REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2008 nr 102 poz. 655

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)

z dnia 4 czerwca 2008 r.

zmieniające rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 15 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225) zarządza się, co następuje:

§ 1.
W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 16 maja 2007 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni (Dz. U. Nr 119, poz. 817 oraz z 2008 r. Nr 8, poz. 51) wprowadza się następujące zmiany:

1) w odnośniku nr 2:

a) w lit. a dodaje się pkt 75 w brzmieniu:

„75) dyrektywy Komisji 2007/73/WE z dnia 13 grudnia 2007 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acetamiprydu, atrazyny, deltametryny, imazalilu, indoksakarbu, pendimetaliny, pimetrozyny, piraklostrobiny, tiakloprydu oraz trifloksystrobiny (Dz. Urz. UE L 329 z 14.12.2007, str. 40);”;

b) w lit. b dodaje się pkt 53 w brzmieniu:

„53) dyrektywy Komisji 2007/73/WE z dnia 13 grudnia 2007 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acetamiprydu, atrazyny, deltametryny, imazalilu, indoksakarbu, pendimetaliny, pimetrozyny, piraklostrobiny, tiakloprydu oraz trifloksystrobiny (Dz. Urz. UE L 329 z 14.12.2007, str. 40);”;

2) w załączniku nr 1 do rozporządzenia:

a) poz. ACETAMIPRYD otrzymuje brzmienie:

„ACETAMIPRYD

(E)-N1-(6-chIoro-3-pirydyIometyIo)-N2-cyjano-N1-metyloacetamidyna

1,0

owoce cytrusowe

Obowiązuje od dnia 15 czerwca 2008 r.”

1,0

owoce ziarnkowe

0,1

morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i innymi mieszańcami

0,2

wiśnie i czereśnie

0,02

śliwki

0,01*

pozostałe owoce pestkowe

0,01*

pozostałe owoce

0,1

pomidory, oberżyna

0,3

papryka, dyniowate z jadalną skórką

5,0

roszpunka warzywna, sałata, endywia, pietruszka-nać

0,01*

pozostałe warzywa

0,02

nasiona bawełny

0,01*

pozostałe nasiona oleiste

0,01*

orzechy

0,01*

ziemniaki

0,1*

herbata

0,1*

chmiel

0,01*

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

 

b) po poz. CYPRODYNIL dodaje się poz. CYPROKONAZOL w brzmieniu:

„CYPROKONAZOL α-(4-chlorofenyło)- α-(1-cyklopropyloetylo)-1H-1,2,4-triazolo-1-etanol

0,5N

nasiona rzepaku”

 

 

c) poz. DELTAMETRYNA otrzymuje brzmienie:

„DELTAMETRYNA

(cis-deltametryna) (1R)-cis-3-(2,2-dibromowinylo)-2,2-dimetylo-cyklopropanokarboksylan (S)- α-cyjano-3-fenoksybenzylu

0,05*

owoce cytrusowe

 

0,2

jabłka

0,1

pozostałe owoce ziarnkowe

0,2

wiśnie i czereśnie

0.1

pozostałe owoce pestkowe

0,2

winogrona

0,2

truskawki

0,5

jeżyny, maliny, porzeczki

0,2

agrest, kiwi

1,0

oliwki

0,05*

pozostałe owoce

0,1

czosnek, cebula, cebula-szalotka, cebula-dymka

0,3

pomidory, oberżyna, ketmia jadalna

0,2

pozostałe warzywa o jadalnych owocach

0,2

dyniowate z jadalną skórką, dyniowate z niejadalną skórką

0,1

brokuły, kalafiory i inne, brukselka, kapusta głowiasta i inne

0,5

kapusta pekińska, jarmuż i inne

0,5

sałata i podobne, szpinak i podobne, zioła

0,2

warzywa strączkowe

0,1

karczochy kuliste

0,2

por

0,05*

pozostałe warzywa

1,0

jadalne nasiona roślin strączkowych

0,1

nasiona rzepaku, nasiona gorczycy

0,05*

pozostałe nasiona oleiste

0,05*

orzechy

0,05*

ziemniaki

5,0

herbata

5,0

chmiel

0,05*

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego”

 

d) poz. IMAZALIL otrzymuje brzmienie:

„IMAZALIL

1-(β-allioksy-2,4-dichlorofenylo-etylo)imidazol

5,0

owoce cytrusowe

Obowiązuje od dnia 15 września 2008 r.”

2,0

owoce ziarnkowe

2,0

banany

0,05*

pozostałe owoce

0,5

pomidory

0,2

dyniowate z jadalną skórką

2,0

melony

0,05*

pozostałe warzywa

0,05*

nasiona oleiste

0,05*

orzechy

3,0

ziemniaki

0,1*

herbata

0,1*

chmiel

0,05*

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

 

e) poz. INDOKSAKARB otrzymuje brzmienie:

„INDOKSAKARB

(suma izomerów S i R) N-[7-chIoro-2,3,4a,5-tetrahydro-4a-(metoksy-karbonylo)indeno[1,2e] 1,3,4-oksadiazyn-2-ylokarbonylo-4'-(trifluorometksy)karbanilan metylu

0,02*

owoce cytrusowe

Obowiązuje od dnia 15 czerwca 2008 r.”

0,5

jabłka

0,3

pozostałe owoce ziarnkowe

0,3

morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i innymi mieszańcami

0,02*

pozostałe owoce pestkowe

2,0

winogrona

0,02*

truskawki

1,0

porzeczki, agrest

0,2

banany

0,02*

pozostałe owoce

0,2

rzodkiewki

0,5

pomidory, oberżyna

0,3

papryka

0,2

dyniowate z jadalną skórką

0,1

dyniowate z niejadalną skórą

0,3

brokuły, kalafiory i inne

3,0

kapusta głowiasta

0,2

kapusta pekińska, jarmuż

1,0

roszpunka warzywna

2,0

sałata, endywia, szpinak, zioła

0,1

karczochy kuliste

0,02*

pozostałe warzywa

0,5

ziarna soi

0,05*

pozostałe nasiona oleiste

0,05*

orzechy

0,02*

ziemniaki

0,05*

herbata

0,05*

chmiel

0,02*

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

 

f) poz. PENDIMETALINA otrzymuje brzmienie:

„PENDIMETALINA

N-(1 -etylopropylo)-3,4-dimetylo-2,6-dinitrobenzenoamina

0,05*

owoce cytrusowe

Obowiązuje od dnia 15 czerwca 2008 r.”

0,05*

pozostałe owoce

0,2

marchew, chrzan, pasternak, pietruszka-korzeń

0,1

seler-korzeń

0,05*

pozostałe warzywa korzeniowe

0,1

seler-nać

0,2

warzywa strączkowe

0,05*

pozostałe warzywa

0,2

jadalne nasiona roślin strączkowych

0,1

nasiona oleiste

0,05*

orzechy

0,05*

ziemniaki

0,1*

herbata

0,1*

chmiel

0,05*

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

 

g) poz. PIMETROZYNA otrzymuje brzmienie:

„PIMETROZYNA

(E)-4,5-dihydro-6-metylo-4-(3-pirydylometyleno-amino)-1,2,4-triazyn-3(2H)-on

0,3

owoce cytrusowe

Obowiązuje od dnia 15 czerwca 2008 r.”

0,05

morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i innymi mieszańcami

0,02*

pozostałe owoce pestkowe

0,5

truskawki

3,0

jeżyny, maliny

0,5

porzeczki, agrest

0,02*

pozostałe owoce

0,5

pomidory, oberżyna

1,0

papryka

0,5

dyniowate z jadalną skórką

0,2

dyniowate z niejadalną skórką

0,05

kapusta głowiasta

0,2

kapusta pekińska, jarmuż i inne

2,0

sałata i podobne

1,0

zioła

1,0

warzywa strączkowe

0,02*

pozostałe warzywa

0,05

nasiona bawełny

0,02*

pozostałe nasiona oleiste

0,02*

orzechy

0,02*

ziemniaki

0,1*

herbata

15,0

chmiel

0,02*

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

 

h) poz. PYRAKLOSTROBINA otrzymuje brzmienie:

„PYRAKLOSTROBINA

metylo N-{2-[1-(4-chIorofenyIo)-1H-pyrazol-3-iloksymetylo] fenylo} (N-metoksy)karbaminian

1,0

owoce cytrusowe

Obowiązuje od dnia 15 czerwca 2008 r.”

0,3

owoce ziarnkowe

0,2

morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i innymi mieszańcami

0,3

wiśnie i czereśnie

0,1

śliwki

0,02*

pozostałe owoce pestkowe

1,0

winogrona stołowe

2,0

winogrona do produkcji wina

0,5

truskawki

1,0

jeżyny, maliny

2,0

porzeczki

0,5

pozostałe owoce jagodowe

0,05

mango, papaja

0,02*

pozostałe owoce

0,1

marchew, pietruszka-korzeń, salsefia

0,3

chrzan, pasternak

0,02*

pozostałe warzywa korzeniowe

0,2

czosnek, cebula, cebula szalotka

0,02*

pozostałe warzywa cebulowe

0,2

pomidory, oberżyna

0,5

papryka

0,1

brokuły, kalafiory i inne

0,2

brukselka, kapusta głowiasta

10,0

roszpunka

2,0

pozostałe sałaty i podobne

2,0

zioła

0,5

por

0,02*

pozostałe warzywa

0,3

jadalne nasiona roślin strączkowych

0,02*

nasiona oleiste

1,0

pistacje

0,02*

pozostałe orzechy

0,02*

ziemniaki

0,05*

herbata

10,0

chmiel

0,02*

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

 

i) po poz. TCA dodaje się poz. TEBUFENPYRAD w brzmieniu:

„TEBUFENPYRAD

0,5N

pomidory, papryka, oberżyna

 

4-chIoro-N-[[4-(1,1-dimetyloetylo)fenylo]metylo]-3-etylo-1-metylo-1H-pyrazolo-5-karboksamid

0,1N

ogórki, cukinia”

 

 

j) poz. TIACHLOPRYD otrzymuje brzmienie:

„TIACHLOPRYD

(Z)-3-(6-chloro-3-pirydylometylo)-1,3-tiazolidyn-2-ylidenocyjanamid

0,02*

owoce cytrusowe

Obowiązuje od dnia 15 czerwca 2008 r.”

0,3

owoce ziarnkowe

0,3

morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i innymi mieszańcami, wiśnie i czereśnie

0,1

śliwki

0,02*

pozostałe owoce pestkowe

0,5

truskawki

1,0

owoce jagodowe inne niż dzikie

0,02*

owoce jagodowe dzikie

0,5

papaja

0,02*

pozostałe owoce

0,5

pomidory, oberżyna

1,0

papryka

0,3

dyniowate z jadalną skórką

0,2

melony, arbuzy

0,02*

pozostałe dyniowate z niejadalną skórką

2,0

sałata i podobne

3,0

zioła

1,0

fasola w strąkach

0,02*

pozostałe warzywa strączkowe

0,02*

pozostałe warzywa

0,3

nasiona rzepaku

0,2

nasiona gorczycy

0,05*

pozostałe nasiona oleiste

0,02*

orzechy

0,02*

ziemniaki

0,05*

herbata

0,05*

chmiel

0,02*

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

 

k) poz. TRIFLOKSYSTROBINA otrzymuje brzmienie:

„TRIFLOKSYSTROBINA

(E)-metoksyimino- {(E)-α-[1-(α, α, α-trifluoro-m-tolilo)etylidenoaminooksy]-o-tolilo} octan metylu

0,3

owoce cytrusowe

Obowiązuje od dnia 15 czerwca 2008 r.”

0,5

owoce ziarnkowe

1,0

morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i innymi mieszańcami, wiśnie i czereśnie

0,2

śliwki

0,02*

pozostałe owoce pestkowe

5,0

winogrona

0,5

truskawki

1,0

porzeczki, agrest

0,05

banany

0,5

mango

1,0

papaja

0,02*

pozostałe owoce

0,05

marchew

0,02*

pozostałe warzywa korzeniowe

0,5

pomidory

0,3

papryka

0,2

dyniowate z jadalną skórką

0,3

melony

0,2

arbuzy

0,02*

pozostałe dyniowate z niejadalną skórką

0,05

brokuły, kalafiory

0,2

brukselka, kapusta głowiasta i inne

0,5

fasola w strąkach

0,02*

pozostałe warzywa strączkowe

0,2

por

0,02*

pozostałe warzywa

0,05*

nasiona oleiste

0,02*

orzechy

0,02*

ziemniaki

0,05*

herbata

30,0

chmiel

0,02*

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

 

3) w załączniku nr 2 do rozporządzenia w części A w tabeli po poz. CYAZOFAMID dodaje się poz. CYFLUFENAMID w brzmieniu:

„CYFLUFENAMID

0,1N

jęczmień

 

(Z)-N-[α-(cyklopropylometoksyimino)-2,3-di-fluoro-6-(trifluorometylo)benzylo]-2-fenylo-acetamid

0,05N

pozostałe ziarno zbóż z wyjątkiem kukurydzy”

 

 

§ 2.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Minister Zdrowia: E. Kopacz

 

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej – zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 216, poz. 1607).

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2008-06-13
  • Data wejścia w życie: 2008-06-13
  • Data obowiązywania: 2008-06-13
  • Dokument traci ważność: 2010-03-11

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA