| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Prawo > Sprawy rodzinne > Małżeństwo > Zawarcie małżeństwa > Zawarcie małżeństwa za granicą

Zawarcie małżeństwa za granicą

Romantyczny ślub za granicą? Ostatnio coraz bardziej popularny wśród nowożeńców mniej przywiązanych do tradycji. Aby przystąpić do organizacji uroczystości, należy najpierw zapoznać się z formalnościami, które musi dopełnić młoda para. Z reguły ich załatwienie nie nastręcza trudności.

Sam ślub odbywa się w konsulacie. Obywatel polski zamierzający zawrzeć związek małżeński za granicą powinien otrzymać zaświadczenie stwierdzające, że prawo polskie nie przewiduje przeszkód jego zawarcia. Wyżej wymienione zaświadczenie wydaje kierownik urzędu stanu cywilnego właściwy dla miejsca zamieszkania osoby, której zaświadczenie dotyczy.

Zobacz serwis: Zawarcie małżeństwa

Jak uzyskać zaświadczenie?

W Urzędzie Stanu Cywilnego

Aby uzyskać zaświadczenie najlepiej zgłosić się do Urzędu Stanu Cywilnego w Polsce.

Jeśli małżonkowie przebywają za granicą mogą to zrobić także przez pełnomocnika.

W tym celu należy udać się do konsulatu i złożyć przed konsulem zapewnienie o braku wiedzy o okolicznościach wyłączających możliwość zawarcia małżeństwa.

Następnie należy przedstawić konsulowi pełnomocnictwo do poświadczenia.

W konsulacie

Takie zaświadczenie można także uzyskać za pośrednictwem konsula. Należy wtedy uiścić opłatę konsularną.

Czas oczekiwania na wydanie zaświadczenia za pośrednictwem konsula wynosi średnio 1-2 miesiące.

Potrzebne dokumenty

Aby uzyskać zaświadczenie należy przedłożyć następujące dokumenty:

  • odpisy aktów urodzenia osób zamierzających zawrzeć związek małżeński,
  •  pisemne zapewnienie o braku przeszkód do zawarcia związku małżeńskiego,
  • dokumenty tożsamości osób zamierzających zawrzeć związek małżeński.
  • odpis skrócony aktu małżeństwa z adnotacją o rozwodzie, lub sentencja wyroku sądu o jego rozwiązaniu, jeżeli osoba zamierzająca zawrzeć małżeństwo jest rozwiedziona
  • odpis skrócony aktu zgonu współmałżonka jeżeli osoba zamierzająca zawrzeć małżeństwo jest wdowcem

Zaświadczenie jest ważne 3 miesiące od daty wydania.

Opłata za zaświadczenie - 37 złotych.

Ślub za granicą

Ślubu za granicą może udzielić konsul. Należy wcześniej ustalić datę, i wziąć pod uwagę, że niektóre konsulaty udzielają ślubu tylko w wyznaczonych dniach. Wcześniej należy przygotować następujące dokumenty:

  • wyżej omówione zaświadczenie o braku prawnych przeciwwskazań do zawarcia małżeństwa
  • ważny paszport lub dowód osobisty
  • odpis aktu urodzenia
  • w przypadku osób rozwiedzionych należy dołączyć dokument potwierdzający orzeczenie rozwodu,
  • w przypadku wdowców akt zgonu małżonka 

Sama procedura nie jest skomplikowana, warto jednak wcześniej dopytać we właściwym konsulacie, w jakim terminie dopełnić wszelkich czynności. Najlepiej w tym celu odwiedzić stronę internetową i  upewnić się, czy nie należy zadbać o coś jeszcze.

Zobacz: Bezpłatne porady prawne

reklama

Autor:

Źródło:

INFOR

Zdjęcia

Coraz częściej młodzi ludzie decydują się na ślub za granicą
Coraz częściej młodzi ludzie decydują się na ślub za granicą

E-urząd Cyfrowe usługi publiczne. Poradnik dla administracji i przedsiębiorców (książka)79.00 zł

Narzędzia

POLECANE

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Eksperci portalu infor.pl

EurActiv.pl

Portal informacyjny

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »