REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2007 nr 2 poz. 19

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 18 grudnia 2006 r.

w sprawie sposobu ustalania weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 21 ust. 5 pkt 2 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2006 r. Nr 17, poz. 127 i Nr 171, poz. 1225) zarządza się, co następuje:

§ 1.
Rozporządzenie określa sposób ustalania weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego nadawanego zakładom produkującym produkty pochodzenia zwierzęcego.
§ 2.
Weterynaryjny numer identyfikacyjny, o którym mowa w § 1, składa się z cyfr, z których:

1) pierwsza i druga oznaczają symbol województwa nadany województwom w sposób określony w rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 15 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad prowadzenia, stosowania i udostępniania krajowego rejestru urzędowego podziału terytorialnego kraju oraz związanych z tym obowiązków organów administracji rządowej i jednostek samorządu terytorialnego (Dz. U. Nr 157, poz. 1031, z późn. zm.2));

2) trzecia i czwarta oznaczają symbol powiatu nadany powiatom danego województwa w sposób określony w przepisach rozporządzenia, o którym mowa w pkt 1;

3) piąta i szósta oznaczają symbol określający zakres i rodzaj działalności prowadzonej w zakładzie produkującym produkty pochodzenia zwierzęcego;

4) siódma i następne informują o kolejności podejmowania w danym powiecie działalności w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego.

§ 3.
Wykaz symboli określających zakres i rodzaj działalności prowadzonej w zakładzie produkującym produkty pochodzenia zwierzęcego stanowi załącznik do rozporządzenia.
§ 4.
Jeżeli w zakładzie prowadzi się więcej niż jeden z rodzajów działalności w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego, powiatowy lekarz weterynarii w weterynaryjnym numerze identyfikacyjnym nadawanym takiemu zakładowi wskazuje symbol określający rodzaj działalności podstawowej prowadzonej przez ten zakład.
§ 5.
Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 kwietnia 2004 r. w sprawie sposobu ustalania weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego (Dz. U. Nr 86, poz. 807).
§ 6.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 30 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: w z. M. Zagórski

 

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 lipca 2006 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 131, poz. 915).

2) Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. U. z 2000 r. Nr 13, poz. 161, z 2001 r. Nr 12, poz. 100 i Nr 157, poz. 1840, z 2002 r. Nr 177, poz. 1459, z 2003 r. Nr 208, poz. 2022, z 2004 r. Nr 254, poz. 2535, z 2005 r. Nr 206, poz. 1706 oraz z 2006 r. Nr 36, poz. 246 i Nr 214, poz. 1577.

Załącznik 1. [WYKAZ SYMBOLI OKREŚLAJĄCYCH ZAKRES I RODZAJ DZIAŁALNOŚCI PROWADZONEJ W ZAKŁADZIE PRODUKUJĄCYM PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO]

Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 18 grudnia 2006 r. (poz. 19)

WYKAZ SYMBOLI OKREŚLAJĄCYCH ZAKRES I RODZAJ DZIAŁALNOŚCI PROWADZONEJ W ZAKŁADZIE PRODUKUJĄCYM PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO

01 – ubój (bydło, świnie, jednokopytne, owce, kozy, zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka, z wyłączeniem zajęczaków);

02 – ubój, rozbiór, przetwórstwo (bydło, świnie, jednokopytne, owce, kozy, zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka, z wyłączeniem zajęczaków);

03 – rozbiór, przetwórstwo (bydło, świnie, jednokopytne, owce, kozy, zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka, z wyłączeniem zajęczaków);

04 – ubój (drób);

05 – ubój, rozbiór, przetwórstwo (drób, zajęczaki);

06 – rozbiór, przetwórstwo (drób, zajęczaki);

07 – przetwórstwo (zwierzęta łowne);

08 – ubój (zajęczaki);

09 – przetwórstwo (skorupiaki, mięczaki);

10 – prowadzenie punktu skupu (zwierzęta łowne);

11 – prowadzenie chłodni składowej;

12 – obróbka jelit, pęcherzy i żołądków;

13 – prowadzenie fermy pozyskującej jaja konsumpcyjne (powyżej 350 kur niosek);

15 – przetwórstwo jaj lub produkcja płynnej masy jajecznej;

16 – przetwórstwo mleka;

17 – statek rybacki, statek zamrażalnia, statek przetwórnia, prowadzenie działalności w zakresie produkcji ryb, skorupiaków i mięczaków;

18 – przetwórstwo (ryby);

38 – ubój, rozbiór (bydło, świnie, jednokopytne, owce, kozy, zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka, z wyłączeniem zajęczaków);

39 – ubój, rozbiór (drób, zajęczaki);

40 – przetwórstwo (bydło, świnie, jednokopytne, owce, kozy, zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka, z wyłączeniem zajęczaków, zwierzęta łowne, drób);

41 – przetwórstwo (drób, zajęczaki);

42 – rozbiór (bydło, świnie, jednokopytne, owce, kozy, zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka, z wyłączeniem zajęczaków);

43 – rozbiór (drób, zajęczaki);

53 – transport produktów pochodzenia zwierzęcego, z wyłączeniem mleka;

54 – przechowywanie lub transport mleka;

55 – przetwórstwo innych produktów pochodzenia zwierzęcego;

56 – sprzedaż bezpośrednia;

57 – hurtowy lub detaliczny skup lub sprzedaż produktów rybołówstwa w bazach rybackich na lądzie, rynki hurtowe i aukcje produktów rybołówstwa;

58 – prowadzenie punktu skupu jaj;

59 – pakowanie jaj;

60 – inne;

72 – prowadzenie działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej;

73 – sprzedaż bezpośrednia i prowadzenie działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej.

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2007-01-08
  • Data wejścia w życie: 2007-02-08
  • Data obowiązywania: 2007-02-08
  • Dokument traci ważność: 2010-09-23
Brak dokumentów zmieniających.
Brak zmienianych dokumentów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA