REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2003 nr 187 poz. 1830
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 16 października 2003 r.
w sprawie procedur kontroli oraz listy portów morskich, w których mogą być rozładowywane świeże ryby lub świeże produkty rybne pochodzące bezpośrednio z połowów, ze statków pod banderą innego kraju
Na podstawie art. 14 ust. 15 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752, z późn. zm. 2)) zarządza się, co następuje:
2. Wzór deklaracji, o której mowa w ust. 1, określa załącznik nr 1 do rozporządzenia.
1) miejsce pochodzenia świeżych ryb lub świeżych produktów rybnych, a w przypadku gdy świeże ryby lub świeże produkty rybne zostały przeładowane na morzu – wskazanie statku lub statków, z których je przeładowano;
2) ilość świeżych ryb lub świeżych produktów rybnych z podziałem na gatunki;
3) planowany sposób wprowadzenia świeżych ryb lub świeżych produktów rybnych na rynek.
2. Kontrola obejmuje ponadto:
1) badanie organoleptyczne świeżych ryb lub świeżych produktów rybnych;
2) sprawdzanie warunków:
a) weterynaryjnych na statku,
b) przechowywania, rozładunku świeżych ryb lub świeżych produktów rybnych, w szczególności ich temperatury.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: W. Olejniczak
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 29, poz. 320, Nr 123, poz. 1350 i Nr 129, poz. 1438, z 2002 r. Nr 112, poz. 976 oraz z 2003 r. Nr 52, poz. 450, Nr 122, poz. 1144 i Nr 165, poz. 1590.
Załącznik do rozporządzenia Ministra
Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 października 2003 r. (poz.1830)
Załącznik nr 1
WZÓR
Załącznik nr 2
LISTA PORTÓW MORSKICH, W KTÓRYCH MOGĄ BYĆ ROZŁADOWYWANE ŚWIEŻE RYBY LUB ŚWIEŻE PRODUKTY RYBNE POCHODZĄCE BEZPOŚREDNIO Z POŁOWÓW, ZE STATKÓW POD BANDERĄ INNEGO KRAJU
1. Port Morski Darłowo
2. Port Morski Gdańsk
3. Port Morski Gdynia
4. Port Morski Hel
5. Port Morski Elbląg
6. Port Morski Frombork
7. Port Morski Kołobrzeg
8. Port Morski Szczecin
9. Port Morski Świnoujście
10. Port Morski Ustka
11. Port Morski Władysławowo
12. Port Morski Trzebież
- Data ogłoszenia: 2003-11-04
- Data wejścia w życie: 2003-11-19
- Data obowiązywania: 2003-11-19
- Dokument traci ważność: 2004-05-01
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA