| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP

Sprawozdanie Prezydenta Miasta Siemianowice Śląskie

z dnia 14 stycznia 2014r.

z działalności Komisji Bezpieczeństwa i Porządku w Siemianowicach Śląskich w roku 2013

Komisja Bezpieczeństwa i Porządku na kadencję 2011 – 2014 została powołana na podstawie art. 38a ust. 1 z dnia 05 czerwca 1998 r. o samorządzie powiatowym (Dz. U z 2001 r., Nr 142, poz. 1592
z późniejszymi zmianami) oraz Zarządzeniem Nr 789/2012 Prezydenta Miasta Siemianowice Śląskie z dnia 16 kwietnia 2012 r. W celu realizacji zadań Prezydent Miasta w zakresie zwierzchnictwa nad powiatowymi służbami, inspekcjami i strażami oraz zadań określonych w ustawach w zakresie porządku publicznego
i bezpieczeństwa mieszkańców miasta Komisja Bezpieczeństwa i Porządku przedstawia się następująco:  Przewodniczący – Prezydent Miasta Jacek Guzy  Członkowie:

- przedstawiciel Rady Miasta – Barbara Merta

- przedstawiciel Rady Miasta – Mikołaj Wajda

- osoba zaufania publicznego – Wiesław Rak

- osoba zaufania publicznego – Alojzy Supernok

- osoba zaufania publicznego – Adam Bilski

- przedstawiciel Komendant Miejski Policji – Dariusz Kopeć

- przedstawiciel Naczelnik Sekcji Prewencji Komendy Miejskiej Policji – Sławomir Góras W pracach Komisji uczestniczyli także: Prokurator Rejonowy Prokuratury Rejonowej w Siemianowicach Śląskich – Daniel Hetmańczyk oraz z głosem doradczym:

- Sędzia Sądu Rejonowego w Siemianowicach Śląskich – Katarzyna May

- Komendant Miejski Państwowej Straży Pożarnej w Siemianowicach Śląskich – Leszek Jasica

- Naczelnik Wydziału Zarządzania Kryzysowego i Obsługi Prezydenta Miasta Siemianowice Śląskie – Anna Wichary

- Zastępca Naczelnika Wydziału Zarządzania Kryzysowego i Obsługi Prezydenta Miasta Siemianowice Śląskie – Wojciech Abłażewicz

- Główny Specjalista ds. Koordynacji Bezpieczeństwa – Bogusław Palka

- Dyrektor Poradni Psychologiczno – Pedagogicznej w Siemianowicach Śląskich – Ewa Bandała

- Komendant Straży Miejskiej w Siemianowicach Śląskich – Piotr Saternus

- Pełnomocnik Prezydenta Miasta ds. Rodziny i Polityki Społecznej – Danuta Sobczyk W roku 2013 odbyło się jedno posiedzenie Komisji Bezpieczeństwa i Porządku na której omówiono następujące tematy i problemy, a mianowicie:

1) Omówiono stan bezpieczeństwa miasta Siemianowice Śląskie na podstawie map zagrożeń,
które są zbiorem materiałów zebranych od Straży Pożarnej, Policji i Straży Miejskiej.

2) Omówiono problemy napowietrznych linii energetycznych, rosnących drzew, nieprawidłowo zaparkowanych pojazdów utrudniających prowadzenie działań ratowniczych od strony zewnętrznej budynków.

3) Wydział Zarządzania Kryzysowego opracował we współpracy z Komendą Miejską Policji ulotkę dotyczącą oszukiwania osób starszych przez złodziei, które zostały rozprowadzone do mieszkańców Siemianowic Śląskich poprzez Spółdzielnie Mieszkaniowe.

Prezydent Miasta

Jacek Guzy