| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Prawo > Praca > Praca > Czas pracy > Podróż służbowa – dieta

Podróż służbowa – dieta

Pracownikowi wyjeżdżającemu w podróż służbową, zwaną potocznie delegacją, przysługują określone świadczenia dodatkowe. Z podróżą służbową powiązane są diety oraz zwrot określonych kosztów, np. przejazdów czy noclegów.

W dniu 1 marca 2013 r. weszło w życie rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z 29 stycznia 2013 r. w sprawie należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej. Wprowadziło ono szereg zmian w wysokości wynagrodzenia (diet oraz zwrotu poniesionych kosztów) przysługującego pracownikowi, który udał się w służbowy wyjazd. Doprowadziło to do wzrostu kwot diet krajowych oraz diet za podróże zagraniczne w poszczególnych państwach. Wprowadzono także zasadę procentowego obniżania diety za podróże, w przypadku zapewnienia pracownikowi wyżywienia.

Chcesz otrzymywać więcej aktualnych informacji? Zapisz się na Newsletter!

Podróż krajowa

Czas trwania delegacji krajowej liczony jest od momentu wyjazdu z miejscowości rozpoczęcia podróży do czasu powrotu do miejscowości zakończenia podróży.

Zaliczka

Pracodawca może przyznać zaliczkę na poczet przyszłych kosztów podróży. Następuje to na wniosek pracownika (ustawodawca nie przewiduje żadnego wymogu odnośnie formy prośby). Wysokość zaliczki wynika z wstępnej kalkulacji kosztów planowanej podróży służbowej. Powinna obejmować wszystkie, możliwe do określenia w chwili udzielenia, koszty.

Dieta

Dieta to dofinansowanie przeznaczone na pokrycie zwiększonych kosztów wyżywienia w czasie podróży służbowej. Na pracodawcy ciąży obowiązek zapewnienia pracownikowi pełnego wyżywienia w tym czasie. Od 1 marca 2013 r. dieta wynosi 30 zł za dobę podróży (wcześniej, do 28 lutego 2013 r. było to 23 zł). Wysokość diety uzależniona jest od czasu trwania delegacji:

  • pracownikowi przebywającemu poza stałym miejscem pracy/ siedzibą pracodawcy krócej niż 8 godzin dieta nie przysługuje;
  • czas delegacji wynoszący od 8 do 12 godzin uprawnia do otrzymania diety w połowie jej wysokości – 15 zł;
  • dieta w pełnej wysokości (30 zł) przysługuje w przypadku przebywania w podróży ponad 12 godzin.

Od 1 marca 2013 r. dieta ulega pomniejszeniu o koszt otrzymanego bezpłatnego posiłku: śniadanie i kolacja po 25% diety a obiad o 50% diety. Dotyczy to także sytuacji, jeśli w koszt usługi hotelarskiej wliczony jest koszt posiłku (np. śniadanie w cenie noclegu).

Od 1 marca 2013 r. dieta wynosi 30 zł za dobę podróży.

Zwrot kosztów

Pracownikowi przysługuje także zwrot innych kosztów. Należą do nich po pierwsze koszty noclegu. Pracownik uprawniony jest do ich zwrotu w wysokości stwierdzonej rachunkiem, jednak nie większej niż 20-krotność stawki diety za jedną dobę hotelową (tj. 600 zł za dobę hotelową). Brak dokumentu potwierdzającego poniesienie wydatku nie pozbawia pracownika prawa do zwrotu kosztów. W takiej sytuacji otrzyma on ryczałt w wysokości 150% diety (tj. 45 zł, poprzednio - 34,50 zł). Po drugie są to koszty przejazdów środkami komunikacji miejskiej. Ich zwrot przysługuje w formie ryczałtu, w wysokości 20% diety za każdą rozpoczętą dobę podróży (od 1 marca 2013 r. – 6 zł, poprzednio 4,6 zł).

Zobacz również: Podróż służbowa - definicja

reklama

Narzędzia

POLECANE

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Eksperci portalu infor.pl

Olga Borkowska

Aplikant adwokacki, specjalista z zakresu postępowania cywilnego.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »