REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2012 poz. 656

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW

z dnia 30 maja 2012 r.

w sprawie maksymalnych cen mleka i przetworów mlecznych dostarczanych do przedszkoli i szkół w roku szkolnym 2012/2013

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych (Dz. U. z 2009 r. Nr 11, poz. 65, z późn. zm.1)) zarządza się, co następuje:

§ 1.
Ustala się maksymalne ceny mleka i przetworów mlecznych dostarczanych do przedszkoli i szkół, z wyłączeniem szkół wyższych, w roku szkolnym 2012/2013, w ramach dopłat do spożycia mleka i przetworów mlecznych w przedszkolach i szkołach, w wysokości określonej w załączniku do rozporządzenia.
§ 2.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 września 2012 r.

Prezes Rady Ministrów: D. Tusk

 

1) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2009 r. Nr 97, poz. 799, z 2010 r. Nr 148, poz. 990, z 2011 r. Nr 106, poz. 622 oraz z 2012 r. poz. 574.

Załącznik 1. [MAKSYMALNE CENY MLEKA I PRZETWORÓW MLECZNYCH DOSTARCZANYCH DO PRZEDSZKOLI I SZKÓŁ, Z WYŁĄCZENIEM SZKÓŁ WYŻSZYCH, W ROKU SZKOLNYM 2012/2013]

Załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 30 maja 2012 r. (poz. 656)

MAKSYMALNE CENY MLEKA I PRZETWORÓW MLECZNYCH DOSTARCZANYCH DO PRZEDSZKOLI I SZKÓŁ, Z WYŁĄCZENIEM SZKÓŁ WYŻSZYCH, W ROKU SZKOLNYM 2012/2013

Tabela nr 1

Maksymalne ceny mleka, mleka z dodatkami smakowymi i jogurtu1)

 

W opakowaniach
o pojemności
większej niż
0,25 litra

W opakowaniach
o pojemności
nie mniejszej niż
0,23 litra i nie
większej niż
0,25 litra

W opakowaniach
o pojemności
mniejszej niż
0,23 litra, ale nie
mniejszej niż
0,20 litra

W opakowaniach
o pojemności
mniejszej niż
0,20 litra

Mleko o zawartości co najmniej 1% tłuszczu, poddane obróbce cieplnej

1,24 zł/litr

2,24 zł/litr

2,30 zł/litr

Mleko o zawartości co najmniej 1% tłuszczu, poddane obróbce cieplnej, z dodatkami smakowymi

3,28 zł/litr

3,50 zł/litr

Jogurty z mleka o zawartości co najmniej 1% tłuszczu bez dodatków smakowych lub z dodatkami smakowymi

3,68 zł/litr

3,68 zł/litr

3,68 zł/litr

3,68 zł/litr

 

Tabela nr 2

Maksymalne ceny serów dojrzewających, serów topionych, twarożków i twarogów2)

Twarogi i twarożki o zawartości co najmniej 40% tłuszczu w suchej masie, bez dodatków smakowych

6,43 zł/kg

Sery topione o zawartości co najmniej 40% tłuszczu w suchej masie, bez dodatków smakowych

7,54 zł/kg

Sery, inne niż topione, o zawartości co najmniej 45% tłuszczu w suchej masie, bez dodatków smakowych

10,71 zł/kg

 

 

1) W celu przeliczenia litrów mleka lub przetworów mlecznych na kilogramy należy pomnożyć ilość litrów przez 1,030.

2) Do przeliczenia kilogramów na ekwiwalent mleka należy zastosować współczynniki określone w art. 5 ust. 2 rozporządzenia Komisji (WE) nr 657/2008 z dnia 10 lipca 2008 r. ustanawiającego zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do pomocy wspólnotowej na rzecz dostarczania mleka i niektórych przetworów mlecznych dla uczniów w instytucjach oświatowych (Dz. Urz. UE L 183 z 11.07.2008, str. 17, z późn. zm.).

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2012-06-13
  • Data wejścia w życie: 2012-09-01
  • Data obowiązywania: 2012-09-01
  • Dokument traci ważność: 2013-08-31
Brak dokumentów zmieniających.
Brak zmienianych dokumentów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA