REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2004 nr 219 poz. 2225

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 16 września 2004 r.

w sprawie szczegółowych wymagań weterynaryjnych mających zastosowanie do drobiu i jaj wylęgowych2)

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 10 ust. 1 pkt 1, art. 18 oraz art. 24 ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. Nr 69, poz. 625) zarządza się, co następuje:

Rozdział 1

Przepisy ogólne

§ 1.

Rozporządzenie określa:

1) szczegółowe wymagania weterynaryjne:

a) dla prowadzenia zakładu drobiu,

b) przy przywozie drobiu i jaj wylęgowych,

c) w handlu drobiem i jajami wylęgowymi;

2) szczegółowe wymagania dla świadectw zdrowia drobiu i jaj wylęgowych, sposób ich wystawiania oraz wzory tych świadectw.

§ 2.
Przepisów rozporządzenia nie stosuje się do drobiu przeznaczonego na targi, wystawy, pokazy lub konkursy.
§ 3.
Użyte w rozporządzeniu określenia oznaczają:

1) jaja wylęgowe – jaja zniesione przez drób przeznaczone do inkubacji;

2) drób rozpłodowy – drób mający powyżej 72 godzin życia, przeznaczony do produkcji jaj wylęgowych;

3) drób produkcyjny – drób mający powyżej 72 godzin życia, przeznaczony do produkcji mięsa lub jaj przeznaczonych do spożycia przez ludzi albo przeznaczony do odtworzenia zasobów ptactwa łownego;

4) drób do uboju – drób przeznaczony do uboju przeprowadzanego w rzeźni, niezwłocznie po jego przybyciu, jednak nie później niż przed upływem 72 godzin.

§ 4.
Szczegółowe wymagania weterynaryjne dla prowadzenia zakładu drobiu są określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia.

Rozdział 2

Wymagania weterynaryjne dla handlu drobiem i jajami wylęgowymi

§ 5.

Jaja wylęgowe, pisklęta jednodniowe, drób rozpłodowy i drób produkcyjny będące przedmiotem handlu powinny:

1) spełniać wymagania określone w przepisach o kontroli weterynaryjnej w handlu;

2) pochodzić z zatwierdzonych, po spełnieniu wymagań, które są określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia, zakładów drobiu, zwanych dalej „zakładami”:

a) w których stosuje się i przestrzega programu kontroli chorób określonych w załączniku nr 2 do rozporządzenia,

b) które podlegają nadzorowi urzędowego lekarza weterynarii w związku z kontrolą stanu zdrowia zwierząt, w tym:

– co najmniej jednej w roku kontroli powiatowego lekarza weterynarii, uzupełnianej kontrolami przeprowadzanymi przez urzędowego lekarza weterynarii, stosownie do stanu higieny i działania zakładu,

– rejestrują informacje niezbędne do kontroli stanu zdrowia zwierząt,

c) które zapewniają odpowiednie warunki do przeprowadzania czynności wymienionych w lit. b,

d) które przetrzymują wyłącznie drób.

§ 6.
Jaja wylęgowe będące przedmiotem handlu powinny:

1) być pozyskane ze stad:

a) które przebywały w okresie co najmniej 6 tygodni przed wysyłką w jednym lub więcej zakładach położonych na terenie Unii Europejskiej,

b) które zostały zaszczepione, jeżeli miało to miejsce, zgodnie z warunkami szczepień określonymi w decyzji 93/152/EWG z dnia 8 lutego 1993 r. ustanawiającej kryteria dla szczepionek stosowanych przeciwko rzekomemu pomorowi drobiu w kontekście programów rutynowych szczepień (Dz. Urz. WE L 059 z 12.03.1993),

c) które zostały zbadane przez urzędowego lekarza weterynarii w czasie 72 godzin poprzedzających wysyłkę i podczas tego badania nie wykazywały żadnych objawów klinicznych lub innych objawów uzasadniających podejrzenie wystąpienia choroby zakaźnej drobiu albo

d) były poddawane comiesięcznym kontrolom zdrowia przeprowadzanym przez urzędowego lekarza weterynarii, przy czym ostatnia kontrola została przeprowadzona w okresie 31 dni poprzedzających wysyłkę;

2) być oznakowane przez umieszczenie na nich czarnym niezmywalnym tuszem weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego nadanego producentowi jaj; litery i liczby powinny mieć co najmniej 2 mm wysokości i 1 mm szerokości;

3) zostać odkażone w sposób określony przez urzędowego lekarza weterynarii.

§ 7.
Pisklęta jednodniowe będące przedmiotem handlu powinny:

1) pochodzić z jaj wylęgowych spełniających wymagania określone w § 5 i 6;

2) spełniać warunki szczepień, jeżeli zostały zaszczepione, określone w decyzji, o której mowa w § 6 pkt 1 lit. b;

3) przed wysyłką nie wykazywać żadnych objawów klinicznych uzasadniających podejrzenie chorób, o których mowa w załączniku nr 2 do rozporządzenia.

§ 8.
Drób rozpłodowy i produkcyjny będący przedmiotem handlu powinien:

1) przebywać od wylęgu lub w okresie co najmniej 6 tygodni przed wysyłką w jednym lub więcej zakładach położonych na terenie Unii Europejskiej;

2) spełniać warunki szczepień, jeżeli został zaszczepiony, określone w decyzji, o której mowa w § 6 pkt 1 lit. b;

3) być zbadany przez urzędowego lekarza weterynarii w czasie 48 godzin poprzedzających wysyłkę i podczas tego badania nie wykazywać żadnych objawów klinicznych lub innych objawów uzasadniających podejrzenie wystąpienia choroby zakaźnej drobiu.

§ 9.
Drób do uboju będący przedmiotem handlu powinien pochodzić z gospodarstw:

1) w których przebywał od wylęgu lub w okresie co najmniej 21 dni od dnia wprowadzenia do tego gospodarstwa;

2) których nie dotyczą nakazy lub zakazy wydane na podstawie przepisów o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, stosowane do drobiu;

3) w których stado, z którego ma zostać wysłana partia drobiu, zostało zbadane przez urzędowego lekarza weterynarii w okresie 5 dni poprzedzających wysyłkę i badanie to nie wykazało w tym stadzie żadnych objawów klinicznych lub innych objawów uzasadniających podejrzenie wystąpienia choroby zakaźnej drobiu;

4) które nie znajdują się na obszarze poddanym środkom określonym w przepisach o zwalczaniu wysoce zjadliwej grypy ptaków oraz o zwalczaniu rzekomego pomoru drobiu.

§ 10.
1. Drób i pisklęta jednodniowe, przeznaczone do odtworzenia zasobów ptactwa łownego, będące przedmiotem handlu, powinny pochodzić z gospodarstw:

1) w których przebywały od wylęgu lub w okresie co najmniej 21 dni od dnia wprowadzenia do tego gospodarstwa i w których nie miały kontaktu z nowo przybyłym do tego gospodarstwa drobiem w okresie 2 tygodni poprzedzających wysyłkę;

2) których nie dotyczą nakazy lub zakazy wydane na podstawie przepisów o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, stosowane do drobiu;

3) w których stado, z którego ma zostać wysłana partia drobiu, zostało zbadane przez urzędowego lekarza weterynarii w czasie 48 godzin poprzedzających wysyłkę i podczas tego badania nie wykazało żadnych objawów klinicznych lub innych objawów uzasadniających podejrzenie wystąpienia choroby zakaźnej drobiu;

4) które nie znajdują się na obszarze poddanym środkom określonym w przepisach o zwalczaniu wysoce zjadliwej grypy ptaków oraz o zwalczaniu rzekomego pomoru drobiu.

2. Wymagań określonych w § 5 nie stosuje się do drobiu, o którym mowa w ust. 1.

§ 11.
1. Partie zawierające drób i jaja wylęgowe w liczbie poniżej 20, przeznaczone do wysyłki lub handlu, powinny pochodzić ze stad, które:

1) przebywały na terytorium Unii Europejskiej od wylęgu lub przez okres co najmniej 3 miesięcy;

2) nie wykazywały żadnych objawów klinicznych choroby zakaźnej drobiu przed wysyłką;

3) spełniają warunki szczepień, jeżeli zostały zaszczepione, określone w decyzji, o której mowa w § 6 pkt 1 lit. b;

4) nie podlegają nakazom lub zakazom wydanym na podstawie przepisów o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt;

5) nie znajdują się na obszarze poddanym środkom określonym w przepisach o zwalczaniu wysoce zjadliwej grypy ptaków oraz o zwalczaniu rzekomego pomoru drobiu.

2. Wszystkie sztuki drobiu z wysyłanej partii, w miesiącu poprzedzającym wysyłkę, powinny mieć ujemne wyniki testów serologicznych na obecność przeciwciał Salmonella pullorum i Salmonella gallinarum, które są przeprowadzane w sposób określony w załączniku nr 2 do rozporządzenia.

3. Stado, z którego pochodzą jaja wylęgowe lub pisklęta jednodniowe, powinno zostać poddane testom serologicznym w kierunku Salmonella pullorum i Sa/monella gallinarum w okresie 3 miesięcy poprzedzających wysyłkę.

4. Przepisów ust. 1–3 nie stosuje się do wysyłek zawierających bezgrzebieniowce lub ich jaja wylęgowe.

§ 12.
Przy wysyłce drobiu i jaj wylęgowych określonych w § 5, z terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub jego części, na których stosuje się szczepienia drobiu przeciw rzekomemu pomorowi drobiu, do państwa członkowskiego Unii Europejskiej lub regionu tego państwa, które posiada, zatwierdzony przez Komisję Europejską, status państwa nieprzeprowadzającego szczepień przeciw rzekomemu pomorowi drobiu, powinny być spełnione następujące wymagania:

1) jaja wylęgowe powinny być pozyskane ze stad, które:

a) nie są szczepione lub

b) są szczepione przy użyciu:

– szczepionki inaktywowanej lub

– żywej szczepionki, jeżeli szczepienie to miało miejsce co najmniej na 30 dni przed zebraniem jaj wylęgowych;

2) pisklęta jednodniowe łącznie z pisklętami przeznaczonymi do odnowy stada:

a) nie powinny być szczepione przeciwko rzekomemu pomorowi drobiu;

b) powinny pochodzić z:

– jaj wylęgowych spełniających wymagania określone w pkt 1,

– zakładu wylęgu drobiu, w którym jaja te były inkubowane w innym czasie i miejscu niż jaja niespełniające wymagań określonych w pkt 1;

3) drób rozpłodowy i produkcyjny nie powinien być szczepiony przeciwko rzekomemu pomorowi drobiu; drób ten ponadto powinien:

a) być odizolowany przez 14 dni przed wysyłką w gospodarstwie albo w stacji kwarantanny pod nadzorem urzędowego lekarza weterynarii, przy czym w okresie 21 dni poprzedzających wysyłkę:

– drobiu tego nie szczepi się przeciwko rzekomemu pomorowi drobiu w gospodarstwie pochodzenia lub w stacji kwarantanny,

– niedopuszczalne jest wprowadzanie na teren gospodarstwa lub stacji kwarantanny drobiu nieprzeznaczonego do wysyłki,

– w stacji kwarantanny nie przeprowadza się żadnych szczepień,

b) przejść, w okresie 14 dni poprzedzających wysyłkę, reprezentatywne testy serologiczne, z ujemnymi wynikami, w celu wykrycia przeciwciał rzekomego pomoru drobiu;

4) drób do uboju powinien pochodzić ze stad, które w przypadku gdy:

a) nie są szczepione przeciwko rzekomemu pomorowi drobiu – powinny przejść, w okresie 14 dni poprzedzających wysyłkę, reprezentatywne testy serologiczne, z ujemnymi wynikami,

b) są szczepione przeciwko rzekomemu pomorowi drobiu – powinny przejść, w okresie 14 dni poprzedzających wysyłkę, test przeprowadzony na reprezentatywnej próbce, w celu wyizolowania wirusa rzekomego pomoru drobiu.

§ 13.
Pisklęta jednodniowe i jaja wylęgowe przewozi się:

1) w zaprojektowanych do tego celu pojemnikach jednorazowych, które po użyciu niszczy się, albo

2) w pojemnikach, które mogą być ponownie użyte, jeżeli zostaną przedtem oczyszczone i odkażone.

§ 14.
1. W pojemnikach, o których mowa w § 13, przewozi się wyłącznie pisklęta jednodniowe lub jaja wylęgowe tego samego gatunku, kategorii i typu drobiu, pochodzące z tego samego zakładu.

2. Na pojemnikach umieszcza się:

1) nazwę państwa członkowskiego Unii Europejskiej i region pochodzenia;

2) weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu pochodzenia;

3) nazwę i adres zakładu produkcyjnego;

4) liczbę piskląt lub jaj w pojemniku;

5) gatunek drobiu, do którego należą jaja lub pisklęta;

6) kategorię i typ produkcji, do jakiej są przeznaczone;

7) nazwę państwa członkowskiego Unii Europejskiej – miejsca przeznaczenia.

§ 15.
1. Pojemniki, w których przewozi się pisklęta jednodniowe lub jaja wylęgowe, powinny być pogrupowane w kontenerach służących do tego celu.

2. Liczbę pojemników oraz ich oznaczenie, o którym mowa w § 14 ust. 2, umieszcza się na kontenerach.

§ 16.
Drób rozpłodowy i produkcyjny przewozi się w skrzyniach lub klatkach:

1) które mieszczą tylko drób tego samego gatunku, kategorii i typu, pochodzący z tego samego zakładu;

2) na których umieszcza się weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu pochodzenia.

§ 17.
1. Drób rozpłodowy i produkcyjny oraz pisklęta jednodniowe, będące przedmiotem wysyłki, niezwłocznie dostarcza się do zakładu przeznaczenia, przy czym w czasie wysyłki drób ten nie powinien mieć kontaktu z innymi żywymi ptakami, z wyłączeniem drobiu rozpłodowego i produkcyjnego oraz piskląt jednodniowych spełniających te same wymagania.

2. Drób do uboju, będący przedmiotem wysyłki, niezwłocznie dostarcza się do rzeźni przeznaczenia, przy czym w czasie wysyłki drób ten nie powinien mieć kontaktu z innymi żywymi ptakami, z wyłączeniem drobiu do uboju spełniającego te same wymagania.

3. Drób przeznaczony do odtworzenia zasobów ptactwa łownego, będący przedmiotem wysyłki, niezwłocznie dostarcza się do miejsca przeznaczenia, przy czym w czasie wysyłki drób ten nie powinien mieć kontaktu z innymi żywymi ptakami, z wyłączeniem drobiu przeznaczonego do odtworzenia zasobów ptactwa łownego spełniającego te same wymagania.

4. Niedopuszczalne jest przewożenie piskląt jednodniowych i drobiu, o których mowa w ust. 1–3, przez obszar poddany środkom określonym w przepisach o zwalczaniu wysoce zjadliwej grypy ptaków oraz o zwalczaniu rzekomego pomoru drobiu, z wyłączeniem przewozów drogą główną lub koleją.

§ 18.
Skrzynie, klatki oraz środki transportu powinny być zaprojektowane w sposób:

1) zabezpieczający przed wydostawaniem się odchodów drobiu i minimalizujący możliwość utraty piór przez transportowany drób;

2) umożliwiający:

a) wzrokową kontrolę drobiu,

b) ich oczyszczanie i odkażanie.

§ 19.
Pojemniki, skrzynie, klatki i kontenery, jeżeli nie są jednorazowego użytku, oraz środki transportu przed załadowaniem drobiu lub jaj wylęgowych oczyszcza się i odkaża w sposób określony przez urzędowego lekarza weterynarii.
§ 20.
1. Drób i jaja wylęgowe podczas przewozu do miejsca przeznaczenia powinny być zaopatrzone w wystawiony przez urzędowego lekarza weterynarii oryginał świadectwa zdrowia, którego wzór jest określony w załączniku nr 3 do rozporządzenia.

2. Świadectwo zdrowia, o którym mowa w ust. 1, powinno:

1) stanowić pojedynczą kartkę papieru;

2) być wystawione dla jednego odbiorcy;

3) być opatrzone pieczęcią i podpisem urzędowego lekarza weterynarii, w kolorze innym niż kolor druku.

Rozdział 3

Wymagania weterynaryjne przy przywozie drobiu i jaj wylęgowych

§ 21.

Dopuszcza się przywóz drobiu i jaj wylęgowych z państw trzecich, jeżeli:

1) znajdują się one na listach ogłaszanych przez Komisję Europejską;

2) są one wolne od wysoce zjadliwej grypy ptaków i rzekomego pomoru drobiu lub które, w przypadku gdy nie są wolne od tych chorób, stosują środki określone w przepisach o zwalczaniu wysoce zjadliwej grypy ptaków oraz o zwalczaniu rzekomego pomoru drobiu;

3) pochodzą ze stad, które:

a) przed wysyłką przebywały nieprzerwanie na terytorium państwa trzeciego lub jego części przez czas określony w decyzji 96/482/WE z dnia 12 lipca 1996 r. określającej warunki zdrowotne zwierząt oraz wzory świadectw weterynaryjnych wymaganych przy imporcie, pochodzących z krajów trzecich, drobiu i jaj wylęgowych, włączając w to środki związane ze zdrowiem zwierząt, które mają być wprowadzone po dokonaniu takiego importu, z wyjątkiem ptaków należących do bezgrzebieniowych oraz ich jaj (Dz. Urz. WE L 196 z 07.08.1996),

b) spełniają wymagania zdrowotne dla zwierząt określone w decyzji, o której mowa w lit. a.

§ 22.
1. Każda partia drobiu i jaj wylęgowych powinna być zaopatrzona w wystawiony przez urzędowego lekarza weterynarii państwa trzeciego wysyłki oryginał świadectwa zdrowia, którego wzór jest określony w decyzji, o której mowa w § 21 pkt 3 lit. a.

2. Świadectwo zdrowia, o którym mowa w ust. 1, jest ważne przez 5 dni i powinno:

1) stanowić pojedynczą kartkę papieru;

2) być wystawione dla jednego odbiorcy;

3) być sporządzone w dniu wysyłki co najmniej w jednym z języków urzędowych państwa członkowskiego Unii Europejskiej miejsca przeznaczenia drobiu lub jaj wylęgowych oraz opatrzone pieczęcią i podpisem urzędowego lekarza weterynarii, w kolorze innym niż kolor druku.

Rozdział 4

Przepis końcowy

§ 23.

Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: W. Olejniczak

 

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz. 1433).

2) Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają postanowienia dyrektywy 90/539/EWG z dnia 15 października 1990 r. w sprawie warunków dotyczących zdrowia zwierząt w handlu drobiem i jajami wylęgowymi w ramach Wspólnoty i w imporcie tych produktów z krajów trzecich (Dz. Urz. WE L 303 z 31.10. 1990).

Załącznik 1. [SZCZEGÓŁOWE WYMAGANIA WETERYNARYJNE DLA PROWADZENIA ZAKŁADU DROBIU]

Załączniki do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 16 września 2004 r. (poz. 2225)

Załącznik nr 1

SZCZEGÓŁOWE WYMAGANIA WETERYNARYJNE DLA PROWADZENIA ZAKŁADU DROBIU

infoRgrafika

infoRgrafika

infoRgrafika

infoRgrafika

Załącznik 2. [PROGRAM KONTROLI CHORÓB]

Załącznik nr 2

PROGRAM KONTROLI CHORÓB

infoRgrafika

Załącznik 3. [ŚWIADECTWA ZDROWIA DLA HANDLU]

Załącznik nr 3

ŚWIADECTWA ZDROWIA DLA HANDLU

infoRgrafika

infoRgrafika

infoRgrafika

infoRgrafika

infoRgrafika

infoRgrafika

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2004-10-08
  • Data wejścia w życie: 2004-10-23
  • Data obowiązywania: 2004-12-31
  • Dokument traci ważność: 2013-11-23

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA