| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE MOBILNE | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Prawo > Praca > Praca > Pracownik > Jakie warunki pracy muszą być zapewnione pracownikom pracującym na mrozie?

Jakie warunki pracy muszą być zapewnione pracownikom pracującym na mrozie?

W pomieszczeniach pracy należy zapewnić temperaturę odpowiednią do rodzaju wykonywanej pracy nie niższą niż 14 °C, chyba, że względy technologiczne na to nie pozwalają. Co jednak w sytuacji, kiedy pracownicy pracują na otwartej przestrzeni?

W przypadku pracowników pracujących na zewnątrz, prawo wprowadza szczegółowe regulacje, nakładając na pracodawcę określone obowiązki. Stanowiska pracy znajdujące się na zewnątrz pomieszczeń powinny być tak usytuowane i zorganizowane, aby pracownicy byli chronieni przed zagrożeniami związanymi w szczególności z warunkami atmosferycznymi, w tym opadami, niską temperaturą, silnym wiatrem. Czyli tymi wszystkimi warunkami atmosferycznymi, z jakimi mamy do czynienia w zimie.

Przy pracach wykonywanych na otwartej przestrzeni należy zapewnić pracownikom w pobliżu miejsc pracy pomieszczenia umożliwiające im schronienie się przed opadami atmosferycznymi, ogrzanie się oraz zmianę odzieży. Pomieszczenia te powinny być zaopatrzone w urządzenia do podgrzewania posiłków. Ponadto w pomieszczeniach do ogrzewania się pracowników powinna być zapewniona temperatura co najmniej 16 °C.

Zobacz: Jakie są zasady zatrudniania pracownic w ciąży?

W razie gdy ze względów na rodzaje pracy wykonywanych na otwartej przestrzeni w okresie zimowym nie jest możliwe zapewnienie pomieszczeń, należy zapewnić pracownikom w pobliżu miejsca ich pracy odpowiednio urządzone źródła ciepła (np. koksowniki).

Pracodawca musi zapewnić pracownikom zatrudnionym na przestrzeni nieodpłatnie posiłki, w formie jednego dania gorącego oraz napoje, których rodzaj i temperatura powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy.

Posiłki powinny zawierać około 50-55 proc. węglowodanów, 30-35 proc. tłuszczów, 15 proc. białek oraz posiadać wartość kaloryczną około 1000 kcal. Jeśli pracodawca nie ma możliwości wydawania posiłków ze względu na rodzaj wykonywanej przez pracownika pracy lub ze względów organizacyjnych, może zapewnić w czasie pracy korzystanie z takich posiłków w punktach gastronomicznych lub przyrządzanie posiłków przez pracownika we własnym zakresie z otrzymanych produktów.

Posiłki i napoje wydawane są pracownikom w dniach wykonywania prac uzasadniających ich wydawanie. Posiłki powinny być wydawane w czasie regulaminowych przerw w pracy, w zasadzie po 3-4 godzinach pracy. Natomiast napoje powinny być dostępne dla pracowników w ciągu całej zmiany roboczej.

Zobacz serwis: Praca

Pracownikom nie przysługuje ekwiwalent pieniężny za posiłki i napoje.

Podstawa prawna: Art.232 Kodeksu pracy;

Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (Dz. U. z 2003 r. nr 169, poz. 1650)

reklama

Polecamy artykuły

Autor:

Źródło:

INFOR

Zdjęcia

Pracodawca musi zapewnić pracownikom zatrudnionym na przestrzeni nieodpłatnie posiłki, w formie jednego dania gorącego oraz napoje.
Pracodawca musi zapewnić pracownikom zatrudnionym na przestrzeni nieodpłatnie posiłki, w formie jednego dania gorącego oraz napoje.

KPA. Komentarz do zmian99.00 zł

Narzędzia

POLECANE

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Eksperci portalu infor.pl

Zbigniew Szczygielski

 Ekspert rynku leasingowego.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »