| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP

Sprawozdanie Starosty Żywieckiego

z dnia 26 stycznia 2012r.

z działalności Komisji Bezpieczeństwa i Porządku za rok 2011

W roku 2011 odbyły się cztery posiedzenia Komisji Bezpieczeństwa i Porządku. Na posiedzeniach Komisja omawiała szeroko rozumiane aspekty bezpieczeństwa i porządku na terenie Powiatu Żywieckiego.

Na pierwszym posiedzeniu Komisji, które odbyło się w styczniu 2011 roku zatwierdzono plan pracy Komisji na rok 2011. Zapoznano się z nowymi przepisami dotyczącymi kąpielisk, zgłaszanie obiektów kolonijnych do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. Oceniono przygotowania do sezonu letniego z uwzględnieniem obiektów kolonijnych. Prezes Rejonowego Oddziału WOPR w Żywcu Jerzy Ziomek przedstawił informacje na temat bezpieczeństwa osób wypoczywających nad wodami Powiatu Żywieckiego w kontekście przygotowania do sezonu letniego.

Na kolejnych posiedzeniach Komisja omówiła sprawy związane z bezpieczeństwem dzieci i młodzieży w czasie wolnym od zajęć szkolnych. Przedstawiciel Policji poinformował, iż w czasie wolnym od zajęć szkolnych na terenie Powiatu Żywieckiego będą prowadzone wzmożone działania kontrolno – represyjne. Szczególną kontrolą objęto budynki szkolne- narażone w tym czasie na kradzieże.

Przedstawiciel Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej omówił stan epidemiologiczny Powiatu Żywieckiego za rok 2010 (sytuacja stabilna).

Na posiedzeniu gościł również przedstawiciel Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Środowiska w Katowicach, który pokrótce przestawił informacje na temat monitoringu jakości powietrza i wody na terenie Powiatu Żywieckiego.

Przedstawiciel Żywieckiej Sekcji Grupy Beskidzkiej GOPR w Żywcu poinformował członków komisji o bieżącej działalności Oddziału. Oddział działa na terenie Beskidu Żywieckiego. Zadeklarował chęć dalszej współpracy na rzecz poprawy bezpieczeństwa w Powiecie Żywieckim.

Omówiono temat działań Prokuratury Rejonowej w Żywcu na rzecz poprawy bezpieczeństwa na terenie Powiatu Żywieckiego oraz temat współdziałania Prokuratury z Policją. Kolejnym tematem przedstawionym w czasie obrad Komisji był temat współdziałania Nadleśnictw z terenu Powiatu Żywieckiego oraz Zakładu Energetycznego w sytuacjach kryzysowych.

Ponadto omówiono zjawisko narkomanii na terenie powiatu, zagrożenia porządku publicznego i bezpieczeństwa obywateli oraz przestępczości wśród dzieci i młodzieży. Plan Pracy Komisji Bezpieczeństwa i Porządku na rok 2011 został zrealizowany.

Starosta Żywiecki

Andrzej Zieliński