| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Prawo > Sprawy rodzinne > Małżeństwo > Zawarcie małżeństwa > Jak zawrzeć związek małżeński za granicą

Jak zawrzeć związek małżeński za granicą

Jakie wymogi trzeba spełnić zawierając ślub w konsulacie?Obywatele polscy powinni pamiętać o przedstawieniu zaświadczeń z urzędu stanu cywilnego.

Zaświadczenie

Zgodnie z a art. 71 ust. 1 ustawy Prawo o aktach stanu cywilnego obywatel polski zamierzający zawrzeć małżeństwo za granicą może otrzymać zaświadczenie stwierdzające, że zgodnie z prawem polskim może on zawrzeć małżeństwo. Ww. zaświadczenie wydaje kierownik urzędu stanu cywilnego właściwy dla miejsca zamieszkania osoby, której zaświadczenie dotyczy.

W tym celu należy złożyć w USC następujące dokumenty:
- wniosek;
- odpis skrócony aktu urodzenia;
- dokument stwierdzający ustanie poprzedniego małżeństwa dla osób rozwiedzionych i wdowców;
- dowód osobisty lub ważny paszport (polski).

Zaświadczenie może wydać również konsul

Zaświadczenie jest ważne trzy miesiące od daty jego wydania.

Forma zawarcia małżeństwa podlega prawu państwa, w którym zawierane jest małżeństwo.

Zobacz również: Jak zarejestrować w Polsce małżeństwo zawarte za granicą

Zawarcie małżeństwa przed konsulem

Jeżeli oboje z małżonków mają obywatelstwo polskie, wówczas mogą zawrzeć związek małżeński przed polskim konsulem. Przed zwarcie związku małżeńskiego należy konsulowi przedstawić wcześniej uzyskane zaświadczenie o braku okoliczności uniemożliwiających zawarcie ważnego małżeństwa.

Małżonkowie składają przed konsulem oświadczenia, a następnie konsul sporządza protokół. Dokument ten stanowi podstawę do sporządzenia katu małżeństwa. Konsul sam przesyła protokół do urzędu stanu cywilnego. Właściwym jest tu urząd stanu cywilnego dla dzielnicy śródmieście miasta stołecznego Warszawy. Wraz z protokołem przesyłane są oświadczenia małżonków, iż nie wiedzą oni o istnieniu okoliczności wyłączających zawarcie małżeństwa oraz oświadczenia o nazwiskach, jakie będą nosili małżonkowie oraz ich dzieci.

Świadkami zawarcia związku małżeńskiego przed konsulem mogą być osoby pełnoletnie rozumiejące język polski.

Warto pamiętać o tym, iż nie w każdym kraju zawarcie małżeństwa przed konsulem jest możliwe. Zależy to od tego, czy dane państwo nie sprzeciwia się takiej formie zawarcia związku małżeńskiego.

Zobacz również serwis: Zawarcie małżeństwa

reklama

Narzędzia

POLECANE

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Eksperci portalu infor.pl

Agnieszka Kietlińska

Doradca podatkowy

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »