| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP

Sprawozdanie Starosty Goleniowskiego

z dnia 17 stycznia 2014 r.

z działalności Komisji Bezpieczeństwa i Porządku w 2013 r

Zgodnie z art. 38 b ust. 3 ustawy z dnia 5 czerwca 1998 r.o samorządzie powiatowym(t.j.: Dz. U. z 2013 r. poz. 595, 645), przedstawiam, co następuje:

Komisja w roku 2013 działała pod przewodnictwem Starosty Goleniowskiego - Tomasza Stanisławskiego. Przeprowadzono trzy posiedzenia, tj.: (I) w dn. 05.04.2013 r., (II) 13.06.2013 r. i (III) 04.12.2013 r., podczas których:

I.

w dn. 05.04.2013 r.:

- omawiano zadania główne ujęte wPowiatowym programie zapobiegania przestępczości oraz zapewnienia porządku publicznego i bezpieczeństwa obywateli "Razem bezpieczniej" na lata 2012-2015, w tym: wzrostu bezpieczeństwa w ruchu drogowym i ochrony dziedzictwa narodowego;

- omawiano zagrożenie powodziowe na terenie powiatu goleniowskiego i potrzeby w zakresie stosownego zabezpieczenia wód otwartych, szczególnie w sezonie żeglarskim;

- rozważano stan ukompletowania Komendy Powiatowej Policji w Goleniowie w odpowiednie środki bezpieczeństwa, niezbędne do wsparcia potencjalnych działań prewencyjno-ratowniczych na wodzie;

- zapoznano się z dwoma pismami, które wpłynęły do KBiP, a dotyczyły okazjonalnych konkursów.

II.

w dn. 13.06.2013 r.:

- omawiano "wzrost poczucia bezpieczeństwa wśród mieszkańców powiatu goleniowskiego w miejscach publicznych i w miejscu zamieszkania". Stwierdzono, że poczucie stanu bezpieczeństwa wśród mieszkańców kształtuje się na poziomie zadowalającym;

- rozważano kwestię "zapobiegania przemocy w rodzinie oraz przestępczości i aspołecznym zachowaniom". Stwierdzono że przypadki przemocy fizycznej zdarzają się również wśród rodzin zastępczych, aby je wyeliminować prowadzony jest program korekcyjno-edukacyjny wobec osób stosujących przemoc w rodzinie.

- zgłoszono wniosek do Komendanta Wojewódzkiego Policji w Szczecinie o doposażenie KPP w Goleniowie
w 2013 r. w łódź motorową, która spełniać będzie odpowiednie standardy, w tym posiadać będzie odpowiednią "dzielność wodną";

III.

w dn. 04.12.2013 r. Komisja:

- opiniowała i przyjęła stanowisko Zarządu Powiatu w zakresie projektu budżetu powiatu na 2014 r., w zakresie zagrożeń porządku publicznego i bezpieczeństwa obywateli na terenie powiatu.

Komisja przyjęła bez poprawek w/w część projektu budżetu, w którym przewidziano wydatki na łączną kwotę11.804.344 zł, w tym:

- w dziale 600 - transport i łączność, w rozdziale 60014:5.772.933 zł,

- w dziale 754 - bezpieczeństwo publiczne i ochrona przeciwpożarowa:5.353.911 zł,

- w dziale 758 - różne rozliczenia (rezerwa celowa na zadania związane z zarządzaniem kryzysowym) -178.000 zł,

- w dziale 851 - ochrona zdrowia -389.500 zł.

- inne:

W 2013 r. KBiP nie opiniowała innych projektów związanych z poprawą bezpieczeństwa i porządku publicznego.

Komisja w roku 2013 nie pracowała nad wytworzeniem aktów prawa miejscowego.

KBiP ma charakter opiniodawczy bez innych kompetencji, w tym w szczególności władczych.

Starosta Goleniowski

Tomasz Stanisławski

RODO 2018

Jacek Posyniak

Kancelaria Radcy Prawnego Jacek Posyniak specjalizuje się przede wszystkim w prawie karnym niosąc pomoc prawną osobom zatrzymanym w związku z podejrzeniem popełnienia przestępstwa i to zarówno sprawcom, jak i pokrzywdzonym. Kancelaria zajmuje się także m.in. sprawami z zakresu prawa rodzinnego, drogowego.