| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Prawo > Wiadomości > Oświadczenia majątkowe dla władz OFE

Oświadczenia majątkowe dla władz OFE

Takie rozwiązanie proponuje Ministerstwo Finansów. Nowemu pomysłowi resortu przyjrzała się Gazeta Prawna.

Ministerstwo Finansów chce jawności i obowiązku składania oświadczeń majątkowych przez członków zarządów i rad nadzorczych powszechnych towarzystw emerytalnych zarządzających OFE. Jak się dowiedział DGP ze źródeł zbliżonych do resortu, taki wniosek ministerstwo będzie chciało umieścić w rezultatach przeglądu emerytalnego. Uzasadnia swoją propozycję tym, że OFE stanowią II filar publicznego systemu emerytalnego.

– Zarządzają one olbrzymimi pieniędzmi przekazywanymi ze składek ubezpieczonych do tej części systemu, stąd potrzeba jawności – mówi nasze źródło.

Resort opiera się na orzeczeniu Sądu Najwyższego z 2008 r. w sprawie OFE, w którym sędziowie stwierdzili, że składka przekazywana do OFE ma publicznoprawny i ubezpieczeniowy charakter.

Zaskoczony propozycją jest szef Izby Gospodarczej Towarzystw Emerytalnych Wojciech Nagel, choć nie mówi nie.

– Nie wiem, czy teza ministra od strony prawnej jest prawidłowa, to trzeba sprawdzić. Gdyby tak było, nie miałbym z tym problemu, bo rynki finansowe powinny działać transparentnie. Sam składałem takie oświadczenia wielokrotnie – mówi Wojciech Nagel.

Oświadczenia majątkowe składają parlamentarzyści, urzędnicy państwowi i samorządowi, a także osoby będące we władzach państwowych banków, firm państwowych i spółek Skarbu Państwa, w których udział państwa jest powyżej 50 proc. W pozostałych przypadkach, gdzie przeważa kapitał prywatny, takiego obowiązku nie ma.

Pełny tekst: Rostowski chce pokazać ile zarabiają szefowie OFE

Narzędzia