| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE MOBILNE | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Akty prawne

ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW

z dnia 26 października 2007 r.

zmieniające rozporządzenie w sprawie maksymalnych cen mleka i przetworów mlecznych dostarczanych do przedszkoli i szkół w roku szkolnym 2007/2008

Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych (Dz. U. z 2005 r. Nr 244, poz. 2081, z 2006 r. Nr 50, poz. 363 i Nr 208, poz. 1541 oraz z 2007 r. Nr 115, poz. 794) zarządza się, co następuje:

§ 1.
W rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 6 czerwca 2007 r. w sprawie maksymalnych cen mleka i przetworów mlecznych dostarczanych do przedszkoli i szkół w roku szkolnym 2007/2008 (Dz. U. Nr 102, poz. 692) załącznik otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
§ 2.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 listopada 2007 r.

Prezes Rady Ministrów: J. Kaczyński

Załącznik 1. [MAKSYMALNE CENY MLEKA I PRZETWORÓW MLECZNYCH DOSTARCZANYCH DO PRZEDSZKOLI I SZKÓŁ, Z WYŁĄCZENIEM SZKÓŁ WYŻSZYCH, W ROKU SZKOLNYM 2007/2008]

Załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 26 października 2007 r. (poz. 1449)

MAKSYMALNE CENY MLEKA I PRZETWORÓW MLECZNYCH DOSTARCZANYCH DO PRZEDSZKOLI I SZKÓŁ, Z WYŁĄCZENIEM SZKÓŁ WYŻSZYCH, W ROKU SZKOLNYM 2007/2008

Tabela nr 1

Maksymalne ceny mleka, mleka z dodatkami smakowymi i jogurtu naturalnego1)

 

 

W opakowaniach o pojemności większej niż 0,25 l

W opakowaniach o pojemności nie mniejszej niż 0,23 l i nie większej niż 0,25 l

W opakowaniach o pojemności mniejszej niż 0,23 l, ale nie mniejszej niż 0,20 l

W opakowaniach o pojemności mniejszej niż 0,20 l

Mleko o zawartości co najmniej 1 % tłuszczu, poddane obróbce cieplnej

1,20 zł/l

2,32 zł/l

2,40 zł/l

Mleko o zawartości co najmniej 1 % tłuszczu, poddane obróbce cieplnej, z dodatkami smakowymi, zawierające wagowo przynajmniej 90 % mleka

3,36 zł/l

3,60 zł/l

Jogurty z mleka o zawartości co najmniej 1 % tłuszczu

3,40 zł/l

3,40 zł/l

3,40 zł/l

3,40 zł/l

 

Tabela nr 2

Maksymalne ceny serów dojrzewających, serów topionych, twarożków i twarogów2)

 

Twarogi i twarożki o zawartości co najmniej 40 % tłuszczu w suchej masie

6,90 zł/kg

Sery topione o zawartości co najmniej 40 % tłuszczu w suchej masie

8,10 zł/kg

Sery, inne niż topione, o zawartości co najmniej 45 % tłuszczu w suchej masie

11,50 zł/kg

 

 

1) W celu przeliczenia litrów mleka lub przetworów mlecznych na kilogramy należy pomnożyć ilość litrów przez 1,030.

2) Do przeliczenia kilogramów na ekwiwalent mleka należy zastosować współczynniki określone w art. 5 ust. 2 rozporządzenia Komisji (WE) nr 2707/2000 z dnia 11 grudnia 2000 r. ustanawiającego zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1255/1999 w odniesieniu do pomocy wspólnotowej do dostarczania mleka i niektórych przetworów mlecznych dla uczniów w instytucjach edukacyjnych (Dz. Urz. WE L 311 z 12.12.2000, str. 37, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 31, str. 43, z późn. zm.).

reklama

POLECANE

Artykuł sponsorowany

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Eksperci portalu infor.pl

Kancelaria Ostrowski i Wspólnicy sp.k.

Ekspert w dziedzinach prawa związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »