| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP

Sprawozdanie nr BOk.5511.1.2014 Prezydenta Miasta Piekary Śląskie

z dnia 30 stycznia 2014r.

w sprawie sprawozdania z prac Komisji Bezpieczeństwa i Porządku dla Miasta Piekary Śląskie za rok 2013

Zgodnie z art. 38b ust. 3 ustawy z dnia 5 czerwca 1998 roku o samorządzie powiatowym (tekst jednolity Dz. U. z 2013 r., poz. 595 z pózn. zm.) przekazuję sprawozdanie z prac Komisji Bezpieczeństwa i Porządku dla Miasta Piekary Śląskie.

Głównym celem realizacji zadań samorządu jest zapewnienie mieszkańcom poczucia bezpieczeństwa, to znaczy warunków i instytucji chroniących życie, zdrowie i mienie obywateli oraz ich majątku przed zjawiskami groźnymi dla ładu prawnego. Zadania te samorząd piekarski realizuje na bieżąco przy pomocy Policji, Straży Miejskiej, Państwowej Straży Pożarnej, ochotniczych straży pożarnych oraz Miejskiego Centrum Zarządzania Kryzysowego.

Komisję bezpieczeństwa i porządku powołuje się w celu realizacji zadań starosty w zakresie zwierzchnictwa nad powiatowymi służbami, inspekcjami i strażami oraz zadań określonych w ustawach w zakresie porządku publicznego i bezpieczeństwa obywateli.

Do zadań komisji, zgodnie z art. 38a ustawy o http://gmina.wieszjak.pl/powiat, należy: ocena zagrożeń porządku publicznego i bezpieczeństwa obywateli na terenie powiatu, opiniowanie pracy Policji i innych powiatowych służb, inspekcji i straży, a także jednostek organizacyjnych wykonujących na terenie http://powiat.wieszjak.pl/zadania z zakresu porządku publicznego i bezpieczeństwa obywateli, przygotowywanie projektu powiatowego programu zapobiegania przestępczości oraz porządku publicznego i bezpieczeństwa obywateli, opiniowanie projektów innych programów współdziałania http://prawo-karne.wieszjak.pl/policjai innych powiatowych służb, inspekcji i straży oraz jednostek organizacyjnych wykonujących na terenie powiatu zadania z zakresu porządku publicznego i bezpieczeństwa obywateli, opiniowanie projektu budżetu powiatu - w zakresie porządku publicznego i bezpieczeństwa obywateli oraz opiniowanie projektów aktów prawa miejscowego i innych dokumentów w sprawach - w zakresie bezpieczeństwa.

W skład Komisji Bezpieczeństwa i Porządku dla Miasta Piekary Śląskie w roku 2013 wchodzili:

Przewodniczący:

Stanisław Korfanty - Prezydent Miasta Piekary Śląskie,

Członkowie:

Leszek Podzimski - Radny Rady Miasta Piekary Śląskie,

Tomasz Wesołowski - Radny Rady Miasta Piekary Śląskie,

Janusz Pasternak - I Zastępca Prezydenta Miasta Piekary Śląskie,

Janusz Sochacki - Kierownik Ośrodka Zamiejscowego Prokuratury Rejonowej

w Tarnowskich Górach z siedzibą w Piekarach Śląskich,

Dariusz Augustyniak - Komendant Miejski Policji w Piekarach Śląskich,

Andrzej Brzozowski - I Zastępca Komendanta Miejskiego Policji w Piekarach Śląskich,

Tomasz Skowronek - Naczelnik Wydziału Bezpieczeństwa Publicznego Urzędu Miasta

Piekary Śląskie,

Henryk Łoboda -Komendant Straży Miejskiej w Piekarach Śląskich,

Uczestnicy w pracach komisji z głosem doradczym:

Zenon Przywara - II Zastępca Prezydenta Miasta Piekary Śląskie,

Marian Ziemiański - Komendant Miejski Państwowej Straży Pożarnej w Piekarach Śląskich.

W wyniku zmian personalnych w Komendzie Miejskiej Policji, Zarządzeniem nr ORo.0050.96.2013 z dnia 18 lutego 2013 r. Prezydenta Miasta Piekary Śląskie w sprawie zmiany Zarządzenia nr ORo.0050.13.2011 Prezydenta Miasta Piekary Śląskie z dnia 9 lutego 2011 r. w sprawie składu osobowego Komisji Bezpieczeństwa i Porządku dla Miasta Piekary Śląskie na lata 2011 - 2013, odwołany został Artur Klimek - Komendant Miejski Policji. W jego miejsce w skład Komisji został powołany nowy Komendant Miejski Policji - Dariusz Augustyniak.

Przewodniczący komisji, w celu wykonania zadań komisji, może żądać od Policji oraz innych powiatowych służb, inspekcji i straży, a także od jednostek organizacyjnych wykonujących zadania z zakresu porządku publicznego i bezpieczeństwa obywateli, dokumentów i informacji o ich pracy, z wyjątkiem akt personalnych pracowników i funkcjonariuszy, materiałów operacyjno - rozpoznawczych lub dochodzeniowo - śledczych oraz akt w indywidualnych sprawach administracyjnych (art. 38b ust. 1 ustawy o http://gmina.wieszjak.pl/powiat), a takie informacje na bieżąco są przekazywane Prezydentowi Miasta. Ponadto, z codziennej działalności Miejskiego Centrum Zarządzania Kryzysowego sporządzana jest informacja dzienna, która zawiera raporty z działania wszystkich służb (Policji, Straży Miejskiej, Państwowej Straży Pożarnej), odpowiedzialnych za zapewnienie bezpieczeństwa w Mieście Piekary Śląskie. Informacja ta, zawierająca ocenę zagrożeń porządku publicznego i bezpieczeństwa obywateli na terenie miasta jest codziennie przedstawiana Prezydentowi Miasta.

W okresie 2013 roku nie zgłoszono wniosków ze strony Radnych ani mieszkańców miasta, które kwalifikowałyby się do rozpatrzenia na forum Komisji Bezpieczeństwa i Porządku. W 2013 r. Komisja Bezpieczeństwa i Porządku dla Miasta Piekary Śląskie nie obradowała.

Prezydent Miasta Piekary Śląskie

mgr inż. Stanisław Korfanty