| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Prawo > Praca > Praca > Praca za granicą > Dream Act

Dream Act

Niedawno administracja Prezydenta Obamy ogłosiła, że nie będzie deportować młodzieży, która przebywa w USA nielegalnie. Oznacza to, że teoretyczne ponad 800 tys. młodych ludzi, którzy nie posiadają legalnego statusu, mogą uniknąć deportacji, a także ubiegać się o pozwolenie na pracę.

Wielu ludzi błędnie zrozumiało to oświadczenie jako zarządzenie amnestii dla dzieci nielegalnych imigrantów. Jednak, chociaż z pewnością pomocne, to nowe zarządzenie wcale niczego nie gwarantuje. Przede wszystkim młodzi ludzie starający się o ogłoszoną akcję odraczającą (“deferred action”) powinni wiedzieć, że muszą spełnić pewne wymagania.

Czasowe odroczenie deportacji

Należy zauważyć, że Prezydent Obama po prostu skierował, aby DHS (Department of Homeland Security) zaczął używać swojej swobody decydowania (prosecutorial discretion), aby odroczyć deportację (deferred action) kwalifikującym się młodym ludziom. Deferred action oznacza właśnie czasowe odroczenie deportacji i tym samym tymczasowe pozostanie w Stanach Zjednoczonych. Osoba która uzyskała deferred action może również starać się o zezwolenie na pracę. Należy jednak pamietać że deferred action nie daje prawa stałego pobytu. Ponadto nie jest to amnestia.

Zobacz także: Czym grozi zatrzymanie przez urzędnika imigracyjnego w USA?

W ramach tego programu, deferred action może być przyznana na dwa lata i może być odnawialna. Wnioskodawca musi jednak spełniać pewne kryteria:

  • musi mieć mniej niż 30 lat i musiał wjechać do Stanów przed 16 rokiem życia;
  • musi przebywać w USA przez co najmniej 5 lat wstecz od dnia 15 czerwca 2012;
  • musi mieszkać na stałe w USA (continuous residence);
  • nie mógł zostać skazany za poważne przestępstwo, wiele wykroczeń lub w inny sposób stanowić zagrożenia dla bezpieczeństwa narodowego lub bezpieczeństwa publicznego;
  • musi obecnie się uczyć, skończyć szkołę średnią lub posiadać dyplom GED, lub musi być honorowo zwolnionym weteranem Coast Guard lub Sił Zbrojnych Stanów Zjednoczonych.

Powyższe kryteria będą uwzględnione bez względu na to, czy osoba szukająca deferred action ma już wytoczone postępowanie deportacyje, lub czy ma już wydany prawomocny nakaz deportacji.

Żadna osoba nie otrzyma deferred action, bez poprzedniego sprawdzenia kryminalnej przeszłości owej osoby przez DHS. Wnioski o deferred action są rozpatrywane indywidualnie.

DHS nie daje żadnych gwarancji, że ulga przed deportacją będzie udzielana we wszystkich przypadkach. Ponadto Kierownik ICE , John Morton, publicznie oznajmił że nawet kwalifikujące się osoby które nie mają otwartej sprawy deportacyjnej, nie powinny w tej chwili same sie zgłaszać do ICE lub CBP. Morton poradził im czekać na ogłoszenie formalnego procesu aplikacji. Ostrzegł także, że każdy powinien uważać na oszustów, którzy z pewnością spróbują wykorzystać zdesperowanych ludzi starających się legitymizować swój status imigracyjny.

Należy pamiętać, że to zarządzenie tylko tymczasowo daje możliwość odroczenia deportacji dla kwalifikującej się młodzieży, i ani nie jest nowym prawem ani amnestią, i przede wszystkim nie jest nową opcją pomagającą w uzyskaniu zielonej karty.

Polecamy: Loteria o Zieloną Kartę

DISCLAIMER: Informacje podane służą jedynie celom informacyjnym i nie stanowią porady prawnej. Zastrzegam że chociaż podjełam wszelkie starania aby informacje były prawidłowe i pełne, jednak informacje znalezione na stronie internetowej nigdy nie zastapią rozmowy z radcą prawnym (adwokatem).

reklama

Narzędzia

POLECANE

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Eksperci portalu infor.pl

Alicja Moszyńska

Właścicielka firmy Architektura Biznesu: doradza MSP w zakresie budowania marki i kultury firmy, marketingu, negocjacji i obsługi klienta.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »