| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Prawo > Praca > Praca > Czas pracy > Czy można skrócić czas pracy pracowników w upalne dni

Czy można skrócić czas pracy pracowników w upalne dni

Pracodawca musi w upalne dni zapewnić pracownikom odpowiednie warunki pracy. Między innym musi zapewni napoje i odpowiednią wentylację pomieszczeń pracy. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby pracodawca skrócił pracownikom czas pracy.

Pracodawca ma obowiązek zapewnić bezpłatnie pracownikom w upalnie dni napoje. Napoje pracodawca musi zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, czyli wtedy, kiedy temperatura powietrza wynosi więcej niż 25°C dla pracowników pracujących na otwartej powierzchni lub 28°C dla pracowników pracujących wykonującym w zamkniętych pomieszczeniach.

Napoje muszą być ogólnie dostępne w ciągu całej zmiany pracowników.

Zobacz także: Kiedy pracownikom przysługują napoje

Pomieszczenia i stanowiska pracy, w których pracują pracownicy w upalne dni powinny być zabezpieczone przed niekontrolowaną emisją ciepła poprzez promieniowanie. Na pracodawcach ciąży obowiązek zapewnienia powietrza w pomieszczeniach pracy. Pracodawcy mają obowiązek sprawdzać stan techniczny urządzeń wentylacyjnych i klimatyzacyjnych.
Pracodawcy, którzy zaniedbują swoje obowiązki związane z zapewnieniem odpowiednich warunków pracy pracownikom w czasie upałów popełniają wykroczenia, za które grozi kara grzywny.

Przepisy prawa nie nakładają na pracodawcę obowiązku skracanie pracownikom czasu pracy w upalne dni. Jednak nie istnieje w tym zakresie żaden zakaz prawny i pracodawcy dobrowolnie mogą w swoich zakładach pracy skracać dzień pracy w upały. Pracodawcy mogą pozwolić pracownikom na wcześniejsze zakończenie pracy lub mogą wprowadzić dodatkowe przerwy w pracy, w czasie największych upałów.

W przypadku, kiedy pracodawcy zdecydują się na skrócenie czasu pracy lub wprowadzenie dodatkowych przerwy w czasie pracy, muszą pamiętać, że nie może to spowodować obniżenia wynagrodzenia za pracę.

Zobacz także dział: Czas pracy

Podstawa prawna: Art. 232 Kodeksu pracy
Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 26 września 1997 roku w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (Dz.U. z 2003 r. nr 169, poz. 1650 ze zm.)
Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 roku w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz.U. 1996 r. nr 60 poz. 279 ze zm.)

reklama

Narzędzia

POLECANE

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Eksperci portalu infor.pl

Marek Jurkiewicz

General Manager serwisu infoPraca (Grupo Intercom).

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »