| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Prawo > Konsument i umowy > Prawa konsumenta > Co nowego > Jakość artykułów żywnościowych w supermarketach

Jakość artykułów żywnościowych w supermarketach

W II kwartale 2008 r. Inspekcja Handlowa przeprowadziła ogólnolnokrajową kontrolę artykułów spożywczych oferowanych w placówkach sieci handlowych. Przedmiotem kontroli były przede wszystkim produkty „marki własnej” sieci handlowych. Jakość ok. 20% kontrolowanych wyrobów była niezgodna z przepisami lub deklaracjami producentów.

W przypadku tych samych asortymentów produktów badania wykazały, że ich jakość, poza nielicznymi wyjątkami, na ogół była zgodna z deklarowaną, a oznakowanie nie budziło zastrzeżeń. Do tych wyjątków należało m.in. masło, które nadal było fałszowane tańszymi niż tłuszcz mleczny tłuszczami roślinnymi. Fałszowania dokonywali ci sami producenci, którzy od lat stosują tę naganną praktykę. Należy dodać, że zafałszowane masło z reguły oferowane było też pod markami producentów.

Kary

Ustalenia kontroli dały podstawę do: ukarania w ramach postępowania mandatowego 17 osób oraz skierowania 1 wniosku do sądu rejonowego. Przekazano ponadto 173 informacje do właściwych organów kontrolnych, w tym: 153 do wojewódzkich inspektoratów Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, 18 do urzędów miar, 2 do organów sanitarnych i weterynaryjnych. W ujawnionych przypadkach zafałszowania produktów skierowano zawiadomienia do organów ścigania.

Zobacz pełne wyniki kontroli

Zobacz serwis: Prawa konsumenta

Źródło: Inspekcja Handlowa

reklama

Narzędzia

POLECANE

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Eksperci portalu infor.pl

Aleksandra Tabędzka

Adwokat

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »