REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2020 poz. 371

OBWIESZCZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI

z dnia 18 lutego 2020 r.

w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej ziemniaków

Tekst pierwotny

1. Na podstawie art. 16 ust. 3 ustawy z dnia 20 lipca 2000 r. o ogłaszaniu aktów normatywnych i niektórych innych aktów prawnych (Dz. U. z 2019 r. poz. 1461) ogłasza się w załączniku do niniejszego obwieszczenia jednolity tekst rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 października 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej ziemniaków (Dz. U. poz. 1900), z uwzględnieniem zmian wprowadzonych rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 stycznia 2019 r. zmieniającym rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej ziemniaków (Dz. U. poz. 139).

2. Podany w załączniku do niniejszego obwieszczenia tekst jednolity rozporządzenia nie obejmuje odnośnika nr 2 oraz § 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 stycznia 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej ziemniaków (Dz. U. poz. 139), które stanowią:

"2) Niniejsze rozporządzenie zostało notyfikowane Komisji Europejskiej w dniu 17 września 2018 r. pod numerem 2018/465/PL, zgodnie z § 4 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 23 grudnia 2002 r. w sprawie sposobu funkcjonowania krajowego systemu notyfikacji norm i aktów prawnych (Dz. U. poz. 2039 oraz z 2004 r. poz. 597), które wdraża postanowienia dyrektywy (UE) 2015/1535 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 9 września 2015 r. ustanawiającej procedurę udzielania informacji w dziedzinie przepisów technicznych oraz zasad dotyczących usług społeczeństwa informacyjnego (Dz. Urz. UE L 241 z 17.09.2015, str. 1)."

"§ 2. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.".

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: J. Ardanowski

Załącznik 1. [Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 października 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej ziemniaków]

Załącznik do obwieszczenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 18 lutego 2020 r. (poz. 371)

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
1)

z dnia 29 października 2003 r.

w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej ziemniaków

Na podstawie art. 15 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2019 r. poz. 2178 oraz z 2020 r. poz. 285) zarządza się, co następuje:

§ 1. Określa się szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej:

1)2) ziemniaków zebranych na początku sezonu zbioru ziemniaków w kraju pochodzenia przed osiągnięciem pełnej dojrzałości, o skórce łuszczącej się, przeznaczonych do sprzedaży bezpośrednio po ich zebraniu, zwanych dalej "ziemniakami wczesnymi (ziemniakami młodymi)",

2) ziemniaków zebranych po osiągnięciu pełnej dojrzałości o skórce skorkowaciałej, zwanych dalej "ziemniakami jadalnymi"

- stanowiące załącznik do rozporządzenia.

§ 2.3) Przepisów rozporządzenia nie stosuje się do ziemniaków wczesnych (ziemniaków młodych) i ziemniaków jadalnych przeznaczonych do przetwórstwa spożywczego.

§ 2a.4) Przepisów rozporządzenia nie stosuje się do ziemniaków wczesnych (ziemniaków młodych) zebranych lub dopuszczonych do obrotu w państwie członkowskim Unii Europejskiej lub Republice Turcji lub zebranych w państwie członkowskim Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) będącym stroną umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym, zgodnie z przepisami obowiązującymi w tych państwach, o ile zostały oznakowane w sposób, który zapewnia, że konsument nie jest wprowadzany w błąd.

§ 3. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia5).

Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa
i Rozwoju Wsi z dnia 29 października 2003 r.6)

SZCZEGÓŁOWE WYMAGANIA W ZAKRESIE JAKOŚCI HANDLOWEJ ZIEMNIAKÓW WCZESNYCH (ZIEMNIAKÓW MŁODYCH) I ZIEMNIAKÓW JADALNYCH

Lp.

Wymagania jakościowe

Ziemniaki wczesne (ziemniaki młode)

Ziemniaki jadalne

1

Wielkość bulw:

 

 

 

1) minimalna średnica bulw okrągłych i okrągłoowalnych

poprzeczna 28 mm

 

poprzeczna 35 mm

2) minimalna średnica bulw podłużnych

poprzeczna 28 mm

 

poprzeczna 30 mm,

a podłużna

2 razy większa

od poprzecznej

2

Maksymalny udział wagowy bulw:

 

 

1) zazieleniałych1)

do 1%

infoRgrafika

łącznie

2) z wadami wewnętrznymi2)

nie dotyczy

do 2%

3) porażonych zgnilizną3)

do 1%

 

do 1%

4) zanieczyszczonych mineralnie4) i organicznie5)

do 2%

 

do 1%

5) o mniejszej średnicy niż określono dla bulw wymienionych w lp. 1

do 3%

(nie mniejszej

jednak niż 15 mm)

 

do 2%

(nie mniejszej

jednak niż 28 mm)

6) porażonych parchem zwykłym6)

nie dotyczy

 

do 3%

7) uszkodzonych7)

do 2%

 

do 3%

8) niekształtnych8)

nie dotyczy

 

do 3%

9) niedojrzałych9)

nie dotyczy

 

do 2%

10) innych odmian10)

do 2%

 

do 2%

3

Maksymalny łączny udział wagowy bulw, o których mowa w lp. 2 pkt 1 i 3-5

do 5%

 

nie dotyczy

4

Maksymalny łączny udział wagowy bulw, o których mowa w lp. 2 pkt 1-7

nie dotyczy

 

do 6%

5

Maksymalny łączny udział wagowy bulw, o których mowa w lp. 2

nie dotyczy

 

do 8%

6

Bulwy:

 

 

 

1) porośnięte kiełkami powyżej 3 mm

nie dotyczy

 

nie dopuszcza się

2) nadmiernie zawilgocone na powierzchni

nie dopuszcza się

 

nie dopuszcza się

3) zaparzone11)

nie dopuszcza się

 

nie dopuszcza się

4) zapleśniałe12)

nie dopuszcza się

 

nie dopuszcza się

5) zmarznięte13)

nie dopuszcza się

 

nie dopuszcza się

6) zanieczyszczone środkami ochrony roślin14)

nie dopuszcza się

 

nie dopuszcza się

 

Objaśnienia:

1) bulwy o zielonej barwie występującej:

a) w przypadku ziemniaków wczesnych (ziemniaków młodych) - na powierzchni większej niż 1/8 bulwy, którą można usunąć przy zwykłym obieraniu,

b) w przypadku ziemniaków jadalnych - na powierzchni większej niż 1/8 bulwy, sięgającej w głąb miąższu powyżej 5 mm;

2) bulwy z rdzawą, czarną, szarą plamistością oraz z pustowatością serc;

3) bulwy porażone suchą zgnilizną [Fusarium sp., Alternaria sp.], gangreną [Phoma foveata], mokrą zgnilizną [Erwinia (Pectobacterium) carotovora (Jones) Holland., Bacillus sp., Clostridium sp., Pseudomonas sp.], zarazą ziemniaka [Phytophthora infestans de Bary] itp.;

4) bulwy zanieczyszczone grudkami ziemi, kamieniami;

5) bulwy zanieczyszczone częściami łętów, słomy, chwastów, obłamanych kiełków;

6) bulwy pokryte plamami, których łączna powierzchnia jest większa niż 1/4 powierzchni bulwy [Streptomyces scabies (Thaxt) Waksem. Et Henr. Syn. Actinomyces scabies (Thaxt) Güss];

7) bulwy uszkodzone mechanicznie lub przez szkodniki:

a) w przypadku ziemniaków wczesnych (ziemniaków młodych) - na głębokość większą niż 3,5 mm lub bulwy z płytszymi uszkodzeniami występującymi na powierzchni większej niż 1/5 bulwy,

b) w przypadku ziemniaków jadalnych - na głębokość większą niż 5 mm;

8) bulwy:

a) zdeformowane - wyraźnie różniące się od typu odmianowego,

b) dzieciuchowate - z wtórnymi naroślami,

c) wrzecionowate - zakończone stożkowo przy stolonie;

9) bulwy o łuszczącej się, nieskorkowaciałej skórce, która na skutek lekkiego potarcia palcem złuszcza się;

10) bulwy określonej odmiany, których jednolitość określa się organoleptycznie na podstawie kształtu, głębokości oczek, barwy skórki i barwy miąższu na przekroju;

11) bulwy pozbawione turgoru, z oznakami więdnięcia, z widocznym zaciemnieniem miąższu na przekroju, rozciągającym się między powierzchnią bulwy a pierścieniem wiązek przewodzących, niekiedy sięgającym w głąb miąższu, a czasami z pękającym miąższem;

12) bulwy pokryte pleśnią na części lub całej powierzchni;

13) bulwy, w których po skaleczeniu skórki paznokciem lub na przekroju wyczuwa się kryształki lodu, lub bulwy miękkie, z których wycieka woda; na przekroju tkanki zdrowej i obumarłej tworzy się strefa zaciemniona lub nieregularna szczelina;

14) bulwy z pozostałością środków ochrony roślin w formie stałej, ciekłej lub z pozostałością obcych zapachów.


1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2019 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 2258).

2) W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 stycznia 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej ziemniaków (Dz. U. poz. 139), które weszło w życie z dniem 8 lutego 2019 r.

3) W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2.

4) Dodany przez § 1 pkt 3 rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2.

5) Rozporządzenie zostało ogłoszone w dniu 19 listopada 2003 r.

6) Ze zmianami wprowadzonymi przez § 1 pkt 4 rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2.

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2020-03-06
  • Data wejścia w życie: 2020-03-06
  • Data obowiązywania: 2020-03-06
Brak dokumentów zmieniających.
Brak zmienianych dokumentów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA