| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP

Sprawozdanie nr 1/2015 Starosty Brzezińskiego

z dnia 27 stycznia 2015r.

z działalności Komisji Bezpieczeństwa i Porządku Publicznego w Powiecie Brzezińskim za 2014 r

Komisja Bezpieczeństwa i Porządku Publicznego w Powiecie Brzezińskim kontynuowała w 2014 roku realizację Programu Zapobiegania Przestępczości oraz Porządku Publicznego i Bezpieczeństwa Obywateli na lata 2011 - 2015 – „Bezpieczny Powiat - Razem Bezpieczniej”. W ramach swoich zadań Komisja współpracowała z następującymi podmiotami:

1. Urzędami gmin i miasta powiatu brzezińskiego;

2. Komendą Powiatową Policji w Brzezinach;

3. Komendą Powiatową Państwowej Straży Pożarnej;

4. Państwowym Powiatowym Inspektoratem Sanitarnym;

5. Powiatowym Lekarzem Weterynarii;

6. Powiatowym Inspektoratem Nadzoru Budowlanego;

7. Powiatowym Urzędem Pracy;

8. Powiatowym Centrum Pomocy Rodzinie;

9. Komendą Hufca ZHP w Brzezinach;

10. Poradnią Psychologiczno-Pedagogiczną w Brzezinach;

11. Prokuraturą Rejonową w Brzezinach;

12. Leśnictwami powiatu brzezińskiego;

13. Wydziałami Starostwa Powiatowego w Brzezinach;

14. Stowarzyszeniem Abstynenckiego Klubu Wzajemnej Pomocy „Viola”;

15. Powiatowym Centrum Zarządzania Kryzysowego. W roku sprawozdawczym odbyło się jedno posiedzenie Komisji. W trakcie posiedzenia omawiano następujące tematy: Ø Omówienie działań podjętych w okresie wypoczynku wakacyjnego dzieci i młodzieży – przedstawiciele poszczególnych służb omówili działalność kontrolną i prewencyjną podczas wypoczynku dzieci i młodzieży. Ø Analiza zagrożenia wystąpienia afrykańskiego pomoru świń i dzików oraz informacja na temat miejsc i sposobów utylizacji padłych zwierząt – w toku dyskusji omawiano procedury związane z wystąpieniem przypadków afrykańskiego pomoru świń. Ø Analiza zagrożenia związanego z wirusem gorączki krwotocznej – ebola – Dyrektor
Powiatowej Inspekcji Sanitarnej zapoznała Komisję z zasadami postępowania służb sanitarnych w sytuacjach podejrzenia zakażeniem wirusem gorączki krwotocznej. Ø Dopalacze – problem zażegnany czy nadal aktualny – okazuje się, że problem jest nadal bardzo aktualny. Niestety procedury prawne związane z przeciwdziałaniem dystrybucji środków psychoaktywnych w postaci „dopalaczy” są skomplikowane, a walka z tym problemem jest bardzo trudna. Na terenie naszego powiatu dystrybutorzy „dopalaczy” nie są aktywni. Służby odpowiedzialne za monitorowanie, zwalczanie oraz inne działania prewencyjne dotyczące używania i dystrybucji środków psychoaktywnych prowadzą stałe, aktywne działania. Poradnia Psychologiczno-Pedagogiczna również włącza się w szeroko rozumiane przedsięwzięcia wychowawcze i prewencyjne związane z w/w tematyką. Ø Omówiono tematykę dotyczącą realizacji zadań związanych z tak zwaną „niebieską kartą” (rozwiązywanie problemów przemocy w rodzinie), oraz funkcjonowaniem zespołów interdyscyplinarnych.  Ø Poruszono także temat zagrożenia pokąsaniami przez psy na terenie miasta i w okolicy. Niestety sprawa dotyczy także zwierząt, które mają właścicieli. W mojej ocenie zarówno współpraca jak też zaangażowanie wszystkich służb w powiecie brzezińskim odpowiedzialnych za bezpieczeństwo obywateli i porządek publiczny jest na wysokim poziomie. Przy okazji składam wszystkim osobom współpracującym z Komisją serdeczne podziękowania.

Starosta Brzeziński

Edmund Kotecki