| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Prawo > Sprawy karne > Prawo karne > Ciekawostki > Czy zakaz palenia obowiązuje w ogródkach piwnych?

Czy zakaz palenia obowiązuje w ogródkach piwnych?

Ustawa antynikotynowa, zakazująca palenia m.in. na przystankach autobusowych czy w lokalach gastronomiczno-rozrywkowych, zawiera błąd, który zezwala na palenie w ogródkach kawiarnianych czy piwnych.

Obowiązująca od 15 listopada 2010 roku ustawa antynikotynowa określa, że palenie zakazane jest m.in.:

1. na terenie zakładów opieki zdrowotnej i w pomieszczeniach innych obiektów, w których są udzielane świadczenia zdrowotne,
2. na terenie uczelni,
3. w pomieszczeniach obiektów kultury i wypoczynku do użytku publicznego,
4. w lokalach gastronomiczno-rozrywkowych,
5. w środkach pasażerskiego transportu publicznego oraz w obiektach służących obsłudze podróżnych,
6. na przystankach komunikacji publicznej,
7. w pomieszczeniach obiektów sportowych,
8. w ogólnodostępnych miejscach przeznaczonych do zabaw dzieci.

Jak się jednak okazuje, błąd w ustawie spowodował, że niepalący są narażeni na bierne palenie w tzw. ogródkach piwnych czy kawiarnianych. Dlaczego?

Zakaz palenia obowiązujący w lokalach gastronomiczno-rozrywkowych obejmuje pomieszczenia, czyli takie części lokalu, które są wydzielone np. ścianami. A ogródek kawiarniany, który znajduje się na zewnątrz kawiarni, takim pomieszczeniem nie jest, a co za tym idzie – można tam palić.

Pojawiły się opinie, że osoby niepalące, w takim miejscu są dużo mniej narażone na negatywne skutki biernego palenia niż w zamkniętym pomieszczeniu. Oznacza to jednak, że osoba, która chce uniknąć kontaktu z dymem papierosowym, będzie mogła wypić kawę wyłącznie wewnątrz lokalu.

Podkreśla się jednocześnie, że zakaz palenia nie powinien obowiązywać tylko w ogródkach niezadaszonych. Tam, gdzie ogródek jest częściowo zabudowany, zakaz powinien być przestrzegany.

Zobacz serwis: Sprawy urzędowe

Aby uniknąć sytuacji, że osoby palące nie będą mogły zapalić papierosa w lokalu gastronomicznym, ustawodawca przewidział możliwość wyznaczenia w takim miejscu palarni.

Powinno być to pomieszczenie wyodrębnione konstrukcyjnie od innych pomieszczeń i ciągów komunikacyjnych, odpowiednio oznaczone, służące wyłącznie do palenia wyrobów tytoniowych. 

Pomieszczenie dla palaczy powinno być szczelne, tak aby dym papierosowy nie przenikał do sali przeznaczonej dla niepalących.

Zobacz serwis: Wykroczenia

reklama

Narzędzia

POLECANE

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Eksperci portalu infor.pl

Jagoda Szymańska

projektant wnętrz, INNE MEBLE

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »