| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP

Sprawozdanie Prezydenta Miasta Rybnika

z dnia 13 grudnia 2011r.

z działalności Komisji Bezpieczeństwa i Porządku Miasta Rybnika za 2011 rok

Z-I.5511.3.2012

Sprawozdanie
Prezydenta Miasta Rybnika

z dnia 13 grudnia 2011 r.

z działalności Komisji Bezpieczeństwa i Porządku Miasta Rybnika za 2011 rok

Na podstawie art. 38b, ust. 3 ustawy z dnia 5 czerwca 1998 r. o samorządzie powiatowym, (tekst jednolity Dz. U. z 2001 r. Nr 142 poz. 1592 z późniejszymi zmianami), przedkładam Radzie Miasta Rybnika roczne sprawozdanie z działalności w 2011 roku „Komisji Bezpieczeństwa i Porządku w Rybniku” zwanej dalej „Komisją”.

W m-cu kwietniu 2011 r. upłynęła 3 letnia ustawowa kadencja stanu osobowego komisji. Zgodnie z przysługującymi ustawowo uprawnieniami Prezydent Miasta powołał trzy osoby w skład nowej komisji. Zwrócił się również do Komendanta Miejskiego Policji, oraz Prokuratora Okręgowego o delegowanie swoich przedstawicieli do prac w/w komisji. Jednocześnie zachowali mandat Radni Miasta Rybnika, delegowani po jesiennych wyborach samorządowych w 2010 r.

Aktualny skład osobowy Miejskiej Komisji Bezpieczeństwa i Porządku przedstawia się następująco:

Lp.

Imię i nazwisko członka

Funkcja w komisji

Organ delegujący, powołujący lub wskazujący

Stanowisko i miejsce pracy członka

1.

Uczestnik

Prokurator Okręgowy

Prokurator Rejonowy w Rybniku

Z ustawowo przysługujących uprawnień „Komisja” w 2011 r. zrealizowała:

Na posiedzeniu w dniu 22.03.2011 r.:

- „Komisja” zapoznała się z dokumentem zatytułowanym „ Sprawozdanie z działalności Policji, Straży, oraz służb inspekcyjnych Miasta za 2010 r.” Sprawozdanie zbiorcze opracował Naczelnik Wydziału Zarządzania Kryzysowego i Ochrony Ludności –Janusz Abrahamowicz. Komisja sprawozdanie zaopiniowała pozytywnie. Dokument ten został dostarczony radnym naszego Miasta i był podstawą do oceny tych służb, na sesji Rady Miasta w dniu 30 marca 2011 r.

- „Komisja” pozytywnie zaopiniowała aktualizację załączników do „Programu Zapobiegania Przestępczości oraz ochrony porządku publicznego i bezpieczeństwa obywateli na terenie Miasta Rybnika” w zakresie statystyki policyjnej, diagnozy problemów i zjawisk społecznych w świetle danych Ośrodka Pomocy Społecznej w Rybniku, statystykę uchwalonych przez radę gminy punktów sprzedaży napojów alkoholowych, działalności Miejskiej Komisji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych oraz wydanych zezwoleń na przeprowadzenie imprez masowych w oparciu o dostarczone informacje z tych instytucji.

Na posiedzeniu w dniu 10.05.2011 r.:

- Członkowie „Komisji” zapoznali się z organizacją i zabezpieczeniem Miasta w czasie imprezy masowej w dniu 13.06.2011 r., w której centralnym punktem był koncert Briana Adamsa.

Na posiedzeniu w dniu 15.11.2011 r.:

- „Komisja” zapoznała się z propozycją wydatków przeznaczonych w 2012 r. w zakresie podniesienia stanu porządku i bezpieczeństwa w mieście, a ujętych w budżecie Miasta na 2012 r. Po omówieniu spraw związanych z wydatkami na cele bezpieczeństwa i porządku na rok 2012, przedstawiony przedmiotowy projekt budżetu, został pozytywnie zaopiniowany przez „Komisję”.

- Omówiono ważniejsze rodzaje przestępstw występujących na terenie Miasta, możliwości ich zapobiegania oraz zabezpieczenie osób bezdomnych szczególnie w okresie zimowym.

Obsługę administracyjno-biurową „Komisji” zapewnia Wydział Zarządzania Kryzysowego i Ochrony Ludności Urzędu Miasta Rybnika.

W związku z udziałem w pracach „Komisji”, jej członkowie nie pobierają żadnego wynagrodzenia.

Przewodniczący Komisji Bezpieczeństwa i Porządku Prezydent Miasta Rybnik

Adam Fudali

Kancelaria Prawna Cyman i Wspólnicy sp. k.

Kancelaria prowadzi kompleksową obsługę prawną przedsiębiorców i osób nieprowadzących działalności gospodarczej w obszarach kontraktów, rozwiązywania sporów i zastępstwa procesowego, windykacji w kraju i za granicą, nieruchomości i budownictwa, podatków, spraw korporacyjnych, stosunków pracowniczych, zamówień publicznych, restrukturyzacji i upadłości, rynków finansowych i finansowania działalności gospodarczej, a także stosunków międzynarodowych i prawa europejskiego.