REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2014 poz. 1190

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW

z dnia 4 września 2014 r.

w sprawie realizacji przez Agencję Rynku Rolnego zadań związanych z ustanowieniem tymczasowych nadzwyczajnych środków wsparcia producentów niektórych owoców i warzyw w związku z zakazem ich przywozu z Unii Europejskiej do Federacji Rosyjskiej

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 12a ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o Agencji Rynku Rolnego i organizacji niektórych rynków rolnych (Dz. U. z 2012 r. poz. 633 i 1512 oraz z 2014 r. poz. 1146) zarządza się, co następuje:

§ 1.
Rozporządzenie określa zadania realizowane przez Agencję Rynku Rolnego, zwaną dalej „Agencją”, związane z ustanowieniem nadzwyczajnych środków wsparcia producentów niektórych owoców i warzyw w związku z zakazem ich przywozu z Unii Europejskiej do Federacji Rosyjskiej, określonych w rozporządzeniu delegowanym Komisji (UE) nr 932/2014 z dnia 29 sierpnia 2014 r. ustanawiającym tymczasowe nadzwyczajne środki wsparcia dla producentów niektórych owoców i warzyw oraz zmieniającym rozporządzenie delegowane (UE) nr 913/2014 (Dz. Urz. UE L 259 z 30.08.2014, str. 2), zwanym dalej „rozporządzeniem nr 932/2014”.
§ 2.
Agencja realizuje zadania i obowiązki związane z udzielaniem wsparcia, o którym mowa w art. 1 rozporządzenia nr 932/2014, zwanego dalej „wsparciem”, w tym przeprowadza kontrole, o których mowa w art. 7 rozporządzenia nr 932/2014.
§ 3.
Prezes Agencji przekazuje Komisji Europejskiej powiadomienia i informacje, o których mowa w art. 8 i art. 12 ust. 1 rozporządzenia nr 932/2014.
§ 4.
1. Wsparcie przysługuje:

1) organizacji producentów owoców i warzyw, uznanej na podstawie odrębnych przepisów i realizującej program operacyjny, o którym mowa w art. 33 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylającego rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 671, z późn. zm.), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 1308/2013”;

2) producentowi owoców i warzyw niebędącemu członkiem organizacji producentów, o której mowa w pkt 1, będącemu producentem rolnym w rozumieniu ustawy z dnia 18 grudnia 2003 r. o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności (Dz. U. z 2012 r. poz. 86 oraz z 2013 r. poz. 1537), który:

a) posiada gospodarstwo rolne o łącznej powierzchni co najmniej 1 ha, w którym prowadzi uprawę owoców lub warzyw w gruncie, a powierzchnia działki rolnej w rozumieniu ustawy z dnia 18 grudnia 2003 r. o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności, na której prowadzi daną uprawę, wynosi co najmniej 0,1 ha, lub

b) prowadzi uprawę owoców lub warzyw w ramach działu specjalnego produkcji rolnej w rozumieniu przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych.

2. Wsparcie jest udzielane, jeżeli zostały spełnione warunki określone w rozporządzeniu nr 932/2014, w tym zostały przeprowadzone operacje wymienione w art. 1 ust. 1 akapit drugi rozporządzenia nr 932/2014.

3. Podmiot, o którym mowa w ust. 1, zamierzający ubiegać się o wsparcie powiadamia dyrektora oddziału terenowego Agencji właściwego ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę o zamiarze dokonania operacji, z tytułu której przysługuje wsparcie, najpóźniej na dwa dni przed dniem planowanego dokonania tej operacji.

4. Powiadomienie, o którym mowa w ust. 3, zawiera:

1) imię i nazwisko albo nazwę podmiotu, o którym mowa w ust. 1, zamierzającego ubiegać się o wsparcie;

2) numer rejestracyjny, o którym mowa w art. 23 ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o Agencji Rynku Rolnego i organizacji niektórych rynków rolnych, jeżeli został nadany;

3) informacje dotyczące:

a) ilości produktów objętych planowaną operacją w podziale na poszczególne rodzaje produktów,

b) rodzaju operacji i sposobu produkcji, w tym prowadzenia upraw w gruncie lub pod osłonami;

4) oznaczenie działek ewidencyjnych, na których prowadzona jest uprawa, wraz z podaniem powierzchni uprawy w podziale na poszczególne rodzaje produktów;

5) inne informacje niezbędne do udzielenia wsparcia i przeprowadzenia kontroli, o których mowa w art. 7 rozporządzenia nr 932/2014.

5. Powiadomienie, o którym mowa w ust. 3, składa się na formularzu opracowanym i udostępnionym przez Agencję.

6. W przypadku określonym w art. 10 ust. 1 rozporządzenia nr 932/2014, dyrektor oddziału terenowego Agencji, do którego zostało złożone powiadomienie, o którym mowa w ust. 3, przekazuje podmiotowi, który złożył to powiadomienie, informacje określone w art. 10 ust. 1 rozporządzenia nr 932/2014.

§ 5.
1. Operacja wycofania z rynku produktów w celu bezpłatnej dystrybucji, o której mowa w art. 34 ust. 4 rozporządzenia nr 1308/2013, polega na przekazaniu tych produktów jednostce organizacyjnej lub osobie fizycznej, których rejestr Prezes Agencji prowadzi na podstawie art. 12 ust. 5 ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynków owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku suszu paszowego oraz rynków lnu i konopi uprawianych na włókno (Dz. U. z 2011 r. Nr 145, poz. 868 oraz z 2012 r. poz. 243 i 1258).

2. Operacja wycofania z rynku produktów w celu innym niż określony w ust. 1 polega na przekazaniu produktów wycofanych z rynku:

1) z przeznaczeniem na pasze dla zwierząt, o których mowa w § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 grudnia 2008 r. w sprawie określenia sposobu zagospodarowania owoców i warzyw nieprzeznaczonych do sprzedaży (Dz. U. z 2009 r. Nr 5, poz. 29), lub

2) podmiotowi prowadzącemu biogazownię z przeznaczeniem na cele energetyczne, lub

3) podmiotowi prowadzącemu działalność w zakresie przetwórstwa produktów rolnych z przeznaczeniem na alkohol stosowany wyłącznie do celów przemysłowych lub energetycznych.

3. Potwierdzeniem przekazania produktów wycofanych z rynku jest świadectwo wystawione na formularzu opracowanym i udostępnionym przez Agencję przez podmiot odbierający te produkty, potwierdzające odbiór tych produktów i zawierające w szczególności informacje:

1) identyfikujące podmiot wycofujący z rynku dany produkt;

2) dotyczące produktu wycofywanego z rynku, w tym:

a) rodzaju produktu i jego masy netto z wyodrębnieniem części spełniającej wymagania jakości handlowej i niespełniającej tych wymagań oraz daty jego wycofania z rynku,

b) opakowania produktu,

c) środka transportu wraz z jego numerem rejestracyjnym,

d) miejsca, do którego został dostarczony,

e) terminu odbioru produktu,

f) numeru partii dostarczonego produktu;

3) identyfikujące podmiot odbierający dany produkt.

§ 6.
1. Wsparcie jest udzielane na wniosek podmiotu, o którym mowa w § 4 ust. 1, w drodze decyzji administracyjnej, przez dyrektora oddziału terenowego Agencji właściwego ze względu na miejsce zamieszkania lub siedzibę tego podmiotu.

2. Wniosek o udzielenie wsparcia składa się najpóźniej na tydzień przed upływem ostatecznego terminu przekazywania Komisji Europejskiej informacji, o których mowa w art. 12 ust. 1 rozporządzenia nr 932/2014.

3. Prezes Agencji podaje do publicznej wiadomości na swojej stronie internetowej dzień, w którym upływa termin składania wniosków o udzielenie wsparcia.

4. Wniosek o udzielenie wsparcia składa się na formularzu opracowanym i udostępnionym przez Agencję.

5. Wniosek o udzielenie wsparcia zawiera informacje niezbędne do ustalenia wysokości wsparcia, w szczególności:

1) imię i nazwisko albo nazwę wnioskodawcy;

2) numer rejestracyjny, o którym mowa w art. 23 ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o Agencji Rynku Rolnego i organizacji niektórych rynków rolnych, jeżeli został nadany;

3) numer rachunku bankowego wnioskodawcy, na który ma być wypłacone wsparcie;

4) informacje dotyczące:

a) ilości produktów objętych daną operacją podane w podziale na poszczególne rodzaje produktów,

b) rodzaju operacji i sposobu produkcji, w tym prowadzenia uprawy w gruncie lub pod osłonami;

5) oznaczenie działek ewidencyjnych, na których była prowadzona uprawa, wraz z podaniem powierzchni uprawy, podane w podziale na poszczególne rodzaje produktów;

6) w przypadku operacji, o której mowa w § 5 ust. 1, informacje dotyczące:

a) miejsca, z którego produkt został wysłany do odbiorcy,

b) numeru partii dostarczonego produktu wraz z ilością produktu,

c) środka transportu wraz z jego numerem rejestracyjnym.

6. Oprócz dokumentacji, o której mowa w art. 11 ust. 4 rozporządzenia nr 932/2014, do wniosku o udzielenie wsparcia, w przypadku operacji wycofania z rynku produktu, dołącza się:

1) świadectwo zgodności z normami handlowymi Unii Europejskiej dla świeżych owoców i warzyw wydane przez właściwy organ Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych;

2) dokument, o którym mowa w § 5 ust. 3.

7. Oświadczenie, o którym mowa w art. 11 ust. 4 rozporządzenia 932/2014, składa się na formularzu opracowanym i udostępnionym przez Agencję.

§ 7.
1. Dyrektor oddziału terenowego Agencji, wydając decyzję o udzieleniu wsparcia, określa wysokość wsparcia:

1) w przypadku operacji wycofania z rynku produktów w celu bezpłatnej dystrybucji, o której mowa w art. 34 ust. 4 rozporządzenia nr 1308/2013, jako iloczyn ilości produktów objętych operacją oraz maksymalnej kwoty wsparcia określonej dla bezpłatnej dystrybucji odpowiednio w załączniku I do rozporządzenia nr 932/2014 albo w załączniku XI do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw (Dz. Urz. UE L 157 z 15.06.2011, str. 1, z późn. zm.), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 543/2011”, z tym że w przypadku pomidorów stosuje się maksymalną kwotę wsparcia określoną w załączniku XI do rozporządzenia nr 543/2011 dotyczącą okresu od dnia 1 listopada do dnia 31 maja;

2) w przypadku operacji wycofania z rynku produktów w celu, o którym mowa w § 5 ust. 2, jako iloczyn ilości produktów objętych operacją i maksymalnej kwoty wsparcia określonej dla innych celów odpowiednio w załączniku I do rozporządzenia nr 932/2014 albo w załączniku XI do rozporządzenia nr 543/2011, z tym że w przypadku pomidorów stosuje się maksymalną kwotę wsparcia określoną w załączniku XI do rozporządzenia nr 543/2011 dotyczącą okresu od dnia 1 listopada do dnia 31 maja;

3) w przypadku operacji zielonych zbiorów oraz niezbierania, jako iloczyn poziomu płatności na 1 ha oraz powierzchni uprawy produktów objętych tą operacją, przy czym poziom płatności na 1 ha stanowi iloczyn stawki na 1 ha określonej w załączniku nr 1 do rozporządzenia oraz ilorazu:

a) stosunku faktycznej ilości produktów objętych daną operacją i powierzchni uprawy, na której operacja ta została przeprowadzona, oraz

b) maksymalnego plonu uzyskiwanego z upraw owoców i warzyw objętych wsparciem określonego w załączniku nr 2 do rozporządzenia.

2. W przypadku operacji, o których mowa w ust. 1 pkt 2 i 3, przeprowadzonych przez podmioty, o których mowa w § 4 ust. 1 pkt 1, wysokość wsparcia ustala się, uwzględniając współczynnik, o którym mowa w art. 3 ust. 5 i art. 5 ust. 2 akapit drugi rozporządzenia nr 932/2014.

3. W przypadku operacji, o których mowa w ust. 1 pkt 2 i 3, przeprowadzonych przez podmioty, o których mowa w § 4 ust. 1 pkt 2, wysokość wsparcia ustala się, uwzględniając współczynnik, o którym mowa odpowiednio w art. 4 ust. 1 akapit czwarty i piąty oraz art. 6 ust. 2 rozporządzenia nr 932/2014.

4. W przypadku operacji, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 2, przeprowadzonych przez podmioty, o których mowa w § 4 ust. 1 pkt 2, jeżeli wysokość wsparcia w przeliczeniu na 1 ha upraw, z których pochodzą produkty objęte tymi operacjami, przekracza maksymalny poziom wsparcia określony w załączniku nr 3 do rozporządzenia, wsparcie przysługuje w wysokości stanowiącej iloczyn maksymalnego poziomu wsparcia określonego w załączniku nr 3 do rozporządzenia i powierzchni tych upraw.

5. W przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 3, poziom wsparcia na 1 ha nie może przekraczać maksymalnej stawki na 1 ha, określonej w załączniku nr 1 do rozporządzenia.

6. Faktyczna ilość produktów objętych daną operacją, o której mowa w ust. 1 pkt 3 lit. a, jest określana w przypadku operacji:

1) zielonych zbiorów – jako ilość zbiorów, o których mowa w art. 33 ust. 4 lit. a rozporządzenia nr 1308/2013 – rzeczywiście zebranych z powierzchni uprawy, na której przeprowadzono tę operację;

2) niezbierania – jako ilość produktów, o których mowa w art. 33 ust. 4 lit. b rozporządzenia nr 1308/2013 – znajdujących się na powierzchni uprawy, na której przeprowadzono tę operację.

7. W przypadku ustalenia współczynnika przydziału, o którym mowa w art. 12 ust. 2 rozporządzenia nr 932/2014, dyrektor oddziału terenowego Agencji, wydając decyzję o udzieleniu wsparcia, określa wysokość wsparcia z uwzględnieniem tego współczynnika.

§ 8.
1. W przypadku określonym w art. 10 ust. 2 rozporządzenia nr 932/2014, Prezes Agencji niezwłocznie podaje do publicznej wiadomości na stronie internetowej Agencji informację, o której mowa w tym przepisie.

2. W przypadku ustalenia współczynnika przydziału, o którym mowa w art. 12 ust. 2 rozporządzenia nr 932/2014, Prezes Agencji niezwłocznie podaje do publicznej wiadomości na stronie internetowej Agencji tę informację.

§ 9.
Obliczenie równowartości kwoty wsparcia w złotych następuje zgodnie z zasadami określonymi w art. 29 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 907/2014 z dnia 11 marca 2014 r. uzupełniającego rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1306/2013 w odniesieniu do agencji płatniczych i innych organów, zarządzania finansami, rozliczania rachunków, zabezpieczeń oraz stosowania euro (Dz. Urz. UE L 255 z 28.08.2014, str. 18).
§ 10.
Środki z tytułu wsparcia wypłaca Agencja, w terminie określonym w art. 13 rozporządzenia nr 932/2014.
§ 11.
Powiadomienia o zamiarze dokonania operacji, z tytułu której przysługuje wsparcie, złożone przed dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia podlegają rozpatrzeniu.
§ 12.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Prezes Rady Ministrów: D. Tusk

Załącznik 1. [MAKSYMALNE STAWKI NA 1 HA W ODNIESIENIU DO OPERACJI NIEZBIERANIA I ZIELONYCH ZBIORÓW, O KTÓRYCH MOWA W ART. 5 UST. 2 AKAPIT PIERWSZY ROZPORZĄDZENIA NR 932/2014]

Załączniki do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 4 września 2014 r. (poz. 1190)

Załącznik nr 1

MAKSYMALNE STAWKI NA 1 HA W ODNIESIENIU DO OPERACJI NIEZBIERANIA I ZIELONYCH ZBIORÓW, O KTÓRYCH MOWA W ART. 5 UST. 2 AKAPIT PIERWSZY ROZPORZĄDZENIA NR 932/2014

Lp.

Produkt

Maksymalna stawka
na 1 ha
w euro

1

pomidory kod CN 0702 00 00; pod osłonami

54 351

2

pomidory kod CN 0702 00 00; w gruncie

6 983

3

marchew kod CN 0706 10 00;

4 435

4

kapusta kod CN 0704 90 10;

2 567

5

papryka słodka kod CN 0709 60 10; pod osłonami

29 700

6

papryka słodka kod CN 0709 60 10; w gruncie

12 150

7

kalafior kod CN 0704 10 00;

3 333

8

brokuły kod CN 0704 10 00;

3 333

9

ogórki kod CN 0707 00 05; pod osłonami

38 880

10

ogórki kod CN 0707 00 05; w gruncie

4 046

11

korniszony kod CN 0707 00 90;

4 046

12

pieczarki kod CN 0709 51 00;

409 154

13

jabłka kod CN 0808 10;

3 641

14

gruszki kod CN 0808 30;

1 631

15

śliwki kod CN 0809 40;

1 652

16

maliny i jeżyny kod CN 0810 20;

513

17

porzeczki czarne kod CN 0810 30;

520

18

porzeczki białe kod CN 0810 30;

566

19

porzeczki czerwone kod CN 0810 30;

566

20

agrest kod CN 0810 30;

689

21

pozostałe owoce z rodzaju Vaccinium kod CN 0810 40;

224

22

winogrona kod CN 0806 10 10;

940

 

Załącznik 2. [MAKSYMALNE PLONY UZYSKIWANE Z UPRAW OWOCÓW I WARZYW OBJĘTYCH WSPARCIEM]

Załącznik nr 2

MAKSYMALNE PLONY UZYSKIWANE Z UPRAW OWOCÓW I WARZYW OBJĘTYCH WSPARCIEM

Lp.

Produkt

Maksymalny plon
w dt/ha

1

pomidory kod CN 0702 00 00; pod osłonami

3 300

2

pomidory kod CN 0702 00 00; w gruncie

424

3

marchew kod CN 0706 10 00;

577

4

kapusta kod CN 0704 90 10;

735

5

papryka słodka kod CN 0709 60 10; pod osłonami

1 100

6

papryka słodka kod CN 0709 60 10; w gruncie

450

7

kalafior kod CN 0704 10 00;

352

8

brokuły kod CN 0704 10 00;

352

9

ogórki kod CN 0707 00 05; pod osłonami

2 700

10

ogórki kod CN 0707 00 05; w gruncie

281

11

korniszony kod CN 0707 00 90;

281

12

pieczarki kod CN 0709 51 00;

15 500

13

jabłka kod CN 0808 10;

306

14

gruszki kod CN 0808 30;

114

15

śliwki kod CN 0809 40;

90

16

maliny i jeżyny kod CN 0810 20;

67

17

porzeczki czarne kod CN 0810 30;

68

18

porzeczki białe kod CN 0810 30;

74

19

porzeczki czerwone kod CN 0810 30;

74

20

agrest kod CN 0810 30;

90

21

pozostałe owoce z rodzaju Vaccinium kod CN 0810 40;

29

22

winogrona kod CN 0806 10 10;

40

 

Załącznik 3. [MAKSYMALNY POZIOM WSPARCIA W PRZELICZENIU NA 1 HA UPRAW, Z KTÓRYCH POCHODZĄ PRODUKTY OBJĘTE OPERACJĄ WYCOFANIA Z PRZEZNACZENIEM NA BEZPŁATNĄ DYSTRYBUCJĘ ORAZ NA CELE INNE NIŻ BEZPŁATNA DYSTRYBUCJA]

Załącznik nr 3

MAKSYMALNY POZIOM WSPARCIA W PRZELICZENIU NA 1 HA UPRAW, Z KTÓRYCH POCHODZĄ PRODUKTY OBJĘTE OPERACJĄ WYCOFANIA Z PRZEZNACZENIEM NA BEZPŁATNĄ DYSTRYBUCJĘ ORAZ NA CELE INNE NIŻ BEZPŁATNA DYSTRYBUCJA

Lp.

Produkt

Maksymalny poziom
wsparcia na 1 ha
w odniesieniu
do operacji wycofania
z przeznaczeniem
na bezpłatną
dystrybucję

w euro

Maksymalny poziom
wsparcia na 1 ha
w odniesieniu
do operacji wycofania
z przeznaczeniem
na cele inne niż bezpłatna dystrybucja

w euro

1

pomidory kod CN 0702 00 00; pod osłonami

90 585,00

60 390,00

2

pomidory kod CN 0702 00 00; w gruncie

11 638,80

7 759,20

3

marchew kod CN 0706 10 00;

7 391,37

4 927,58

4

kapusta kod CN 0704 90 10;

4 270,35

2 851,80

5

papryka słodka kod CN 0709 60 10; pod osłonami

48 840,00

33 000,00

6

papryka słodka kod CN 0709 60 10; w gruncie

19 980,00

13 500,00

7

kalafior kod CN 0704 10 00;

5 522,88

3 703,04

8

brokuły kod CN 0704 10 00;

5 522,88

3 703,04

9

ogórki kod CN 0707 00 05; pod osłonami

64 800,00

43 200,00

10

ogórki kod CN 0707 00 05; w gruncie

6 744,00

4 496,00

11

korniszony kod CN 0707 00 90;

6 744,00

4 496,00

12

pieczarki kod CN 0709 51 00;

681 845,00

454 615,00

13

jabłka kod CN 0808 10;

5 195,88

4 045,32

14

gruszki kod CN 0808 30;

2 718,90

1 812,60

15

śliwki kod CN 0809 40;

3 060,00

1 836,00

16

maliny i jeżyny kod CN 0810 20;

854,92

569,50

17

porzeczki czarne kod CN 0810 30;

867,68

578,00

18

porzeczki białe kod CN 0810 30;

944,24

629,00

19

porzeczki czerwone kod CN 0810 30;

944,24

629,00

20

agrest kod CN 0810 30;

1 148,40

765,00

21

pozostałe owoce z rodzaju Vaccinium
kod CN 0810 40;

374,15

249,24

22

winogrona kod CN 0806 10 10;

1 187,60

1 044,40

 

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA