| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Prawo > Praca > Praca > Praca za granicą > Loteria o Zieloną Kartę

Loteria o Zieloną Kartę

Loteria o Zieloną Kartę na rok 2013 jest otwarta od 4 października 2011 do 5 listopada 2011 r.

Każdego roku, program „Wizy dla Imigrantów Różnych Narodowości” udostępnia 50 tysięcy wiz stałego pobytu (możliwość o ubieganie się o zieloną kartę) dla kwalifikujących się osób pochodzących z krajów o niskim wskaźniku imigracji do Stanów Zjednoczonych.

W ramach programu DV, podczas losowania komputerowego wybierane są osoby, które spełniają proste, ale ściśle określone warunki kwalifikacyjne oparte na wykształceniu lub kwalifikacjach zawodowych. 

Osoby w ten sposób wybrane, będą mogły ubiegać się o prawo stałego pobytu w USA.

Każdy uczestnik loterii wizowej musi mieć co najmniej pełne wykształcenie średnie lub jego odpowiednik (pomyślne ukończenie dwunastoletniego programu nauczania szkoły podstawowej i średniej) lub dwuletnie doświadczenie zawodowe w ciągu ostatnich pięciu lat w zawodzie, do wykonywania którego niezbędne są co najmniej dwa lata szkolenia, bądź doświadczenia zawodowego.

Zgłoszenia o udział w loterii wizowej powinny być przesłane wyłącznie drogą elektroniczną za pośrednictwem strony www.dvlottery.state.gov w okresie rejestracyjnym od wtorku w południe wschodnioamerykańskiego czasu letniego EDT (GMT-4) 4 października 2011 do sobotniego południa EDT 5 listopada 2011. 

Zobacz również: Co warto wiedzieć o amerykańskim systemie prawnym?

Zgłoszenia o udział w loterii wizowej można przygotować i złożyć samemu, bez pomocy tak zwanych “konsultantów wizowych”, “agentów wizowych” lub innych osób oferujących wysłanie zgłoszenia w imieniu uczestnika, zwłaszcza jeżeli jest z tą usługą związana jest opłata.

Niestety jest wielu oszustów żerujących na osobach starających się o zieloną kartę. Należy także uważać na niezamówione e-maile. Departament Stanu powiadomia laureatów loterii wizowej pisemnie, a nie przez e-mail. Uważaj także na fałszywe strony internetowe  udające oficjalne strony rządu Stanów Zjednoczonych. JEDYNĄ strona internetowa, poprzez którą osoby zainteresowane mogą formalnie zarejestrować się do udziału w programie loterii wizowej jest www.dvlottery.state.gov.

Elektroniczne zgłoszenie (online) w dorocznym programie DV jest BEZPŁATNE (nie ma żadnej opłaty). Nie ma więc potrzeby płacić ani konsultantowi ani nawet Departamentowi Stanu w celu złożenia zgłoszenia. Jednakże, jeżeli zostaniesz wybrany jako "zwycięzca", warto rozważyć wynajęcie uprawnionego adwokata, aby pomógł w prawidłowym przygotowaniu i złożeniu wszystkich niezbędnych dokumentów.

Skorzystaj z poniższego linku aby uzyskać więcej informacji: http://travel.state.gov/pdf/2013_DV_instructions_14SEP_Polish.pdf

Zauważ, że w przeciwieństwie do DV-2012, w DV-2013, obywatele Polski odzyskują uprawnienie do ubiegania się o zieloną kartę porzez loterię. Należy pamiętać, że o wizę powinny ubiegać się tylko osoby które spełniają wymagane kryteria i kwalifikacje.

Także osoby które by się kwalifikowały ale przebywają już w USA nielegalnie, czyli osoby które przybyły do USA nielegalnie lub są "out of status" z reguły nie kwalifikują się na loterię wizową.

Zobacz również Czym grozi zatrzymanie przez urzędnika imigracyjnego w USA?

reklama

Narzędzia

POLECANE

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Eksperci portalu infor.pl

Dominika Miśkiewicz

Prawnik

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »