| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP

Sprawozdanie nr 1/2015 Starosty Koneckiego

z dnia 30 stycznia 2015r.

z pracy Komisji Bezpieczeństwa i Porządku w 2014 roku

Komisja Bezpieczeństwa i Porządku powołana jest w celu realizacji zadań Starosty w zakresie zwierzchnictwa nad powiatowymi służbami, inspekcjami i strażami, oraz zadań w zakresie bezpieczeństwa obywateli i porządku publicznego. Zadania te wynikają z art. 38 a ustawy z dnia 5 czerwca o samorządzie powiatowym oraz art. 6 ustawy z dnia 27 lipca 2001 roku o zmianie ustawy o Policji.

Komisja Bezpieczeństwa i porządku została powołana Zarządzeniem Nr 2/2011 Starosty Koneckiego.

Komisja Bezpieczeństwa i Porządku w 2014 r. zajmowała się następującymi zagadnieniami:

- ocena zagrożeń porządku publicznego i stanu bezpieczeństwa obywateli na terenie powiatu koneckiego,

- ocenianie pracy Policji, oraz powiatowych służb, inspekcji i straży, jak również jednostek organizacyjnych, które wykonują zadania z zakresu bezpieczeństwa mieszkańców i porządku publicznego w powiecie koneckim,

- przygotowywanie wspólnie z Policją, strażami i inspekcjami powiatowymi projektu powiatowego programu zapobiegania przestępczości, oraz porządku publicznego i bezpieczeństwa mieszkańców,

- opiniowanie przez Komisję programów współdziałania Policji, powiatowych służb inspekcji i straży, oraz jednostek organizacyjnych powiatu wykonujących zadania z zakresu porządku publicznego i bezpieczeństwa mieszkańców,

- opiniowanie projektu budżetu powiatu w zakresie bezpieczeństwa i porządku,

- współpraca z samorządami gmin z terenu powiatu koneckiego, stowarzyszeniami, fundacjami, kościołami i związkami wyznaniowymi, szkołami, organizacjami i instytucjami na rzecz poprawy porządku i bezpieczeństwa mieszkańców w powiecie koneckim,

Skład Komisji Bezpieczeństwa i porządku pracującej w 2014 roku.

1. Pan Bogdan Soboń - Starosta Konecki, Przewodniczący Komisji.

2. Pan Czesław Kurcbart - radny powiatu delegowany przez Radę Powiatu Koneckiego.

3. Pani Marianna Oleśkiewicz - przedstawicielka mieszkańców.

4. Pan Waldemar Cisowski - Komendant Powiatowy Policji w Końskich.

5. Pan Grzegorz Michorek - przedstawiciel Komendy Powiatowej Policji w Końskich.

6. Pani Halina Zasacka - Prezes Stowarzyszenia Bezpieczny Powiat Konecki.

7. Pan Robert Plech - radny powiatu koneckiego delegowany przez Radę Powiatu

8. Pan Grzegorz Młynarczyk - zastępca Komendanta Powiatowego Państwowej Straży Pożarnej w Końskich.

Oprócz wymienionego wyżej składu Komisji w posiedzeniach brali również udział:

1. Pan Wiesław Basiak - Naczelnik Wydziału Zarządzania Kryzysowego

2. Pani Edyta Drążkiewicz - Skarbnik Powiatu Koneckiego.

3. Pani Aldona Musiał - Komendant Straży Miejskiej w Końskich. W 2014 r. Komisja Bezpieczeństwa i Porządku odbyła 2 posiedzenia.

1. W dniu 11 września 2014 roku:

a) Wysłuchanie informacji na temat "Poprawa bezpieczeństwa w ruchu drogowym. Kontrola przestrzegania przepisów ruchu drogowego przez kierujących i pieszych, w tym:

- prowadzenie działań do eliminowania z ruchu drogowego osób nietrzeźwych,

- działania polegające na poprawie bezpieczeństwa rowerzystów,

- eliminowanie z ruchu pojazdów niesprawnych,

- prowadzenie działań kontrolnych w stosunku do motocyklistów kierujących quadami,

b) Przypadki handlu narkotykami i dopalaczami na terenach przyszkolnych i podczas minionego sezonu wypoczynkowego w ośrodkach w Sielpi,

c) Wysłuchanie informacji na temat: "Tworzenie bezpiecznego otoczenia i uaktywnianie dzielnicowych oraz strażników miejskich w działaniu na rzecz współpracy ze społeczeństwem lokalnym w tym:

- organizowanie spotkań informacyjno - szkoleniowych z mieszkańcami w celu rozpoznawania różnych problemów,

- podejmowanie wobec dzieci i młodzieży nie realizującej obowiązku szkolnego i zagrożonych demoralizacją środków profilaktycznych i prawnych,

2. W dniu 4 listopada 2014 roku:

a) Wysłuchanie informacji o stanie bezpieczeństwa i porządku publicznego na terenie powiatu koneckiego za okres 9 miesięcy 2014 roku,

b) Działanie Straży Miejskiej i Policji ukierunkowane na zapewnienie bezpieczeństwa mieszkańcom gminy, a w szczególności osobom starszym i bezdomnym w okresie zimowym,

c) Omówienie budżetu powiatu na 2015 rok w zakresie dotyczącym bezpieczeństwa i porządku,

Komisja Bezpieczeństwa i Porządku w dniu 16 września zwróciła się z wnioskiem do Pana Dyrektora Zarządu Dróg Powiatowych w Końskich z prośbą o rozważenie możliwości wykonania pasów akustycznych na remontowanym odcinku Ulicy Stanisława Staszica w Końskich. Zdaniem Komisji w dużym stopniu poprawiłoby to bezpieczeństwo i wzmożenie uwagi kierujących pojazdami na tej drodze.

W dniu 23 czerwca 2014 r. w Starostwie Powiatowym w Końskich odbyła się debata społeczna na temat bezpieczeństwa publicznego w powiecie koneckim z udziałem mieszkańców powiatu, zastępcy komendanta wojewódzkiego świętokrzyskiej policji oraz zastępcy komendanta powiatowego, na której wysoko oceniono pracę KPP w Końskich i podległych jej komisariatów oraz jej współpracę z administracją samorządową.

W miesiącu wrześniu 2014 r. powiat konecki dokonał zakupu 800 sztuk zawieszek i opasek odblaskowych, dla zapewnienia bezpieczeństwa dla pieszych poruszających się po zmroku.

Pragnę stwierdzić, że współpraca Komisji ze służbami powiatowymi, oraz instytucjami działającymi na rzecz poprawy bezpieczeństwa publicznego w minionym roku układała się bardzo dobrze. Członkowie Komisji aktywnie uczestniczyli w jej pracy i wnosili szereg wniosków, uwag i propozycji mających na celu podwyższenie poziomu bezpieczeństwa publicznego w powiecie.

Wszystkim członkom Komisji serdecznie dziękuję za ich wkład w pracę społeczną i życzę dalszej owocnej współpracy na rzecz poprawy bezpieczeństwa i porządku mieszkańców powiatu.

Przewodniczący Komisji

Bogdan Soboń