| INFORLEX | GAZETA PRAWNA | KONFERENCJE | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP

Sprawozdanie nr ZAB.5511.1.2014 Starosty Włocławskiego

z dnia 31 grudnia 2013r.

z działalności Komisji Bezpieczeństwa i Porządku dla Miasta Włocławek na prawach powiatu i Powiatu Włocławskiego za 2013 rok

Realizując zadania Prezydenta Miasta Włocławek i Starosty Włocławskiego w zakresie zwierzchnictwa nad miejskimi i powiatowymi służbami, inspekcjami i strażami oraz zadania określone w ustawach z zakresu porządku publicznego i bezpieczeństwa obywateli, zgodnie z art. 38a ustawy z dnia 5 czerwca 1998 r. o samorządzie powiatowym (Dz.U. z 2013 r. poz. 595 z późn. zm.), Komisja Bezpieczeństwa i Porządku dla Miasta Włocławek na prawach powiatu i Powiatu Włocławskiego, zwana dalej Komisją, w pełnym zakresie wykonała zamierzenia Planu Pracy Komisji na 2013 r. Komisja pracowała w składzie weryfikowanym w trakcie 2013 roku, ze względu na zmianę członków delegowanych do składu Komisji przez Komendanta Miejskiego Policji we Włocławku. Akt powołania wręczono Komendantowi Miejskiemu Policji Panu Piotrowi Stachowiakowi oraz Zastępcy Naczelnika Wydziału Prewencji Komendy Miejskiej Policji Panu Krzysztofowi Rakowskiemu. Komisja zrealizowała zaplanowaną tematykę, nawiązującą do ustawowych zadań Prezydenta Miasta Włocławek i Starosty Włocławskiego określonych w ustawie o samorządzie powiatowym w zakresie porządku publicznego i bezpieczeństwa obywateli, na czterech posiedzeniach :

W dniu 21 marca 2013 r. :

1. Wręczono akt powołania nowemu członkowi Komisji - Komendantowi Miejskiemu Policji we Włocławku Panu Piotrowi Stachowiakowi na IV kadencję w latach 2011 - 2014.

2. Przyjęto informację Komendanta Miejskiego Policji we Włocławku oraz Komendanta Straży Miejskiej we Włocławku o stanie bezpieczeństwa i porządku publicznego na terenie Miasta Włocławek i Powiatu Włocławskiego za 2012 rok. Komisja zapoznała się z informacjami dotyczącymi realizacji " Programu zapobiegania przestępczości oraz ochrony bezpieczeństwa i porządku publicznego dla Miasta Włocławek i Powiatu Włocławskiego na lata 2012 - 2015" oraz głównymi kierunkami działań w 2013 roku.

3. Przyjęto informację Komendanta Miejskiego Państwowej Straży Pożarnej we Włocławku o stanie bezpieczeństwa przeciwpożarowego na terenie Miasta Włocławek i Powiatu Włocławskiego w 2012 r. Komisja zapoznała się z informacją dotycząca realizacji "Programu zapobiegania przestępczości oraz ochrony bezpieczeństwa i porządku publicznego dla Miasta Włocławek i Powiatu Włocławskiego na lata 2012 - 2015" oraz głównymi kierunkami działań w 2013 roku.

W dniu 20 czerwca 2013 r. :

1. Wręczono akt powołania nowemu członkowi Komisji - Zastępcy Naczelnika Wydziału Prewencji Komendy Miejskiej Policji we Włocławku Panu Krzysztofowi Rakowskiemu na IV kadencję w latach 2011 - 2014.

2. Przyjęto informację Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego we Włocławku o stanie bezpieczeństwa sanitarno - epidemiologicznego na terenie Miasta Włocławek i Powiatu Włocławskiego w 2012 r. Komisja zapoznała się z informacją dotyczącą realizacji "Programu zapobiegania przestępczości oraz ochrony bezpieczeństwa i porządku publicznego dla Miasta Włocławek i Powiatu Włocławskiego na lata 2012 - 2015".

3. Przyjęto informację przedstawiciela Regionalnego Zarządu Gospodarki Wodnej w Warszawie o stanie bezpieczeństwa Stopnia Wodnego we Włocławku. Komisja przyjęła do wiadomości przedstawione stanowisko RZGW w Warszawie w sprawie wyższej oceny przydatności i skuteczności już funkcjonującego systemu ostrzegania ludności w wyniku awarii Stopnia Wodnego we Włocławku, niż zawodnego często blokującego się w takich sytuacjach systemu telefonii komórkowej.

4. Przyjęto informację Powiatowego Lekarza Weterynarii we Włocławku o stanie bezpieczeństwa sanitarno - weterynaryjnego na terenie Miasta Włocławek i Powiatu Włocławskiego w 2012 roku wraz z realizacją "Programu zapobiegania przestępczości oraz ochrony bezpieczeństwa i porządku publicznego dla Miasta Włocławek i Powiatu Włocławskiego na lata 2012 - 2015".

W dniu 7 listopada 2013 r. :

1. Przyjęto informację przedstawiciela Zakładów Azotowych ANWIL S.A. we Włocławku o stanie zagrożenia toksycznymi środkami przemysłowymi wykorzystywanymi w produkcji i magazynowanymi dla obszarów Miasta Włocławek i Powiatu Włocławskiego.

2. Przyjęto informację przedstawiciela Komendanta Wojewódzkiego Państwowej Straży Pożarnej w Toruniu dotyczącą "Zewnętrznego Planu Operacyjno - Ratowniczego dla terenu narażonego na skutki awarii przemysłowej powstałej w Zakładach Azotowych ANWIL S.A. we Włocławku".

W dniu 17 grudnia 2013 r. :

1. Dokonano analizy i pozytywnie zaopiniowano planowane zabezpieczenie środków finansowych na realizację zadań z zakresu bezpieczeństwa i porządku publicznego przez Wydział Zarządzania Kryzysowego oraz Straż Miejską w budżecie Miasta Włocławek na 2014 rok.

2. Dokonano analizy i pozytywnie zaopiniowano planowane zabezpieczenie środków finansowych przez Wydział Zarządzania, Administracji i Bezpieczeństwa w budżecie Powiatu Włocławskiego na 2014 rok na realizację zadań z zakresu bezpieczeństwa i porządku publicznego.

3. Opracowano i przyjęto Plan Pracy Komisji Bezpieczeństwa i Porządku dla Miasta Włocławek na prawach powiatu i Powiatu Włocławskiego na 2014 rok.

4. Podsumowano pracę Komisji za 2013 rok oraz opracowano Sprawozdanie z działalności Komisji Bezpieczeństwa i Porządku dla Miasta Włocławek na prawach powiatu i Powiatu Włocławskiego za 2013 r.. Realizacja zadań przez Komisję w 2013 roku wynikająca z art. 38a ustawy o samorządzie powiatowym w znacznym stopniu przyczyniła się do zachowania i utrwalenia, na akceptowalnym przez lokalną społeczność poziomie, bezpieczeństwa i porządku publicznego oraz sprzyjała współpracy i współdziałaniu administracji samorządowej oraz miejskich i powiatowych służb, straży i inspekcji.

Starosta Wloclawski

Kazimierz Kaca

Prezydent Miasta Włocławek

Andrzej Pałucki

TaxCorner

TaxCorner - Kancelaria Doradcy Podatkowego Artur Ratajczak jest młodą, prężnie rozwijającą się firmą doradztwa podatkowego. Świadczymy usługi doradcze, wykorzystując swoją wiedzę i doświadczenie oferujemy usługi najwyższej jakości.