| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP

Sprawozdanie Prezydenta Miasta Siemianowice Śląskie

z dnia 17 stycznia 2013r.

z działalności Komisji Bezpieczeństwa i Porządku w Siemianowicach Śląskich w roku 2012

Komisja Bezpieczeństwa i   Porządku na kadencję 2011 – 2014 została powołana na podstawie art. 38aust. 1   z dnia 05 czerwca 1998 r. o   samorządzie powiatowym (Dz. U   z 2001 r., Nr 142, poz. 1592z późniejszymi zmianami) oraz Zarządzeniem Nr 789/2012 Prezydenta Miasta Siemianowice Śląskie z   dnia 16 kwietnia 2012 r.

W celu realizacji zadań Prezydent Miasta w   zakresie zwierzchnictwa nad powiatowymi służbami, inspekcjami i   strażami oraz zadań określonych w   ustawach w   zakresie porządku publicznego i   bezpieczeństwa mieszkańców miasta Komisja Bezpieczeństwa i   Porządku przedstawia się następująco:

Przewodniczący – Prezydent Miasta Jacek Guzy

Członkowie:

-   przedstawiciel Rady Miasta – Barbara Merta

-   przedstawiciel Rady Miasta – Mikołaj Wajda

-   osoba zaufania publicznego – Wiesław Rak

-   osoba zaufania publicznego – Alojzy Supernok

-   osoba zaufania publicznego – Adam Bilski

-   przedstawiciel Komendant Miejski Policji – Dariusz Kopeć

-   przedstawiciel Naczelnik Sekcji Prewencji Komendy Miejskiej Policji – Sławomir Góras

W pracach Komisji uczestniczyli także: Prokurator Rejonowy Prokuratury Rejonowej w   Siemianowicach Śląskich – Daniel Hetmańczyk oraz z   głosem doradczym:

-   Sędzia Sądu Rejonowego w   Siemianowicach Śląskich – Katarzyna May

-   Komendant Miejski Państwowej Straży Pożarnej w   Siemianowicach Śląskich – Leszek Jasica

-   Naczelnik Wydziału Zarządzania Kryzysowego i   Obsługi Prezydenta Miasta Siemianowice Śląskie – Anna Wichary

-   Zastępca Naczelnika Wydziału Zarządzania Kryzysowego i   Obsługi Prezydenta Miasta Siemianowice Śląskie – Wojciech Abłażewicz

-   Główny Specjalista ds. Koordynacji Bezpieczeństwa – Bogusław Palka

-   Dyrektor Poradni Psychologiczno – Pedagogicznej w   Siemianowicach Śląskich – Ewa Bandała

-   Komendant Straży Miejskiej w   Siemianowicach Śląskich – Piotr Saternus

-   Pełnomocnik Prezydenta Miasta ds. Rodziny i   Polityki Społecznej – Danuta Sobczyk

W roku 2012 odbyły się trzy posiedzeniach Komisji Bezpieczeństwa i   Porządku podczas których podejmowano wiele różnorodnych tematów i   problemów, a   mianowicie:

1)   Omówiono kierunki działań w   zakresie poprawy bezpieczeństwa publicznego w   2012 r. na tle oceny stanu bezpieczeństwa za 2011 r.

2)   Omówiono zadania i   kierunki działania w   zakresie bezpieczeństwa pożarowego Szpitala Miejskiego oraz Centrum Leczenia Oparzeń w   Siemianowicach Śląskich.

3)   Dokonano analizy przebudowy terenów zielonych w   zakresie zapewnienia możliwości prowadzenia działań ratowniczo – gaśniczych przy wykorzystaniu sprzętu wysokościowego.

4)   Komisja omówiła zakres działań służb biorących udział w   gaszeniu pożaru hali na terenie zakładu FABUD WKB S.A. przy ul. Wyzwolenia 2   w dniu 28.04.2012 r.

5)   Komisja przedstawiła podjęte działania mające na celu rozwiązanie problemu zanieczyszczenia ul. Michałkowickiej przez firmę HALDEX S.A.

6)   Dokonano oceny aktualnego stanu bezpieczeństwa na terenie Huty Jedność S.A w   likwidacji i   terenów przyległych do huty oraz perspektywa zakończenia likwidacji huty.

7)   Komisja podsumowała roczną realizację programu zapobiegania przestępczości oraz porządku publicznego i   bezpieczeństwa obywateli w   Siemianowicach Śląskich na lata 2012 – 2020.

8)   Sprawy bieżące / spostrzeżenia:

-   dalsza organizacja spotkań poświęconych zdarzeniom kryzysowym na terenie miasta Siemianowice Śląskie w   celu doskonalenia procedur postępowania;

-   umieszczenie na stronie internetowej Urzędu Miasta Siemianowice Śląskie linku do strony Miejskiego Centrum Zarządzania Kryzysowego. Na stronie MCZK znajdziemy aktualności o   najświeższych zdarzeniach kryzysowych z   terenu naszego miasta, informacje dotyczące prognozy pogody oraz ostrzeżeń meteorologicznych, a   także wiadomości przydatne mieszkańcom m.in.: jak reagować po ogłoszeniu alarmu – co znajdziemy w   zakładce „Sygnały Alarmowe”, jak zachować się w   sytuacji pożaru, wichury, burzy, jak zachowywać się w   upalne oraz mroźne dni a   także informacje dotyczące podstawowych zasad bezpiecznego eksploatowania instalacji i   urządzeń w   celu uniknięcia zagrożenia zatrucia tlenkiem węgla, wybuchem gazu i   pożarem. W   kolejnych zakładkach można uzyskać podstawowe informacje o   zadaniach MCZK oraz zapoznać się z   Powiatowym Programem Zapobiegania Przestępczości oraz Porządku Publicznego i   Bezpieczeństwa Obywateli w   Siemianowicach Śląskich na lata 2012 – 2020, gdzie również podany jest kontakt telefoniczny do poszczególnych koordynatorów sfer działania. W   zakładce „Możliwe Zagrożenia” można znaleźć informacje o   zagrożeniach naturalnych oraz związanych z   działalnością człowieka, które mogą wystąpić (i występują) na terenie Miasta. Ostatnią zakładką jest „Prawo” gdzie wykazane są akty prawne związane z   zarządzaniem kryzysowym.

Prezydent Miasta Siemianowice Śląskie

Jacek   Guzy