| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Prawo > Praca > Praca > Podróże służbowe > Czy dietę obniża posiłek spożyty przez pracownika przed podróżą służbową?

Czy dietę obniża posiłek spożyty przez pracownika przed podróżą służbową?

Jeden z naszych pracowników wrócił z krajowej podróży służbowej. W rozliczeniu kosztów delegacji wskazał, że bezpośrednio przed wyjazdem spożył w domu śniadanie. Czy wysokość diety powinniśmy obniżyć o ten posiłek?

Nie powinni Państwo obniżać diety o ten posiłek. Zmniejszenie diety o śniadanie dotyczy sytuacji, w których pracodawca zapewnił je pracownikowi (bezpośrednio lub pośrednio) podczas podróży służbo­wej. Tak jednak nie było w przypadku Państwa pracownika.

Użyte w przepisach rozporządzenia w sprawie podróży służbowych określenie „zapewnione bezpłat­ne wyżywienie" odnosi się jedynie do posiłków zagwarantowanych pracownikowi przez pracodawcę:

  • bezpośrednio (przez np. wykupienie posiłków, rozliczenie posiłków na podstawie przedstawionych rachunków) lub
  • pośrednio (przez np. zapewnienie posiłków w ramach opłaty za konferencję, zaproszenie pracownika na obiad przez kontrahenta pracodawcy).

Diety nie należy zatem obniżać o posiłki, które pracownik sam sobie zapewnił (w tym przypadku nie można mówić o bezpłatnym wyżywieniu) lub skorzystał z nich np. u swojej rodziny w miejscowości, do której udał się w delegację. W obu tych przypadkach zapewnienie wyżywienia nie jest w jakikolwiek spo­sób powiązane z pracodawcą. Nadal więc istnieje w tych sytuacjach obowiązek pracodawcy do wypłaty diety przewidzianej na pokrycie zwiększonych kosztów wyżywienia podczas podróży.

Zobacz serwis: Formy zatrudnienia

Od 1 marca 2013 r. kwotę diety za czas podróży służbowej na terenie kraju należy zmniejszać o koszt otrzymanego w podróży bezpłatnego wyżywienia (§ 4 rozporządzenia w sprawie podróży służbowych).

Obniżenie diety o zapewnione posiłki dotyczy sytuacji, kiedy pracodawca za­gwarantował je pracownikowi podczas podróży służbowej.

Zasady obniżania diety o otrzymane posiłki należy stosować także w razie zapewnienia ich w cenie usługi hotelowej. Obniżenie diety należy obliczać od pełnej kwoty diety, tj. od 30 zł. Bez znaczenia pozo­staje, że pracownik otrzymał posiłek w dobie, za którą przysługuje niepełna dieta (§ 7 ust. 4 rozporządze­nia w sprawie podróży służbowych).

Maria P. była w podróży służbowej od 7 stycznia od godz. 7.00 do 9 stycznia do godz. 14.00. Pracownica miała zapewnione 3 śniadania w cenie usługi hotelowej. Do rozliczenia kosztów wyjazdów służbowych pracodawca stosuje przepisy rozporządzenia dotyczącego podróży służbowych. Maria P. powinna otrzy­mać diety w łącznej wysokości 75 zł, tj. 2 pełne doby x 30 zł + 1/2 doby x 30 zł, obniżone o zapewnione śniadania, tj. o 7,50 zł za każdą dobę, w której miała zapewniony posiłek, czyli o 22,50 zł. Pracownica powinna otrzymać diety w wysokości 52,50 zł (75 zł - 22,50 zł).

Artykuł pochodzi z publikacji "100 pytań o wynagrodzenia"

Książka do nabycia na sklep.infor.pl

reklama

Narzędzia

POLECANE

reklama

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Grupa Deweloperska GEO

Grupa Deweloperska GEO to holding kilkunastu spółek, prowadzących aktywną działalność na terenie trzech polskich aglomeracji: Krakowa, Wrocławia i Katowic.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »