| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP

Sprawozdanie nr P.5510.1.2012 Prezydenta Miasta

z dnia 30 stycznia 2011r.

z działalności Komisji Bezpieczeństwa i Porządku w Dąbrowie Górniczej za 2011 rok

Na podstawie art. 38b ust.3 ustawy z dnia 5 czerwca 1998 roku o samorządzie powiatowym ( tekst jednolity z dnia 27.10.2001r Dz. U. Nr 142, poz.1592 z późn. zm.) i Zarządzenia Nr 104.2011 Prezydenta Miasta Dąbrowa Górnicza z dnia 28.02.2011r w sprawie: powołania komisji Bezpieczeństwa i Porządku w Dąbrowie Górniczej.
Skład Komisji przedstawia się następująco:

Przewodniczący:

Zbigniew Podraza

Prezydent Miasta

Skład Komisji:

Kazimierz Woźniczka

Wiesław Wiekiera

Andrzej Poprawa

Paweł Szeląg

Zbigniew Zięba

Wanda Strąk

Jerzy Bazylak

Tomasz Kościow

Gabriela Czajor

członek/ z głosem doradczym

Zbigniew Grzywnowicz

członek / z głosem doradczym

SPRAWOZDANIE

W roku 2011 miały miejsce 4 (cztery) posiedzenia Komisji Bezpieczeństwa i Porządku w Dąbrowie Górniczej.
Tematami spotkań były:

1. Sprawy organizacyjne i proceduralne funkcjionowania Komisji;

2. Omówienie informacji z realizacji zadań Wydziałów: Centrum Zarządzania Kryzysowego, Wydział Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej, Wydział Komunikacji i Drogownictwa, Wydział Zdrowia, Polityki Społecznej i Aktywizacji Zawodowej, Policji, Straży Miejskiej, Państwowej Straży Pożarnej, Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej za 2011 rok.

3. Ocena programu "Bezpieczny Wypoczynek w Rejonie Pogoria- 2010/2011" , w oparciu o informacje: Policji, Państwowej Straży Pożarnej, Straży Miejskiej, WOPR-u, Grupy Ratownictwa Medycznego PCK, Straży Rybackiej, dotyczących zwiększenia bezpieczeństwa jak również skuteczności działań poszczególnych służb w rejonie kompleksu akwenów wodnych; Zaopiniowanie zmian w programie "Bezpieczny wypoczynek" w rejonie Pogoria na lata 2011/2012.

4. Informacja Wydziału Inwestycji Miejskich i Wydziału Promocji Kultury i Sportu dotyczące zakończenia budowy Centrum Sportów Letnich z uwzględniem modyfikacji działań: "Bezpieczny wypoczynek w rejonie Pogoria - 2012/2013" ;

5. Analiza działań w ramach programu "Rządowy Program Ograniczenia Przestępczości i Aspołecznych Zachowań - Razem Bezpieczniej" w odniesieniu do potrzeb lokalnych wynikających ze specyfiki poszczególnych dzielnic Dabrowy Górniczej oraz powtarzalnych i prognozowanych zdarzeń mających wpływ na bezpieczeństwo jak również poczucie bezpieczeństwa mieszkańców. Omówienie programów: "Razem bezpieczniej - Projekt "Ja, Ty - razem my - Bezpieczne Szkoły w Dębowym Mieście", "Razem Bezpieczniej -Projekt "POGORIA" - bezpieczny i zdrowy wypoczynek", "Monitoring miejski";

6. Realizacja programu przeciwdziałania rozwojowi ognisk meningokokowej choroby inwazyjnej (sepsa) w oparciu o działania Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej oraz Szpitalnego Oddziału Ratunkowego Szpitala Specjalistycznego im.S.Starkiewicza w Dąbrowie Górniczej w zakresie chemioprofilaktyki osób z kontaktu "Stop meningokokom";

7. Zwiększenie bezpieczeństwa uczestników ruchu drogowego. Przyjęcie założeń do zadań z zakresu inżynierii ruchu drogowego na lata 2011/2012, prewencyjnych działań w miejscach szczególnie niebezpiecznych w oparciu o dwa źródła informacji tj.:Policja, Państwowa Straż Pożarna, Straż Miejska, - mieszkańcy, organizacje i stowarzyszenia działające w obszarze bezpieczeństwa w ruchu drogowym;

8. Ocena działań Straży Miejskiej, Policji, Państwowej Straży Pożarnej, WOPR-u.

9. Opiniowanie wniosków na rok 2012 dla potrzeb Policji, Państwowej Straży Pożarnej, Straży Miejskiej, Szpitala Miejskiego, WOPR-u, Ochotniczych Straży Pożarnych, Grupy Ratownictwa Medycznego PCK oraz poszczególnych wydziałów Urzędu Miejskiego w Dąbrowie Górniczej, których zadania mają wpływ na bezpieczeństwo mieszkańców.

10. Ocena wytypowanych miejsc dla tymczasowego miejsca do celów startów i lądowań śmigłowców Lotniczego Pogotowia Ratunkowego. W związku z kontraktem dla Szpitalnego Oddziału Ratunkowego Szpitala Specjalistycznego w Dąbrowie Górniczej.

11. Omówienie projektu Uchwały: Planu poprawy bezpieczeństwa w Dąbrowie Górniczej na lata 2012 do 2015.

Prezydent Miasta Dąbrowy Górniczej

Zbigniew Podraza

Parco

Biuro Rachunkowe PARCO S.C.