REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2010 nr 187 poz. 1258

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 28 września 2010 r.

w sprawie rejestru zakładów produkujących produkty pochodzenia zwierzęcego lub wprowadzających na rynek te produkty oraz wykazów takich zakładów

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 21 ust. 5 pkt 1 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2006 r. Nr 17, poz. 127, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:

§ 1.
Rozporządzenie określa:

1) sposób prowadzenia:

a) rejestru zakładów produkujących lub wprowadzających na rynek produkty pochodzenia zwierzęcego, zwanego dalej „rejestrem zakładów”, obejmującego zakłady:

– które podlegają rejestracji zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 34, str. 319), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 852/2004”, w tym zakłady zatwierdzone zgodnie z art. 4 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 55, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 14), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 853/2004”, ze wskazaniem zakładów zatwierdzonych korzystających z krajowych środków dostosowujących, o których mowa w art. 10 ust. 3 rozporządzenia nr 853/2004, oraz zakłady prowadzące działalność marginalną, lokalną i ograniczoną,

– prowadzące sprzedaż bezpośrednią produktów pochodzenia zwierzęcego,

– będące gospodarstwami, na terenie których dokonuje się uboju zwierząt pochodzących z innych gospodarstw w celu pozyskania mięsa na użytek własny,

b) wykazu podmiotów prowadzących działalność rejestrowaną, z wyłączeniem podmiotów prowadzących działalność w zakładach podlegających zatwierdzeniu w trybie i na zasadach określonych w art. 31 ust. 2 rozporządzenia (WE) 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt (Dz. Urz. UEL 165 z 30.04.2004, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 200), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 882/2004”,

c) wykazu zatwierdzonych zakładów w trybie i na zasadach określonych w art. 31 ust. 2 rozporządzenia 882/2004, ze wskazaniem zatwierdzonych zakładów korzystających z krajowych środków dostosowujących, o których mowa w art. 10 ust. 3 rozporządzenia nr 853/2004;

2) zakres danych i informacji objętych rejestrem zakładów oraz wykazami, o których mowa w pkt 1 lit. b i c.

§ 2.
1. Rejestr zakładów, oprócz informacji, o których mowa w art. 21 ust. 2 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego, zawiera:

1) datę rozpoczęcia działalności w zakładzie;

2) weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu;

3) datę wpisu zakładu do rejestru zakładów;

4) imię i nazwisko urzędowego lekarza weterynarii, w przypadku wyznaczenia go przez powiatowego lekarza weterynarii do wykonywania czynności, o których mowa w art. 16 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 2010 r. Nr 112, poz. 744) – w stosunku do zakładu wpisanego do rejestru zakładów;

5) datę zaprzestania działalności w zakładzie;

6) informacje o uprawnieniach do wprowadzania produktów pochodzenia zwierzęcego na rynki państw trzecich;

7) informacje o zastosowaniu środków, o których mowa w art. 54 ust. 2 lit. b, e oraz f rozporządzenia nr 882/2004.

2. W rejestrze zakładów, w przypadku prowadzenia działalności w zakresie pozyskiwania jaj konsumpcyjnych od kur niosek, umieszcza się także:

1) imię i nazwisko oraz adres posiadacza gospodarstwa, a w przypadku posiadania gospodarstwa na obszarze właściwości innego powiatowego lekarza weterynarii – również weterynaryjny numer identyfikacyjny tego gospodarstwa;

2) imię i nazwisko oraz adres osoby odpowiedzialnej za kury nioski, jeżeli jest to inna osoba niż posiadacz, o którym mowa w pkt 1;

3) sposób utrzymywania kur niosek, z podziałem na:

a) wolno wybiegowy oznaczany cyfrą „1”,

b) ściółkowy oznaczany cyfrą „2”,

c) klatkowy oznaczany cyfrą „3”,

d) ekologiczny oznaczany cyfrą „0”;

4) maksymalną liczbę kur niosek, która może być utrzymywana jednocześnie, z podziałem określonym w pkt 3.

§ 3.
Powiatowy lekarz weterynarii skreśla zakład z rejestru zakładów w przypadku:

1) zakładów, o których mowa w § 1 pkt 1 lit. a, z wyłączeniem zakładów zatwierdzonych, o których mowa w § 1 pkt 1 lit. a tiret pierwsze – w dniu, w którym decyzja o zakazie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w zakładzie stała się ostateczna, albo niezwłocznie po uzyskaniu pisemnej informacji o zaprzestaniu działalności w zakładzie;

2) zakładów zatwierdzonych, o których mowa w § 1 pkt 1 lit. a tiret pierwsze:

a) w dniu wydania decyzji w sprawie cofnięcia zatwierdzenia zakładu,

b) w dniu, w którym decyzja o:

– cofnięciu warunkowego zatwierdzenia zakładu albo przedłużenia warunkowego zatwierdzenia zakładu stała się ostateczna albo w którym został jej nadany rygor natychmiastowej wykonalności,

– uchyleniu decyzji o zatwierdzeniu zakładu, warunkowym zatwierdzeniu zakładu albo przedłużeniu warunkowego zatwierdzenia zakładu stała się ostateczna albo w którym został jej nadany rygor natychmiastowej wykonalności,

– stwierdzeniu nieważności decyzji o zatwierdzeniu zakładu, warunkowym zatwierdzeniu zakładu albo przedłużeniu warunkowego zatwierdzenia zakładu stała się ostateczna albo w którym został jej nadany rygor natychmiastowej wykonalności,

– stwierdzeniu wygaśnięcia decyzji o zatwierdzeniu zakładu, warunkowym zatwierdzeniu zakładu albo przedłużeniu warunkowego zatwierdzenia zakładu stała się ostateczna.

§ 4.
1. Rejestr zakładów jest prowadzony w formie pisemnej.

2. Rejestr zakładów może być także prowadzony w formie elektronicznej pozwalającej na sporządzanie wydruków.

3. Wpisów do rejestru dokonuje się w sposób czytelny. Poprawek danych lub informacji w nim zawartych dokonuje się w taki sposób, aby czytelna była zarówno treść poprawiana, jak i wprowadzana.

§ 5.
1. Wykaz podmiotów prowadzących działalność rejestrowaną, o którym mowa w § 1 pkt 1 lit. b, prowadzi się:

1) na podstawie danych i informacji zawartych w rejestrze zakładów;

2) w formie papierowej lub elektronicznej pozwalającej na sporządzanie wydruków, w sposób umożliwiający wskazanie co najmniej informacji dotyczących:

a) imienia i nazwiska oraz miejsca zamieszkania i adresu albo nazwy, siedziby i adresu podmiotu,

b) zakresu działalności prowadzonej przez ten podmiot w danym zakładzie,

c) adresu i weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego zakładu, w którym podmiot prowadzi działalność.

2. Wykaz zakładów zatwierdzonych, o którym mowa w § 1 pkt 1 lit. c, prowadzi się:

1) na podstawie danych i informacji zawartych w rejestrze zakładów;

2) w sposób określony w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 2074/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r. ustanawiającym środki wykonawcze w odniesieniu do niektórych produktów objętych rozporządzeniem nr 853/2004 i do organizacji urzędowych kontroli na mocy rozporządzeń (WE) nr 854/2004 oraz (WE) nr 882/2004, ustanawiającym odstępstwa od rozporządzenia (WE) nr 852/2004 i zmieniającym rozporządzenia (WE) nr 853/2004 oraz (WE) nr 854/2004 (Dz. Urz. UEL 338 z 22.12.2005, str. 27, z późn. zm.) w załączniku V.

§ 6.
Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 grudnia 2006 r. w sprawie sposobu prowadzenia rejestru zakładów produkujących produkty pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2007 r. Nr 2, poz. 18).
§ 7.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 30 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: M. Sawicki

 

 

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).

2) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2006 r. Nr 171, poz. 1225, z 2007 r. Nr 64, poz. 429, z 2008 r. Nr 145, poz. 916 i Nr 214, poz. 1346 oraz z 2010 r. Nr 47, poz. 278 i Nr 81, poz. 528.

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2010-10-07
  • Data wejścia w życie: 2010-11-07
  • Data obowiązywania: 2010-11-07
  • Dokument traci ważność: 2017-01-01
Brak dokumentów zmieniających.
Brak zmienianych dokumentów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA