| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE MOBILNE | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Prawo > Praca > Praca > Praca za granicą > Zasady dostępu obywateli polskich do szwedzkiego rynku pracy

Zasady dostępu obywateli polskich do szwedzkiego rynku pracy


Szwecja, podobnie jak większość krajów europejskich nie wprowadziła ograniczeń dla cudzoziemców chcących podjąć w tym kraju pracę.


Polacy po dniu wstąpienia do Unii Europejskiej, czyli po 1 maja 2004 roku, nie potrzebują pozwolenia na pracę, aby podjąć się zarobkowania w tym kraju.
Jeżeli jednak chcą przebywać w Szwecji dłużej niż 90 dni, niezbędne jest pozwolenie na pobyt, tak zwane residence permit.

Jeżeli obywatele polscy, a także członkowie ich rodzin planują pozostać w Szwecji na okres dłuższy niż 3 miesiące, muszą niestety indywidualnie postarać się o pozwolenie na pobyt, zgodnie ze szwedzką ustawą o cudzoziemcach. W przypadku dzieci poniżej 18 roku życia, wniosek składa i podpisuje rodzic – opiekun prawny.

W Szwecji nie potrzebne jest pozwolenie na pracę, zatem można zacząć pracować nawet, jeżeli nie ma się pozwolenia na pobyt.

Wniosek o pozwolenie na pobyt należy złożyć w jednym z biur Urzędu do spraw Migracji (Migrationsverket). Złożenie wniosku jest bezpłatne. Formalności te można załatwić także w szwedzkiej ambasadzie lub konsulacie jeszcze przed wyjazdem. Starając się o pozwolenie na pobyt należy wypełnić formularz ”Application for residence permit for EU/EEA−citizens and their families”. Należy załączyć uwierzytelniona kopie ważnego paszportu lub dowodu osobistego oraz dokument potwierdzający spełnienie warunków dla jednej z kategorii.
Przy udzielaniu pozwolenia na pobyt Szwedzi wprowadzili bowiem system kategoryzacji osób starających się o takie pozwolenie i każdy pracownik przypisany do konkretnej kategorii musi spełnić inne wymagania. Kategorie są następujące:

  • Zatrudniony – jeżeli zamierzamy pracować w Szwecji, aby uzyskać pozwolenie na pobyt musimy dostarczyć zaświadczenie od swojego pracodawcy, w którym będzie napisane jaką pracę wykonujemy, w jakim wymiarze czasu i na jak długo umowa została zawarta. Jeżeli na rok lub dłużej, otrzymamy pozwolenie na pobyt na 5 lat.
  • Samozatrudniony – do uzyskania pozwolenia na pobyt konieczne jest dostarczenie zaświadczenia o rejestracji firmy lub dokument poświadczający o prowadzeniu działalności
  • Odbiorca lub dostawca usług, przedstawiciel wolnego zawodu – konieczne jest przedstawienie dokumentu poświadczającego charakter pracy, a także zaświadczenia jakie usługi będą świadczone lub dostarczane.
  • Rodziny obywateli polskich – starając się o pozwolenie na pracę dla siebie i dzieci lub małżonka, należy przedstawić dokument poświadczający stopień pokrewieństwa, lub zawarcie małżeństwa.
  • Pracownicy przygraniczni – osoby, które pracują w Szwecji, ale mieszkają w innym kraju i co najmniej raz na tydzień wracają do tego kraju nie potrzebują pozwolenia na pobyt.

Jeżeli wniosek o pozwolenie na pobyt zostanie odrzucony przez Urząd ds. Migracji, można złożyć apelację do Komisji ds. Cudzoziemców (Utlännings− nämnden) za pośrednictwem Migrationsverket w ciągu trzech tygodni od daty otrzymania negatywnej decyzji.



reklama

Polecamy artykuły

Narzędzia

POLECANE

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Eksperci portalu infor.pl

Kancelaria Radców Prawnych "Bochnacki, Bojanowski, Hipsz"

Radcowie prawni

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »