne – ryby lub ich części, świeże lub konserwowane przez zastosowanie odpowiednich procesów oraz produkty powstałe po ich przetworzeniu.

2. Materiały paszowe pochodzenia roślinnego:

1) zboża – wszystkie gatunki zbóż, niezależnie od metody ich obróbki, lub produkty skrobiowe otrzymywane z bielma;

2) warzywa – wszystkie gatunki warzyw i roślin strączkowych, świeże lub konserwowane poprzez zastosowanie odpowiednich procesów;

3) produkty pochodzenia roślinnego – produkty pochodne otrzymywane w procesie przetwarzania produktów roślinnych, a w szczególności zbóż, warzyw, roślin strączkowych i nasion roślin oleistych;

4) roślinne ekstrakty białkowe – wszystkie produkty pochodzenia roślinnego o skoncentrowanej zawartości białka, uzyskane przez zastosowanie odpowiednich procesów technologicznych; produkty te zawierają co najmniej 50 % białka ogólnego w suchej masie, którego struktura mogła ulec zmianie;

5) drożdże – wszystkie drożdże, których komórki zostały zabite i wysuszone;

6) cukry – wszystkie rodzaje cukrów;

7) owoce – wszystkie rodzaje owoców, świeże lub konserwowane przez poddanie ich działaniu odpowiednich procesów;

8) orzechy – zawartość orzechów pozbawionych łupin;

9) nasiona – wszystkie rodzaje nasion w całości lub grubo zmielone;

10) glony – glony świeże lub konserwowane przez zastosowanie odpowiednich procesów.

3. Materiały paszowe pochodzenia mineralnego – wszystkie substancje nieorganiczne odpowiednie do stosowania w żywieniu zwierząt.

4. Materiały paszowe pochodzenia mieszanego:

1) oleje i tłuszcze – wszystkie oleje i tłuszcze zwierzęce lub roślinne;

2) produkty piekarnicze – wszelkiego rodzaju pieczywo, ciasto, herbatniki i makarony.

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2003-10-28
  • Data wejścia w życie: 2003-11-07
  • Data obowiązywania: 2003-11-07
  • Dokument traci ważność: 2005-02-09

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA