| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Prawo > Praca > Praca > Czas pracy > Czy można skrócić czas pracy pracowników w upalne dni

Czy można skrócić czas pracy pracowników w upalne dni

Pracodawca musi w upalne dni zapewnić pracownikom odpowiednie warunki pracy. Między innym musi zapewni napoje i odpowiednią wentylację pomieszczeń pracy. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby pracodawca skrócił pracownikom czas pracy.

Pracodawca ma obowiązek zapewnić bezpłatnie pracownikom w upalnie dni napoje. Napoje pracodawca musi zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, czyli wtedy, kiedy temperatura powietrza wynosi więcej niż 25°C dla pracowników pracujących na otwartej powierzchni lub 28°C dla pracowników pracujących wykonującym w zamkniętych pomieszczeniach.

Napoje muszą być ogólnie dostępne w ciągu całej zmiany pracowników.

Zobacz także: Kiedy pracownikom przysługują napoje

Pomieszczenia i stanowiska pracy, w których pracują pracownicy w upalne dni powinny być zabezpieczone przed niekontrolowaną emisją ciepła poprzez promieniowanie. Na pracodawcach ciąży obowiązek zapewnienia powietrza w pomieszczeniach pracy. Pracodawcy mają obowiązek sprawdzać stan techniczny urządzeń wentylacyjnych i klimatyzacyjnych.
Pracodawcy, którzy zaniedbują swoje obowiązki związane z zapewnieniem odpowiednich warunków pracy pracownikom w czasie upałów popełniają wykroczenia, za które grozi kara grzywny.

Przepisy prawa nie nakładają na pracodawcę obowiązku skracanie pracownikom czasu pracy w upalne dni. Jednak nie istnieje w tym zakresie żaden zakaz prawny i pracodawcy dobrowolnie mogą w swoich zakładach pracy skracać dzień pracy w upały. Pracodawcy mogą pozwolić pracownikom na wcześniejsze zakończenie pracy lub mogą wprowadzić dodatkowe przerwy w pracy, w czasie największych upałów.

W przypadku, kiedy pracodawcy zdecydują się na skrócenie czasu pracy lub wprowadzenie dodatkowych przerwy w czasie pracy, muszą pamiętać, że nie może to spowodować obniżenia wynagrodzenia za pracę.

Zobacz także dział: Czas pracy

Podstawa prawna: Art. 232 Kodeksu pracy
Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 26 września 1997 roku w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (Dz.U. z 2003 r. nr 169, poz. 1650 ze zm.)
Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 roku w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz.U. 1996 r. nr 60 poz. 279 ze zm.)

reklama

Narzędzia

POLECANE

reklama

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Anna Nasiłowska

Ekspert podatkowy

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »