| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP

Sprawozdanie Starosty Płockiego z działalności Komisji Bezpieczeństwa i Porządku za 2013 rok

Do przedstawienia niniejszego sprawozdania obliguje starostę art. 38 ,,b” ust.3 ustawy z dnia 5 czerwca 1998 r. o samorządzie powiatowym, który mówi: ,,Nie później niż do końca stycznia następnego roku kalendarzowego starosta składa radzie powiatu sprawozdanie z działalności komisji za rok ubiegły. Sprawozdanie starosty ogłasza się w wojewódzkim dzienniku urzędowym.”

W wykonaniu powyższego przedstawiam, co następuje:

Pierwsze posiedzenie w 2013 roku Komisja Bezpieczeństwa i Porządku odbyła w dniu 7 lutego 2013 roku, na którym omówione zostały następujące tematy:

1. Stan bezpieczeństwa obywateli i porządku publicznego w powiecie płockim za 2012 rok.

2. Ocena realizacji zadań związanych z zabezpieczeniem dzieciom i młodzieży bezpiecznego wypoczynku zimowego na terenie powiatu płockiego w ramach programu ,,Bezpieczne ferie 2013”.

3. Zasady postępowania jednostek ochrony przeciwpożarowej w związku ze zdarzeniami na drogach.

4. Przyjęcie planu pracy Komisji Bezpieczeństwa i Porządku na 2014 rok.

Pierwotnie w porządku dziennym posiedzenia przewidziany był temat związany z zasadami postępowania ze zwierzętami bezpańskimi i dziko żyjącymi. Na wniosek Powiatowego Lekarza Weterynarii został on przeniesiony do omówienia na odrębnym posiedzeniu Komisji w miesiącu marcu.

Stan bezpieczeństwa obywateli i porządku publicznego w powiecie płockim w 2012 roku przedstawił, zastępca Komendanta Miejskiego Policji w Płocku.

Z zaprezentowanych danych wynika, że sytuacja w zakresie bezpieczeństwa i porządku publicznego w powiecie ulega systematycznej poprawie. To między innymi dzięki podejmowanym inicjatywom, prowadzonym programom profilaktycznym i zapobiegawczym poprawił się stan bezpieczeństwa na drogach powiatu płockiego, mniej zanotowano wypadków drogowych, mniej zginęło ludzi. Niestety na terenach wiejskich dużym problemem jest nadal nietrzeźwość kierujących pojazdami.

W dyskusji członkowie Komisji z dużym uznaniem mówili o działaniach płockiej Policji na rzecz bezpieczeństwa obywateli i porządku publicznego. Mieszkańcom powiatu naprawdę żyje się bezpieczniej, nie obawiają się o swoje życie i zdrowie.

Zadania związane z zapewnieniem dzieciom i młodzieży bezpiecznego zimowego wypoczynku na terenie naszego powiatu, w ramach realizowanego programu ,,Bezpieczne Ferie 2013” przedstawili szefowie powiatowych służb, inspekcji i straży oraz dyrektor Wydziału Edukacji, Kultury i Spraw Społecznych.

W wystąpieniach szczegółowo omówili wszystkie działania organizacyjne i techniczne, które miały zagwarantować bezpieczny wypoczynek w czasie wolnym od nauki. Nie zanotowano w tym  czasie zdarzeń i wypadków z udziałem dzieci i młodzieży. W dużej mierze było to zasługą tego, że wszystkie ośrodki, które prowadziły akcję zimowego wypoczynku były dobrze przygotowane, spełniały wszystkie wymogi pod kątem bezpieczeństwa pożarowego, epidemiologicznego i technicznego oraz gwarantowały pełne bezpieczeństwo przebywającym w nich osobom.

Zasady postępowania jednostek ochrony przeciwpożarowej w związku ze zdarzeniami na drogach przedstawił członkom Komisji, Komendant Miejski Państwowej Straży Pożarnej w Płocku. Posłużył się w tym zakresie wytycznymi Komendanta Głównego Państwowej Straży Pożarnej. Jednostki pożarnicze nie są zobligowane do usuwania pozostałości po kolizjach drogowych, usuwania plam z oleju, itp. Nie są to bowiem czynności należące do działań interwencyjnych służb pożarniczych.

Po szerokiej dyskusji Komisja przyjęła wniosek, aby pod przewodnictwem Wicestarosty zorganizować spotkanie w tej sprawie bezpośrednio zainteresowanych, a więc Komendy Miejskiej PSP oraz przedstawicieli zarządców dróg, celem ustalenia zasad współpracy.

Plan pracy Komisji bezpieczeństwa i Porządku na 2013 rok przedstawił dyrektor Wydziału Zarządzania Kryzysowego.

W dniu 22 marca 2013 roku odbyło się kolejne posiedzenie Komisji Bezpieczeństwa i Porządku, którego tematem były sprawy dotyczące zasad postępowania ze zwierzętami bezpańskimi i dziko żyjącymi poszkodowanymi w wyniku kolizji drogowych.

Przedmiotowy temat został omówiony przez Powiatowego Lekarza Weterynarii w Płocku i Powiatowego Lekarza Weterynarii w Żyrardowie, specjalizującego się w tej problematyce.

Sposób postępowania ze zwierzętami bezpańskimi, a w szczególności dziko żyjącymi poszkodowanymi w wyniku kolizji drogowych nie jest precyzyjnie i jednoznacznie określony. Stąd wynikają trudności realizacyjne, a w sytuacjach kryzysowych należy działać  sprawnie i zgodnie z obowiązującymi przepisami.

Dlatego koniecznym staje się opracowanie procedur postępowania.

Komisja powołała zespół, który zajął się opracowaniem takich zasad postępowania ze zwierzętami bezdomnymi, wolno żyjącymi poszkodowanymi w wyniku kolizji drogowej dla gmin powiatu płockiego.

Trzecie posiedzenie w 2013 r. Komisja Bezpieczeństwa i Porządku odbyła w dniu 5 czerwca 2013 r. wspólnie z Powiatowym Zespołem Zarządzania Kryzysowego.

Tematem posiedzenia była:

1. Ocena realizacji zadań ratownictwa i ochrony przeciwpożarowej w powiecie płockim.

2. Ocena stanu przygotowań do realizacji zadań związanych z zapewnieniem dzieciom i młodzieży bezpiecznego wypoczynku letniego na terenie powiatu płockiego w ramach programu ,,Bezpieczne wakacje 2013”

3. Ocena aktualnej sytuacji w zakresie bezpieczeństwa powodziowego w powiecie płocki.

Posiedzenie rozpoczęło się  od ogłoszenia wyników na etapie powiatowym, XV edycji Ogólnopolskiego Konkursu Plastycznego dla dzieci i młodzieży pod hasłem: ,,Twoja wiedza i czujka czadu w domu, tlenek węgla nic złego nie zrobi nikomu”.

Zwycięzcom konkursu na etapie powiatowym zostały przekazane gratulacje i wręczone nagrody i wyróżnienia ufundowane poprzez Starostę Płockiego.

W kolejnym punkcie posiedzenia przedstawiciel Komendy Miejskiej Państwowej Straży Pożarnej w Płocku, przedstawił informację z realizacji zadań ratownictwa i ochrony przeciwpożarowej w powiecie płockim.

Członkowie Komisji z dużym uznaniem wypowiadali się w dyskusji o działaniach PSP w powiecie płockim, o podejmowanych inicjatywach i przedsięwzięciach w zakresie popularyzacji zagadnień przeciwpożarowych, prowadzonych ćwiczeniach wspólnie z jednostkami OSP i realizowanych kontrolach.

Dzięki temu wszystkiemu sukcesywnie poprawia się bezpieczeństwo przeciwpożarowe w naszym powiecie, pożarów jest mniej, mniejsze są także straty materialne z tego tytułu.

Trzecim tematem, jaki był omówiony w tym dniu była Ocena stanu przygotowań do realizacji zadań związanych z zapewnieniem dzieciom i młodzieży bezpiecznego letniego wypoczynku na terenie powiatu płockiego w ramach programu ,,Bezpieczne wakacje 2013”.

Informacje o realizacji programu ,,Bezpieczne wakacje 2013” złożyli szefowie powiatowych służb, inspekcji i straży oraz dyrektor Wydziału Edukacji, Kultury i Spraw Społecznych. W swoich wypowiedziach koncentrowali się na działaniach prewencyjnych, organizacyjnych i kulturalno – sportowych mających zapewnić dzieciom i młodzieży bezpieczny wypoczynek na terenie powiatu płockiego.

Na zakończenie posiedzenia Komisji dyrektor Wojewódzkiego Zarządu Melioracji i Urządzeń Wodnych Oddział w Płocku przedstawił aktualną sytuację w zakresie bezpieczeństwa powodziowego w powiecie płockim.

W dyskusji członkowie Komisji wysoko ocenili podejmowane działania inwestycyjne mające na celu odtworzenie wszystkiego tego co zostało zniszczone i uszkodzone w czasie powodzi 2010 r. jak i podejmowanie nowych działań inwestycyjnych podnoszących bezpieczeństwo powodziowe w powiecie płockim.

W dniu 4 października 2013 roku odbyło się kolejne posiedzenie Komisji Bezpieczeństwa i Porządku . Komisja omówiła następujące tematy:

1. Funkcjonowanie Systemu Państwowego Ratownictwa Medycznego w powiecie płockim.

2. Stan i prognozy zagrożenia epidemiologicznego na terenie powiatu płockiego.

Temat pierwszy przedstawiła dyrektor Wojewódzkiej Stacji Pogotowia Ratunkowego i Transportu Sanitarnego w Płocku, podkreślając podejmowane działania organizacyjne i realizowane zadania inwestycyjne mające wpływ na poprawę obsługi mieszkańców powiatu płockiego.

W dyskusji podkreślono wysokie zaangażowanie kierownictwa WSPRiTS w realizacji przypisanych zadań, dzięki czemu jednostka ta należy do najbardziej prężnych i rozwojowych na obszarze województwa mazowieckiego.

W drugiej części tego punktu kierownik Filii Lotniczego Pogotowia Ratunkowego w Płocku złożył informację dotyczącą funkcjonowania LPR.

Członkowie Komisji w dyskusji podkreślili, że ten sposób ratownictwa, choć drogi, stanowi olbrzymi postęp w niesieniu ludziom pomocy medycznej, szczególnie tym poszkodowanym w wypadkach komunikacyjnych.

Stan i prognozy zagrożenia epidemiologicznego na terenie powiatu płockiego przedstawił dyrektor Państwowej Powiatowej Stacji Sanitarno–Epidemiologicznej w Płocku omawiając szczegółowo podejmowane działania i przedsięwzięcia na rzecz utrzymania bezpieczeństwa sanitarno–epidemiologicznego na terenie powiatu płockiego.

Komisja przyjęła informację do aprobującej wiadomości.

Ostatnie posiedzenie Komisji Bezpieczeństwa i Porządku odbyło się w dniu 28 listopada 2013 r.

Tematem posiedzenia było:

1. Ocena realizacji Programu zapobiegania przestępczości oraz ochrony obywateli i porządku publicznego ,,Bezpieczny Powiat Płocki na lata 2011 – 2015”.

2. Stan przygotowania służb do zimowego utrzymania dróg powiatowych w sezonie 2013 – 2014.

3. Zaopiniowanie projektu budżetu powiatu płockiego na 2014 rok w zakresie porządku publicznego i bezpieczeństwa obywateli.

W pierwszym punkcie obrad szefowie powiatowych służb, inspekcji i straży złożyli informacje z podejmowanych działań na rzecz realizacji zadań zapisanych w programie ,,Bezpieczny Powiat Płocki”.

Z przedłożonych danych wynika, że założenia Programu są realizowane. Podejmowane są działania i przedsięwzięcia, które wnoszą wiele dobrego i skutecznego w zakresie bezpieczeństwa i porządku publicznego na terenie powiatu płockiego. Poprawia się bezpieczeństwo w ruchu drogowym, zmniejsza się ilość zdarzeń pożarowych, bezpiecznie jest w zakresie weterynaryjnym i sanitarno–epidemiologicznym.

W dyskusji poruszano m. in. takie tematy jak nadal nieuregulowana kwestia postępowania ze zwierzętami dziko żyjącymi uczestniczącymi w kolizjach drogowych, znakowanie psów na terenie powiatu, bezpieczeństwo powodziowe, w tym znaczne ograniczenie na 2014 rok środków finansowych na kontynuowanie modernizacji wałów przeciwpowodziowych oraz utrzymania pompowni melioracyjnych.

W tej ostatniej kwestii Komisja przyjęła wniosek, aby skierowane zostało do władz pismo z interwencją.

Zwrócono uwagę, że na poziom bezpieczeństwa w powiecie płockim wpływa w znacznym stopniu profesjonalizm i zgodna współpraca wszystkich służb.

Komisja pozytywnie oceniła wszystkie działania podejmowane przez kierownictwa powiatowych służb, inspekcji i straży na rzecz poprawy bezpieczeństwa i porządku publicznego w powiecie płockim, czego wyrazem jest zauważalna ogólna ich poprawa.

Stan przygotowania służb do zimowego utrzymania dróg powiatowych w sezonie 2013/2014 przedstawił dyrektor Zarządu Dróg Powiatowych.

Poinformował, że sprzęt będący w dyspozycji jednostek jest sprawny, zgromadzone zostały zapasy mieszanki piaskowo – solnej. Jeżeli nie będzie, ekstremalnych warunków pogodowych te zabezpieczenia winny wystarczyć do utrzymania przejezdności dróg powiatowych w okresie zimy.

Projekt budżetu powiatu płockiego na 2014 rok w zakresie porządku publicznego i bezpieczeństwa obywateli zreferowała Skarbnik Powiatu.

W projekcie budżetu uwzględniono środki na budowę i modernizację dróg powiatowych oraz chodników. Poprawi to bezpieczeństwo w zakresie ruchu drogowego. Przewidziano też wsparcie Komendy Miejskiej PSP oraz jednostek Ochotniczych Straży Pożarnych.

Komisja pozytywnie zaopiniowała przedstawiony projekt.

Starosta Płocki

Michał Boszko

Artykuł sponsorowany

Maciej Kafliński

Radca prawny. Ekspert w zakresie prawa kapitałowego, funduszy inwestycyjnych oraz prawa korporacyjnego i cywilnego.