| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Prawo > Praca > Praca > Podróże służbowe > Czy dietę obniża posiłek spożyty przez pracownika przed podróżą służbową?

Czy dietę obniża posiłek spożyty przez pracownika przed podróżą służbową?

Jeden z naszych pracowników wrócił z krajowej podróży służbowej. W rozliczeniu kosztów delegacji wskazał, że bezpośrednio przed wyjazdem spożył w domu śniadanie. Czy wysokość diety powinniśmy obniżyć o ten posiłek?

Nie powinni Państwo obniżać diety o ten posiłek. Zmniejszenie diety o śniadanie dotyczy sytuacji, w których pracodawca zapewnił je pracownikowi (bezpośrednio lub pośrednio) podczas podróży służbo­wej. Tak jednak nie było w przypadku Państwa pracownika.

Użyte w przepisach rozporządzenia w sprawie podróży służbowych określenie „zapewnione bezpłat­ne wyżywienie" odnosi się jedynie do posiłków zagwarantowanych pracownikowi przez pracodawcę:

  • bezpośrednio (przez np. wykupienie posiłków, rozliczenie posiłków na podstawie przedstawionych rachunków) lub
  • pośrednio (przez np. zapewnienie posiłków w ramach opłaty za konferencję, zaproszenie pracownika na obiad przez kontrahenta pracodawcy).

Diety nie należy zatem obniżać o posiłki, które pracownik sam sobie zapewnił (w tym przypadku nie można mówić o bezpłatnym wyżywieniu) lub skorzystał z nich np. u swojej rodziny w miejscowości, do której udał się w delegację. W obu tych przypadkach zapewnienie wyżywienia nie jest w jakikolwiek spo­sób powiązane z pracodawcą. Nadal więc istnieje w tych sytuacjach obowiązek pracodawcy do wypłaty diety przewidzianej na pokrycie zwiększonych kosztów wyżywienia podczas podróży.

Zobacz serwis: Formy zatrudnienia

Od 1 marca 2013 r. kwotę diety za czas podróży służbowej na terenie kraju należy zmniejszać o koszt otrzymanego w podróży bezpłatnego wyżywienia (§ 4 rozporządzenia w sprawie podróży służbowych).

Obniżenie diety o zapewnione posiłki dotyczy sytuacji, kiedy pracodawca za­gwarantował je pracownikowi podczas podróży służbowej.

Zasady obniżania diety o otrzymane posiłki należy stosować także w razie zapewnienia ich w cenie usługi hotelowej. Obniżenie diety należy obliczać od pełnej kwoty diety, tj. od 30 zł. Bez znaczenia pozo­staje, że pracownik otrzymał posiłek w dobie, za którą przysługuje niepełna dieta (§ 7 ust. 4 rozporządze­nia w sprawie podróży służbowych).

Maria P. była w podróży służbowej od 7 stycznia od godz. 7.00 do 9 stycznia do godz. 14.00. Pracownica miała zapewnione 3 śniadania w cenie usługi hotelowej. Do rozliczenia kosztów wyjazdów służbowych pracodawca stosuje przepisy rozporządzenia dotyczącego podróży służbowych. Maria P. powinna otrzy­mać diety w łącznej wysokości 75 zł, tj. 2 pełne doby x 30 zł + 1/2 doby x 30 zł, obniżone o zapewnione śniadania, tj. o 7,50 zł za każdą dobę, w której miała zapewniony posiłek, czyli o 22,50 zł. Pracownica powinna otrzymać diety w wysokości 52,50 zł (75 zł - 22,50 zł).

Artykuł pochodzi z publikacji "100 pytań o wynagrodzenia"

Książka do nabycia na sklep.infor.pl

reklama

Narzędzia

POLECANE

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Eksperci portalu infor.pl

Accreo

Accreo to firma doradcza, oferująca usługi dedykowane przedsiębiorstwom i klientom indywidualnym w zakresie doradztwa podatkowego i prawnego, business restructuringu oraz doradztwa europejskiego przede wszystkim w obszarze pozyskiwania dotacji i funduszy unijnych.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »