| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama

Bezpieczeństwo pracy

Polski Komitet Normalizacyjny

Aktualizacja: 02.07.2010

PKN jest krajową jednostką normalizacyjną zapewniającą realizację celów wymienionych w Ustawie o normalizacji. »

Podstawowe obowiązki pracodawcy z zakresu BHP

Aktualizacja: 05.07.2010

Jednym z podstawowych obowiązków pracodawcy z zakresu BHP jest zapewnienie bezpiecznych i higienicznych warunków pracy przy odpowiednim wykorzystaniu osiągnięć nauki i techniki. »

Oświetlenie w miejscu pracy

Aktualizacja: 22.02.2011

Przepisy Rozporządzenia Ministra Pracy oraz Polityki Społecznej w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy przewidują, że pomieszczeniach stałej pracy należy zapewnić oświetlenie dzienne chyba że jest to niemożliwe lub niewskazane ze względu na technologię produkcji, a na stosowanie oświetlenia wyłącznie elektrycznego pracodawca uzyskał zgodę właściwego państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego wydaną w porozumieniu z okręgowym inspektorem pracy. »

Ogrzewanie i wentylacja w pomieszczeniach pracy

Aktualizacja: 02.07.2010

Często pracodawcy zapominają, o tym, iż pomieszczenia w których pracują pracownicy powinny spełniać odpowiednie warunki. Jednym z takich warunków jest zapewnienie odpowiedniej temperatury do rodzaju wykonywanej pracy. »

Obiekty budowlane i teren zakładu pracy

Aktualizacja: 02.07.2010

Warunki BHP jakie powinny spełniać obiekty budowlane oraz teren zakładu pracy szczegółowo określa Rozporządzenie Ministra Pracy oraz Polityki Społecznej w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy. »

Kiedy pracownikowi przysługuje darmowy posiłek w pracy

Aktualizacja: 02.07.2010

Przepis art. 232 Kodeksu pracy oraz przepisy Rozporządzenie Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów nakładają na pracodawcę obowiązek zapewnienia darmowego posiłku dla pracownika. »

Jakie są zadania Prezesa PKN

Aktualizacja: 15.03.2011

Prezes Rady Ministrów powołuje Prezesa na okres 5 lat spośród zgłoszonych przez Radę Normalizacyjną kandydatów wyłonionych uprzednio w drodze konkursu. »

Wymagania BHP w Norwegii

Aktualizacja: 04.04.2011

Jak w każdym kraju, tak samo w Norwegii istnieją przepisy BHP dotyczące środowiska pracy. Ich przestrzeganie jest podstawowym obowiązkiem pracownika, ale także pracodawcy. »

Czy każdy pracownik w Irlandii musi przejść szkolenie BHP (safe pass)

Aktualizacja: 31.08.2012

Safe Pass to nic innego jak jednodniowe szkolenie BHP dla pracowników. Bez takiego szkolenia nie można zacząć pracy i często jest ono finansowane przez pracodawcę. »

Organizacja stanowisk pracy

Aktualizacja: 02.07.2010

Obowiązkiem pracodawcy w zakresie BHP jest m.in. odpowiednia organizacja stanowisk pracy zgodnie z przepisami Rozporządzenia Ministra Pracy oraz Polityki Społecznej w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy. »

Ochrona przed hałasem

Aktualizacja: 22.02.2011

Pracodawca ponosi odpowiedzialność za stan bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładzie, w związku z czym nie powinien zapominać, że zgodnie z przepisami Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy jest m.in. obowiązany do zapewnienia pracownikom ochrony przed zagrożeniami związanymi z narażeniem na hałas. »

Komitety techniczne Polskiego Komitetu Normalizacyjnego

Aktualizacja: 02.07.2010

Komitety techniczne realizują cele wymienione w art. 3 Ustawy o normalizacji, a szczegółowe zasady działania komitetów technicznych określają przepisy wewnętrzne PKN. »

Kiedy pracownikom przysługują napoje

Aktualizacja: 04.06.2011

Pracuję w biurze. Latem, kiedy w pokoju jest gorąco i duszno pracodawca zapewnia nam wentylację w postaci wiatraków. A co z napojami? Kiedy i na jakiej postawie prawnej (jeśli taka jest) pracodawca ma obowiązek dostarczyć pracownikom napoje? »

Jadalnia w zakładzie pracy

Aktualizacja: 02.07.2010

Pracodawca zatrudniający powyżej dwudziestu pracowników na jednej zmianie powinien zapewnić pomieszczenie do spożywania posiłków, z wyjątkiem zakładów pracy, w których wykonywane są prace wyłącznie o charakterze biurowym. »

Cele i zasady normalizacji krajowej

Aktualizacja: 02.07.2010

Normalizacja jest działalnością zmierzającą do uzyskania optymalnego, w danych okolicznościach, stopnia uporządkowania w określonym zakresie, poprzez ustalanie postanowień przeznaczonych do powszechnego i wielokrotnego stosowania, dotyczących istniejących lub mogących wystąpić problemów. »

POLECANE

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Eksperci portalu infor.pl

HRM partners

ekspert z zakresu HR

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »