REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2016 poz. 1974

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 23 listopada 2016 r.

zmieniające rozporządzenie w sprawie krajowych laboratoriów referencyjnych w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 32 ust. 5 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2016 r. poz. 1604, 1948 i 1961) zarządza się, co następuje:

§ 1. [Rozporządzenie w sprawie krajowych laboratoriów referencyjnych w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych]

W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 grudnia 2014 r. w sprawie krajowych laboratoriów referencyjnych w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. poz. 1796) załącznik do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

§ 2. [Wejście w życie]

Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: K. Jurgiel


1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 17 listopada 2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1906).

Załącznik 1. [WYKAZ KRAJOWYCH LABORATORIÓW REFERENCYJNYCH WŁAŚCIWYCH DLA POSZCZEGÓLNYCH PRZEDMIOTÓW I RODZAJÓW BADAŃ W ZAKRESIE JAKOŚCI HANDLOWEJ ARTYKUŁÓW ROLNO-SPOŻYWCZYCH]

Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 23 listopada 2016 r. (poz. 1974)

WYKAZ KRAJOWYCH LABORATORIÓW REFERENCYJNYCH WŁAŚCIWYCH DLA POSZCZEGÓLNYCH PRZEDMIOTÓW I RODZAJÓW BADAŃ W ZAKRESIE JAKOŚCI HANDLOWEJ ARTYKUŁÓW ROLNO-SPOŻYWCZYCH

Lp.

Nazwa laboratorium

Adres

Przedmiot badań

Rodzaj badań

1

2

3

4

5

1

Centralne Laboratorium w Poznaniu Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

ul. Reymonta 11/13 

60-791 Poznań

tuszki drobiowe elementy tuszek drobiowych mrożone i schłodzone

– zawartość azotu/białka

– zawartość wody

– współczynnik woda/białko (w elementach)

– woda wchłonięta (w tuszkach)

– zawartość popiołu całkowitego

– zawartość tłuszczu całkowitego

– zawartość hydroksyproliny

soki i nektary

– pektyny rozpuszczalne w wodzie

– ekstrakt refraktometryczny

– D-glukoza

– D-fruktoza

– sacharoza

– D-sorbitol

– ekstrakt bezcukrowy

– ekstrakt ogólny

– gęstość względna

– kwas cytrynowy

– kwas D-izocytrynowy

– kwas L-jabłkowy

– kwasowość ogólna

– liczba formolowa

– popiół ogólny

– prolina

– konserwanty (kwas benzoesowy, kwas sorbowy)

– pH

wyroby winiarskie

– alkohol etylowy

– cukry

– dwutlenek siarki ogólny

– kwasowość lotna

– kwasowość ogólna

wytłoki, drożdżowe osady winiarskie

– alkohol etylowy

fermentowane wyroby winiarskie

– alkohol etylowy

– kwasowość ogólna

– kwasowość lotna

– cukry

– popiół

– ekstrakt ogólny

– gęstość

– słodziki (aspartam, acesulfam K, sacharyna/sacharynian sodu)

– konserwanty (kwas sorbowy, kwas benzoesowy)

spirytus i napoje spirytusowe

– aldehydy

– alkohol metylowy

– alkohol etylowy

– estry

– fuzle

– kwasowość

– sucha pozostałość po odparowaniu

– ekstrakt w napojach spirytusowych

– gęstość napojów spirytusowych

cukier

– wilgotność

– substancje redukujące

– sacharoza

– popiół konduktometryczny

– barwa metodą spektrofotometryczną

napoje bezalkoholowe

– D-glukoza

– D-fruktoza

– sacharoza

– ekstrakt ogólny

– kwasowość ogólna

– ekstrakt resztkowy

– słodziki (aspartam, acesulfam K, sacharyna/sacharynian sodu)

– konserwanty (kwas sorbowy, kwas benzoesowy)

– zawartość kwasów

– dwutlenek węgla

piwo

– barwa

– pH

– kwasowość

– zawartość alkoholu

– zawartość ekstraktu rzeczywistego

– zawartość brzeczki podstawowej

2

Laboratorium Specjalistyczne w Gdyni Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

al. Marszałka Piłsudskiego 8/12 

81-378 Gdynia

mleko i przetwory mleczne

– wykrywanie zafałszowań tłuszczu mlecznego przez:

– analizę triacylogliceroli,

– wykrywanie steroli roślinnych,

– analizę tokoferoli i tokotrienoli,

– zawartość tłuszczu

– zawartość wody/suchej masy

w tym: masło

– zawartość suchej masy beztłuszczowej

rolnictwo ekologiczne – artykuły rolno-spożywcze o niskiej zawartości tłuszczu

– zawartość ditiokarbaminianów metodą spektrofotometryczną

– zawartość pestycydów oznaczanych metodami: GCMS i HPLC-DAD

oliwa z oliwek

ocena zgodności oliwy z oliwek z deklarowaną kategorią dokonywana przez analizę następujących parametrów:

– współczynniki ekstynkcji (badanie spektrtofotometryczne)

– zawartość stigamstadienów

– zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych

– zawartość steroli

– zawartość erytrodiolu i uvaolu

– zawartość wosków

– zawartość 2-monopalmitynianu glicerolu

tłuszcze i oleje roślinne i zwierzęce

zawartość kwasów tłuszczowych

tłuszcze roślinne

– liczba kwasowa

– liczba nadtlenkowa

ryby mrożone

– zawartość glazury

– masa netto ryby

artykuły rolno-spożywcze

wybrane wyróżniki jakości cząstkowej (metoda prostego testu opisowego): wygląd, konsystencja, barwa, smak i zapach

3

Laboratorium Specjalistyczne w Lublinie Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

ul. Nowy Świat 3 

20-418 Lublin

chmiel

– wilgotność

– zawartość nasion

– zawartość liści, łodyg i odpadków

miód

– zawartość wody

– zawartość substancji nierozpuszczalnych w wodzie

– przewodność właściwa

– zawartość hydroksymetylofurfuralu

– liczba diastazowa

– zawartość glukozy

– zawartość fruktozy

– zawartość sacharozy

– zawartość wolnych kwasów

– pH

4

Laboratorium Specjalistyczne w Kielcach Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

ul. Zagnańska 91 

25-558 Kielce

artykuły rolno-spożywcze

identyfikacja i ilościowe oznaczanie surowców w żywności na podstawie analizy składu kwasów nukleinowych metodami PCR i Real Time PCR

artykuły rolno-spożywcze

wykrywanie i identyfikacja barwników w żywności ujętych w aktualnych przepisach UE dotyczących substancji dodatkowych

przetwory mięsne z mięsa rozdrobnionego

wykrywanie dodatku mięsa oddzielonego mechanicznie

mięso surowe w elementach kulinarnych, mięso mielone

wykrywanie zafałszowania mięsa wodą w oparciu o analizę składu chemicznego

przetwory mięsne

oznaczanie zawartości mięsa w oparciu o analizę składu chemicznego

mleko płynne

wykrywanie rozwodnienia mleka w oparciu o oznaczenie punktu zamarzania oraz analizę składu chemicznego

mleko i przetwory mleczne kozie i owcze

wykrywanie dodatku mleka krowiego metodą Real Time PCR

ryby i filety rybne, w tym mrożone

oznaczenie dodatku wody i zawartości mięsa ryby w oparciu o analizę składu chemicznego

ryby i przetwory rybne

identyfikacja gatunków ryb metodą PCR i Real Time PCR

 

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2016-12-07
  • Data wejścia w życie: 2016-12-22
  • Data obowiązywania: 2016-12-22

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA