REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2008 nr 8 poz. 51

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)

z dnia 31 grudnia 2007 r.

zmieniające rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 15 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225) zarządza się, co następuje:

§ 1.
W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 16 maja 2007 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni (Dz. U. Nr 119, poz. 817) wprowadza się następujące zmiany:

1) w odnośniku nr 2:

a) w lit. a dodaje się pkt 64–74 w brzmieniu:

„64) dyrektywy Komisji 2007/8/WE z dnia 20 lutego 2007 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fosfamidonu i mewinfosu (Dz. Urz. UE L 63 z 01.03.2007, str. 9),

65) dyrektywy Komisji 2007/9/WE z dnia 20 lutego 2007 r. zmieniającej załącznik do dyrektywy Rady 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości aldikarbu (Dz. Urz. UE L 63 z 01.03.2007, str. 17),

66) dyrektywy Komisji 2007/11/WE z dnia 21 lutego 2007 r. zmieniającej niektóre załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acetamipridu, tiaclopridu, imazosulfuronu, metoksyfenozydu, S-metolachloru, milbemektyny i tribenuronu (Dz. Urz. UE L 63 z 01.03.2007, str. 26),

67) dyrektywy Komisji 2007/12/WE z dnia 26 lutego 2007 r. wprowadzającej zmiany do niektórych załączników dyrektywy Rady 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości penakonazolu, benomylu i karbendazymu (Dz. Urz. UE L 59 z 27.02.2007, str. 75),

68) dyrektywy Komisji 2007/27/WE z dnia 15 maja 2007 r. zmieniającej niektóre załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości etoksazolu, indoksakarbu, mezosulfuronu, 1-metylocyklopropenu, MCPA i MCPB, tolilfluanidu i tritikonazolu (Dz. Urz. UE L 128 z 16.05.2007, str. 31),

69) dyrektywy Komisji 2007/28/WE z dnia 25 maja 2007 r. wprowadzającej zmiany do niektórych załączników dyrektyw Rady 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azoksystrobiny, chlorfenapyru, folpetu, iprodionu, lambda-cyhalotryny, hydrazydu maleinowego, metalaksylu-M oraz trifloksystrobiny (Dz. Urz. UE L 135 z 26.05.2007, str. 6),

70) dyrektywy Komisji 2007/39/WE z dnia 26 czerwca 2007 r. zmieniającej załącznik II do dyrektywy Rady 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości diazynonu (Dz. Urz. UE L 165 z 27.06.2007, str. 25),

71) dyrektywy Komisji 2007/55/WE z dnia 17 września 2007 r. zmieniającej niektóre załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azynofosu metylowego (Dz. Urz. UE L 243 z 18.09.2007, str. 41),

72) dyrektywy Komisji 2007/56/WE z dnia 17 września 2007 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości azoksystrobiny, chlorotalonilu, deltametryny, heksachlorobenzenu, joksynilu, oksamylu i chinoksyfenu (Dz. Urz. UE L 243 z 18.09.2007, str. 50),

73) dyrektywy Komisji 2007/57/WE z dnia 17 września 2007 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości ditiokarbaminianów (Dz. Urz. UE L 243 z 18.09.2007, str. 61),

74) dyrektywy Komisji 2007/62/WE z dnia 4 października 2007 r. zmieniającej niektóre załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości bifenazanu, petoksamidu, pirymetanilu i rimsulfuronu (Dz. Urz. UE L 260 z 05.10.2007, str. 4);”,

b) w lit. b dodaje się pkt 46–52 w brzmieniu:

„46) dyrektywy Komisji 2007/8/WE z dnia 20 lutego 2007 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fosfamidonu i mewinfosu (Dz. Urz. UE L 63 z 01.03.2007, str. 9),

47) dyrektywy Komisji 2007/11/WE z dnia 21 lutego 2007 r. zmieniającej niektóre załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acetamipridu, tiaclopridu, imazosulfuronu, metoksyfenozydu, S-metolachloru, milbemektyny i tribenuronu (Dz. Urz. UE L 63 z 01.03.2007, str. 26),

48) dyrektywy Komisji 2007/27/WE z dnia 15 maja 2007 r. zmieniającej niektóre załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości etoksazolu, indoksakarbu, mezosulfuronu, 1-metylocyklopropenu, MCPA i MCPB, tolilfluanidu i tritikonazolu (Dz. Urz. UE L 128 z 16.05.2007, str. 31),

49) dyrektywy Komisji 2007/55/WE z dnia 17 września 2007 r. zmieniającej niektóre załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azynofosu metylowego (Dz. Urz. UE L 243 z 18.09.2007, str. 41),

50) dyrektywy Komisji 2007/56/WE z dnia 17 września 2007 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości azoksystrobiny, chlorotalonilu, deltametryny, heksachlorobenzenu, joksynilu, oksamylu i chinoksyfenu (Dz. Urz. UE L 243 z 18.09.2007, str. 50),

51) dyrektywy Komisji 2007/57/WE z dnia 17 września 2007 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości ditiokarbaminianów (Dz. Urz. UE L 243 z 18.09.2007, str. 61),

52) dyrektywy Komisji 2007/62/WE z dnia 4 października 2007 r. zmieniającej niektóre załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości bifenazanu, petoksamidu, pirymetanilu i rimsulfuronu (Dz. Urz. UE L 260 z 05.10.2007, str. 4);”,

c) w lit. c dodaje się pkt 35–40 w brzmieniu:

„35) dyrektywy Komisji 2007/11/WE z dnia 21 lutego 2007 r. zmieniającej niektóre załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acetamipridu, tiaclopridu, imazosulfuronu, metoksyfenozydu, S-metolachloru, milbemektyny i tribenuronu (Dz. Urz. UE L 63 z 01.03.2007, str. 26),

36) dyrektywy Komisji 2007/27/WE z dnia 15 maja 2007 r. zmieniającej niektóre załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości etoksazolu, indoksakarbu, mezosulfuronu, 1-metylocyklopropenu, MCPA i MCPB, tolilfluanidu i tritikonazolu (Dz. Urz. UE L 128 z 16.05.2007, str. 31),

37) dyrektywy Komisji 2007/28/WE z dnia 25 maja 2007 r. wprowadzającej zmiany do niektórych załączników dyrektyw Rady 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azoksystrobiny, chlorfenapyru, folpetu, iprodionu, lambda-cyhalotryny, hydrazydu maleinowego, metalaksylu-M oraz trifloksystrobiny (Dz. Urz. UE L 135 z 26.05.2007, str. 6),

38) dyrektywy Komisji 2007/55/WE z dnia 17 września 2007 r. zmieniającej niektóre załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azynofosu metylowego (Dz. Urz. UE L 243 z 18.09.2007, str. 41),

39) dyrektywy Komisji 2007/56/WE z dnia 17 września 2007 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości azoksystrobiny, chlorotalonilu, deltametryny, heksachlorobenzenu, joksynilu, oksamylu i chinoksyfenu (Dz. Urz. UE L 243 z 18.09.2007, str. 50),

40) dyrektywy Komisji 2007/57/WE z dnia 17 września 2007 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości ditiokarbaminianów (Dz. Urz. UE L 243 z 18.09.2007, str. 61);”;

2) w załączniku nr 1 do rozporządzenia:

a) użyte w tabeli wyrazy „nasiona roślin oleistych” zastępuje się wyrazami „nasiona oleiste”,

b) po poz. 1,2-dichloroetan dodaje się poz. 1-metylocyklopropen:

„1-metylocyklopropen

0,01*

owoce cytrusowe

 

 

0,01*

pozostałe owoce

 

 

0,01*

warzywa

 

 

0,02*

nasiona oleiste

 

 

0,01*

orzechy

 

 

0,01*

ziemniaki

 

 

0,02*

herbata

 

 

0,02*

chmiel

 

 

0,01*

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

 

c) poz. ACETAMIPRYD otrzymuje brzmienie:

„ACETAMIPRYD
(E)-N1-(6-chloro-3-pirydylometylo)-N2-
cyjano-N1-metyloacetamidyna

1,0

owoce cytrusowe

 

0,1

owoce ziarnkowe

 

0,1

morele, brzoskwinie włączając nektaryny i podobne mieszańce

 

 

 

0,2

wiśnie, czereśnie

 

0,02

śliwki

 

0,01*

pozostałe owoce pestkowe

 

0,01*

pozostałe owoce

 

0,1

pomidory, oberżyna

 

0,3

papryka

 

0,3

dyniowate z jadalną skórką

 

5,0

roszpunka jadalna, sałata

 

0,01*

pozostałe warzywa

 

0,02

nasiona bawełny

 

0,01*

pozostałe oleiste

 

0,01*

orzechy

 

0,01*

ziemniaki

 

0,1*

herbata

 

0,1*

chmiel

 

0,01*

pozostałe środki spożywcze pochodzenia

 

 

roślinnego”

 

 

d) poz. ALDIKARB otrzymuje brzmienie:

 

„ALDIKARB (suma aldikarbu, jego pochodnych sulfotlenkowych i sulfonowych wyrażona jako aldikarb)
O-metylokarbamoilooksym-2-metylo-2-(metylotio) propionaldehydu

0,02*

owoce

 

0,05

warzywa cebulowe

 

0,02*

pozostałe warzywa

 

0,05*

nasiona oleiste

 

0,02*

orzechy

 

0,02*

ziemniaki

 

0,05*

herbata

 

0,05*

chmiel

 

0,02*

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

 

e) poz. AZOKSYSTROBINA otrzymuje brzmienie:

 

„AZOKSYSTROBINA metylo (E)-2-2-[6-(2-cyjanofenoksy) pirimidyno-4- yloksy]fenyl-3-etoksyakrylan

1,0

owoce cytrusowe

 

0,05*

owoce ziarnkowe, owoce pestkowe

 

2,0

winogrona, truskawki

 

3,0

jeżyny, maliny

 

2,0

banany

 

0,2

mango, papaja

 

0,05*

pozostałe owoce

 

0,2

marchew, chrzan, pasternak, pietruszka – korzeń, rzodkiewka, salsefia

 

0,3

seler

 

2,0

cebula dymka

 

2,0

rośliny psiankowate

 

1,0

dyniowate z jadalną skórką

 

0,5

dyniowate z niejadalną skórką

 

0,5

brokuły, kalafiory i inne

 

0,3

brukselka, kapusta głowiasta i inne

 

5,0

kapusta pekińska, jarmuż i inne

 

0,2

kalarepa

 

3,0

sałata i podobne

 

0,2

cykoria warzywna

 

3,0

zioła

 

1,0

fasola w strąkach

 

0,2

fasola bez strąków, groch bez strąków

 

0,5

groch w strąkach

 

5,0

seler łodygowy, koper włoski

 

1,0

karczochy kuliste

 

2,0

por

 

0,05*

pozostałe warzywa

 

0,05*

grzyby

 

0,1

nasiona roślin strączkowych – suche

 

0,5

rzepak, ziarna soi

 

0,05*

pozostałe nasiona oleiste

 

0,1*

orzechy

 

0,05*

ziemniaki

 

0,1*

herbata

 

20,0

chmiel

 

0,05*

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

 

f) poz. AZYNOFOS METYLOWY otrzymuje brzmienie:

 

„AZYNOFOS METYLOWY ditiofosforan O,O-dimetylo- S-(3,4-dihydro-4-oksobenzo [d]-1,2,3-triazyn-3-ilo) metylu

0,05*

owoce cytrusowe

Obowiązuje od dnia 19 marca 2008 r.”

0,5

owoce ziarnkowe, owoce pestkowe

0,05*

winogrona

0,5

truskawki, owoce leśne (inne niż dzikie)

0,1

żurawina

0,5

porzeczki, agrest

0,05*

pozostałe owoce

0,2

ogórki

0,05*

pozostałe warzywa

0,2

nasiona bawełny

0,05*

pozostałe nasiona oleiste

0,5

orzechy

0,05*

ziemniaki

0,1*

herbata

0,1*

chmiel

0,05*

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

 

g) poz. BENOMYL otrzymuje brzmienie:

 

„BENOMYL (suma benomylu i karbendazymu wyrażona jako karbendazym) 1-(butylokarbamoilo)benzimi- dazol-2-ilokarbaminian metylu

0,5

owoce cytrusowe

 

0,2

owoce ziarnkowe

 

0,2

morele, brzoskwinie włączając nektaryny i podobne mieszańce

 

0,5

wiśnie, czereśnie, śliwki

 

0,3

winogrona stołowe

 

0,5

winogrona do produkcji wina

 

0,1*

truskawki

 

0,1*

owoce jagodowe

 

0,2

papaja

 

0,1*

pozostałe owoce

 

0,5

pomidory, oberżyna

 

0,5

brukselka

 

2,0

ketmia jadalna

 

0,1*

pozostałe warzywa

 

0,2

fasola w strąkach, groch w strąkach

 

0,1*

pozostałe warzywa strączkowe

 

0,2

ziarna soi

 

0,1*

pozostałe nasiona oleiste

 

0,1*

orzechy

 

0,1*

ziemniaki

 

0,1*

herbata

 

0,1*

chmiel

 

0,1*

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

 

h) po poz. BENTIOWALIKARB dodaje się poz. BIFENAZON:

 

„BIFENAZON 1-metyloetylo 2-(4-metoksy [1,1'-bifenylo]-3-ylo)hydrazy- nokarboksylan

0,01*

owoce cytrusowe

Obowiązuje od dnia 6 kwietnia 2008 r.” !

2,0

truskawki

0,01*

pozostałe owoce

0,5

pomidory, oberżyna

2,0

papryka

0,3

dyniowate z jadalną skórką

0,01*

pozostałe warzywa

0,01*

nasiona roślin strączkowych – suche

0,02*

nasiona oleiste

0,01”

orzechy

0,01*

ziemniaki

0,02*

herbata

0,02*

chmiel

0,01*

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

 

i) poz. BOSKALID otrzymuje brzmienie:

 

„BOSKALID 2-chloroN-(4'-chlorobifenyl- 2-ilo)nikotinamid

0,5N

śliwki

 

1,0N

brzoskwinie, wiśnie

 

1,0N

jabłka

 

3,0N

truskawki

 

5,0N

winogrona, maliny, czarna porzeczka, borówka amerykańska

 

1,0N

pomidory

 

2,0N

papryka

 

1,0N

marchew

 

3,0N

pietruszka – korzeń

 

1,0N

seler

 

2,0N

sałata i podobne, w tym endywia

 

0,2N

ogórek

 

0,1N

melon

 

0,5N

kapusta głowiasta

 

2,0N

kapusta brukselka

 

10,0N

kapusta pekińska

 

1,0N

brokuły, kalafiory

 

3,0N

por

 

3,0N

cebula

 

2,0N

fasola

 

0,3N

groch

 

0,05N

rzepak

 

15,0N

chmiel”

 

 

j) poz. CHINOKSYFEN otrzymuje brzmienie:

 

„CHINOKSYFEN 5,7-dichloro-4-(p-fluorofenoksy) chinolina

0,02*

owoce cytrusowe

 

0,05

jabłka

 

0,02*

pozostałe owoce ziarnkowe

 

0,05

morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i innymi mieszańcami

 

0,3

wiśnie, czereśnie

 

0,02*

pozostałe owoce pestkowe

 

1,0

winogrona

 

0,3

truskawki

 

2,0

borówki czarne, żurawiny i inne

 

0,02*

pozostałe owoce

 

0,05

dyniowate z niejadalną skórką

 

0,3

karczochy kuliste

 

0,02*

pozostałe warzywa

 

0,05*

nasiona oleiste

 

0,02*

orzechy

 

0,02*

ziemniaki

 

0,05*

herbata

 

0,5

chmiel

 

0,02*

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

 

k) poz. CHLORFENAPYR otrzymuje brzmienie:

 

„CHLORFENAPYR 4-bromo-2-(4-chlorofenyl)-1- (etoksymetyl)-5-(trifluorome- tyl)-1 H-pyrol-3-karbonitryl

0,05*

owoce cytrusowe

 

0,05*

pozostałe owoce

 

0,05*

warzywa

 

0,1*

nasiona oleiste

 

0,05*

orzechy

 

0,05*

ziemniaki

 

50,0

herbata

 

0,1*

chmiel

 

0,05*

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

 

I) poz. CHLOROTALONIL otrzymuje brzmienie:

„CHLOROTALONIL tetrachloroizoftalonitryl

0,01*

owoce cytrusowe

 

1,0

owoce ziarnkowe

 

1,0

morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i podobnymi mieszańcami

 

0,01*

pozostałe owoce pestkowe

 

1,0

winogrona stołowe

 

3,0

winogrona do produkcji wina, truskawki

 

2,0

żurawiny

 

10,0

porzeczki, agrest

 

0,2

banany

 

20,0

papaja

 

0,01*

pozostałe owoce

 

1,0

marchew, seler

 

0,01*

pozostałe warzywa korzeniowe

 

0,5

czosnek, cebula, szalotka

 

5,0

cebula dymka

 

0,01*

pozostałe warzywa cebulowe

 

2,0

rośliny psiankowate

 

1,0

ogórek

 

5,0

ogórek – korniszon

 

1,0

dyniowate z niejadalną skórką

 

3,0

brokuły, kalafiory i inne

 

3,0

brukselka, kapusta głowiasta

 

0,01*

pozostałe warzywa

 

5,0

zioła

 

5,0

fasola w strąkach

 

2,0

fasola bez strąków, groch w strąkach

 

0,3

groch bez strąków

 

10,0

seler łodygowy, por

 

2,0

grzyby uprawne

 

0,01*

grzyby dziko rosnące

 

0,05

orzeszki ziemne

 

0,01*

pozostałe nasiona oleiste

 

0,01*

orzechy

 

0,01*

ziemniaki

 

0,1*

herbata

 

50,0

chmiel

 

0,01*

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

 

m) poz. CYPRODYNIL otrzymuje brzmienie:

 

„CYPRODYNIL 4-cyklopropylo-6-metylo-N- fenylopirymidyno-2-amina

0,05N

owoce ziarnkowe

 

3,0N

truskawki

 

2,0N

maliny

 

0,5N

pomidory

 

0,5N

fasola szparagowa

 

0,05*N

groch”

 

 

n) poz. DELTAMETRYNA otrzymuje brzmienie:

 

„DELTAMETRYNA (cis-deltametryna) (1 R)-cis-3-(2,2-dibromowinylo)-2,2-dimetylo-cyklopropanokarboksylan (S)-α-cyjano- 3-fenoksybenzylu

0,05*

owoce cytrusowe

 

0,2

jabłka

 

0,1

pozostałe owoce ziarnkowe

 

0,2

wiśnie, czereśnie

 

0,1

pozostałe owoce pestkowe

 

0,2

winogrona, truskawki

 

0,5

jeżyny, porzeczki

 

0,2

agrest, kiwi

 

1,0

oliwki

 

0,05*

pozostałe owoce

 

0,1

czosnek, cebula, szalotka, cebula dymka

 

0,05*

pozostałe warzywa cebulowe

 

0,3

pomidory, oberżyna, ketmia jadalna

 

0,2

pozostałe warzywa o jadalnych owocach

 

0,2

dyniowate z jadalną skórką, dyniowate z niejadalną skórką

 

0,1

brokuły, kalafiory i inne, brukselka, kapusta głowiasta i inne

 

0,5

kapusta pekińska, jarmuż i inne

 

0,5

sałata i podobne, szpinak i podobne

 

0,1

karczochy kuliste

 

0,2

por

 

0,05*

pozostałe warzywa

 

0,5

zioła

 

0,2

warzywa strączkowe

 

1,0

nasiona roślin strączkowych – suche

 

0,1

nasiona rzepaku, nasiona gorczycy

 

0,05*

pozostałe nasiona oleiste

 

0,05*

orzechy

 

0,05*

ziemniaki

 

5,0

herbata

 

5,0

chmiel

 

0,05*

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

 

o) poz. DIAZYNON otrzymuje brzmienie:

 

„DIAZYNON tiofosforan O,O-dietylo-O- (2-izopropylo-6-metylopirymidyn-4-ylu)

0,01*

owoce cytrusowe

 

0,2

żurawina

 

0,3

ananasy

 

0,01*

pozostałe owoce

 

0,1

rzodkiewka

 

0,05

cebula, papryka

 

0,02

kukurydza cukrowa

 

0,5

kapusta głowiasta

 

0,05

kapusta pekińska

 

0,2

kalarepa

 

0,01*

pozostałe warzywa

 

0,02*

nasiona oleiste

 

0,05

migdały

 

0,01*

pozostałe orzechy

 

0,01*

ziemniaki

 

0,02*

herbata

 

0,5

chmiel

 

0,01*

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

 

p) poz. DIFENOKONAZOL otrzymuje brzmienie:

 

„DIFENOKONAZOL 1-{2-[4-(4-chlorofenoksy)-2- chlorofenylo]-4-metylo-1,3- dioksolan-2-ylometylo}-1 H-1,2,4-triazol

0,2N

czarna porzeczka

 

0,1N

pozostałe owoce

 

0,1N

buraki cukrowe

 

0,05*N

rzepak”

 

 

r) poz. DITIOKARBAMINIANY otrzymuje brzmienie:

 

„DITIOKARBAMINIANY (GRUPA MANEBU): MANEB, MANKOZEB, METIRAM, PROPINEB, TIURAM, ZIRAM*** (suma wyrażona jako CS2)

5,0 (mz)

owoce cytrusowe

Obowiązuje od dnia 19 marca 2008 r.”

5,0 (ma, mz, me, pr, t, z)

owoce ziarnkowe

2,0 (mz, t)

morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i podobnymi mieszańcami

2,0 (mz, me, pr, t, z)

wiśnie, czereśnie

2,0 (mz, me, t, z)

śliwki

0,05*

pozostałe owoce pestkowe

5,0 (ma, mz, me, pr, t)

winogrona

10,0 (t)

truskawki

5,0 (mz)

porzeczki

2,0 (mz, me)

banany

2,0 (mz)

mango

5,0 (mz, pr)

oliwki

7,0 (mz)

papaja

0,05*

pozostałe owoce

0,5 (mz)

buraki

0,2 (mz)

marchew, chrzan, pasternak, pietruszka – korzeń, salsefia

0,3 (ma, me, pr, t)

seler – korzeń

0,1 (mz)

czosnek

1,0 (ma, mz)

cebula, szalotka

1,0 (mz)

cebula dymka

3,0 (mz, me, pr)

pomidory

5,0 (mz, pr)

papryka

3,0 (mz, me)

oberżyna

0,5 (mz)

ketmia jadalna

2,0 (mz, pr)

dyniowate z jadalną skórką

1,0 (mz, pr)

dyniowate z niejadalną skórką

1,0 (mz)

brokuły, kalafiory i inne

2,0 (mz)

brukselka

3,0 (mz)

kapusta głowiasta

0,5 (mz)

kapusta pekińska, jarmuż i inne

1,0 (mz)

kalarepa

5,0 (mz, me, t)

sałata i podobne

0,3 (mz)

rukiew wodna

0,5 (mz)

cykoria warzywna

1,0 (mz)

fasola w strąkach

0,1 (mz)

fasola bez strąków, groch bez strąków

1,0 (ma, mz)

groch w strąkach

0,5 (mz)

szparagi

3,0 (ma, mz)

por

0,5 (mz)

rabarbar

0,05*

pozostałe warzywa

5,0 (mz, me)

zioła

0,1 (mz)

fasola – nasiona, groch – nasiona

0,05*

pozostałe nasiona roślin strączkowych – suche

0,5 (ma, mz)

nasiona rzepaku

0,1*

pozostałe nasiona oleiste

0,3 (ma, mz, me, pr)

ziemniaki

0,1 (mz)

orzechy włoskie

0,05*

pozostałe orzechy

0,1*

herbata

25,0 (pr)

chmiel

0,05*

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

 

s) po poz. ETOFUMESAT dodaje się poz. ETOKSAZOL:

 

„ETOKSAZOL
2-(2,6-difluorofenylo)-4-[4-(1,1-dimetyloetylo)-2-etoksy-fenylo]-4,5-dihydrooksazol

0,1

owoce cytrusowe

 

0,02*

owoce ziarnkowe

0,1

morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i podobnymi mieszańcami

0,02*

pozostałe owoce pestkowe

0,02*

winogrona

0,2

truskawki

0,02*

pozostałe owoce

0,1

pomidory, oberżyna

0,05

dyniowate z niejadalną skórką

0,02*

pozostałe warzywa

0,05*

nasiona oleiste

0,02*

orzechy

0,02*

ziemniaki

0,05*

herbata

0,05*

chmiel

0,02*

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

t) po poz. FENAZACHINA dodaje się poz. FENBUKONAZOL:

 

„FENBUKONAZOL
4-(4-chlorofenylo)-2-fenylo-2-[(1 H-1,2,4-triazol-1-ilo) metylo]-butanonitryl

0,1N

owoce ziarnkowe”

 

 

u) poz. FLUDIOKSONIL otrzymuje brzmienie:

 

„FLUDIOKSONIL
4-(2,2-difluorobenzo [1,3]-dioksol-4-ilo)-1 H-pirolo-3-karbonitryl

3,0N

truskawki

 

2,0N

maliny

0,5N

pomidory

0,2N

fasola szparagowa

0,05*N

groch

0,05*N

rzepak”

 

w) poz. FOLPET otrzymuje brzmienie:

 

„FOLPET
N-(trichlorometylotio)ftalimid

0,02*

owoce cytrusowe

 

3,0a

owoce ziarnkowe

2,0

wiśnie i czereśnie

0,02*

winogrona stołowe

5,0

winogrona do produkcji wina

3,0a

truskawki

3,0a

jeżyny, maliny, porzeczki, agrest

0,02*

pozostałe owoce

0,1

cebula

2,0a

pomidory

1,0

dyniowate z niejadalną skórką

0,05

kalarepa

2,0

sałata

10,0

szpinak

2,0a

fasola w strąkach, fasola bez strąków

0,02*

pozostałe warzywa

0,05*

nasiona oleiste

0,02*

orzechy

0,1

ziemniaki

0,05*

herbata

150,0

chmiel

0,02*

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

y) poz. FOSFAMIDON otrzymuje brzmienie:

 

„FOSFAMIDON
fosforan (2-chloro-2-dietylokarbamoilo-1-metylo)winylo-dimetylu

0,01*

owoce

 

0,01*

warzywa

0,01*

nasiona oleiste

0,01*

orzechy

0,01*

ziemniaki

0,02*

herbata

0,02*

chmiel

0,01*

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

z) poz. HEKSACHLOROBENZEN (HCB) otrzymuje brzmienie:

 

„HEKSACHLOROBENZEN
(HCB)

0,01*

owoce cytrusowe

 

0,01*

pozostałe owoce

0,01*

warzywa

0,05

nasiona dyni

0,02*

pozostałe nasiona oleiste

0,01*

orzechy

0,01*

ziemniaki

0,02*

herbata

0,02*

chmiel

0,01*

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

za) poz. HYDRAZYD KWASU MALEINOWEGO otrzymuje brzmienie:

 

„HYDRAZYD MALEINOWY
hydrazyd kwasu maleinowego

0,2*

owoce cytrusowe

 

0,2*

pozostałe owoce

30,0

marchew, pasternak

15,0

czosnek, cebula, cebula szalotka

0,2*

pozostałe warzywa

0,5*

nasiona oleiste

0,2*

orzechy

50,0

ziemniaki

0,5*

herbata

0,5*

chmiel

0,2*

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

zb) po poz. IMAZAMOKS dodaje się poz. IMAZOSULFURON:

 

„IMAZOSULFURON
1-(2-chloroimidazo [1,2-a]pirydyn-3-ilosulfonylo)-3-(4,6-dimetoksypirymidyn-2-ilo)
mocznik

0,01*

owoce

 

0,01*

warzywa

0,01*

nasiona oleiste

0,01*

orzechy

0,01*

ziemniaki

0,02*

herbata

0,02*

chmiel

0,01*

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

zc) poz. INDOKSAKARB i IPRODION otrzymują brzmienie:

 

„INDOKSAKARB
(suma izomerów S i R)
N
-[7-chloro-2,3,4a,5-tetrahydro-4a-(metoksykarbonylo)
indeno [1,2e] 1,3,4-oksadiazyn-2-ylo-karbonylo-4'-(trifluorometoksy)karbanilan metylu

0,02*

owoce cytrusowe

 

0,5

jabłka

0,3

pozostałe owoce ziarnkowe

0,3

morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i podobnymi mieszańcami

0,02*

pozostałe owoce pestkowe

2,0

winogrona

1,0

porzeczki, agrest

0,02*

pozostałe owoce

0,5

pomidory, oberżyna

0,3

papryka

0,2

dyniowate z jadalną skórką

0,1

dyniowate z niejadalną skórką

0,3

brokuły, kalafiory i inne

3,0

kapusta głowiasta

0,2

kapusta pekińska, jarmuż

2,0

sałata, endywia

2,0

zioła

0,1

karczochy kuliste

0,02*

pozostałe warzywa

0,5

ziarna soi

0,05*

pozostałe nasiona oleiste

0,05

orzechy

0,02*

ziemniaki

0,05*

herbata

0,05*

chmiel

0,02*

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

IPRODION
3-(3,5-dichlorofenylo)-N-izopropylo-2,4-diokso-imida-zolidyno-1-karboksyamid

5,0

cytryny

 

1,0

mandarynki łącznie z klementynkami i innymi mieszańcami

0,02*

pozostałe owoce cytrusowe

5,0

owoce ziarnkowe

3,0

owoce pestkowe

10,0

winogrona

15,0

truskawki

10,0

jeżyny, maliny, czarne jagody, żurawiny, porzeczki, agrest

5,0

kiwi

0,02*

pozostałe owoce

0,5

marchew, chrzan, pasternak, pietruszka - korzeń

0,3

rzodkiewka

0,2

czosnek, cebula, cebula szalotka

3,0

cebula dymka

5,0

rośliny psiankowate

2,0

dyniowate z jadalną skórką

1,0

dyniowate z niejadalną skórką

0,1

brokuły, kalafiory i inne

0,5

brukselka

5,0

kapusta głowiasta

5,0

kapusta pekińska

10,0

sałata i podobne, w tym endywia

2,0

cykoria warzywna

10,0

zioła

5,0

fasola w strąkach

2,0

groch w strąkach

0,3

groch bez strąków

0,2

rabarbar

0,02*

pozostałe warzywa

0,2

nasiona roślin strączkowych – suche

0,5

siemię lniane, ziarna słonecznika, rzepak

0,02*

pozostałe nasiona oleiste

 

 

 

 

 

0,2

orzechy laskowe

 

0,02*

pozostałe orzechy

0,02*

ziemniaki

0,1*

herbata

0,1*

chmiel

0,02*

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

zd) poz. JOKSYNIL otrzymuje brzmienie:

 

„JOKSYNIL
(włączając jego estry wyrażone jako joksynil) 4-hydroksy-3,5-dijodobenzo-nitryl

0,05*

owoce cytrusowe

 

0,05*

pozostałe owoce

 

0,2

marchew, pasternak, czosnek, cebula, szalotka

 

3,0

cebula dymka, por

 

0,05*

pozostałe warzywa

 

0,1*

nasiona oleiste

 

0,05*

orzechy

 

0,05*

ziemniaki

 

0,1*

herbata

 

0,1*

chmiel

 

0,05*

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

 

ze) poz. KARBENDAZYM otrzymuje brzmienie:

 

„KARBENDAZYM
(suma benomylu i karbendazymu wyrażona jako karbendazym) benzimidazol-2-ilokarbaminian metylu

0,5

owoce cytrusowe

 

0,2

owoce ziarnkowe

0,2

morele, brzoskwinie włączając nektaryny i podobne mieszańce

0,5

wiśnie, czereśnie, śliwki

0,3

winogrona stołowe

0,5

winogrona do produkcji wina

0,1*

truskawki

0,1*

owoce jagodowe

0,2

papaja

0,1*

pozostałe owoce

0,5

pomidory, oberżyna

0,5

brukselka

2,0

ketmia jadalna

0,1*

pozostałe warzywa

0,2

fasola w strąkach, groch w strąkach

0,1*

pozostałe warzywa strączkowe

0,2

ziarna soi

0,1*

pozostałe nasiona oleiste

0,1*

orzechy

0,1*

ziemniaki

0,1*

herbata

0,1*

chmiel

0,1*

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

zf) poz. LAMBDA-CYHALOTRYNA otrzymuje brzmienie:

 

„LAMBDA-CYHALOTRYNA
produkt reakcji zawierający
równe ilości: (Z)-(1R)-cis-3-(2-chloro-3,3,3,-trifluoro-propenylo)-2,2,-dimetylocyklopropanokarbo-ksylanu (S)-α-cyjano-3-fenoksy-benzylu i (Z)-(1S)-cis-3-(2-chloro-3,3,3-trifluoropropenylo)-2,2-dimetylocyklopropano-karboksylanu (R)- α -cyjano-3-fenoksybenzylu

0,1

grejpfruty, pomarańcze, pomelo

 

0,2

cytryny, limonki, mandarynki łącznie z klementynkami i innymi mieszańcami

0,02*

pozostałe owoce cytrusowe

0,1

owoce ziarnkowe

0,2

morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i podobnymi mieszańcami

0,1

pozostałe owoce pestkowe

0,2

winogrona

0,5

truskawki

0,2

maliny

0,1

porzeczki, agrest

0,2

owoce jagodowe dziko rosnące

0,1

mango

0,5

oliwki

0,02*

pozostałe owoce

0,1

rzodkiewka, seler

0,05

cebula dymka

0,1

pomidory, papryka, ketmia jadalna

0,5

oberżyna

0,1

dyniowate z jadalną skórką

0,05

dyniowate z niejadalną skórką

0,05

kukurydza cukrowa

0,1

brokuły, kalafiory i inne

0,05

brukselka

0,2

kapusta głowiasta

1,0

kapusta pekińska, jarmuż i inne

0,5

sałata, szpinak i podobne

1,0

pozostałe sałaty i podobne

1,0

zioła

0,2

fasola w strąkach, groch w strąkach, groch bez strąków

0,3

seler, koper włoski, por

0,02*

pozostałe warzywa

0,02*

grzyby uprawne

0,5

grzyby dziko rosnące

0,05*

nasiona oleiste

0,05*

orzechy

0,02*

ziemniaki

1,0

herbata

10,0

chmiel

0,02*

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

zg) uchyla się poz. 1 LAMBDA-CYHALOTRYNA,

zh) po poz. MANKOZEB dodaje się poz. MCPA:

 

„MCPA
(MCPA, MCPB łącznie z ich
solami, estrami i konjugatami wyrażone jako MCPA) kwas (4-chloro-2-metylofenoksy)octowy

0,05*

owoce cytrusowe

 

0,05*

pozostałe owoce

0,1

fasola bez strąków, groch w strąkach, groch bez strąków

0,05*

pozostałe warzywa strączkowe

0,05*

pozostałe warzywa

0,1

fasola, groch (suche)

0,05*

pozostałe nasiona roślin strączkowych

0,1*

nasiona oleiste

0,05*

orzechy

0,05*

ziemniaki

0,1*

herbata

0,1*

chmiel

0,05*

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

zi) poz. MCPB otrzymuje brzmienie:

 

„MCPB
(MCPA, MCPB łącznie z ich solami, estrami i konjugatami wyrażone jako MCPA) kwas (4-chloro-2-metylofenoksy)masłowy

0,05*

owoce cytrusowe

 

0,05*

pozostałe owoce

0,1

fasola bez strąków, groch w strąkach, groch bez strąków

0,05*

pozostałe warzywa strączkowe

0,05*

pozostałe warzywa

0,1

fasola, groch (suche)

0,05*

pozostałe nasiona roślin strączkowych

0,1*

nasiona oleiste

0,05*

orzechy

0,05*

ziemniaki

0,1*

herbata

0,1*

chmiel

0,05*

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

zj) poz. METALAKSYL otrzymuje brzmienie:

 

„METALAKSYL
(w tym inne mieszaniny
izomerów metalaksylu z uwzględnieniem metalaksylu-M) (suma izomerów) (ą)-N-(2-metoksyacetylo)-N-(2,6-ksylilo)-DL-alaninian metylu

0,5

owoce cytrusowe

 

1,0

owoce ziarnkowe

0,05*

owoce pestkowe

2,0

winogrona stołowe

1,0

winogrona do produkcji wina

0,5

truskawki

0,05*

pozostałe owoce

0,1

marchew, chrzan, pasternak, rzodkiewka

0,5

czosnek, cebula, cebula szalotka

0,2

cebula dymka, pomidory

0,5

papryka, ogórki

0,2

melony, arbuzy

0,2

brokuły, kalafiory i inne, jarmuż

1,0

kapusta głowiasta

0,2

roszpunka warzywna, por

2,0

sałata

1,0

endywia

0,3

cykoria warzywna

2,0

zioła

0,05*

pozostałe warzywa

0,1*

nasiona oleiste

0,05*

orzechy

0,05*

ziemniaki

0,1*

herbata

10,0

chmiel

0,05*

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

zk) poz. METAMITRON otrzymuje brzmienie:

 

„METAMITRON 4-amino-6-fenylo-3-metylo- 1,2,3-triazyn-5(4H)-on

0,2N

buraki ćwikłowe

 

0,2N

buraki cukrowe”

 

zl) poz. METOKSYFENOZYD i METOLACHLOR otrzymują brzmienie:

 

„METOKSYFENOZYD

1,0

owoce cytrusowe

 

N-tert-butylo-N'-(3-metoksy-o-toluoilo)-3,5-ksylohydrazyd

2,0

owoce ziarnkowe

0,3

brzoskwinie włączając nektaryny i podobne mieszańce

1,0

winogrona

1,0

kiwi

0,02*

pozostałe owoce

2,0

pomidory

1,0

papryka

0,5

oberżyna

0,02*

pozostałe warzywa

0,2

fasola w strąkach

0,02*

pozostałe warzywa strączkowe

2,0

ziarna soi, nasiona bawełny

0,05*

pozostałe nasiona oleiste

0,02*

orzechy

0,02*

ziemniaki

0,05*

herbata

0,05*

chmiel

0,02*

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

METOLACHLOR

0,05*

owoce

 

suma izomerów, w tym
S-metolachlor i mieszanina innych izomerów składowych 2-chloro-6-etylo-N-(2-metoksyacetylo) acet-O-toluid

0,05*

warzywa

0,1*

nasiona oleiste

0,05*

orzechy

0,05*

ziemniaki

0,1*

herbata

0,1*

chmiel

0,05*

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"

 

zm) poz. MEWINFOS otrzymuje brzmienie:

 

„MEWINFOS

0,01*

owoce

 

suma izomerów E- i Z-fosforan (2-metoksykarbonylo-1-metylowinylo-dimetylu)

0,01*

warzywa

0,01*

nasiona oleiste

0,01*

orzechy

0,01*

ziemniaki

0,02*

herbata

0,02*

chmiel

0,01*

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"

 

zn) po poz. MEWINFOS dodaje się poz. MEZOSULFURON METYLOWY:

 

„MEZOSULFURON METYLOWY (wyrażony jako mezosulfuron) benzoesan metylo 2-[[[[4,6-dimetoksy-2-pirymidynyl) amino]karbonylo]amino]-sulfonylo]-4-[(metylosulfo-nylo)amino]-metylowy

0,01*

owoce cytrusowe

 

0,01*

pozostałe owoce

0,01*

warzywa

0,02*

nasiona oleiste

0,01*

orzechy

0,01*

ziemniaki

0,02*

herbata

0,02*

chmiel

0,01*

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"

 

zo) po poz. MEZOTRION dodaje się poz. MILBEMEKTYNA:

 

„MILBEMEKTYNA
suma MA4 i 8,9Z-MA4 wyrażona jako milbemektyna mieszanina 70 % (10E,14E,16E)-(1R,4S,5'S,6R, 6'R,8R,13R,20R,21,R24S)-6'-etylo-21,24-dihydroksy-5',11,13,22-tetrametylo (3,7,19-trioksatetracyklo [15.6.1.14,8.020,24]pentakoza-10,14,16,22-tetraen)-6-spiro-2'-(tetrahydropiran)-2-on i 30 %(10E,14E,16E)- (1R,4S,5'S,6R,6'R,8R,13R,20R,21R,24S)-21,24-dihydroksy-5',6',11,13,22-pentametylo-(3,7,19-trioksatetracyklo [15.6.1.14,8.020,24] pentakoza-10,14,16,22-tetra-en)-6-spiro-2'-(tetrahydropiran)-2-on

0,05*

owoce cytrusowe

 

0,05*

pozostałe owoce

0,05*

warzywa

0,1*

nasiona oleiste

0,1*

orzechy

0,05*

ziemniaki

0,1*

herbata

0,1*

chmiel

0,05*

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"

 

zp) poz. OKSAMYL otrzymuje brzmienie:

 

„OKSAMYL
N,N-dimetylo-2-metylokar-bamoilo-ksyimino-2-(metylotio)acetamid

0,02

mandarynki łącznie z klementynkami i innymi mieszańcami

 

0,01*

pozostałe owoce cytrusowe

0,01*

pozostałe owoce

0,02

pomidory, papryka, oberżyna, ogórek, ogórek – korniszon

0,03

cukinia

0,01*

pozostałe warzywa

0,02*

nasiona oleiste

0,01*

orzechy

0,01*

ziemniaki

0,02*

herbata

0,02*

chmiel

0,01*

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"

 

zr) uchyla się poz. 1OKSAMYL,

zs) poz. OKSYFLUOROFEN otrzymuje brzmienie:

 

„OKSYFLUOROFEN
eter 2-chloro-α, α, α -trifluoro-p-tolilowo-3-etoksy-4-nitrofenylowy

0,05N

owoce

 

0,05N

cebula

0,05N

kapusta

0,05N

kalafior"

 

zt) po poz. OMETOAT dodaje się poz. PAKLOBUTRAZOL:

 

„PAKLOBUTRAZOL (2RS,3RS)-1-(4-chlorofenylo)-4,4-dimetylo-2-(1H-1,2,4-triazol-1-ylo)pentan-3-ol

0,01N*

rzepak"

 

 

zu) poz. PENKONAZOL otrzymuje brzmienie:

 

„PENKONAZOL
(RS)-1-[2-(2,4-dichlorofeny-lo)pentylo]-1H-1,2,4-triazol

0,05*

owoce cytrusowe

 

0,2

owoce ziarnkowe

0,1

morele, brzoskwinie włączając nektaryny i podobne mieszańce

0,2

winogrona

0,5

truskawki, porzeczki

0,05*

pozostałe owoce

0,1

pomidory, oberżyna

0,2

papryka

0,1

dyniowate z jadalną skórką, dyniowate z niejadalną skórką

0,2

karczochy kuliste

0,05*

pozostałe warzywa

0,05*

nasiona oleiste

0,05*

orzechy

0,05*

ziemniaki

0,1*

herbata

0,5

chmiel

0,05*

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"

 

zw) uchyla się poz. 1PENKONAZOL,

zy) po poz. PERMETRYNA dodaje się poz. PETOKSAMID:

 

„PETOKSAMID
2-chloro-N-(2-etoksyetylo)-N-(2-metylo-1-fenylo-1-propenylo)acetamid

0,01*

owoce cytrusowe

Obowiązuje od dnia 6 kwietnia 2008 r."

0,01*

pozostałe owoce

0,01*

warzywa

0,01*

nasiona oleiste

0,01*

orzechy

0,01*

ziemniaki

0,02*

herbata

0,02*

chmiel

0,01*

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

 

zz) poz. PIKLORAM otrzymuje brzmienie:

 

„PIKLORAM kwas 4-amino-3,5,6-trichloro-pirydyno-2-karbo-ksylowy

0,01N*

nasiona oleiste"

 

 

zza) poz. PIRYMETANIL otrzymuje brzmienie:

„PIRYMETANIL
N-(4,6-dimetylopirymidyn-
2-ylo)amina

10,0

owoce cytrusowe

Obowiązuje od dnia 6 kwietnia 2008 r."

5,0

owoce ziarnkowe

3,0

morele, śliwki

10,0

brzoskwinie łącznie z nektarynami i innymi mieszańcami

0,05*

pozostałe owoce pestkowe

5,0

winogrona, truskawki

10,0

jeżyny, maliny

 

 

5,0

borówki, żurawiny, porzeczki, agrest i inne owoce jagodowe

 

0,1

banany

0,05*

pozostałe owoce

1,0

marchew

0,1

cebula

1,0

pomidory, oberżyna

2,0

papryka

1,0

dyniowate z jadalną skórką

10,0

sałata

2,0

fasola w strąkach

0,2

groch bez strąków

1,0

por

3,0

zioła

0,05*

pozostałe warzywa

0,5

nasiona roślin strączkowych – suche

0,1*

nasiona oleiste

0,2

migdały, pistacje

0,05*

pozostałe orzechy

0,05*

ziemniaki

0,1*

herbata

0,1*

chmiel

0,05*

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

 

zzb) poz. PIRYMIKARB otrzymuje brzmienie:

 

„PIRYMIKARB
(suma pirymikarbu, demetylopirymikarbu i dimetyloformamidopirymikar-bu)
dimetylokarbaminian 2-dimetyloamino-5,6-dimety-lopirymidyn-4-ylu

0,5N

owoce

 

1,0N

warzywa liściowe i łodygowe

0,5N

pozostałe warzywa

0,01N*

orzechy laskowe, orzechy włoskie

0,1N

nasiona oleiste"

 

zzc) po poz. PROPIKONAZOL dodaje się poz. PROPINEB:

 

„PROPINEB
(wyrażony jako propylenodiamina) spolimeryzowany propyleno-bis (ditiokarbaminian) cynku

0,05*

owoce cytrusowe

Obowiązuje od dnia 19 marca 2008 r."

0,3

owoce ziarnkowe

0,3

wiśnie, czereśnie

0,05*

pozostałe owoce pestkowe

1,0

winogrona

0,3

oliwki

0,05*

pozostałe owoce

0,3

seler – korzeń

2,0

pomidory, ogórki

1,0

papryka, melony, arbuzy

0,05*

pozostałe warzywa

0,1*

nasiona oleiste

0,05*

orzechy

0,2

ziemniaki

0,1*

herbata

50,0

chmiel

0,05*

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

 

zzd) poz. RIMSULFURON otrzymuje brzmienie:

 

„RIMSULFURON
1-(4,6-dimetoksypirymidyn- 2-ylo)-3-(3-etanosulfonylo- 2-pirydynosulfonylo)mocznik

0,05*

owoce cytrusowe

Obowiązuje od dnia 6 kwietnia 2008 r."

0,05*

pozostałe owoce

0,05*

warzywa

0,05*

nasiona oleiste

0,05*

orzechy

0,05*

ziemniaki

0,1

herbata

0.1*

chmiel

0,05*

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

 

zze) po poz. TEFLUBENZURON dodaje się poz. TEFLUTRYNA:

 

„TEFLUTRYNA
2,3,5,6-tetrafluoro-4-metylo-benzyl (1RS,3RS)-3-[(Z)-2-chloro-3,3,3-trifluoroprop- 1-enylu]-2,2-dimetylocyklo- propanekarboksylan

0,02N

buraki cukrowe"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zzf) poz. TIACHLOPRYD otrzymuje brzmienie:

 

„TIACHLOPRYD

0,02*

owoce cytrusowe

 

(Z)-3-(6-chloro-3-pirydylome-tylo)-1,3-tiazolidyn-2-ylideno-cyjanamid

0,3

owoce ziarnkowe

 

0,3

morele, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie włączając nektaryny i podobne mieszańce

 

 

0,1

śliwki

 

0,5

truskawki

 

1,0

owoce jagodowe

 

0,02*

pozostałe owoce

 

0,5

pomidory, oberżyna

 

1,0

papryka

 

0,3

dyniowate z jadalną skórką

 

0,2

melony, arbuzy

 

2,0

sałata i podobne, w tym endywia

 

3,0

zioła

 

0,02*

pozostałe warzywa

 

1,0

fasola w strąkach

 

0,02*

pozostałe warzywa strączkowe

 

0,3

nasiona rzepaku

 

0,05*

pozostałe nasiona oleiste

 

0,02*

orzechy

 

0,02*

ziemniaki

 

0,05*

herbata

 

0,05*

chmiel

 

0,02*

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"

 

 

 

zzg) poz. TIURAM otrzymuje brzmienie:

 

„TIURAM
(wyrażony jako tiuram) disulfid tetrametyIotiuramowy

0,1*

owoce cytrusowe

 

 

 

 

 

 

 

Obowiązuje od dnia 19 marca 2008 r."

5,0

jabłka, gruszki

0,1*

pozostałe owoce ziarnkowe

3,0

wiśnie, czereśnie, morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i podobnymi mieszańcami

 

 

2,0

śliwki

 

 

0,1*

pozostałe owoce pestkowe

 

 

0,1*

winogrona stołowe

 

 

3,0

winogrona do produkcji wina

 

 

10,0

truskawki

 

 

0,1*

pozostałe owoce

 

 

2,0

sałata, endywia

 

 

0,1*

pozostałe warzywa

 

 

0,1*

nasiona oleiste

 

 

0,1*

orzechy

 

 

0,1*

ziemniaki

 

 

0,2*

herbata

 

 

0,2*

chmiel

 

 

0,1*

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

 

 

 

 

zzh) poz. TOLILOFLUANID otrzymuje brzmienie:

 

„TOLILOFLUANID
(suma tolilofluanidu i dimety-loaminosulfotoluidylu wyrażona jako tolilofluanid) N-dichlorofluorometylotio N', N'-dimetylo-N-p-tolilosulfo-amid

0,05*

owoce cytrusowe

 

3,0

owoce ziarnkowe

1,0

wiśnie i czereśnie

0,5

śliwki

0,05*

pozostałe owoce pestkowe

5,0

winogrona

5,0

truskawki

5,0

jeżyny, maliny, czarne jagody, żurawiny, porzeczki, agrest

0,05*

pozostałe owoce

0,5

czosnek, cebula, cebula szalotka

3,0

pomidory, oberżyna

2,0

papryka

2,0

dyniowate z jadalną skórką

0,3

dyniowate z niejadalną skórką

1,0

brokuły

20,0

sałata i podobne, w tym endywia

3,0

por

3,0

fasola w strąkach, groch w strąkach

0,05*

pozostałe warzywa strączkowe

0,05*

pozostałe warzywa

0,1*

nasiona oleiste

0,05*

orzechy

0,05*

ziemniaki

0,1*

herbata

50,0

chmiel

0,05*

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"

 

zzi) po poz. TRIAZOFOS dodaje się poz. TRIBENURON METYLOWY:

 

„TRIBENURON METYLOWY
kwas 2-[4-metoksy-6-metyl 1,3,5-triazyn-2-ilo (metylo) karbamoilosulfamoilo) benzoesowy

0,01*

owoce cytrusowe

 

0,01*

owoce

0,01*

warzywa

0,01*

nasiona oleiste

0,01*

orzechy

0,01*

ziemniaki

0,02*

herbata

0,02*

chmiel

0,01*

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego"

 

zzj) poz. TRIFLOKSYSTROBINA otrzymuje brzmienie:

 

„TRIFLOKSYSTROBINA
(E)-metoksyimino-{(E)-α-[1-
(α,α,α -trifluoro-m-tolilo)
etylideno-aminooksy]-
o-tolilo}octan metylu

0,3

owoce cytrusowe

 

0,5

owoce ziarnkowe

 

1,0

morele, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie łącznie z nektarynami i podobnymi mieszańcami

 

 

0,2

śliwki

 

0,02*

pozostałe owoce pestkowe

 

5,0

winogrona

 

0,5

truskawki

 

1,0

porzeczki, agrest

 

0,05

banany

 

1,0

papaja

 

0,02*

pozostałe owoce

 

0,05

marchew

 

0,5

pomidory

 

0,2

dyniowate z jadalną skórką

 

0,3

melony

 

0,2

arbuzy

 

0,5

fasola w strąkach

 

0,02*

pozostałe warzywa

 

0,05*

nasiona oleiste

 

0,02*

orzechy

 

0,02*

ziemniaki

 

0,05*

herbata

 

30,0

chmiel

 

0,02*

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

 

zzk) poz. TRIFLURALINA otrzymuje brzmienie:

 

„TRIFLURALINA
2,6-dinitro-N,N-dipropylo-
4-trifluorometylo-anilina

0,5N

warzywa

 

0,01N*

truskawki

 

0,1N

rzepak”

 

 

zzl) po poz. TRIMETYLOSULFONIUM KATION dodaje się poz. TRITIKONAZOL:

 

„TRITIKONAZOL
(RS)-(E)-5-(4chlorobenzylide-
no)-2,2-dimetylo-1-(1H-1,2,4-
triazol-1-ilometylo)cyklopen-
tanol

0,01*

owoce cytrusowe

 

0,01*

pozostałe owoce

 

0,01*

warzywa

 

0,02*

nasiona oleiste

 

0,01*

orzechy

 

0,01*

ziemniaki

 

0,02*

herbata

 

0,02*

chmiel

 

0,01*

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

 

 

zzm) po poz. ZINEB dodaje się poz. ZIRAM:

 

„ZIRAM
(wyrażony jako ziram)
bis (dimetyloditiokarbami-
nian)cynku

0,1*

owoce cytrusowe

Obowiązuje
od dnia
19 marca
2008 r.”

1,0

gruszki

0,1*

pozostałe owoce ziarnkowe

5,0

wiśnie, czereśnie

2,0

śliwki

0,1*

pozostałe owoce pestkowe

0,1*

pozostałe owoce

0,1*

warzywa

0,1*

nasiona oleiste

0,1*

orzechy

0,1*

ziemniaki

0,2*

herbata

0,2*

chmiel

0,1*

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

 

zzn) w objaśnieniach pod tabelą dodaje się uwagę:

„*** Pochodzenie pozostałości oznaczono następująco: ma – maneb, mz – mankozeb, me – metiram, pr – propineb, t – tiuram, z – ziram (wszystkie ditiokarbaminiany powodują ostateczną pozostałość wyrażoną jako CS2, rozróżnienie ich jest praktycznie niemożliwe. Jednakże w odniesieniu do propinebu, ziramu i tiuramu istnieją indywidualne metody oznaczania pozostałości. Z metod tych należy korzystać w indywidualnych przypadkach, kiedy wymagane jest określenie poziomu stężeń dla propinebu, ziramu i tiuramu. W pozostałych przypadkach należy oznaczać ditiokarbaminiany jako całą grupę i wynik podawać w postaci sumy wyrażonej jako CS2).”;

3) w załączniku nr 2 do rozporządzenia w części A w tabeli:

a) po poz. 1,2-dichloroetan dodaje się poz. 1-metylocyklopropen:

 

„1-metylocyklopropen

0,01* ziarno zbóż”

 

 

b) po poz. ACEFAT dodaje się poz. ACETAMIPRYD:

 

„ACETAMIPRYD
(E)-N1-(6-chloro-3-pirydylometylo)-N2-cyjano-N1-metyloacetamidyna

0,01* ziarno zbóż”

 

 

c) po poz. AZYNOFOS ETYLOWY dodaje się poz. AZYNOFOS METYLOWY:

 

„AZYNOFOS METYLOWY
ditiofosforan O,O-dimetylo-S-(3,4-dihydro-4- oksobenzo [d]-1,2,3-triazyn-3-ilo) metylu

0,05* ziarno zbóż

Obowiązuje od dnia 19 marca 2008 r.”

 

d) po poz. BENTAZON dodaje się poz. BIFENAZON:

 

„BIFENAZON
1-metyloetylo 2-(4-metoksy [1,1'-bifenylo]-3-ylo)hydrazynokarboksylan

0,01* ziarno zbóż

Obowiązuje od dnia 6 kwietnia 2008 r.”

 

e) po poz. BITERTANOL dodaje się poz. BOSKALID:

 

„BOSKALID
2-chloro-N-(4'-chlorobifenyl-2-ilo)nikotinamid

0,1N pszenica, żyto, pszenżyto

0,05N jęczmień, owies”

 

 

f) poz. DELTAMETRYNA otrzymuje brzmienie:

 

„DELTAMETRYNA
(cis-deltametryna)
(1R)-cis-3-(2,2-dibromowinylo)-2,2-dimetylo-cyklopro-panokarboksylan (S)- α -cyjano-3-fenoksybenzylu

2,0 ziarno zbóż”

 

 

g) poz. DITIOKARBAMINIANY otrzymuje brzmienie:

 

„DITIOKARBAMINIANY
(GRUPA MANEBU): MANEB, MANKOZEB, METIRAM, PROPINEB, TIURAM, ZIRAM**
(suma wyrażona jako CS2)

1,0 pszenica, żyto, pszenżyto.

Obowiązuje od
dnia 19 marca
2008 r.”

pszenica orkisz (ma, mz)

2,0 jęczmień, owies (ma, mz)

0,05* pozostałe ziarno zbóż

 

h) po poz. ETOFUMESAT dodaje się poz. ETOKSAZOL:

 

„ETOKSAZOL
2-(2,6-difluorofenylo)-4-[4-(1,1-dimetyloetylo)-2-etoksyfenylo]-4,5-dihydrooksazol

0,02* ziarno zbóż”

 

 

i) poz. FOSFAMIDON otrzymuje brzmienie:

 

„FOSFAMIDON
fosforan (2-chloro-2-dietylokarbamoilo-1-metylo)winylo-dimetylu

0,01* ziarno zbóż”

 

 

j) po poz. IMAZAMOKS dodaje się poz. IMAZOSULFURON:

 

„IMAZOSULFURON
1-(2-chloroimidazo [1,2-a]pirydyn-3-ilosulfonylo)-3-(4,6-dimetoksypirymidyn-2-ilo) mocznik

0,01* ziarno zbóż”

 

 

k) po poz. IMIDAKLOPRYD dodaje się poz. INDOKSAKARB:

 

„INDOKSAKARB
(suma izomerów S i R)
N
-[7-chloro-2,3,4a,5-tetrahydro-4a-(metoksy-karbonylo)indeno [1,2e] 1,3,4-oksadiazyn-2-ylo-karbonylo-4'-(trifluorometoksy)karbanilan metylu

0,02* ziarno zbóż”

 

 

I) poz. JODOSULFURON METYLOWO SODOWY otrzymuje brzmienie:

 

„JODOSULFURON METYLOWO SODOWY
(jodosulfuron metylowy zawierający sole, wyrażony jako jodosulfuron metylowy)
4-jodo-2-[3-(4-metoksy-6-metylo-1,3,5-triazyn-2-
ylo)ureidosulfonylo]benzoesan metylowo sodowy

0,02* ziarno zbóż”

 

 

m) poz. MCPA otrzymuje brzmienie:

 

„MCPA
(MCPA, MCPB łącznie z ich solami, estrami
i konjugatami wyrażone jako MCPA)
kwas (4-chloro-2-metylofenoksy)octowy

0,05* ziarno zbóż”

 

 

n) po poz. MCPA dodaje się poz. MCPB:

 

„MCPB
(MCPA, MCPB łącznie z ich solami, estrami i konjugatami wyrażone jako MCPA) kwas (4-chloro-2-metylofenoksy)masłowy

0,05* ziarno zbóż”

 

 

o) po poz. MEPANIPIRYM dodaje się poz. MEPIKWATU CHLOREK:

 

„MEPIKWATU CHLOREK
chlorek 1,1-dimetylopiperydynowy

1,0N ziarno zbóż z wyjątkiem kukurydzy”

 

 

p) po poz. METOKSYCHLOR (DMDT) dodaje się poz. METOKSYFENOZYD:

 

„METOKSYFENOZYD
N-tert-butylo-N'-(3-metoksy-o-toluoilo)-3,5-ksylohydrazyd

0,05* ziarno zbóż”

 

 

r) poz. METOLACHLOR otrzymuje brzmienie:

 

„METOLACHLOR
suma izomerów, w tym S-metolachlor i mieszanina innych izomerów składowych
2-chloro-6-etylo-N-(2-metoksyacetylo)acet-O-toluid

0,05* ziarno zbóż”

 

 

s) poz. METRAFENON otrzymuje brzmienie:

 

„METRAFENON 3'-bromo-2,3,4,6'-tetrametoksy-2',6-dimetylobenzofenon

0,05N* pszenica, żyto, pszenżyto

0,5N jęczmień”

 

 

t) po poz. METYDATION dodaje się poz. MEWINFOS:

 

„MEWINFOS
suma izomerów E- i Z-fosforan (2-metoksykarbonylo-1-metylowinylo-dimetylu)

0,01* ziarno zbóż”

 

 

u) poz. MEZOSULFURON METYLOWY otrzymuje brzmienie:

 

„MEZOSULFURON METYLOWY
(wyrażony jako mezosulfuron) benzoesan metylo 2-[[[[4,6-dimetoksy-2-pirymidynyl)amino]karbonylo]amino]-sulfonylo]-4-[(metylo-sulfonylo)amino]-metylowy

0,01* ziarno zbóż”

 

 

w) po poz. MEZOTRION dodaje się poz. MILBEMEKTYNA:

 

„MILBEMEKTYNA
suma MA4 i 8,9Z-MA4 wyrażona jako milbemektyna
mieszanina 70% (10E,14E,16E)-(1R,4S,5'S,6R,
6'R,8R,13R,20R,21R,24S)-6'-etylo-21,24-dihydroksy-5',11,13,22-tetrametylo-(3,7,19-trioksatetracyklo
[15.6.1.14,8.020,24]pentakoza-10,14,16,22-tetraen)-6-spiro-2'-(tetrahydropiran)-2-on i 30 % (10E,14E,16E)-(1R,4S,5'S,6R,6'R, 8R,13R,20R,21R,24S)-21,24-dihydroksy-5',6',11,13,22-pentametylo-(3,7,19-trioksatetracyklo [15.6.1.14,8.020,24]pentakoza-10,14,16,22-tetraen)-6-spiro-2'-(tetrahydropiran)-2-on

0,05* ziarno zbóż”

 

 

y) po poz. PERMETRYNA dodaje się poz. PETOKSAMID:

 

„PETOKSAMID
2-chloro-N-(2-etoksyetylo)-N-(2-metylo-1-fenylo-1-propenylo)acetamid

0,01* ziarno zbóż

Obowiązuje od dnia 6 kwietnia 2008 r."

 

z) po poz. PIRYDAT dodaje się poz. PIRYMETANIL:

 

„PIRYMETANIL
N-(4,6-dimetylopirymidyn-2-ylo)amina

0,05* ziarno zbóż

Obowiązuje od dnia 6 kwietnia 2008 r."

 

za) poz. PROPINEB otrzymuje brzmienie:

 

„PROPINEB
(wyrażony jako propylenodiamina) spolimeryzowany propyleno-bis (ditiokarbaminian) cynku

0,05* ziarno zbóż

Obowiązuje od dnia 19 marca 2008 r."

 

zb) poz. RIMSULFURON otrzymuje brzmienie:

 

„RIMSULFURON
1-(4,6-dimetoksypirymidyn-2-ylo)-3-(3-etanosulfony-lo-2-pirydynosulfonylo)mocznik

0,05* ziarno zbóż

Obowiązuje od dnia 6 kwietnia 2008 r."

 

zc) poz. TIACHLOPRYD otrzymuje brzmienie:

 

„TIACHLOPRYD
(Z)-3-(6-chloro-3-pirydylometylo)-1,3-tiazolidyn-2-yli-denocyjanamid

0,02* ziarno zbóż"

 

 

zd) poz. TIURAM otrzymuje brzmienie:

 

„TIURAM
(wyrażony jako tiuram) disulfid tetrametylotiuramowy

0,1* ziarno zbóż

Obowiązuje od dnia 19 marca 2008 r."

 

ze) po poz. TIURAM dodaje się poz. TOLILOFLUANID i TOPRAMEZON:

 

„TOLILOFLUANID
(suma tolilofluanidu i dimetyloaminosulfotoluidylu wyrażona jako tolilofluanid)N-dichlorofluorometylotio-N', N‛ -dimetylo-N-p-tolilo-sulfoamid

0,05* ziarno zbóż

 

TOPRAMEZON
[3-(4,5-dihydro-1,2-oksazol-3-ylo)-4-mesylo-o-tolylo](5-hydroksy-1-metylopirazol-4-ylo)metanon

0,01N* kukurydza"

 

 

zf) poz. TRIBENURON METYLOWY otrzymuje brzmienie:

 

„TRIBENURON METYLOWY
kwas 2-[4-metoksy-6-metyl-1,3,5-triazyn-2-ilo (metylo)karbamoilosulfamoilo)benzoesowy

0,01* ziarno zbóż"

 

 

zg) poz. TRITIKONAZOL otrzymuje brzmienie:

 

„TRITIKONAZOL
(RS)-(E)-5-(4chlorobenzylideno)-2,2-dimetylo-1-(1H-1,2,4-triazol-1-ilometylo)cyklopentanol

0,01* ziarno zbóż"

 

 

zh) po poz. ZINEB dodaje się poz. ZIRAM:

 

„ZIRAM
(wyrażony jako ziram) bis (dimetyloditiokarbaminian) cynku

0,1* ziarno zbóż

Obowiązuje od dnia 19 marca 2008 r."

 

zi) w objaśnieniach pod tabelą dodaje się uwagę:

„** Pochodzenie pozostałości oznaczono następująco: ma – maneb, mz – mankozeb, me – metiram, pr – propineb, t – tiuram, z – ziram (wszystkie ditiokarbaminiany powodują ostateczną pozostałość wyrażoną jako CS2, rozróżnienie ich jest praktycznie niemożliwe. Jednakże w odniesieniu do propinebu, ziramu i tiuramu istnieją indywidualne metody oznaczania pozostałości. Z metod tych należy korzystać w indywidualnych przypadkach, kiedy wymagane jest określenie poziomu stężeń dla propinebu, ziramu i tiuramu. W pozostałych przypadkach należy oznaczać ditiokarbaminiany jako całą grupę i wynik podawać w postaci sumy wyrażonej jako CS2)."

4) w załączniku nr 3 do rozporządzenia:

a) w części A w tabeli:

– po poz. ABAMEKTYNA dodaje się poz. ACETAMIPRYD:

 

„ACETAMIPRYD
suma acetamiprydu i metabolitu IM-2-1 (E)-N1-(6-chloro-3-pirydylometylo)- N2-cyjano-N1-metyloacetamidyna

0,05* mięso
0,1 wątroba
0,2 nerki
0,05* tłuszcz
0,05* pozostałe produkty

0,05*

0,05*"

 

 

– po poz. AZYNOFOS ETYLOWY dodaje się poz. AZYNOFOS METYLOWY:

 

„AZYNOFOS METYLOWY
ditiofosforan O,O-dimetylo-S-(3,4-dihydro-4- oksobenzo [d]-1,2,3-triazyn-3-ilo) metylu

0,01*

0,01*

0,01*

Obowiązuje od dnia 19 marca 2008 r."

 

poz. DELTAMETRYNA otrzymuje brzmienie:

 

„DELTAMETRYNA
(cis-deltametryna)
(1R)-cis-3-(2,2-dibromowinylo)-2,2-dimetylo-cyklopropanokarboksylan (S)- α-cyjano-3-fenoksybenzylu

0,03* wątroba, nerki

0,05

0,05*"

 

0,1 drób i produkty drobiowe

0,5 pozostałe produkty

 

– po poz. HEPTACHLOR dodaje się poz. HYDRAZYD MALEINOWY i INDOKSAKARB:

 

„HYDRAZYD MALEINOWY
hydrazyd kwasu maleinowego

0,05 mięso, wątroba (oprócz drobiowych)

0,2

0,1

 

0,5 nerki (oprócz drobiowych)

0,02* pozostałe produkty

INDOKSAKARB
(suma izomerów S i R) N-[7-chloro-2,3,4a,5-tetrahydro-4a-(metoksy-karbonylo)indeno [ 1,2e] 1,3,4-oksadiazyn-2-ylo-kar-bonylo-4'-(trifluorometksy)karbanilan metylu

0,01* mięso, jadalne podroby

0,02 mleko
0,3 śmietana

0,01*"

 

0,3 tłuszcz

 

– po poz. LINDAN (y-HCH) dodaje się poz. MCPA i MCPB:

 

„MCPA
(MCPA, MCPB i tioetyl MCPA wyrażone jako MCPA) kwas (4-chloro-2-metylofenoksy) octowy

0,5* jadalne podroby

0,05*

0,05*

 

0,1* pozostałe produkty

MCPB
(MCPA, MCPB i tioetyl MCPA wyrażone jako MCPA) kwas (4-chloro-2-metylofenoksy) masłowy

0,5* jadalne podroby

0,05*

0,05*"

 

0,1* pozostałe produkty

 

– po poz. METOKSYCHLOR (DMDT) dodaje się poz. METOKSYFENOZYD:

 

„METOKSYFENOZYD
N-tert-butylo-N'-(3-metoksy-o-toluoilo)-3,5-ksylohydrazyd

0,01*

0,01*

0,01*"

 

 

– po poz. TECHNAZEN dodaje się poz. TIACHLOPRYD i TOLILOFLUANID:

 

„TIACHLOPRYD
(Z)-3-(6-chloro-3-pirydylometylo)-1,3-tiazolidyn-2-ylidenocyjanamid

0,05 mięso
0,3 wątroba
0,3 nerki
0,05 tłuszcz

0,03

0,01*

 

0,01* pozostałe produkty

TOLILOFLUANID
(suma tolilofluanidu i dimetylo-aminosulfotoluidylu wyrażona jako tolilofluanid) N-dichlorofluorometylotio-N', N'-dimetylo-N-p-tolilosulfoamid

0,1*

0,02*

0,1*"

 

 

b) w części B w tabeli poz. DITIOKARBAMINIANY otrzymuje brzmienie:

 

„DITIOKARBAMINIANY
(GRUPA MANEBU): MANEB, MANKOZEB, METIRAM PROPINEB, TIURAM, ZIRAM (suma wyrażona jako CS2)

0,05*

0,05*

0,05*

Obowiązuje od dnia 19 marca 2008 r."

 

§ 2.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Minister Zdrowia: E. Kopacz

 

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej – zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 216, poz. 1607).

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2008-01-18
  • Data wejścia w życie: 2008-01-18
  • Data obowiązywania: 2008-01-18
  • Dokument traci ważność: 2010-03-11

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA