| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP

Sprawozdanie Prezydenta Miasta Sosnowca

z dnia 4 stycznia 2013r.

z działalności Powiatowej Komisji Bezpieczeństwa i Porządku za rok 2012

1. Stan realizacji działań podjętych w ramach programu „Razem Bezpieczniej” w 2011.

- Omówiono na podstawie wcześniej przygotowanych materiałów. Informacja o stanie realizacji zadań za rok 2011 została przyjęta

2. Propozycja „Harmonogramu działań w ramach programu " Razem Bezpieczniej" na rok 2012.

- Przygotowany i omówiony wcześniej projekt „Harmonogramu…” został przyjęty.

3. Informacja o stanie bezpieczeństwa miasta za rok 2011.

- Omówiono na podstawie materiałów przedstawionych przez KM Policji, KM PSP, Straż Miejską, PINB, i WZK.

4. Rola i zadania interwentów psychologicznych. Podstawowym zadaniem interwentów jest pomoc osobom i członkom ich rodzin, które doznały przeżyć traumatycznych w wyniku sytuacji kryzysowych.

- Opracowano procedurę pomocy psychologicznej w naszym mieście, która to jest częścią „Planu Zarządzania Kryzysowego Sosnowca”.

- Organizacją pomocy psychologicznej zajmuje się Ośrodek Interwencji Kryzysowej działający w Ramach Centrum Usług Socjalnych i Wsparcia.

- Ponadto zawarto porozumienie z Dyrekcją Szpitala im. Św. Barbary w sprawie umożliwienia pracy psychologów miejskich na terenie Szpitala z pacjentami (i członkami ich rodzin).

- W zdarzeniach, których następstwem jest konieczność umieszczenia poszkodowanych w lokalach zastępczych, szczególnie niezbędna jest współpraca pracowników WGK oraz MOPS.

II Posiedzenie Komisji odbyło się w dniu 09 Lipca 2012 roku
Tematami spotkania były:

1. Stan realizacji zadań w ramach programu „Razem Bezpieczniej”

- Omówiono i zreferowano wszystkie zagadnienia dotyczące „Programu…”

2. Ocena stanu bezpieczeństwa miasta w okresie „Euro 2012”

- Z punktu widzenia bezpieczeństwa wszystkie imprezy przebiegały wręcz wzorowo. Nie odnotowano żadnych zdarzeń mających wpływ na poziom bezpieczeństwa czy to mieszkańców, czy też uczestników imprez.

3. Przygotowanie akcji letniego wypoczynku dzieci i młodzieży

- Akcję letniego wypoczynku dzieci i młodzieży omówiono na podstawie przygotowanych materiałów.

- Szkoły nie organizują kolonii ani półkolonii. Uczniowie będą korzystali jedynie z terenów sportowych przy miejskich placówkach oświatowo – wychowawczych. Zwrócono uwagę na potrzebę rozpowszechniania stosownych informacji wśród młodzieży szkolnej oraz podanie ich w BIP-ie.

- Straż Miejska wraz z WZK UM Sosnowiec przeprowadzi kontrole wszystkich kąpielisk oraz stanu oznakowania miejsc, w których obowiązuje zakaz kąpieli.

- Kontrole autokarów do przewozu dzieci i młodzieży prowadzone są przez funkcjonariuszy Policji na parkingu przy ul. Teatralnej.

III Posiedzenie Komisji odbyło się w dniu 26.11.2012 roku

Tematami spotkania były:

1. Przygotowanie miasta do okresu zimowego

- Wszyscy uczestnicy posiedzenia otrzymali kompilacje materiałów dotyczących działań oraz procedur służb komunalnych i innych podmiotów dotyczących przygotowań miasta na nadchodzący okres zimowy 2012 – 2013 rok.

- Koordynacja działań pomocy dla osób bezdomnych została powierzona Ośrodkowi Interwencji Kryzysowej.

- MZUM dostanie dodatkowe środki na zakup soli technicznej niezbędnej do zimowego utrzymania ciągów komunikacyjnych.

- Ustalono, iż zorganizowane będzie dodatkowe posiedzenia Powiatowego Zespołu Zarządzania Kryzysowego z przedstawicielami Tauron Ciepło S.A., którego to głównym tematem będzie szczegółowe omówienie zasad dostarczania ciepła dla Sosnowca.

- Poinformowano, iż w trakcie przygotowywania jest nowe zarządzenie w sprawie Systemu Wczesnego Ostrzegania dla naszego miasta.

2. Krajowy System Ratowniczo - Gaśniczy

- Wszyscy obecni otrzymali przygotowaną przez KM PSP informację o funkcjonowaniu systemu na szczeblu krajowym, wojewódzkim, lokalnym. Głównym podmiotem KSRG jest Państwowa Straż Pożarna będąca podstawową siłą ratowniczą angażowaną do działań niemal we wszystkich zdarzeniach. Ponadto przedstawiono informację o zakupieniu przez MPK Sosnowiec ciężkiego samochodu ratownictwa drogowego.

Prezydent Miasta Sosnowiec

Kazimierz Górski