| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Prawo > Praca > Praca > Formy zatrudnienia > Zatrudnienie cudzoziemca

Zatrudnienie cudzoziemca

Cudzoziemcy mogą wykonywać pracę na rzecz polskich pracodawców. W większości przypadków niezbędne jest uzyskanie zezwolenia przez cudzoziemca.

Cudzoziemiec jest uprawniony do wykonywania pracy na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, jeżeli:

  • posiada status uchodźcy nadany w Rzeczypospolitej Polskiej;
  • udzielono mu ochrony uzupełniającej w Rzeczypospolitej Polskiej;
  • posiada zezwolenie na osiedlenie się w Rzeczypospolitej Polskiej;
  • posiada zezwolenie na pobyt rezydenta długoterminowego Wspólnot Europejskich w Rzeczypospolitej Polskiej;
  • posiada zgodę na pobyt tolerowany w Rzeczypospolitej Polskiej;
  • korzysta z ochrony czasowej w Rzeczypospolitej Polskiej;
  • jest obywatelem państwa członkowskiego Unii Europejskiej lub jest członkiem jego rodziny,
  • jest obywatelem państwa Europejskiego Obszaru Gospodarczego, nienależącego do Unii Europejskiej lub jest członkiem jego rodziny;
  • jest obywatelem państwa niebędącego stroną umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym, który może korzystać ze swobody przepływu osób na podstawie umowy zawartej przez to państwo ze Wspólnotą Europejską i jej państwami członkowskimi lub jest członkiem jego rodziny;
  • posiada zezwolenie na pracę oraz legalnie przebywa na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej na podstawie wizy, na podstawie zezwolenia na zamieszkanie na czas oznaczony, na podstawie wizy jednolitej wydanej przez inne państwo obszaru Schengen, lub w związku z posiadaniem dokumentu pobytowego, wydanego przez inne państwo obszaru Schengen, lub w ruchu bezwizowym.

Zobacz: Z upływem jakiego czasu przedawniają się roszczenia z umowy zlecenia?

Kto nie musi posiadać zezwolenia?

Z obowiązku posiadania zezwolenia na pracę jest zwolniony cudzoziemiec:

  • posiadający w Rzeczypospolitej Polskiej zezwolenie na zamieszkanie na czas oznaczony,
  • będący małżonkiem obywatela polskiego lub cudzoziemca,
  • będący zstępnym obywatela polskiego lub cudzoziemca, posiadający zezwolenie na zamieszkanie na czas oznaczony na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
  • posiadający zezwolenie na zamieszkanie na czas oznaczony na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,
  • przebywający na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej na podstawie wiz,
  • posiadający ważną Kartę Polaka;
  • ubiegający się o nadanie statusu uchodźcy lub będący małżonkiem, w imieniu którego został złożony wniosek o nadanie statusu uchodźcy,
  • uprawniony do przebywania i wykonywania pracy na terytorium państwa członkowskiego Unii Europejskiej lub państwa Europejskiego Obszaru Gospodarczego nienależącego do Unii Europejskiej lub Konfederacji Szwajcarskiej, który jest zatrudniony przez pracodawcę mającego siedzibę na terytorium tego państwa oraz czasowo delegowany przez tego pracodawcę w celu świadczenia usług na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
  • w stosunku do którego umowy międzynarodowe lub odrębne przepisy dopuszczają wykonywanie pracy bez konieczności posiadania zezwolenia.
reklama

Źródło:

INFOR

Zdjęcia

Zezwolenie na pracę jest wydawane na wniosek podmiotu powierzającego wykonywanie pracy cudzoziemcowi.
Zezwolenie na pracę jest wydawane na wniosek podmiotu powierzającego wykonywanie pracy cudzoziemcowi.

E-urząd Cyfrowe usługi publiczne. Poradnik dla administracji i przedsiębiorców (książka)79.00 zł

Narzędzia

POLECANE

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Eksperci portalu infor.pl

Wojciech Strama

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »