| INFORLEX | GAZETA PRAWNA | KONFERENCJE | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP

Sprawozdanie Starosty Grajewskiego

z dnia 29 stycznia 2010r.

z działalności Komisji Bezpieczeństwa i Porządku w 2009 r

Komisja Bezpieczeństwa i Porządku została utworzona zarządzeniem Starosty Grajewskiego Nr 6/03 z dnia 24 lutego 2003 r. na podstawie Art.38a, ust.5 ustawy z dnia 5 czerwca 1998r. o samorządzie powiatowym /Dz. U. z 2001r. Nr 142, poz.1592 z późn.zm./.
We wrześniu 2009 r. w składzie komisji wprowadzono zmianę. W miejsce ks. Tomasza Wilgi w skład komisji wszedł ks. Tomasz Chudziński. Obecny skład komisji przedstawia się następująco:
- Jarosław Augustowski -Starosta -Przewodniczący Komisji,
- Pan Stanisław Kossakowski- Przewodniczący Rady Powiatu Grajewskiego,
- Pan Dariusz Latarowski - Radny Rady Powiatu Grajewskiego,
- Pani Bożena Perkowska - psycholog,
- Ksiądz Tomasz Chudziński,
- Pan podinsp.Grzegorz Dołęgowski - Zastępca Komendanta Powiatowego Policji w Grajewie,
- Pani nadkom. Wioletta Żelazna- Zastępca Naczelnika Sekcji Prewencji Komendy Powiatowej Policji w Grajewie,
- Pan Krzysztof Waszkiewicz -Burmistrz Grajewa,
- Pan mł.bryg.Andrzej Sobolewski- Komendant Powiatowy Państwowej Straży Pożarnej w Grajewie,
- Pan Antoni Milewski- Naczelnik Wydziału Zarządzania Kryzysowego i Spraw Obywatelskich Starostwa Powiatowego.
W posiedzeniach komisji uczestniczyli również ( w zależności od realizowanej tematyki ) burmistrzowie i wójtowie z terenu powiatu, kierownicy powiatowej administracji zespolonej, komendanci straży miejskiej i gminnej oraz kierownicy placówek pomocy społecznej.
Jedna osoba ze składu komisji uczestniczyła w specjalistycznym szkoleniu dla członków komisji zorganizowanym przez Wyższą Szkołę Policji w Szczytnie.
Zadania Komisji Bezpieczeństwa i Porządku określone zostały w art.38a ust 2 w/w ustawy i należą do nich:
a) Ocena zagrożeń porządku publicznego i bezpieczeństwa obywateli na terenie powiatu,
b) Opiniowanie programów działania pracy Policji i innych powiatowych służb, inspekcji i straży, a także jednostek organizacyjnych wykonujących na terenie powiatu zadania z zakresu porządku publicznego i bezpieczeństwa obywateli,
c) Przygotowanie projektu powiatowego programu zapobiegania przestępczości oraz porządku publicznego i bezpieczeństwa obywateli,
d) Opiniowanie projektów innych programów współdziałania Policji i innych powiatowych służb, inspekcji i straży, oraz jednostek organizacyjnych wykonujących na terenie powiatu zadania z zakresu porządku publicznego i bezpieczeństwa obywateli,
e) Opiniowanie projektu budżetu powiatu - w zakresie, o którym mowa pkt 1,
f) Opiniowanie projektów aktów prawa miejscowego i innych dokumentów w prawach związanych z wykonywaniem zadań, o których mowa w pkt 1, 2 i 4,
g) Opiniowanie zleconych przez starostę, innych niż wymienione w pkt 2 i pkt 4-6 zagadnień dotyczących porządku publicznego i bezpieczeństwa obywateli.
Komisja Bezpieczeństwa i Porządku w 2009 r. odbyła 4 posiedzenia. Frekwencja na posiedzeniach wyniosła średnio 91%. Tematami posiedzeń były m.in. następujące zagadnienia:
1) Ocena rocznych programów działania powiatowych służb, inspekcji i straży.
2) Informacja i ocena dot. bezpieczeństwa publicznego, ochrony przeciwpożarowej oraz stanu sanitarno-epidemiologicznego na terenie powiatu.
3) Analiza zagrożeń w ruchu drogowym i kolejowym ze strony dużej zwierzyny dzikiej, a przede wszystkim łosi.
4) Ocena podejmowanych działań w zakresie zapewnienia bezpiecznego wypoczynku letniego dzieci i młodzieży.
5) Zagrożenia i przeciwdziałania w związku z ogłoszoną przez Światową Organizację Zdrowia pandemią grypy A/H1/N1.
6) Zagrożenia okresu zimowego. Ochrona ludzi i możliwości udzielania pomocy i wsparcia ludziom bezdomnym i innym osobom szczególnie narażonym na skutki zimy. Ochrona infrastruktury krytycznej.
7) Analiza problemu przemocy w rodzinie na terenie powiatu.
Z przedstawionych przez kierowników powiatowej administracji zespolonej danych, sprawozdań i informacji za 2008 i 2009 rok wynika, że na obszarze powiatu obserwuje się dalszy wzrost poczucia bezpieczeństwa we wszystkich obszarach bezpieczeństwa. Osiągane wyniki, w tym zakresie nie są jednak zadawalające i trwałe. Należy więc prowadzić bardziej zdecydowane działania mające na celu poprawę bezpieczeństwa mieszkańców powiatu.
W dalszym ciągu niepokojącym zjawiskiem jest problem narkomanii szczególnie wśród dzieci i młodzieży. Podejmowanych jest szereg działań operacyjnych i profilaktycznych w tym zakresie ( wszystkie szkoły posiadają i realizują programy z zakresu profilaktyki uzależnień ). Starostwo Powiatowe wspomaga te programy poprzez zakup materiałów informacyjnych i propagandowych oraz poprzez współfinansowanie programów artystyczno-profilaktycznych z zakresu profilaktyki uzależnień. W 2009 r. zakupiono również dla dzieci i młodzieży artykuły (gadżety) odblaskowe, których używanie poprawi ich widoczność. Przedsięwzięcia profilaktyczne w tym zakresie prowadzi również Komenda Powiatowa Policji w Grajewie oraz Państwowa Straż Pożarna.
W pracy komisji dużo uwagi poświecono ocenie zagrożeń okresu zimowego oraz możliwości udzielania pomocy i wsparcia osobom szczególnie narażonym na skutki zimy. Z przedstawionych analiz i informacji wynika, że na terenie powiatu nie występuje problem bezdomności. Istnieje możliwość umieszczenia osób w noclegowniach np. Ełku i Łomży. Największym przy tym problemem jest namówienie zagrożonych osób do skorzystania z tej formy pomocy. Natomiast dużym problemem sygnalizowanym przez policję i pogotowie ratunkowe są osoby będące pod wpływem alkoholu. Problem potęguje fakt, że w powiecie grajewskim, ani żadnym ościennym nie ma izby wytrzeźwień.
Z analizowanych przez komisję w/w zagadnień wynika, że w 2009 r. na terenie powiatu nie wystąpiły bezpośrednie zagrożenia dla ludzi i mienia w większych rozmiarach
Służby ratownicze powiatu posiadają odpowiednie procedury postępowania w przypadku wystąpienia zagrożenia. Służby te w 2009 r. prowadziły monitoring, działania prewencyjno - profilaktyczne oraz ćwiczenia.
W 2009 r. nie ujawniono na terenie powiatu przypadków zachorowań na grypę wywołaną wirusem A/H1/N1.
Analizując problematykę przemocy w rodzinie zwrócono m.in. uwagę na fakt braku na terenie powiatu, wystarczającej ilości punktów konsultacyjno - informacyjnych dla ofiar przemocy oraz dostatecznej ilości materiałów informacyjnych.
Dużym problemem (szczególnie w okresach jesień-wiosna) są zagrożenia w ruchu drogowym na obszarach leśnych, w związku z nagłym wtargnięciem na jezdnię dużych dzikich zwierząt, a przede wszystkim łosi. W wypadkach tych giną zwierzęta, ale również i ludzie. Komisja omawiała szereg rozwiązań tego problemu, lecz większość z nich z np. z uwagi na wysokie koszty nie mogą być zrealizowane. Komisja zaapelowała o zachowanie szczególnej ostrożności i przestrzeganie znaków i ostrzeżeń drogowych ustawianych na tych odcinkach dróg.
Z posiedzeń komisji sporządzane są protokoły, podpisane przez przewodniczącego.
W 2009 r. do komisji nie wpłynęły skargi, uwagi i wnioski od obywateli, instytucji bądź organizacji.
Na tym sprawozdanie zakończono.
Starosta Grajewski Jarosław Augustowski

Artykuł Sponsorowany

Advicero Nexia

Doradztwo podatkowe, księgowość, corporate services, obsługa płacowo-kadrowa