REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Monitor Polski - rok 2003 nr 26 poz. 376

OBWIESZCZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 16 maja 2003 r.

w sprawie wykazu towarów podlegających weterynaryjnej kontroli granicznej

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 14 ust. 16 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752, z późn. zm.2)) ogłasza się wykaz towarów podlegających weterynaryjnej kontroli granicznej, który jest określony w załączniku do obwieszczenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: A. Tański

 

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 29, poz. 320, Nr 123, poz. 1350 i Nr 129, poz. 1438, z 2002 r. Nr 112, poz. 976 oraz z 2003 r. Nr 52, poz. 450.

Załącznik 1. [WYKAZ TOWARÓW PODLEGAJĄCYCH WETERYNARYJNEJ KONTROLI GRANICZNEJ]

Załącznik do obwieszczenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 16 maja 2003 r. (poz. 376)

WYKAZ TOWARÓW PODLEGAJĄCYCH WETERYNARYJNEJ KONTROLI GRANICZNEJ

Część I. Towary – zwierzęta, materiał biologiczny

Kod PCN*)

01 Koniowate

0101

02 Bydło (włącznie z Bison bison i Bubalus bubalus)

0102

03 Świnie

0103

04 Owce i kozy

0104

05 Drób

0105

06 Jaja wylęgowe

0407

07 Ryby

0301

08 Skorupiaki

0511

09 Mięczaki

0511

10 Inne wodne bezkręgowce

0511

11 Ikra, mlecz i gamety ryb

0301

12 Inne ssaki

0102, 0103, 0106

01 naczelne (np. małpy, lemury)

0106

02 parzystokopytne, przeżuwacze

0102, 0106

01 bydło (inne niż wymienione w poz. 02)

 

02 inne Bovidae

 

03 antylopy

 

04 renifery, caribu

 

05 żyrafy

 

06 jelenie, samy, daniele

 

07 inne jeleniowate

 

08 inne przeżuwacze

 

03 wielbłądowate

 

01 wielbłądy

0106

04 parzystokopytne, świniowate

 

01 hipopotamy

0106

02 pozostałe świniowate

0103, 0106

03 dziki

0103

05 nieparzystokopytne

 

01 nosorożce

0106

02 tapiry

0106

06 syreny (np. krowy morskie, manaty)

0106

07 góralki (np. góralek drzewny) j

0106

08 trąbowce

0106

01 słonie afrykańskie

 

02 słonie azjatyckie

 

09 słupozębne (np. mrównik)

0106

10 mięsożerne

0106

01 kotowate

 

02 psowate

 

03 hienowate (np. hieny)

 

 

04 łaszowate (np. mangusty, cywety)

 

05 łasicowate (np. norki, kuny, borsuki)

 

06 szopowate (np. szopy, pandy)

 

07 niedźwiedziowate (np. niedźwiedzie)

 

11 płetwonogi

0106

01 fokowate (np. foki)

 

02 morsy (np. mors)

 

03 uchatkowate (np. uchatka)

 

12 walenie

0106

13 gryzonie

0106

01 marowate (np. świnka morska)

 

02 jeżozwierze (np. jeżozwierz)

 

03 myszowate (np. szczury, myszy)

 

04 chomikowate (np. chomik)

 

05 bobry (np. bóbr europejski)

 

06 szynszylowate (np. szynszyla)

 

07 wiewiórkowate (np. wiewiórki, świstaki)

 

08 pozostałe gryzonie

 

14 zającowate

0106

01 króliki

 

02 dzikie króliki

 

03 zające

 

04 pozostałe zającowate

 

15 łuskowce (np. pangolin, łuskowiec)

0106

16 szczerbaki (np. pancernik, leniwiec, mrówkojad)

0106

17 nietoperze

0106

18 owadożerne (np. krety, ryjówki, jeże)

0106

19 skóroskrzydłe (np. lotokot)

0106

20 torbacze (np. kangury, koale, oposy, wilk workowaty)

0106

21 stekowce (np. kolczatka, dziobak)

0106

22 wszystkie inne ssaki niewymienione w poz. 12 01–12 21

0106

 

13 Inne ptaki

0106

01 wróblowate (np. jaskółki, wróble, kanarki)

 

02 dzięciołowate (np. dzięcioły, tukany)

 

03 kraskowate (np. zimorodki, dzioborożce, żołny)

 

04 trogonowate

 

05 czepigowate

 

06 jerzykowate (np. jerzyki, kolibry)

 

07 kozodojowate (np. lelki)

 

08 sowowate (np. sowy)

 

09 kukułkowate (np. kukułki)

 

10 papugowate (np. papugi, papużka falista)

 

11 gołębiowate

 

12 żurawiowate (np. żurawie)

 

13 siewkowate (np. mewy, alki, siewki)

 

14 kuraki (np. paw)

 

15 drapieżne (np. orły, sokoły, sępy)

 

16blaszkodziobe (np. łabędź)

 

17 brodzące (np. czaple, bociany, flamingi)

 

18 wiosłonogie (np. pelikany, kormorany)

 

 

19 burzykowate (np. albatrosy, petrele)

 

20 perkozowate (np. perkozy)

 

21 nurowate (np. nury)

 

22 kusakowate (np. kusaki)

 

23 nielotowate (np. kiwi)

 

24 kazuarowate (np. kazuary, emu)

 

25 strusie pampasowe czyli nandu

 

26 strusiowate

 

27 pingwinowate

 

28 wszystkie inne ptaki niewymienione w poz. 13 01–13 27

 

14 Gady

0106

01 łuskoskóre (np. węże)

 

02 łuskoskóre (np. jaszczurki)

 

03 krokodyle (np. krokodyle, aligatory)

 

04 żółwie (np. żółwie morskie)

 

05 pozostałe żółwie

 

06 pozostałe gady

 

15 Inne zwierzęta

0106

01 płazy bezogoniaste (np. żaby, ropuchy)

 

02 płazy ogoniaste

 

01 traszki, salamandry,

 

02 inne płazy ogoniaste (np. aksolotl)

 

03 pajęczaki (np. skorpiony, pająki, kleszcze)

 

04 pierścienice (np. pijawka lekarska, dżdżownica ziemna)

 

05 owady

 

01 błonkówki: pszczoła–matka

 

02 błonkówki: pszczoły – rój

 

03 motyle (np. motyle, ćmy, gąsienice, poczwarki)

 

04 motyle: jedwabniki

 

05 pozostałe błonkówki (np. mrówki, osy, trzmiele)

 

06 pozostałe zwierzęta, w tym zwierzęta przeznaczone do ogrodów zoologicznych, zwierzęta cyrkowe wraz z urządzeniami pozostającymi w kontakcie z takimi zwierzętami

0106, 9508

16 Nasienie

0511

01 nasienie bydła

 

02 nasienie świń

 

03 nasienie innych gatunków

 

01 koni

 

02 owiec

 

03 kóz

 

04 pozostałych gatunków zwierząt

 

17 Komórki jajowe

0511

01 komórki jajowe bydła

 

02 komórki jajowe innych gatunków

 

01 świń

 

02 koni

 

03 owiec

 

04 kóz

 

05 pozostałych gatunków zwierząt

 

 

18 Zarodki

0511

01 zarodki bydła

 

02 zarodki innych gatunków

 

01 świń

 

02 koni

 

03 owiec

 

04 kóz

 

05 pozostałych gatunków zwierząt

 

19 Tkanki używane do produkcji materiału biologicznego

0511

Część II. Towary – produkty(1)

Kod PCN*)

01 Świeże mięso zwierząt gospodarskich i świeża dziczyzna, w tym

 

mięso i przetwory mięsne, podroby i krew – przeznaczone do

 

spożycia(2)

 

01 świeże mięso jednokopytnych

 

01 tusze

0205

02 mięso w elementach

0205

03 podroby

0206

02 świeża wołowina

 

01 tusze

0201, 0202

02 mięso w elementach

0201, 0202

03 podroby

0206

03 świeża wieprzowina

 

01 tusze

0203

02 mięso w elementach

0203, 0209

03 podroby

0206

04 świeża baranina

 

01 tusze

0204

02 mięso w elementach

0204

03 podroby

0206

05 świeża kozina

 

01 tusze

0204

02 mięso w elementach

0204

03 podroby

0206

06 mięso zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka

 

01 z drobnych ptaków dzikich

0208

02 z pozostałych ptaków dzikich

0208

03 z jeleniowatych

0208

04 ze świniowatych

0208

05 z zającowatych

0208

06 z pozostałych zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka

0208

07 dziczyzna – mięso zwierząt łownych

 

01 z drobnego ptactwa łownego

0208

02 z pozostałego drobnego ptactwa

0208

03 z jeleniowatych

0208

04 ze świniowatych

0208

05 z zającowatych

0208

06 z pozostałych dużych zwierząt łownych

0208

08 świeże mięso drobiowe(3)

 

01 z kur i kurcząt

0207

 

02 z indyków

0207

03 z perliczek

0207

04 z kaczek

0207

05 z gęsi

0207

06 tłuszcz drobiowy

0209

09 mięso z królików domowych

0208

10 pozostałe mięso

 

01 ze ssaków morskich

0208

02 z gadów

0208

03 z owadów

0208

04 z nieparzystokopytnych (np. nosorożce, tapiry)

0208

05 z syren (np. diugonie, manaty)

0208

06 z góralków

0208

07 z trąbowców

0208

08 z słupozębnych (np. mrównik)

0208

09 z mięsożernych

0208

10 z płetwonogich

0208

11 z waleni

0208

12 z gryzoni

0208

13 z naczelnych (np. małpy i lemury)

0208

14 z łuskowców (np. pangolin)

0208

15 ze szczerbaków (np. pancernik, leniwiec, mrówkojad)

0208

16 z nietoperzy

0208

17 z owadożernych (np. ryjówki, krety, jeże)

0208

18 ze skóroskrzydłych (np. lotokot)

0208

19 z torbaczy (np. kangury, koala, oposy, wilk workowaty)

0208

20 ze stekowców (np. kolczatka, dziobak)

0208

21 z wielbłądowatych

0208

22 z pozostałych

0208

 

02 Produkty mięsne oraz pozostałe produkty pochodzenia

 

zwierzęcego przeznaczone do spożycia

 

01 surowa wieprzowina wędzona, lub inaczej zakonserwowana

 

01 o okresie dojrzewania poniżej 9 miesięcy

0209, 0210

02 o okresie dojrzewania co najmniej 9 miesięcy

0209, 0210

02 inne surowe mięso peklowane, w tym wędzone, lub inaczej

0209, 0210

zakonserwowane

 

03 żołądki, pęcherze i jelita, czyszczone, solone, suszone lub ogrzewane

 

01 bydlęce

0504

02 wieprzowe

0504

03 baranie

0504

04 kozie

0504

05 inne

0504

04 pozostałe produkty suszone, solone, marynowane, wędzone lub

0210, 1601

konserwowane w inny sposób

 

05 konserwy mięsne sterylizowane (z warzywami lub bez), Fo>=3

 

01 konserwy wołowe

1602, 1601

02 inne produkty wyłącznie z wołowiną lub cielęciną

1602, 1601

03 szynka wieprzowa

1602, 1601

04 łopatka wieprzowa

1602, 1601

05 pasztety z wieprzowiny

1602, 1601

 

06 pasztety z wieprzowiny, wołowiny lub cielęciny

1602, 1601

07 pasztety z mięsa wieprzowego oraz drobiowego

1602, 1601

08 pasztety z mięsa wieprzowego oraz króliczego

1602, 1601

09 pasztety i placki z mięsem wieprzowym oraz dziczyzną

1602, 1601

10 inne pasztety z mięsem wieprzowym

1602, 1601

11 inne produkty z wieprzowiną

1602, 1601

12 wątroby stłuszczone (drobiowe)

1602, 1601

13 produkty z udziałem mięsa, wyłącznie drobiowego

1602, 1601

14 inne konserwy wyłącznie z mięsa drobiowego

1602, 1601

15 produkty wyłącznie z mięsa króliczego

1602, 1601

16 produkty wyłącznie z dziczyzny

1602, 1601

17 inne mięso w konserwach Fo>=3

1602, 1601, 2004

06 konserwy mięsne pasteryzowane Fo<=3 (przynajmniej 700C w środku

 

konserwy)

 

01 szynka wieprzowa

1602, 1601

02 łopatka wieprzowa

1602, 1601

03 inna pasteryzowana wieprzowina

1602, 1601

04 pasteryzowana wołowina i cielęcina

1602, 1601

05 wątroby stłuszczone drobiowe

1602, 1601

06 inne pasteryzowane mięso drobiowe

1602, 1601

07 inne mięso pasteryzowane

1602, 1601

07 konserwy niepasteryzowane Fo<3 (mniej niż 700C w środku

 

konserwy)

 

01 wołowina lub cielęcina

1602, 1601

02 wieprzowina

1602, 1601

03 mięso drobiowe

1602, 1601

04 inne

1602, 1601

08 mięso o ograniczonej przechowywalności, dojrzewanie poniżej

 

9 miesięcy Aw – 0,93, pH< 6

 

01 wyłącznie mięso wieprzowe

1601, 1602

02 wieprzowina oraz inne mięso

1601, 1602

09 produkty zawierające mięso i inne produkty mięsne, gotowane lub

 

parzone i schłodzone

 

01 poddane działaniu temperatury, co najmniej 700C w środku produktu

1601, 1602, 1902,

 

2104

02 poddane temperaturze poniżej 700C w środku produktu

1602, 1902, 2104

10 ekstrakty mięsne

1603

11 wytapiane tłuszcze zwierzęce

 

01 łój jadalny (koński, bydlęcy, owczy, kozi, gatunkowy)

1502, 1503

02 łój rafinowany (koński, bydlęcy, owczy, kozi, gatunkowy)

1502, 1503

03 smalec jadalny (wieprzowy)

1501

04 smalec rafinowany (wieprzowy)

1501

05 inne jadalne tłuszcze zwierzęce

1501, 1503, 1504,

 

1506, 1516, 1517

06 inne rafinowane tłuszcze zwierzęce

1503, 1504, 1505,

 

1506

12 przetworzone białko zwierzęce

 

01 słonina w proszku

0210

02 mączka mięsna, mączka kostna, suszona krew, mączka z krwi,

0210, 0511

krwinki suszone, plazma krwi

 

 

03 skwarki

0210

13 inne produkty z udziałem mięsa

2103, 2104

03 Mleko płynne(4)

 

01 mleko surowe przeznaczone do bezpośredniego spożycia

0401

02 mleko surowe przeznaczone dla przemysłu mleczarskiego

0401

03 mleko termizowane

0401

04 mleko poddane obróbce cieplnej

0401

01 mleko pasteryzowane

0401

02 mleko o przedłużonym terminie ważności UHT

0401

03 mleko sterylizowane

0401

05 mleko płynne przeznaczone do skarmiania zwierząt

 

01 siara

2309

02 pozostałe mleko płynne

2309

 

04 Produkty mleczne

 

01 Produkty mleczne z mleka poddanego obróbce cieplnej – przeznaczone

 

do spożycia

 

01 śmietana, masło, mleko mrożone, aromatyzowane, żelowane,

0403, 0405, 2105,

fermentowane (mleko zsiadłe lub żelowane, śmietana kwaśna, jogurt,

0402

kefir i inne napoje fermentowane, desery mleczne, lody mleczne)

 

02 inne płynne produkty(4a)

 

01 serwatka

0404

02 maślanka

0403

03 mleko zagęszczone

0402

03 produkty mleczne sproszkowane(5)

0405, 1702, 3501,

 

3502, 3504

04 sery i twarogi(4a)

 

01 ser świeży twarogowy

0406

02 ser żółty miękki

0406

03 ser żółty twardy

0406

04 ser długo dojrzewający

0406

05 ser topiony

0406

05 produkty mleczarskie przeznaczone do smarowania

0405

02 produkty z mleka surowego – przeznaczone do spożycia

 

01 śmietana, masło, mleko aromatyzowane, żelowane, fermentowane,

0403, 0405, 2105

mrożone; jogurt, kefir, żelowane lub zakwaszone mleko, desery

 

mleczne, lody mleczne

 

02 pozostałe płynne produkty(4a)

 

01 serwatka

0404

02 maślanka

0403

03 sery(4a)

 

01 ser świeży

0406

02 ser miękki

0406

03 ser twardy

0406

04 ser długo dojrzewający

0406

04 produkty mleczarskie przeznaczone do smarowania

0405

03 pozostałe produkty mleczne przeznaczone do spożycia

 

01 ricotta

0404, 2106

02 płatki mleczne

0404, 1901, 2106

03 pozostałe produkty mleczne

3504,1702, 2106,

 

0404, 1901

 

04 produkty mleczne nieprzeznaczone do spożycia przez ludzi, w tym środki żywienia zwierząt

 

01 płynne

 

01 serwatka

0404

02 maślanka

0403

03 pozostałe płynne

2309, 3501, 3502,

 

3504

02 sproszkowane(5)

2309, 1702, 3501,

 

3502, 3504

05 Produkty rybne przeznaczone do spożycia

 

01 ryby, wątroby, ikra i mlecz

 

01 ryby żywe przeznaczone do bezpośredniego spożycia

0301

02 ryby całe patroszone, z głowami lub bez

 

01 chłodzone

0302

02 mrożone

0303

03 filety rybne, kawałki ryb, mięso mielone lub inaczej rozdrobnione, z chłodzonych lub mrożonych ryb

 

01 chłodzone

0304

02 mrożone

0304

04 filety rybne surowe, panierowane, w sosie nawet mrożone

0304

05 ryby lub filety rybne suszone, nawet solone

0305

06 ryby i filety rybne niesuszone solone

0305

07 ryby i filety rybne wędzone

0305

08 konserwy rybne Fo>=3

1604

09 wątroby, ikra, mlecz

 

01 świeże lub chłodzone

0302

02 mrożone

0303

03 suszone, wędzone lub nie

0305

04 solone albo w zalewie, wędzone lub nie

0305

05 kawior (w szczelnych pojemnikach)

1604

06 substytuty kawioru (w szczelnych pojemnikach)

1604

07 pozostałe przetworzone lub częściowo przetworzone ryby, wątróbki, ikra, mlecz

1604

02 skorupiaki

 

01 skorupiaki żywe przeznaczone do spożycia

0306

02 skorupiaki surowe, całe lub w elementach

 

01 chłodzone

0306

02 mrożone

0306

03 skorupiaki gotowane, w skorupkach

 

01 chłodzone

0306

02 mrożone

0306

04 skorupiaki gotowane, bez skorupki

 

01 chłodzone

0306

02 mrożone

0306

05 skorupiaki w opakowaniach hermetycznych

1605

03 mięczaki

 

01 mięczaki żywe przeznaczone do spożycia

0307

02 mięczaki surowe, całe

 

01 chłodzone

0307

 

02 mrożone

0307

03 mięczaki surowe, bez muszli

 

01 chłodzone

0307

02 mrożone

0307

04 mięczaki gotowane, całe

 

01 chłodzone

0307

02 mrożone

0307

05 mięczaki gotowane bez muszli

 

01 chłodzone

0307

02 mrożone

0307

06 mięczaki suszone, wędzone lub nie

0307

07 mięczaki solone lub marynowane, wędzone lub nie

0307

08 mięczaki w opakowaniach hermetycznych

1605

04 inne wodne bezkręgowce

 

01 żywe przeznaczone do bezpośredniego spożycia

0307

02 surowe całe lub w elementach

 

01 chłodzone

0307

02 mrożone

0307

03 suszone, wędzone lub nie

0307

04 solone, marynowane, wędzone lub nie

0307

05 w konserwach Fo>=3

1605

05 inne produkty rybne

 

01 mączka, granulat przeznaczony do spożycia

 

01 z ryb

0305

02 ze skorupiaków

0306

03 z mięczaków i innych wodnych bezkręgowców

0307

02 białko z ryb w formie żelu (Surimi)

 

01 chłodzone

1603, 1604

02 mrożone

1603, 1604

03 gotowane lub wstępnie gotowane produkty przeznaczone do spożycia

 

01 z ryb, chłodzone

1604, 1902

02 z ryb, mrożone

1604, 1902

03 ze skorupiaków, chłodzone

1605, 1902

04 ze skorupiaków, mrożone

1605, 1902

05 z mięczaków, chłodzone

1605, 1902

06 z mięczaków, mrożone

1605, 1902

07 mieszane, chłodzone

1604, 1605, 1902

08 mieszane, mrożone

1604, 1605, 1902

04 ekstrakty i soki, wysuszone białko mleka niebędące kazeiną lub kazeinianami

 

01 z ryb, łącznie z tranem

1504, 1603, 2104

02 ze skorupiaków

1603, 2104

03 z mięczaków

1603, 2104

04 z innych wodnych bezkręgowców

1603, 2104, 2106

06 Jaja przeznaczone do spożycia – produkty na bazie jaj – produkty pszczele

 

01 jaja przeznaczone do spożycia

 

01 kurze

0407

02 innych gatunków

0407

02 produkty z jaj poddanych obróbce termicznej

 

 

01 w formie płynnej, zagęszczone lub mrożone

0408

02 wysuszone

0408, 3502

03 koagulowane

0408, 3502

04 krystalizowane

0408, 3502

03 produkty z jaj niepoddane obróbce termicznej

0408, 3502

04 produkty pszczele(6)

 

01 przeznaczone do spożycia

0409, 0410,

02 przeznaczone do użycia wyłącznie w hodowli pszczół

0511, 0409, 1521

03 przeznaczone do przemysłowego wykorzystania

0511, 1521

07 Ślimaki, żaby oraz żabie udka – przeznaczone do spożycia

 

01 ślimaki

 

01 żywe

0307

02 chłodzone lub mrożone

0307

03 konserwowane Fo>=3

1605

02 inne ślimaki lądowe

 

01 żywe

0307

02 chłodzone lub mrożone

0307

03 konserwowane Fo>=3

1605

03 żaby i żabie udka

 

01 żaby żywe

0106

02 chłodzone lub mrożone

0208

03 konserwowane Fo>=3

1602

08 Skóry surowe, wełna, włosie, szczecina, pióra, puch i części piór, trofea myśliwskie

 

01 skóry surowe

 

01 bydlęce

4101

02 owcze

4102

03 kozie

4103

04 świńskie

4103

05 jednokopytnych

4101

06 pozostałych kopytnych

4103

07 surowe skóry i skórki ptasie, nielotów lub rybie

4103, 0511

02 skóry przetworzone

 

01 bydlęce

4101

02 owcze

4102, 4301

03 kozie

4103

04 świńskie

4103

05 jednokopytnych

4101

06 pozostałych zwierząt (np. futerkowe)

4103, 4301

03 wełny, włosie, szczeciny(7)

 

01 surowe i suche

0502, 0503, 5101,

 

5102, 5103

02 barwione, poddane obróbce, cieplnej, gotowane, przetworzone

0502, 0503, 5101,

 

5102, 5103

04 pióra, puch, części piór

 

01 surowe i wysuszone

0505

02 barwione, ogrzewane, wyjałowione lub poddane innej obróbce

0505

05 trofea myśliwskie

0506, 0507, 4103,

 

9705

 

09 Kości, rogi, kopyta, odpadki tych produktów inne niż mączki, żelatyna oraz surowiec przeznaczony do produkcji żelatyny, podobne produkty

 

01 kości, rogi, kopyta i inne wytwory skórne przeznaczone do spożycia przez ludzi lub skarmiania zwierząt

 

01 z bydła

0410, 0506, 0507

02 z owiec i kóz

0410, 0506, 0507

03 ze świń

0410, 0506, 0507

04 z pozostałych gatunków zwierząt, łącznie z rybami

0410, 0506, 0507,

 

0508

02 produkty z kości, rogów, kopyt i innych wytworów skórnych przeznaczone do spożycia przez ludzi i skarmiania zwierząt

 

01 żelatyny przeznaczone dla przemysłu spożywczego

3503

02 pozostałe produkty łącznie z kolagenem, białkami hydrolizowanymi i fosforanem dwuwapniowym

3504

03 osłonki kolagenowe

3917

03 kości, rogi, kopyta i produkty z nich wytworzone, przeznaczone dla celów technicznych

 

01 żelatyny przemysłowe

3503

02 pozostałe produkty w tym z kolagenem, białkami hydrolizowanymi i fosforanem dwuwapniowym

3504, 0506, 0507

10 Krew, produkty z krwi, płyn owodniowy przeznaczone dla przemysłu farmaceutycznego lub do użytku technicznego, czynniki patogenne

 

01 krew oraz produkty z krwi koniowatych

 

01 przeznaczone dla przemysłu farmaceutycznego

3002

02 przeznaczone dla innych przemysłów

3002

02 krew oraz produkty z krwi innych gatunków niż koniowate

 

01 przeznaczone dla przemysłu farmaceutycznego

3002

02 przeznaczone dla innych przemysłów

3002

03 czynniki patogenne (np. hodowle mikroorganizmów)

3002

11 Inne odpady pochodzenia zwierzęcego: nieprzetworzone materiały wysokiego ryzyka; materiały niskiego ryzyka przeznaczone dla przemysłu farmaceutycznego, do celów technicznych lub produkcji środków żywienia zwierząt

 

01 nieprzetworzone materiały wysokiego ryzyka

 

01 martwe zwierzęta, martwe płody, łożyska

0511

02 martwe zwierzęta padłe w czasie transportu

0511

03 inne martwe zwierzęta, łącznie ze ścinkami skór

0511

04 zwierzęta zabite profilaktycznie w ramach zwalczania chorób

0511

05 odpady poubojowe ze zmianami wskazującymi na chorobę zakaźną

0511

06 części zwierząt rzeźnych, które nie podlegaj ą badaniu poubojowemu (z wyjątkiem: skór, rogów, kopyt, wełny, piór, krwi)

0511

07 mięso, ryby, produkty pochodzenia zwierzęcego o niewłaściwej jakości zdrowotnej

0511

08 mięso oraz produkty rybne importowane nieodpowiadające wymaganiom przywozowym

0511

09 odpady zwierzęce oraz produkty zawierające pozostałości (weterynaryjne produkty lecznicze, toksyny, hormony, stymulatory wzrostu i inne)

0511

 

10 ryby ze zmianami wskazującymi na chorobę zakaźną

0511

02 materiały niskiego ryzyka przeznaczone dla celów farmaceutycznych, inne niż krew, produkty z krwi czy płyn owodniowy

 

01 podroby ze świeżych ryb

0510, 3001

02 serca

0510, 3001

03 jelita

0510, 3001

04 trzustki

0510, 3001

05 śledziony

0510, 3001

06 gruczoły nadnercza

0510, 3001

07 migdałki

0510, 3001

08 genitalia

0510, 3001

09 tarczyce

0510, 3001

10 mózgi, gruczoły przysadkowe

0510, 3001

11 maź stawowa

0510, 3001

12 żółć

0510, 3001

13 śluzówki jelit lub soki jelitowe

0510, 3001

14 pozostałe tkanki limfatyczne

0510, 3001

15 pozostałe, łącznie z mlekiem

0510, 3001

03 materiały niskiego ryzyka przeznaczone do wyrobów technicznych, z wyjątkiem krwi, produktów z krwi oraz płynu owodniowego

 

01 pochodzenia bydlęcego

0511

02 z nieparzystokopytnych

0511

03 pochodzenia owczego, koziego

0511

04 pochodzenia wieprzowego

0511

05 z drobiu

0511

06 z ryb

0511

07 pozyskane z innych gatunków zwierząt

0511, 0510

04 materiały niskiego ryzyka przeznaczone do produkcji środków żywienia zwierząt

 

01 odpady zwierzęce z produkcji świeżego mięsa

0511

02 ze zwierząt wodnych

 

01 ryby złowione do produkcji mączki

0511

02 świeże odpady rybne i podroby

0511

05 topione tłuszcze i oleje przeznaczone do użytku technicznego, farmaceutycznego lub produkcji środków żywienia zwierząt

1505, 1506, 1516,

1517, 1518, 1522

12 Przetworzone białka pochodzenia zwierzęcego, przeznaczone lub nie do produkcji środków żywienia zwierząt, środki żywienia zwierząt domowych

 

01 przetworzone białko ssaków(8)

 

01 mączka mięsno-kostna

2301

02 mączka z krwi

2301

03 mączka kostna

0506

04 mączka z rogów

0507

05 mączka z kopyt

0507

06 suszone skwarki

2301

07 mieszanki tych mączek

2309

02 przetworzone białko ssaków nieprzeznaczone do produkcji środków żywienia zwierząt, do przetworzenia, spalenia lub użycia jako paliwo

 

01 mączka mięsno-kostna

2301

 

02 mączka z krwi

2301

03 mączka kostna

0506

04 mączka z rogów

0507

05 mączka z kopyt

0507

06 suszone skwarki

2301

07 mieszanki tych mączek

2309

03 przetworzone białko pochodzenia zwierzęcego niepochodzące od ssaków, przeznaczone do produkcji środków żywienia, zwierząt

 

01 mączka rybna

2301

02 mączka z mięsa i odpadów drobiowych

2301

03 mączka z piór

0505

04 mieszanki tych i innych mączek, łącznie z produktami jajecznymi

2309

04 środki żywienia zwierząt domowych

 

01 karma mrożona, niepoddana obróbce cieplnej

2309

02 konserwowana Fo>=3

2309

03 półwilgotna

2309

04 sucha

2309, 4205

05 z przetworzonych skór

2309

05 przetworzone białko ssaków przeznaczone do produkcji środków żywienia zwierząt, inne niż w poz. 12 01

 

01 mączka mięsno-kostna

2301

02 mączka z krwi

2301, 2309

03 mączka kostna

0506

04 suszone skwarki

2301

05 mieszanki tych mączek

2301, 2309

13 Nawozy

 

01 produkty przetworzone zawierające nawóz

3101

02 nawozy nieprzetworzone

 

01 drobiowe

0511, 3101

02 pochodzące od koniowatych

0511, 3101

03 pochodzące od pozostałych gatunków

0511, 3101

14 Towary roślinne

 

01 słoma

1213

02 siano

1214

 

*) Czterocyfrowy kod PCN zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 17 grudnia 2002 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 226, poz. 1885 oraz z 2003 r. Nr 12, poz. 124 i Nr 53, poz. 469).

(1) Weterynaryjnej kontroli granicznej podlegają również mieszanki produktów, które zawierają pewną ilość produktów pochodzenia zwierzęcego określonych w części II załącznika.

(2) Wykaz obejmuje tusze w kawałkach mniejszych niż 100 g, mięso mielone, mięso mechanicznie odkostnione, jadalne surowe tłuszcze.

(3) Wykaz obejmuje: tuszki całkowicie patroszone, tuszki częściowo patroszone, części tuszek, mięso bez kości, preparaty mięsne, mięso mechanicznie odkostnione, żołądki mięśniowe, wątroby, także stłuszczone, oraz pozostałe podroby.

(4) Krowie, bawole, owcze, kozie, wielbłądzie, kobyle, pozostałych gatunków zwierząt.

(4a) Uzyskane z mleka krowiego, bawolego, owczego, koziego, wielbłądziego, kobylego, pozostałych gatunków zwierząt.

(5) Mleko w proszku, mieszanki w proszku na bazie mleka, serwatka w proszku i pochodne, maślanka w proszku i pochodne, kazeiny, kazeiniany i pozostałe frakcje białek, jogurt w proszku, pozostałe produkty mleczne w proszku.

(6) Miód, wosk, mleczko pszczele, pytek, produkty pszczelarskie, kit pszczeli, pozostałe produkty.

(7) Wełna owcza, sierść bydlęca, sierść borsuka i sierść gryzoni, włosie końskie, szczecina świńska i dzika, sierść i włosy pozostałych gatunków zwierząt.

(8) Parametry przetworzenia: cząstki odpadów nie większe niż 50 mm, ogrzane do temperatury przekraczającej 1330C przez okres co najmniej 20 minut bez przerwy, pod ciśnieniem co najmniej 3 barów wytworzonym przy pomocy nasyconej pary wodnej.

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2003-05-22
  • Data wejścia w życie: 2003-05-22
  • Data obowiązywania: 2003-05-22
  • Dokument traci ważność: 2003-12-22
Brak dokumentów zmieniających.
Brak zmienianych dokumentów.

REKLAMA

Monitor Polski

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA